Yolsuzluk davası Aydın’dan Ankara’ya uzandı! Mansur Yavaş’ın gözdesiydi….
Aydın Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan yolsuzluk soruşturmasında Büyükşehir Belediyesi Başkanı Özlem Çerçioğlu için 10 yıl hapis cezası istendi.
Çalışmaların detaylarına inildiğinde soruşturmanın ucu Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın gözdesi olan Ankara ASKİ Genel Müdürü Erdoğan Öztürk’e de dokundu.
Aydın Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, Aydın Su ve Kanalizasyon İdaresi’deki (ASKİ) yolsuzluk soruşturması sonucunda Büyükşehir Belediye Başkanı CH’li Özlem Çerçioğlu‘nun da içlerinde yer aldığı 33 sanık hakkında açtığı dava, kentin gündemine bomba gibi düştü. Çerçioğlu’nun, ‘Kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği’ ile ‘görevi kötüye kullanma’ suçlarından 10 yıl hapsi istenirken, davanın Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın gözdesi olan Ankara ASKİ Genel Müdürü Erdoğan Öztürk‘e de uzandığı ortaya çıktı.
ÖNCE ALIM SONRA İHALE
Savcılık, Aydın’daki vurgunun yapıldığı tarihte Aydın Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdür Vekili olan Erdoğan Öztürk’ün de “görevi kötüye kullanma” suçunu işlediği ve 2 yıla kadar hapse çarptırılması gerektiğini belirtti. Aydın Cumhuriyet Başsavcılığı’na gelen isimsiz ihbar mektubundaki Aydın Büyükşehir Belediyesi ASKİ Genel Müdürlüğü bünyesinde 2015’te gerçekleştirilen yazılım ve donanım alımlarında ihaleye fesat karıştırıldığı iddiaları üzerine araştırılmaya başlatıldı.
İhbarda, Büyükşehir Belediyesi’nin kullandığı ve Sampaş şirketinin bedelsiz olarak kurmayı taahhüt ettiği programın, açık ihale ile yapılabilecekken pazarlık usulüyle yapabilmek için parçalara bölünerek birinci defada 170 bin lira, ikinci defada 200 bin lira ve üçüncü defada 200 bin lira verilerek yazılım adı altında Litera şirketinden alındığı anlaşıldı.
DETAYLAR ORTAYA ÇIKTI
Devamında mevzuata aykırı şekilde iki defa alım yapıldığı, alımlara ödenen toplam miktarın 2 milyon lirayı bulduğu tespit edildi. Bunun üzerine yazılım ve donanımın satın alındıktan sonra ihalesinin yapıldığı gerekçesiyle Aydın Cumhuriyet Başsavcılığı “ihaleye fesat karıştırmak’ suçlamasıyla soruşturma başlattı. Bilirkişi ve müfettiş raporlarında, çarkı ortaya çıkaran ilginç tespitlere yer verildi.
Yeni Asır’ın haberine göre Bu arada yazılım ve donanımın firmadan alındıktan 5 ay sonra parçalara bölünerek pazarlık usulü ihale yapılarak işin bu firmaya verildiği kaydedildi. Bunu ele veren unsurlardan biri de, daha ihale düzenlenmeden firmaya yazılım ve donanımla ilgili gönderilen arıza bildirimlerinin kayıtları oldu.
DİĞER DAVADA DA 14 YIL HAPSİ İSTENİYOR
CHP’Lİ Başkan Özlem Çerçioğlu için daha önce de 5 ihalede usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla 17 kişi hakkında açılan davada 6 yıldan 14 yıla kadar hapsi istenmişti. Aynı davada şu an cezaevinde bulunan ‘FETÖ Belediyeler İmamı’ Erkan Karaarslan için ise 9 yıldan 22 yıla kadar hapis cezası talep edilmişti.
CHP’li başkan Özlem Çerçioğlu ve bürokratlarına büyük şok! Müfettişler soruşturma izni verdi.
CHP’li Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun da aralarında bulunduğu üst düzey belediye bürokratları hakkında 2014-2019 yılları arasında çok sayıda ihalede usulsüzlük yaptıkları iddiaları üzerine İçişleri Bakanlığı’nca mülkiye müfettişi görevlendirildi. Müfettişler yaptığı incelemelerde ihalelerde, teknik ve idari şartnamelerin ihale verilen firmalara göre ayarlandığını, rekabet ve saydamlığın engellendiğini ve kamunun 5.5 Milyon lira zarara uğratıldığını tespit etti. Söz konusu ihalelerden birini alan şirket sahiplerinin, açılan bir ihaleyi alabilmek için FETÖ’nün belediyeler imamı Erkan Karaarslan’a aylık 250 bin lirayı belediye başkanına ödemeyi taahhüt ettikleri ortaya çıktı. Karaarslan bunu ifadesinde itiraf ederken, söz konusu tekliften sonra şirketin ihaleyi aldıkları tespit edildi.
Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu‘nun da aralarında bulunduğu 10 Aydın Büyükşehir Belediyesi üst düzey bürokratı hakkında, belediye tarafından 2014-2019 yılları arasında açılan ihalelerde gerçekleştirilen usulsüzlüklerle ilgili İçişleri Bakanlığınca mülkiye müfettişleri görevlendirildi. Müfettişler Çerçioğlu ve üst düzey belediye bürokratlarıyla ilgili incelemeyi tamamlayarak soruşturma izni verdi. Mülkiye müfettişleri tarafından hazırlanan rapora göre; verilen ihalelerle kamu 5.5 milyon lira zarara uğratıldı.
TEK İHALE DİĞERLERİ ‘GÜNCELLEME’
Rapora göre; Aydın Belediyesi tarafından 2005 yılında açılan ihaleyi Sampaş Bilişim Şirketinin kazandı. Daha sonra aynı şirkete ihalesiz olarak 2011’den itibaren 4 ayrı sözleşmeyle toplam 3 Milyon 277 bin lira ve KDV olmak üzere sözleşme imzalandı. Bu yapılan sözleşmeler verilen ilk ihale sonrası ‘güncelleme’ kılıfı adı altında verildi.
Rapora göre aynı firmaya fazladan da 489 bin 225 lira fazla avans ödemesi yapılarak firmaya çıkar sağlandı. Teknik şartnamede 17 ilçede yazılım desteği sağlanacağı belirtilmesine rağmen yalnızca 4 ilçede sağlandı. Firmaya ayrıca 221 bin 737 lira fazla ödeme yapılarak kamu zararına sebebiyet verildi. Aydın’ın Büyükşehir Belediyesi’ne dönüşmesi aşamasında, web tabanlı veriler 9 ay önce belediye personelince yapılmasına rağmen Sampaş Bilişim firmasına veri aktarma hizmetleri başlığı altında 1 milyon 54 bin lira ödeme yapıldığı, 896 bin lira kamu zararına sebebiyet verildi.
İHALE MALİYETİNİ SARIYER BELEDİYESİ’NİN TEMİZLİK MÜDÜRÜNE HESAPLATTILAR
Sabah’ın haberine göre mülkiye müfettişlerinin incelediği bir diğer ihale yolsuzluğu ise Aydın Büyükşehir Belediyesi’nce yapılan sokakların süpürülme ihalesi oldu. Tespitlere göre, ihale dokümanları Sarıyer Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Mustafa Polat tarafından ihale yaklaşık maliyetinin 1.3’e bölünmesi ile hesaplanarak hazırlandı. Aşırı düşük teklif sınırının hemen üzerinde bir fiyatla ihale Barka Atık Yönetimi ve Taşımacılık isimli bir firmaya bırakıldı. Diğer teklif sahibi Ege Tem isimli firma çok az bir farkla aşırı sınırı altında kaldı ve firmanın izahı kabul edilmedi. İhale 11 milyon lira bedelle, aylık 922 bin lira olmak üzere daha yüksek teklif everen Barka isimli firmaya bırakıldı.
AYLIK 250 BİN LİRAYI BELEDİYE BAŞKANINA VERİRİRİZ
Rapora Barka firması yetkilileri olan Tekin ve Baki Nugay’ın FETÖ’nün belediyeler imamı olarak bilinen Erkan Karaarslan‘ı İstanbul’da sık sık ziyaret ederek, yeni ihaleyi aylık 1.5 milyon lira üzerinde yapmak ve her ay hak ediş üzerinden 250 bin lirayı belediye başkanına ödemeyi beyan ettikleri ifadeleri damga vurdu. İkilinin, yeni ihaleyi Bilginay isimli bir firma ile tek ya da iş ortaklığı şeklinde yapmak istedikleri, ellerinde birkaç özel tasarlanmış araç bulunduğu, idarenin teknik şartnamede bu araçlardan birer tane öz malı olarak istemesi durumunda, kendilerinin hem birim fiyatları yüksek bir şekilde oluşturacağını hem de ihaleye tek başlarına girip kazanacaklarını söyledikleri ifadeleri yer aldı.
İHALEYİ O ŞİRKET ALDI
Sürecin söz konusu ifadede geçtiği gibi ilerleyen yıllarda gerçekleştiği ortaya çıktı. Müfettişlerin raporuna göre; 2016/514875 kayıt numaralı ihaleyi ifadede geçtiği gibi Bilginay Temizlik şirketi 30 aylık dönem için 65 Milyon 500 bin lira artı KDV ile aldı. Aylık hak ediş miktarı ise 2 Milyon 576 bin lirayı buldu. Yine 2019 yılında 2019/311662 İhale kayıt numarası ile çıkılan yol süpürme ihalesini Barka Temizlik Şirketi ve Bilginay Temizlik Şirketi ortaklığı 63 Milyon 922 bin lira artı KDV ile aldı, bunun aylık hak ediş miktarı ise 2 milyon 95 bin lira oldu.
İHALEYE ŞARTLARI DARALTILDI REKABET VE SAYDAMLIK ENGELLENDİ
Mülkiye Müfettişlerince hazırlanan rapora göre; ihaleleri teknik ve idari şartnameleri firmalara göre ayarlandı. Rekabet ve saydamlık engellendi. Barka Temizlik ile Bilginay Temizlik şirketinin ortağının aynı kişi olan Mehmet Güzmen olduğu vurgulandı. Rapora göre; bu nedenle ihalelerin iptal edilmesi gerekirken edilmedi ve kamu zararına sebebiyet verildi. Aydın Büyükşehir Belediyesi Başkanı Özlem Çerçioğlu, Çevre Kontrol Daire Başkanı İbrahim Gürdal olmak üzere birçok bürokrat hakkında soruşturma izni verildi.