Site Rengi

Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
Smiley facehttps://cesurtv.com/
''Janvak ''Smiley facehttps://www.jandarmavakfi.com.tr/

Çin, Türkiye’deki vatandaşları için ücretsiz aşı gönderdi

27.02.2021
319
A+
A-

Çin, Türkiye’de bulunan kendi vatandaşları için pandemi dönemindeki önleyici ve koruyucu tedbirler kapsamında Türkiye’ye 10 bin doz Covid-19 aşısını gönderdi. Aşı, gönüllülük esasına göre yapılacak. Uygulama, Türkiye’de yaşayan Çin vatandaşlarının aşıya daha kolay erişebilmeleri ve sağlık açısından daha hızlı korunabilmeleri amacıyla başlatıldı.

Aşı önceliği, 65 yaş ve üzeri Çin vatandaşlarına verilecek. Süreci Türkiye’de bulunan Çin diplomatik temsilcilikleri yürütecek. Aşı hizmetinden yararlanmak isteyen Çin vatandaşları öncelikle kimlik bilgileri ile kayıt yaptırıp aşı günü için randevu alacak. Aşı başvurusunda bulunurken Çin vatandaşı olma şartı aranacak.

Çin, Türkiye’de kendi vatandaşlarına aşı hizmeti verebilmek için Türkiye’de bir devlet hastanesi veya özel hastane ile anlaşma yapacak. Kaydını yapan ve aşı için randevu alan Çin vatandaşları, belirlenecek hastaneye gidip aşısını olabilecek. Aşı için herhangi bir ücret alınmayacak.

Türkiye’de Ne Kadar Çin Vatandaşı Bulunuyor?

Resmi kaynaklarca yapılan bir açıklama olmasa da Türkiye’de tahminen 50.000’in üzerinde Çin vatandaşının olduğu tahmin ediliyor. Bu sayının ağırlıklı tarafını ise Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nden Türkiye’ye gelen Uygur ve Kazak etnik kökenli Çin vatandaşları oluşturuyor. Bunun dışında Türkiye’ye ticari, turizm ve eğitim için gelen Han etnik kökenli Çin vatandaşları da bulunuyor. Aşı hizmeti Türkiye’de bulunan ve Çin kimliği taşıyan tüm Çin vatandaşlarına eşit bir şekilde sunulacak.

Aşı Sayısı Yetersiz Kalırsa Çin Ek Olarak Aşı Gönderecek

Çin’in kendi vatandaşları için Türkiye’ye gönderdiği 10.000 aşı, gönüllülük esasına göre uygulanacak. Ancak aşıya talep oranı yüksek olursa ve aşı sayısı yetersiz kalırsa Çin’den ihtiyaca göre ek olarak aşı getirilecek.

Çin Dünya’da Bu Hizmeti Verebilen Tek Ülke

Neredeyse tüm ülkeler, pandemi ile mücadele ederken bir yandan da çeşitli şirketler ve ülkeler tarafından üretilen Kovid-19 aşılarına ulaşabilme mücadelesi veriyor. Ancak aşı satın alan ülkeler, öncelikle ülkelerindeki kendi vatandaşlarına bu hizmeti sağlıyor. Bu durum, kendi ülkesi dışında bulunan yabancılar için aşıya erişme noktasında bir sorun doğuruyor. Çin ise bir yandan kendi ülkesinde pandemi ile mücadele ederken diğer taraftan ürettiği aşıyı ihtiyacı olan ülkelere gönderiyor. Bununla birlikte Çin, yurt dışında yaşayan kendi vatandaşları için de koruyucu ve önleyici tedbirler kapsamında aşıya erişirken mağduriyet yaşamamaları geç kalmamaları amacıyla özel olarak aşı gönderiyor. Çin, Dünya’da bunu yapabilen ilk ve tek ülke olma özelliğine sahip.

ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.