Site Rengi

Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
Smiley facehttps://cesurtv.com/
Smiley face

Balarılarının Kitlesel Ölüm Sebebi Böcek İlaçları mı?

15.03.2021
156
A+
A-
Balarılarının Kitlesel Ölüm Sebebi Böcek İlaçları mı?

bir araştırmaya göre, balarılarının kitlesel olarak ölümleri ile genellikle mısır için kullanılan böcek ilaçları arasında güçlü bir ilişki var.

Araştırma, “Koloni Çöküş Sendromu” olarak bilinen endişe verici fenomene ışık tutuyor. Arılar, bitkilerin tozlaşmasında kritik bir rol oynuyor. Bundan dolayı, arı kolonilerine yönelik herhangi bir tehdit, potansiyel olarak tüm ekosistemleri etkileyebilir.

Padova Üniversitesindeki İtalyan araştırmacıların “Çevre Bilimi ve Teknoloji” dergisinde yayınlanan araştırmaları, “neonicotinoids” olarak bilinen bitki koruma ilacına yoğunlaşıyor. Bu ilaçlar çok popüler çünkü, böceklerin sinirlerini felç ederek onları öldürüyor fakat diğer hayvanlar için daha az toksik içeriyor. Araştırmacıların alıntılamış olduğu UPI’nın raporuna göre, bahar mevsiminde meydana gelen kitlesel arı ölümleri ile 1990’lı yılların sonunda, mısır tohumlarının üzerini kaplayan “neonicotinoids“in Avrupa’ya girişi çakışıyor. Ayrıca UPI şöyle dedi:

“Araştırmacılar, arıların, otomatik (ilaç) bırakma makinelerinin havaya saçmış olduğu yüksek yoğunluklu böcek ilacı partiküllerinin oluşturduğu bulutlar arasında uçtuğunu öne sürüyor.”

Hatta son çalışma öncesinde, bazı araştırmacılar “soluk borusu iltihabı”, “Varrao hastalığı”, “Nosema mantarı” ve çeşitli virüsler ile birlikte “neonicotinoids“i de kitlesel arı ölümlerinde potansiyel bir faktör olarak tanımlamıştı. İtalya gibi bazı Avrupa ülkeleri, “neonicotinoids“in kullanımını ya sınırladı ya da askıya aldı. Her nasılsa Çevre Koruma Ajansı, ABD’de bu ilaçların kullanılmasına izin vermeye halen devam ediyor. Ajans’tan bir danışman şöyle dedi:

“EPA’nın edinmiş olduğu bir bilgiye göre, Avrupa’da (ilacın kullanımının) askıya alınmasına sebep olan hiçbir olay, “Koloni Çöküş Sendromu” ile alakalı değil.”

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.