Site Rengi

Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
Smiley facehttps://cesurtv.com/
''Janvak ''Smiley facehttps://www.jandarmavakfi.com.tr/

ANWAR YUSUF TURANİ Kim Kimdir?

23.03.2021
292
A+
A-
ANWAR YUSUF TURANİ Kim Kimdir?

ANWAR YUSUF TURANİ

Vizyon Ege, Kim Kimdir?

Enver Yusuf Turani 1962 yılında Doğu Türkistan sınırları yakınlarında bulunan Artush çalışma kampında doğdu. Yaşanan Çin zulmünden kaçarak Suudi Arabistan’a yerleşti.. Daha sonra Türkiye’ye gelerek 1983-1985 yılları arasında burada kaldı. İstanbul İngiliz Kültür Derneği’nde ingilizceyi öğrenerek Amerika Birleşik Devletleri’ne gitti. 1988 senesinde de Amerikada Kilisede vaftiz edilerek Kilisenin araya girmesiyle ABD vatandaşı olmaya hak kazandı.

Amerika Beyaz Saray Capitol Hill’de 2004 yılında terör elebaşı Fetullah Gülen ve CIA’nın ortak planıyla kurulan Doğu Türkistan Sürgün Hükümeti’nin Cumhurbaşkanı Anwar Yusuf Turani

Anwar Yusuf Turani  etnik Uygur milliyetçisidir . Çin hükümeti tarafından karşı devrimci , Uygur milliyetçisi ve ayrılıkçı markalı bir ailede doğan Turani, ekonomik zorluklarla ve siyasi baskılarla karşı karşıya kaldığı bir çalışma kampında büyüdü. Turani Kaşgar Öğretmen Koleji’ne katıldıve Temmuz 1983’te Fizik Bölümü’nden mezun oldu. Turani, 12 Ağustos 1988’de Amerika Birleşik Devletleri’ne geldi ve ilk Uygur siyasi asili oldu. 1995 yılında Turani, Washington DC merkezli kar amacı gütmeyen bir insan hakları örgütü olan Doğu Türkistan Ulusal Özgürlük Merkezi’ni (ETNFC) kurdu. Amerika Birleşik Devletleri’nde Doğu Türkistan bağımsızlık hareketini başlatan ilk kişidir . Turani 2004 yılında Washington DC’de Sürgündeki Doğu Türkistan Hükümeti’ni (ETGIE) kurdu ve ilk Başbakan seçildi.

Doğu Türkistan Ulusal Özgürlük Merkezi 

Doğu Türkistan Ulusal Özgürlük Merkezi’nin başkanı olarak Turani, Doğu Türkistan’ın durumuna ilişkin gösteriler, konferanslar ve kültürel etkinlikler düzenledi. Ayrıca, milletinin işgalini sona erdirmek için desteklerini kazanmak amacıyla ABD Başkanı Bill Clinton, Tibet Lideri Dalai Lama ve Tayvan Devlet Başkanı Chen Shui-bian da dahil olmak üzere birçok uluslararası yetkili ile görüştü. Nisan 1996’da Turani, Doğu Türkistan ve Tibet arasında Çin hükümetine karşı bir ittifak oluşturan 14. Dalai Lama olan Tenzin Gyatso ile bir araya geldi . O ayın ilerleyen saatlerinde Turani ve işgal altındaki Tibet ve İç Moğolistan temsilcileri, Washington DC’deki Çin büyükelçiliğinden Birleşmiş Milletler’e bir Bağımsızlık Yürüyüşü düzenlediler.New York’ta. Turani, iki haftalık yürüyüşün sonunda Birleşmiş Milletler genel merkezinin önünde 1949’dan beri Doğu Türkistan’da yaşanan Çin insan hakları ihlallerini ele aldı.

Haziran 1997’de, Tibet Bağımsızlık Hareketi’nin desteğiyle Turani, Birleşmiş Milletler önünde Çin’in ulusal bayrağındaki beş yıldızdan birini kesti. Turani, ulusunun Çin işgalinden kurtulma özleminin sembolik bir hareketi olarak yıldızı kaldırdı.

Şubat 1998’de Turani , Erkin Alptekin ile birlikte Dünya Tayvan Dernekleri Federasyonu’nun daveti üzerine Tayvan’ı ziyaret etti ; Dalai Lama’nın ağabeyi Profesör Thubten Jigme Norbu ; Sürgündeki Tibet Hükümeti’nin eski İçişleri Bakanı Tashi Jamyangling; ve Güney Moğol Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Johnar Bache. Tayvan bağımsızlık aktivistleri ve Tayvan yanlısı Demokratik İlerici Parti üyeleri , Tayvan Yasama Meclisi Yuan Başkanı Liu Sung-pan ile tanıştılar ; Tayvan’ın eski başkanı Chen Shui-bian ; ve Kaosiung Belediye Başkanı Frank Hsieh .

4 Haziran 1999’da Turani, kendisini Doğu Türkistan bağımsızlık hareketini desteklemeye ikna etmek için ABD Başkanı Bill Clinton ile bir araya geldi . Turani Clinton’a ulusunun Çin’e karşı bağımsızlık savaşı vermekten yana olduğunu söyledi .  Turani, Suudi Arabistan’daki zengin Uygurlar tarafından finanse edildiğini iddia etti . 

Turani, 20 Temmuz 2001’de ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan, Turani’nin Doğu Türkistan’daki Çin işgaline ilişkin ilk mektubuna cevaben Başkan George W. Bush adına bir mektup aldı . Bu mektupta ABD hükümeti, Uygurların ve Çin’de yaşayan diğerlerinin temel insan haklarını – örgütlenme, toplanma, din, inanç, vicdan ve ifade özgürlüğü hakları – koruma isteğini ifade etti. 

Sürgündeki Doğu Türkistan Hükümeti 

14 Eylül 2004 tarihinde, Amerikan Devletinin ve CİA’nın gözetiminde  Fetöcülerin desteğiyle Enver Yusuf Turani oluşturulmasını ilan ettiği Sürgündeki Doğu Türkistan Hükümeti   Washington DC’de ve Başbakan olarak seçildi.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Kong Quan , Sincan bölgesinde bu tür grupların terörizmine atıfta bulunarak memnuniyetsizliğini açıkça kaydetti . Kasım ayında Amerika Birleşik Devletleri Hükümeti “sürgündeki herhangi bir Doğu Türkistan hükümetini tanımadığını ve bu tür bir oluşum için destek sağlamadığımızı” ilan etti.

2006 yılında, Enver Yusuf Turani, anayasasını ihlal ettiği için Sürgündeki Doğu Türkistan Hükümeti Parlamentosu tarafından yargılandı . Turani suçlanmasına rağmen utanç verici bir şekilde Sürgündeki Doğu Türkistan Hükümeti’nin “Başbakanı” olduğunu ve Doğu Türkistan diasporası tarafından dışlandığını ilan etmeye devam etti.

Turani 2007’de Çin Halk Cumhuriyeti’ni Uygur imamı Hüseyincan Celil’i hapse atmakla eleştirdi . Turani, Celil’in tutuklanmasını Rebiya Kadeer’le karşılaştırdı ve ÇHC’nin Celil’in vatandaşlık sahibi olduğu Kanada’ya karşı Celil’i bir koz olarak kullanmak istediğini teorileştirdi . 

Turani, 2007 yılından bu yana Doğu Türkistan halkının hem anavatanında hem de yurtdışında karşı karşıya olduğu öncelikli sorunları ele alıyor. Turani düzenli olarak Uygur halkını tarih ve durumları konusunda eğitmek ve onlara bağımsızlıklarına giden yolu göstermek için yerli Uygur dilinde basın bültenleri yayınlıyor.

2011 yılında Rebiya Kadeer, Çin hükümetini Uygur halkını bölmek için sürgünde birden fazla Uygur hükümetini kasıtlı olarak yetiştirmekle suçladı. Bağımsızlık hareketlerinin uluslararası toplumda daha az desteğe sahip olduğuna inanıyor ve birleşik bir Çin içinde kendi kaderini tayin hakkının artması için baskı yapmanın daha iyi bir stratejik yaklaşım olduğunu düşünüyor. 

Doğu Türkistan Cumhurbaşkanı Anwar Yusuf Turani’nin Yeni Gizemli Evliliği…

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.