Site Rengi

Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
Smiley facehttps://cesurtv.com/
''Janvak ''Smiley facehttps://www.jandarmavakfi.com.tr/

BAKIRKÖY BELEDİYESİ SAYIŞTAY 2020 DENETLEME ROPORU

14.12.2021
147
A+
A-

Bu kapsamda idarenin iç kontrol sistemleri değerlendirilmiştir. Buna göre,İdare tarafından yetkiler ve yetki devrinin sınırları açıkça belirleyen düzenlemeler yapılmamıştır.
İdarede çalışan personel tarafından, Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri ile Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik ekinde yer alan etik sözleşmesi imzalanmıştır.
İdare tarafından iş süreçleri ve/veya iş akış şemaları belirlenmemiştir.
İdare tarafından hassas görevlere ilişkin prosedürler belirlenmemiştir. 

İdare tarafından, kurumsal risk yönetimi çalışmaları yapılmamıştır.

Kurumda iki iç denetçi bulunmakta ve iç denetim fonksiyonu söz konusu iç denetçiler tarafından yerine getirilmektedir.
İç Kontrol İzleme ve Yönlendirme Kurulu kurulmamıştır. Ayrıca İç kontrol sistemininyılda en az bir kez değerlendirilmesi ve değerlendirme formları ve raporların düzenlenmesi hususlarına riayet edilmemektedir.

DENETİM GÖRÜŞÜNÜN DAYANAĞI BULGULAR
Bu bölümde, mali rapor ve tablolara verilen görüş ile ilgili olan bulgular yer almaktadır.
BULGU 1: İdarenin Mülkiyetinde, Yönetiminde veya Kullanımındaki Taşınmazların Envanter Çalışmaları ile Muhasebeleştirme İşlemlerinin Tamamlanmaması İdare taşınmazlarının cins tashihi ve yeniden değerleme işlemleri tamamlanmamış ve bunlara bağlı olarak da muhasebe bilgileri güncellenememiştir.

İdarenin taşınmaz işlemlerinin incelenmesi neticesinde; Yönetmelik ekinde yer alan örneğe uygun olmamakla birlikte, yalnızca Tapuda Kayıtlı Olan Taşınmazlar Formunun düzenlendiği, diğer formların düzenlenmediği; dolayısıyla mali hizmetler birimince hazırlanan taşınmaz icmallerinin İdare yönetimindeki tüm taşınmazları içermediği, taşınmazların bir
İstanbul Bakırköy Belediyesi 2020 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu 15 kısmının kayıtlara vergi değeri üzerinden alınmaya devam edildiği ve cins tashihi işlemlerinin tamamlanmadığı tespit edilmiştir.

Düzeltme işlemlerinin ilgili yılı içinde yapılmaması nedeniyle 2020 yılı mali tablolarında 25-Maddi Duran Varlıklar Hesap Grubu açısından hatalı bilgi oluşmasına sebebiyet verilmiştir.

BULGU 1: Kullanılma Özelliğini Kaybeden Araçların Hurdaya Ayrılma İşlemlerinin Yapılmaması ve Elden Çıkarılacak Stoklar ve Maddi Duran Varlıklar Hesabında Muhasebeleştirilmemesi İdare adına tescilli olup kullanılmayan bazı araçların, hurdaya ayırma işlemleri gerçekleştirilmemiş ve ilgili muhasebe kayıtları yapılmamıştır.

Netice olarak; hukuken hurdaya ayrılan araçların ve bu araçlara ait amortismanların ilgili hesaplara aktarılmaması nedeniyle; mali tablolarda 254-Taşıtlar Hesabı ve 257-Birikmiş T.C. Sayıştay Başkanlığı İstanbul Bakırköy Belediyesi 2020 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu 17 Amortismanlar Hesabı 684.313,40 TL fazla, 294-Elden Çıkarılacak Stoklar ve Maddi Duran
Varlıklar Hesabı ile 299- Birikmiş Amortismanlar Hesabı ise belirtilen tutar kadar eksik yer almaktadır.

BULGU 2: Kamu İdaresine Ait Taşınmazların Pazarlık Usulüyle Kiraya Verilmesi İdare taşınmazlarından bazıları, Devletin özel mülkiyeti veya hüküm ve tasarrufu altındaki yerler kapsamında olmamalarına rağmen, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 51’inci maddesi birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında pazarlık usulüyle kiraya verilmiştir.

2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’na göre ihtiyaçların en iyi şekilde, uygun şartlarla ve zamanında karşılanması ve ihalede açıklık ve rekabetin sağlanması esas olup Kanun kapsamındaki işlerde tekliflerin gizli olarak verilmesini sağlayan kapalı teklif usulünün esas olduğu belirtilmiş ve istisnai olarak Kanun’un 51’inci maddesinde sayılan işlerin pazarlık usulüyle yaptırılabileceği hüküm altına alınmıştır.

İdare hesap ve işlemlerinin incelenmesi neticesinde; İdare taşınmazlarından yirmi üç adedinin 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 51’inci maddesi birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında pazarlık usulüyle kiraya verildiği, bu taşınmazlardan on sekiz adedinin Belediyenin iştiraki olan Şirket tarafından kiralandığı ve Şirketin bunları daha yüksek bedellerle üçüncü kişilere kiraya verdiği tespit edilmiştir.Söz konusu denetim tespiti sonrasında, İdare tarafından; taşınmazların kiralama işlemlerinde pazarlık usulünün uygulanmayacağı ifade edilmiştir.

Netice itibariyle, yukarıda yer alan mevzuat hükümleri uyarınca Belediyenin taşınmaz kiralama işlemlerinin Devlet İhale Kanunu’nda belirtilen kapalı teklif veya açık teklif usulleriyle yapılması gerekmektedir.

BULGU 3: Kira Sözleşmesi Sona Eren Bazı Taşınmazların Ecrimisil Karşılığında Kullandırılmaya Devam Edilmesi
İdare taşınmazlarından bazıları, kira süresi bitmesine rağmen yeniden ihale yapılmadan ecrimisil alınarak kullandırılmaya devam edilmektedir.

Yapılan denetimlerde, idare mülkiyetinde olan ve kira süresi sona eren yirmi iki taşınmaz için tahliye işlemlerinin başlatılmadığı ve taşınmazların ecrimisil alınmak suretiyle kullandırılmaya devam edildiği tespit edilmiştir.

BULGU 4: Bütçe Emanetleri Hesabında Kayıtlı Tutarların Muhasebe Kayıtlarına Alındığı Sıraya Göre Ödenmemesi
Bütçe Emanetleri Hesabından yapılan ödemeler, muhasebe kayıtlarına alınma sırasına göre gerçekleştirilmemiştir.

BULGU 5: Kalkınma Ajansı Paylarının İlgili Ajansın Banka Hesabına Aktarılmaması İstanbul Kalkınma Ajansına (İSTKA) aktarılmak üzere hesaplanan ve 363-Kamu İdareleri Payları Hesabına (363.99.10 Kalkınma Ajansı Payları) kaydedilen paylar ilgili İdareye gönderilmemiştir.

İdare hesap ve işlemlerinin incelenmesi neticesinde; İSTKA payı olarak gönderilmek üzere, 363-Kamu İdareleri Payları Hesabında (363.99.10 Kalkınma Ajansı Payları)7.756.148,68 TL alacak kaydının bulunduğu, ancak yılsonu itibariyle mezkûr tutarın gönderilmediği tespit edilmiştir.

BULGU 6: Telekomünikasyon Altyapı ve Şebekelerinden Alınması Gereken Geçiş Hakkı Bedellerine İlişkin Herhangi Bir Tahsilatın Yapılamaması Belediyenin yetki ve sorumluluk alanı içinde kalan sabit ve mobil haberleşme altyapısı veya şebekelerinde kullanılan her türlü kablo ve benzeri gerece ilişkin geçiş hakkı ücretlerine belediye gelir tarifesinde yer verilmesine rağmen söz konusu gelir kaleminin takip ve tahsili yapılamamıştır.

BULGU 7: Ulusal Bayram Günlerinde Çalışan İşletmelerden Tatil Günlerinde Çalışma Ruhsatı Harcı Alınmaması
2020 yılında ulusal bayram gününde faaliyet gösteren işyerleri olmasına rağmen tatil günlerinde çalışma ruhsatı harcı tahsil edilmemektedir.

BULGU 8: İdarenin Toplam Borcunun Mevzuatında Belirtilen Borç Sınırını Aşması İdare tarafından, 5393 sayılı Belediye Kanunu ile tespit edilen borç stok üst sınırı aşılmıştır.

İdarenin 2019 yılı sonu itibariyle kesinleşen bütçe geliri olan 277.867.011,14 TL’ye %22,58’lik yeniden değerleme oranı uygulandığında, 2020 yılına ilişkin borçlanma sınırı 340.609.382,26 TL olmaktadır. Ancak aşağıdaki tabloda görüleceği üzere, Belediyenin toplam borç stoku tutarı 425.312.707,48 TL’dir.

BULGU 9: Personelden Kesilen Sendika Aidatlarının Süresinde Ödenmemesi İdare; memur ve işçi personelden kesilen sendika aidatlarını, süresinde ilgili sendikaların hesaplarına aktarmamıştır.

İdarenin hesap ve işlemleri incelendiğinde; İdare tarafından kamu görevlilerinin aylıklarından kesilerek beş gün içerisinde sendikaların hesaplarına yatırılması gereken 466.061,20 TL ile işçi aylıklarından kesilerek bir ay içerisinde ilgili sendika hesaplarına yatırılması gereken 4.158.910,41 TL’nin mevzuat gereklerine uygun olarak sendika hesaplarına
yatırılmadığı tespit edilmiştir.

BULGU 11: Satış, Hurdaya Ayırma ya da Kamu Kurumlarına Hibe Edilmek Suretiyle Envanterden Çıkarılan Taşıtların Trafik Tescil Kayıtlarının İdareden Düşülmemesi Satılan, hurdaya ayrılan, hibe edilen veya devredilen 44 adet taşıtın trafik tescili
Belediye adına devam etmektedir.

2019  Sayıştay Denetim Raporuna İlişkin İzleme Tablosu

 

 

 

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.