Yatı olan Zenginler 10 Yıldır İBBB’ye Kira ödemiyorlarmış!… Ağalara Beleş……
Tekne sahibi kaptan Ziya Ahlat, “Daha önce Beşiktaş Belediyesi tarafından ‘A1-2-3-4, B1-2-3’ gibi bir harita yapmışlardı. Biz o haritanın içinde o zamanlar müracaat ettik, ‘Biz Ayşe Sultan Yalısı’nın karşısında 8 numaradayız’ deyince burası olduğu çıktı. Biz hepimiz gittik, burada gördüklerinizin hepsinin adresleri belli bize fatura geliyor. Biz Beşiktaş Belediyesi’ne buranın yer kirasını ödüyorduk, ondan soran birileri şikayet ettiler Büyükşehir Belediyesine. Büyükşehir ‘bundan sonra bana vereceksiniz’ diye devreye girdi, bir esinti yaptılar oldu 8-10 sene. Burada zaten teknenin enine boyuna ölçüyorsunuz ona göre bir fiyat çıkıyor, veririz öyle bir şey olursa. Kira vermiyoruz, gelen giden soran da yok ama şakır şakır elektrik parasını ödüyoruz” dedi.
Tekne sahibi Murat Endem, “Bizim durumumuzda bir şey yok, bu tekneler yıllardan beri burada. Hepsi bugüne kadar nasıl durduysa burada, bundan sonra da duracak yani bu kadar tekneyi buradan böyle bir anda götürüp nereye atacaksınız? Burada herkesin her şeyi var, elektrik saatleri var, elektrik saatleri var herkesin, hepsi ödeniyor bir şekilde. Faturalar tekne sahiplerine geliyor, ödeniyor. Kaçakmış falan öyle bir şey asla söz konusu değil” diye konuştu.
İstanbul Boğazı’nın Avrupa Yakası’nda özellikle Bebek ve Kuruçeşme sahillerinde küçük ticari teknelerle dolu. Yıllardır burada bulunan tekneler hiçbir yere işgaliye ücreti ödemiyor ancak elektrik ve su saatleri bulunuyor. Kaçak konumda olan bu tekneler, saatleri sayesinde elektrik ve su kullanıyor.
Beşiktaş’tan Sarıyer’e kadar uzanan, Kuruçeşme, Arnavutköy ve Bebek sahiline demirleyen tekneler doğal doku ve görünüme set çekiyor. Boğaz keyfi yerine tekne manzarası izlemek zorunda kalan çevre halkı ve İstanbullular ise durumdan şikayetçi ederken, teknelerin çevreyi ve denizi kirlettiğini öne sürüyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise bu durumu düzeltmek için harekete geçtiğini açıkladı. Ancak işgaliye parası ödemeyen ve kaçak konumda bulunan teknelerde birinin sahibi Ziya Ahlat ise, “Biz aşağı yukarı 30 senedir buradayız. Kaçak değiliz. Bir defa adresimiz belli, saatimiz var. Saatten elektrik alıyoruz. Burası bir adres. Bu saate bir fatura geliyor. Biz bu faturayı ödüyoruz. Suyumuz var. Suya fatura geliyor. Biz burada kaçak olsak suyumuzu, elektriğimizi bağlamazlar. Burada saatler, abone oluyoruz, müracaat ediyoruz, adres veriyoruz” diyor.