Yenilmezliğin simgesi: Wuhan Yangtze Köprüsü
Yeni koronavirüs salgını (COVID-19) öncesinde sınırlı sayıda kişi Wuhan kentinin varlığı ve güzelliğinden haberdardı. Salgın sonrasında Wuhan ismini duymayan kalmadı. Wuhan, şimdilerde daha çok COVID-19’a karşı mücadelesiyle anılıyor. Ancak kentte keşfetmeye değer çok sayıda özel şey mevcut.
Aralarından en dikkat çekenleri kentin simge yapılarından Sarı Turna Kulesi, Doğu Gölü ve Wuhan Yangtze Nehri Köprüsü. Bu yazımızda sizleri Wuhan Yangtze Nehri Köprüsü’nde bir yolculuğa çıkarıyoruz.
Yangtze Nehri üzerindeki ilk köprü
Çin’de herhangi birinden, ülkedeki önemli nehirlerden birini söylemesini isteseniz duyacağınız ilk nehir ismi Yangtze Nehri olacaktır. 6 bin 300 km boyunca uzanan Yangtze Nehri, Asya’daki en uzun nehir olmakla beraber Çin’in tarihi, kültürü ve ekonomisinde hayati bir yol oynamıştır. Bu nedenle nehir “Çin medeniyetinin beşiği” olarak anılır.
Altın geçit Yangtze Nehri, başlıca kolu olan Han Nehri ile Wuhan kentini üç parçaya ayırır: Wuchang, Hankou ve Hanyang. Nehirle ayrılan bölgelerde üç kasabanın zaman içinde büyüyüp gelişmesiyle Wuhan kenti ortaya çıkmış. Bu nedenle Wuhan “üç kasaba kenti” adıyla da bilinir.
Wuhan Yangtze Nehri Köprüsü’nün en öne çıkan özelliği, Yangtze Nehri üzerinde inşa edilen ilk köprü olması. Ayrıca köprü, Wuhan kentinin kuzey ve güneydeki kent bölgelerini birbirine bağlar.
Köprünün inşasına 1955 yılında başlanmış olsa da, Yangtze Nehri üzerinde böyle bir geçit inşa etme fikri onlarca yıl öncesinde doğdu. 1910’lardan 1940’lara kadar köprü için uygun bir alan bulunması amacıyla dört inceleme çalışması gerçekleştirildi. Ancak inşa girişimi savaşlar, finansal kısıtlamalar ve diğer sebeplerden kaynaklı olarak sürekli ertelendi.
1957 yılında açılmasının hemen akabinde Wuhan Yangtze Nehri Köprüsü kentin simge yapılarından biri haline geldi. Hanyang bölgesindeki Guishan Tepesi’nden yükselerek Wuchang kesimindeki Sheshan Tepesi’ne uzanan köprü sadece yerel ulaşım koşullarının iyileşmesine katkı yapmakla kalmadı, aynı zamanda iki bölge arasındaki temasların artmasına imkan tanıdı.
Sayısız sel ve gemi kazasına direndi
Üst katı otoyol, alt katı demiryolu olup, Çin’deki ilk çift katlı köprü olma özelliği taşıyan Wuhan Yangtze Nehri Köprüsü’nün ne kadar sağlam olduğu zaman içinde kanıtlandı.
İstatistiklere göre köprü, son 60 yılı aşkın bir süre içinde yedi büyük sel geçirdi, 77 gemi köprüye çarptı. Bunlara rağmen köprüde en ufak bir hasar izi bulunmuyor. Yıllara, afetlere ve kazalara meydan okuyan köprü, ilk şeklini bugün de koruyor.
Haber Editörü: Gamze Dürmez