Site Rengi

Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
Smiley facehttps://cesurtv.com/
''Janvak ''Smiley facehttps://www.jandarmavakfi.com.tr/

Akne inversa – birçok insanın utançtan tedavi istemediği cilt hastalığı

03.01.2022
227
A+
A-

Enflamasyon, şişme, ağrı – ve büyük bir utanç duygusu. Akne inversa stresli olabilir. Hastalığa herkese uyan tek bir çözüm yoktur, ancak en azından birkaç tedavi seçeneği vardır.

Acıtır ve ıslanır: Cilt hastalığı olan akne inversa çok rahatsız edicidir. Koltuk altları, kasık ve genital bölge özellikle etkilenir, aynı zamanda kadın memesinin altındaki deri de etkilenir. Ne yardımcı olur?

Akne inversa belirtileri

Münih’ten dermatolog Marion Moers-Carpi, “Cildin cilt üzerinde olduğu ve cilt kıvrımlarının da oluştuğu bölgelerle ilgili” diyor. Bunlar ayrıca midedeki kıvrımlar veya kalça kıvrımları olabilir. Moers-Carpi, “Etkilenen cilt bölgesinde ter ve sebum dışarı akmadığı için apse şeklinde pürülan birikimler” diyor. Apseler, sıklıkla oluşan fistüller gibi acı verir. Vücudun salgıyı dışarıya iletmek için dokunun derinliklerinden oluşturduğu geçitlerdir.

Pürülan birikimler kendiliğinden boşalarak giysilerde lekelere neden olabilir. Aynı zamanda, salgı hoş olmayan bir koku yayar. Dermatolog Thorsten Matthes, “Sonuç olarak, çoğunlukla kronik olan bu cilt hastalığı, etkilenenlerin yaşam kalitesini büyük ölçüde azaltabilir” diyor. Hamburg’daki Tabea Hastanesinde Venöz ve Dermatocerrahi Merkezi’nde dermatocerrahi başhekimi olarak görev yapmaktadır.

Akne inversa’dan özellikle kimler etkilenir?

Dermatolog Moers-Carpi, cilt hastalığının genellikle 30 yaşın altındaki erken erişkinlik döneminde ortaya çıktığını ve erkeklerden daha fazla kadını etkilediğini söylüyor. Tam olarak kaç kişinin bundan etkilendiğini söylemek zor. Etkilenenler genellikle büyük bir utanç duygusuna sahiptir. Uzmana göre bu, ağrılı irin birikimlerinden bahsetmelerini ve her şeyden önce tıbbi tedavi görmelerini engelliyor.

Sorun şudur: Akne inversa tedavi edilmezse, daha fazla yayılma riski vardır.

Akne inversa’nın nedeni hakkında bilinen nedir?

Deri hastalığının nedeninin tam olarak ne olduğu henüz yeterince araştırılmamıştır. Thorsten Matthes, “Mikroplar bir rol oynar, aynı zamanda genetik bir yatkınlık da oynar” diye açıklıyor. Vücudun koltuk altları gibi ter üretiminin arttığı bölgelerinde, nemli ortam mikroplar ve bakterilerle birlikte cilt iltihabını artırabilir.

Akne inversa geliştiğinde vücutta tam olarak ne olur? Marion Moers-Carpi, “Hala yüzde yüz emin değilsiniz” diyor. Bir teori, orada çok fazla boynuz oluşturan hücrenin oluşmasıdır, bu da kıl folikülünün kapanmasını sağlar – bu da kılları cilde sabitler. Mikroplar ve bakteriler cildin yüzeyinde sıkışıp kalabilir.

Saç folikülünü ovalamak veya tıraş etmek sebum oluşumu ile iltihaplanmaya neden olabilir. Kıl folikülü artan boynuz oluşumuyla kapatıldığı için sebum dışarı akamaz. Sebum üretimi genişlemeye devam ediyor. Bakteriler ve mikroplar çoğalır ve iltihabı kötüleştirir. Sebum kapsüllüdür. Bir apse gelişir, fistüller oluşabilir. Kornifikasyon bozukluğunun nasıl ve neden ortaya çıktığı hala belirsizdir.

Akne inversa ile vücutta ne olduğu tam olarak belli değil – bir teori, bu süreçlerin çok fazla boynuz oluşturan hücrenin yaratılmasıyla tetiklendiğini söylüyor 
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.