Akıllı elektronik cihazlar, göründüğü kadar masum olmayabilir!
Çoğumuzun evlerinde kullandığı internet bağlantısıyla çalışan akıllı elektronik cihazlar, göründüğü kadar masum olmayabilir! Özellikle son dönemlerde kullanımı yaygınlaşan robot süpürgülerin bile ciddi güvenlik açıklarına sebep olabileceğini belirten uzmanlar, bu ürünlerin kullanımı konusunda önemli uyarılarda bulundu.
Ev içi güvenlik kameralarından robot süpürgelere kadar birçok ürün artık hayatımızın her alanında… Ancak bunlar ilk bakışta masum gibi görünmelerine karşın aslında kişisel verilerimizi ihlal edip mahremiyetimize karşı büyük bir tehlike oluşturabiliyorlar! Peki hangi ürünleri tercih etmeli ve kötü niyetli kişiler tarafından özel hayat gizliliğimize zarar gelmemesi için hangi önlemleri almalıyız?
YAŞANAN YÜZLERCE OLAY VAR
Evlerde kullanılan aletlerin internete bağlanabilmesi ‘akıllı’ oldukları anlamına gelirken, bu akıllı ürünler siber zorbaların da ilgi odağı haline geldi. Dünyanın dört bir yanında akıllı ev aletleriyle sınananlar listesi oldukça kabarık. ABD’de geçtiğimiz yıl 2 yaşındaki bir bebeğin odasındaki bebek kamerası hacklendi. Kızları doğuştan engelli olan ABD’li aile, bir gün kızlarının odasının önünden geçerken bir erkeğin küfürler ettiğini duydu. Bu olay karşısında sesin kameradan geldiğini fark eden aile dehşete düştü. Aile kameranın yalnızca ses özelliğini kullandıklarını iletse de bu örnek aslında güvenliğin yeterli olmadığı ürünlerde hackerların ağlara rahatça sızabildiğini gösterdi.
‘HİÇBİR DİJİTAL CİHAZ YÜZDE YÜZ GÜVENLİ DEĞİL’
Evlerimizde kullandığımız kameralı televizyon, ev içi güvenlik kamerası, bebek kameraları, robot süpürgeler gibi Wi-Fi bağlantısıyla çalışan cihazlar kötü niyetli kişiler tarafından hacklenebilir mi? Anadolu Üniversitesi Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi (SODİGEM) Müdürü Doç. Dr. Yusuf Levent Şahin, “Bilgisayarların yaygınlaşmaya başladığı yıllarda dijital güvenlikle ilgili olarak ‘fişe takılı olan hiçbir bilgisayar kesin olarak güvende değildir’ söylemi oldukça bilinirdi. Günümüzde bu söz ‘bataryası takılı hiçbir dijital cihaz kesin olarak güvende değildir’ şeklinde tekrar ifade edilebilir” dedi.