Bakan Yardımcısı Sayan: Kanuna Uyan Gazetelerin Kapatılması Mümkün Değil
TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Toplandı
Sosyal ağ sağlayıcı şirketlerden; Facebook, Youtube, TikTok, Instagram, LinkedIn, Dailymotion ve Vkontakte’nin temsilcilik açtığını hatırlatan Sayan, “Twitter, Periscope yayın sistemlerini tamamen devreden çıkaracağını duyurdu. Bu açıdan temsilcilik açması gerekenler Twitter ve Pinterest” bilgisini paylaştı.
Kanun kapsamında temsilcilik açmayan şirketlere reklam yasağı uygulanmaya başlandığını, bundan sonraki aşamada yükümlülüklerini yerine getirmeyenlere bant daraltma uygulanacağını anlatan Sayan, söz konusu şirketlerin ilk raporlarını haziran ayında sunacaklarını da kaydetti. Sayan, kanunla, Avrupa’da uygulanan “unutulma hakkı”nın Türkiye’de uygulanmasının önünün açıldığını da söyledi.
Bakan Yardımcısı Sayan yöneltilen soruları da yanıtladı. “Unutulma hakkı” konusuna açıklık getiren Sayan, Google’ın bu hakkı AB vatandaşlarına tanıdığını ancak Türkiye’de uygulamadığını hatırlattı ve bir trafik kazasına ilişkin fotoğrafların veya görüntülerin senelerce internette bulunabilmesinin, söz konusu kazadaki kişiler ve aileleri açısından psikolojik rahatsızlığa yol açabildiğini, bu uygulamanın bu tür olayların önüne geçmeye başladığını vurguladı.
Unutulma hakkını, her siyasi partiden her vatandaşın kullanabileceğine dikkati çeken Sayan, bahis ve kumar sitelerine ilişkin ihbar sisteminin çok iyi çalıştığını bu nedenle ödüle ihtiyaç duymadıklarını kaydetti.
Gerçek yaşamda suç sayılan tüm durumların internet ortamında da bu şekilde kabul edildiğine dikkat çeken Sayan, internet ortamında işlenen telif hakkı ihlali suçlarına müdahale için hâkim kararı gerektiğine işaret etti.
Bakan Yardımcısı Sayan: Kanuna Uyan Gazetelerin Kapatılması Mümkün Değil
Milletvekillerinin sorularını da yanıtlayan Bakan Yardımcısı Sayan, “Sözcü ve Birgün gazeteleri kanunlara uydukları sürece, farklı bir müdahale olması mümkün değil” dedi.
Sayan, BTK’nin sadece ilgili illegal içeriği engellediğini, bütün bir siteye erişim engeli uygulamadığını da belirtti.
Bakan Yardımcısı Sayan: Hedeflerin de Önünde Olacak Şekilde Yapmak Zorunda Kaldılar
Bakan Yardımcısı Sayan, salgının bazı sektörlerin hızlı adım atmasını sağladığını belirterek, “Telekomünikasyon şirketleri, e-ticaret, kargo şirketleri, pandemi olmasaydı önümüzdeki 3, 5 veya 10 yılda yapmaları gereken işleri, sıkıştırmak zorunda kaldılar. Eğitimden sağlığa, uzaktan sağlık da dâhil olmak üzere, çok hızlı bir zaman içerisinde, normalde bizim vermiş olduğumuz hedeflerin de önünde olacak şekilde yapmak zorunda kaldılar” değerlendirmesinde bulundu.
Sayan, evrensel projelerin yüzde 30’unun ULAK kapsamında olduğunu, nüfusun yüzde 99,5’inin internete erişebildiğini de aktardı.
Mini uydularla internet hizmeti sağlanmasına yönelik çalışmalar yürütüldüğünü anlatan Sayan, ABD’de fiber ağ yaygınlığının, Türkiye’den kötü durumda olduğunu da sözlerine ekledi.
Toplantıya Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu da katıldı.