Site Rengi

Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
Smiley facehttps://cesurtv.com/
Smiley face

Türkiye’deki Türkmenistan vatandaşlarının sorunları nelerdir?

29.03.2023
648.632
A+
A-
Türkiye’deki Türkmenistan vatandaşlarının sorunları nelerdir?

Türkmenistan, yaklaşık 5 milyon nüfusa sahip bir Orta Asya ülkesidir. Ülke, Türkiye de dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanına dağılmış geniş bir diasporaya ev sahipliği yapıyor. Sonuç olarak, son yıllarda binlerce Türkmen daha iyi bir yaşam arayışıyla Türkiye’ye geldi. Ancak, ülkenin büyük ölçüde misafirperver bir ülke statüsüne rağmen, Türkmenlerin Türkiye’deyken karşılaştıkları birçok sorun var.

Türkiye’deki Türkmenlerin karşılaştığı en büyük sorunlardan biri eğitime erişimdir. Birçok Türkmen, para ve kaynak yetersizliği nedeniyle okula gidemiyor. Hal böyle olunca Türkmen ailelerin çocuklarının büyük çoğunluğu eğitim hayallerini gerçekleştiremiyor. Pek çok Türkmen akıcı bir şekilde Türkçe bilmediğinden, dil engelleriyle ilgili bir sorun da var. Ek olarak, bazı okullar dinleri veya etnik kökenleri nedeniyle Türkmen çocukları kabul etmek istemeyebilirler.

Türkiye’deki Türkmenlerin karşılaştığı ikinci büyük sorun istihdamdır. Pek çok Türkmen, eğitimsizlik ve dil engelleri nedeniyle iş bulamıyor. Ek olarak, bazı işverenler etnik kökenleri veya dinleri nedeniyle Türkmenleri işe almak istemeyebilirler.Pek çok Türkmen İş simsarlarının onlara iş bulması karşılığında 1 aylık maaşlarını komisyon için İş bulan Organıze Suç Örgütlerine vermek zorunda kalıyorlar.

Türkiyede yaşayan Türkmenlerin başka bir sorunuda Türkiyede organize olmuş ve Türkmenlerden Oluşan Organize suç örgütlerine haraç vermeleri veya bu organize suç örgütleri vasıtasıyla Uyuşturucu satıcılığına yönlendirilmeleri veya Hırsızlık gibi pek çok adi suçlarda zorla veya çaresizlikleri kullanılarak kullanılmaktadır.Narkotik Polislerinin yaptığı bir operasyonda konuştuğumuz,sohbet ettiğimiz  Narkotik polisleri abi biliyormusun İstanbulda uyuşturucu kuryeliğini genellikle Moto kurye olan Türkmenlerin elinde olduğunu söylediler.

Diğer bir sorunda İstanbulda ki pek çok motorlu Trafik kazasınıda Motor ve Sürücü ehliyeti olmayan Türkmenlerden oluştuğuda Başka bir Trafik memuru ile yaptığım sohbette söylemişti.Neden diye sorduğumdada ucuz iş gücü olan gariban çaresiz Türkmenler Çalıştıkları iş yerlerinde adeta köle gibi her işte çalıştırılmalarını sebeb gösterdi.Aynen cümlesi şöyle ” mazlum gariban Türkmenler Patronlarının motor kuryeliği işinide bedavaya çaresiz insanlara yaptırmasından sebeb kazalar oluyor.Kazalarda yaralanan Türkmen Motor sürücüleri oturum ikamet ve yasal evrakları olmadığı için kaza sonrasında olay yerinden uzaklaşıp acılarıyla başbaşa kalıyorlar.Bu durumda Bir insan olarak bizleri çok üzüyor ve Bizde bu çaresizliğin karşısında rapor tutmak gibi işlemleri yapmıyoruz.Çünkü   Türkmenler çaresizlikten vatanlarından uzaklarda yaşam mücadelesi veriyorlar insan olarak onları yasaların el verdiği şekilde  koruyor ve kolluyoruz abi ” diye konuştuk.Bende bu tür sohbetlerde gördüğüm olaylarda gerçekten Türkmen kardeşlerimizin durumlarına üzülüyorum.

Uygur uyruklu Kişilere tanınan her türlü hakkın neden Türkmen Kardeşlerimize tanınmıyor ? bu durumda bir gazeteci haberci olarak üzüyor beni!…. Ancak suça karışan her kişininde derhal sınır dışı edilmesinden yanayım.Bizler nasıl kanun ve yasalara uyuyorsak ülkemizde yaşayan tüm dış Türklerin veya Yabancılarında uymasını bu konudaki bizlerin hassasiyetlerinini bilmelerinı ve suça karışmamalarını bekliyoruz.

Son olarak, Türkiye’deki Türkmenler yasal statü elde etmede zorluklarla karşılaşmaktadır. Uzun yıllar ülkede yaşamalarına rağmen birçok Türkmen çalışma ve oturma izni alamıyor. Bu, sağlık ve eğitim gibi önemli hizmetlere erişmelerini, iş kurmalarını veya ev satın almalarını zorlaştırıyor.

Türkiye’deki Türkmenlerin bir takım zorluklarla karşı karşıya olduğu açıktır. Eğitime, istihdama ve yasal statüye erişim olmadan, Türk meslektaşlarıyla aynı fırsatları takip edemiyorlar. Bu nedenle, Türkmenlerin ayrımcılığa veya dışlanmaya maruz kalmadan ülkemizde yaşayabilmeleri ve çalışabilmeleri için Devletimizin, hükümetinin bu konuların ele alınmasını sağlayacak önlemler alması elzemdir.Devletimiz Adil Kapsayıcı Sosyal devlet olduğu için inanıyorum seçimlerden sonra Devletimiz bu konudada bir çalışma yapacaktır.Türkmenlerede ikamet verilmesi prodüsürleri yerine getirilecektir.

Tabii seçimleri eğer muhalefet partileri kazanırsa parti genel başkanlarının derhal ülkemizde bulunan milyonlarca yabancıyı geri göndereceğiz diye Televizyon proğramlarında açıklamalarıda var.Eğer muhalefet seçimleri kazanırsa  Uygur,Türkmen,Suriyeli,Afgan ve diğer ülke vatandaşları milyonlarca kişiyi Türkiyeden geri göndereceğiz laflarıda Milyonlarca Mazlum insanı mutlakaki üzüyordur.

Türkiye’deki Türkmenlerin karşılaştığı çeşitli sorunları çözmek için Devletimiz,hükümetimiz  Türkmenlerin eğitime, istihdama ve yasal statüye eşit erişime sahip olmalarını sağlamak için harekete geçmelidir. Bu, Türkmen çocuklarının okula devam edebilmeleri ve Türk akranlarıyla aynı eğitimi alabilmeleri için öğretmenlere dil yardımı ve kültürel duyarlılık eğitimleri verilerek yapılabilir.

Hükümet ayrıca, işverenlerin işe alırken Türkmenlere karşı ayrımcılık yapmamasını Sigortasız Çalıştırılmalarının önleminin alınmasını sağlamalıdır. Bazı  işverenlerin insanlara etnik kökenleri veya dinleri temelinde ayrımcılık yapmasını yasaklayan yasalar oluşturarak yapılabilir. Ek olarak, hükümet Türkmenlerin iş bulabilmelerini sağlamak için iş eğitimi ve yerleştirme hizmetlerine erişim sağlamalıdır.

Son olarak hükümet, Türkmenlerin Türkiye’de yasal statü elde etmelerini kolaylaştırmak için de çalışmalıdır. Bu, Türkmenlere çalışma veya oturma izni alma bürokratik sürecinde yardımcı olacak daha fazla kaynak sağlayarak yapılabilir. Ek olarak, hükümet, nitelikli başvuru sahiplerine geçici vize sağlamak gibi, Türkmenlerin yasal statü elde etmeleri için daha fazla yol oluşturmalıdır.

Sonuç olarak, Türkiye’deki Türkmenlerin karşılaştığı çeşitli sorunların ele alınması çok yönlü bir yaklaşımı gerektirecektir. Hükümet, eğitime, istihdama ve yasal statüye erişim sağlayarak, Türkmenlerin ayrımcılığa veya dışlanmaya maruz kalmadan ülkemizde yaşayabilmelerini ve çalışabilmelerini sağlayabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.