SEÇİM BARAJI DEĞİŞİYOR MU?
İttifaka giren partiler için yükselecek, ittifaka girmeyen parti için düşürülecek.
Ankara’da kulisleri sarsan bir iddia ortaya atıldı. AK Parti ve MHP’nin üzerinden çalıştığı yeni Seçim Kanunu’na göre seçim barajı; ittifaka giren partiler için yükselecek, ittifaka girmeyen parti için düşürülecek.
Yeni anayasa tartışmaları Ankara kulislerini hareketlendirirken, yeni Seçim Kanunu çalışmaları da sürüyor.
ÖNERİ NETLEŞTİ, MHP’YE VERİLECEK
AK Parti’nin seçim yasalarında yapılacak değişiklik ile ilgili oluşturduğu komisyon çalışmalarını tamamladı ve alternatifli tekliflerini Başkan Erdoğan’a sundu.
İşte bundan sonra gerçekleşecek ilk seçimde yürürlükte olması beklenen önemli siyasi partiler yasası değişikliği ve SABAH’ın düzenlemeyle ilgili ulaştığı son dakika bilgileri;
Yapılan tartışmalardan sonra Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda teklife son şekli verildi. AK Parti bu metni MHP ile de paylaşacak. İki partinin kurmayları bir araya gelerek ortak bir çalışma yaparak ortak bir metin ortaya çıkartılmaya çalışılacak. Metin daha sonra TBMM Başkanlığına sunulacak. Bahar aylarında metnin Meclis’e sunulacak hale gelmesi bekleniyor.
BARAJ YÜZDE 7: Türkiye, uygulanmaya başlanmasından bu yana yüzde10’luk seçim barajını tartışıyor. Sürekli kaldırılması veya indirilmesi gündeme geliyor. AK Parti’nin paketinde en önemli değişikliklerden biri bu olacak. Teklifte baraj yüzde 7’ye düşürülüyor. Bu düzenleme sonrasında bazı partilerin tek başına seçime girmesi mümkün olacak. İttifaklar için özel bir baraj konusunun ise MHP ile yapılan toplantılardan gündeme gelebileceği belirtiliyor.
Edinilen son dakika bilgisine göre tapılacak düzenleme ile bu sürece gerek kalmayacak. Siyasi partiler yasasında yapılacak değişiklikle terör örgütleriyle bağlantısı olan partilerin hazine yardımından yararlanmasını engelleyecek.
Partilerin seçimde çıkardıkları milletvekili sayısı baz alınarak divan ve komisyon üyelikleri belirlenecek. Bu dönem sonuna kadar devam edecek. yani bir partinin yarısı bile istifa etse divan üyelikleri ile komisyon üyeliklerinin sayısında bir değişiklik olmayacak. Yeni kurulan partiler divan ve komisyonlarda temsili mümkün olmayacak.
SEÇİM ÇEVRESİ SAYISI ARTIYOR: Dar ve daraltılmış bölge uygulaması düşünülmüyor. Bunun yerine büyük şehirlerdeki seçim çevrelerinin sayısı arttırılacak, vatandaşların seçtiği milletvekillerini tanıması sağlanacak.
SEÇİM KURULU BAŞKANI: Seçim kurulu başkanlarının en kıdemli hakimden oluşması hükmü kaldırılacak. Kurul başkanlarını atama yetkisi YSK’ya bırakılacak.TÜRKİYE MİLLETVEKİLLİĞİ: Türkiye milletvekilliği benzeri bir uygulama getirilmesi düşünülmüştü ancak parti içinden de bazı kaygılar iletilince bundan vazgeçildi.
MUHTARLIK SEÇİMİ AYRILIYOR: Yerel seçimlerde belediye başkanlıkları ve belediye, il yönetim organlarının seçimi nedeniyle vatandaşın önüne birden fazla sandık konuluyor. İşin içine bir de muhtarlık seçimi girince büyük sıkıntı yaşanıyor.
Bu nedenle muhtarlık seçimlerinin yerel seçimlerden ayrılması gündeme geldi. Bu Anayasa değişikliğini gerektirdiği için AK Parti, muhalefete öneri götürecek.
Sıcak bakılması halinde mevcut muhtarların hak kaybı olmaması için ilk muhtarlık seçimi yerel seçimlerden bir ay sonra yapılacak.