DOLAR
EURO
ALTIN
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
Smiley facehttps://cesurtv.com/
Smiley face

YERLİ AŞI ÜRETİMİ İÇİN TAHMİNİ TARİH VERİLDİ!

10.03.2021
A+
A-
YERLİ AŞI ÜRETİMİ İÇİN TAHMİNİ TARİH VERİLDİ!

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Orhan Yıldız; FAZ-2 aşamasına geçilen yerli aşının yaz sonuna doğru FAZ-3 aşamasına geçilmesini beklediklerini kaydederek, “Şu anda elimizde kullandığımız aşılar var. Bu aşılara ulaşabiliyorsak yerli aşıyı beklemek çok doğru değil” dedi.

Erciyes Üniversitesi Aşı Araştırma ve Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (ERAGEM) Covid-19’a karşı geliştirilen ve Sağlık Bakanlığı ile Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) tarafından desteklenen inaktif aşı adayının FAZ-2 çalışmaları kapsamında Erciyes Üniversitesi İyi Klinik Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (İKUM) gönüllülere uygulanmaya başlanmıştı. Prof. Dr. Orhan Yıldız; bu aşının FAZ-1’de oldukça başarılı olduğunu, yan etkileri bakımından dünyada kullanılan benzer aşılardan bir farkı olmadığını gördüklerini söyledi.

FAZ-2 çalışmalarında aşının ne kadar antikor ürettiği, ne kadar bağışıklık oluşturduğunun değerlendirildiğini aktaran Prof. Dr. Yıldız, “ Yeni bulunan bir ilacın veya aşının öncelikle zarar vermemesi gerekir. FAZ-1’de buna bakılır.

Yerli aşıda FAZ-1’de oldukça başarılıydı. Aşının kullanılmasını etkileyecek çok ciddi bir yan etkiyle karşılaşmadık. Yan etki açısından dünyada kullanılan benzer aşılardan bir farkı olmadığını gördük. Bunu görünce de FAZ-2’ye geçilmesi onayını verdik.

FAZ-2’de yakın tarihte gönüllü alımları başladı. Burada artık etkinliğe bakacağız. Etkinliği nedir, ne kadar bağışıklık oluşturuyor? Bu aşamayı da başarı ile atlatırsa, FAZ-3’e geçip daha geniş kitlelere aşılanabilir mi? Bu noktaya doğru gidilecek.

Bu süreyi kestirmek zor, tabi belli bir sayıda hasta almanız, belli bir süre takip etmeniz gerekiyor. Antikor oluşturuyorlar mı, covid-19’a yakalanıyorlar mı takip etmemiz gerekiyor. Önümüzdeki süreç bunu gösterecek bize. Yaz sonuna doğru FAZ-3 aşamasına geçilirse bu büyük bir başarı olur” dedi.

“Yerli aşıyı beklemek doğru değil”

Koronavirüs salgınında aşıya ulaşılabildiği sürece aşılanmanın devam etmesi gerektiğini, yerli aşıyı beklemenin doğru olmadığının altını çizen Prof. Dr. Orhan Yıldız, “Şuanda elimizde kullandığımız aşılar var. Bu aşılara ulaşabildiğimiz sürece bu aşıları kullanmaya devam edeceğiz. Yerli aşıyı beklemek çok doğru değil. Aşıya ulaştığımız sürece aşılanacağız ama bir şekilde ulaşamazsak FAZ-3 çalışmasına da geçilirse elbette yerli aşıyı öneriyorum” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.