Kanser Hastalarına Müzikle Terapi
Hiç şüphe yok ki yıllar yılı yapılan çalışmalar müziğin, hayat kalitemizin üzerine yaptığı olumlu etkilerini her fırsatta gözler önüne serdi. Yıllar içersinde hastalar kadar hasta yakınlarının da bir moral kaynağı olarak gördüğü bu çalışmalar üyesi olduğum Research ve Macmillian Kanser kliniğimizin her safhasında başarıyla uygulanır oldu. Müzikle tedavide özellikle kanserli hastaların iyileşmesinde büyük yol kat etti…
Müzik terapisi, hastaların duygularını ifade etmede, duygusal ve fiziksel açıdan iyi olmalarını sağlamak için tıbbı çalışmaların yanı sıra hastalığın asıl kaynağını da oluşturmaktadır. Kemoterapi sırasında hastanın ısı, ışık, gürültü gibi çevresel nedenler yanı sıra ağrı, sıkıntı gibi tedaviye bağlı olumsuzlukları sıklıkla gözlenmektedir. Müzik ile yapılan kanser tedavi seanslarında ise bu tedaviyi gören kişilerin daha az stresli olduğu gözlenmiştir. Ruh sağlığını her yönüyle etkileyen müzikle tedavinin hastayı olumlu yönde etkilediği başarıyla kanıtlanmıştır. Zaman zaman kanser hastalarıyla yaptığımız araştırma ve sohbetlerde newage müziğinin tedaviye en uygun müzik olduğu da gözlenmiştir. Gönüllü olarak hiçbir karşılık beklemeden yürüttüğüm hastalarımın bu zor tedavi süreçlerinde müziğin etkisi büyük ölçüde önemsemişlerdir. Hastaların bu süreçte oldukça mutlu oldukları sıklıkla gözlemlemişimdir. Uzun yıllardır yapılan bu tedavi sırasında hastalarda olumlu gelişmelerin ortaya çıkması bizlerde mutluluk yaratmıştır. Hastaların müzikle tedavi sırasında rahat uyuyabildikler hatta müzik eşliğinde tempo tuttukları da notlarımız arasındadır. . Bir başka yapılan çalışmada onkolojik vakalarda su sesinin tedavi sürecinde olumlu etkileri olduğu da ortaya çıkmıştır. Hasta, hasta yakınları, sağlık çalışanları ve doktorlar arasında müzikle tedavide özellikle son yıllarda su sesinin de tedavideki başarıları gözlemlenmiştir.
Kanser Hastalarına Müzikle Terapi! Müzik ile tedavide duygularını ifade etmede, rahatlama ve rahat hissetme de duygusal ve fiziksel halinizi iyileştirmede özgüven ve benlik saygısı gelişiminde sayısız etkenleri vardır.
Elbette yaratıcılık duygusunu geliştirmek veya yeniden canlandırmak müzik terapisinde bir şeyler almak için müzikal olarak yetenekli olmanız gerekmez. .Şarkı söylemek ya da çalmak öğrenmeyle alakalı değildir.
Yukarıda bahsettiklerimizin yanı sıra, bireysel olarak da bir müzik terapisinde şunları yapabiliriz: Müzikle dolaşmak, şarkı söylemek, basit aletlerle müzik yapmak, şarkı sözleri yazmak, müziğin yanında yönlendirilmiş görüntüler kullanımı gibi . Elbette tüm bu eğitimler, müzik terapistleri doktorlar, hemşireler, konuşma terapistleri, psikologlar ve psikiyatrlar gibi diğer sağlık uzmanlarıyla birlikte çalışarak daha da bu alanda başarırlı gerçekleştiriyor olacaktır.