Site Rengi

Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
Smiley facehttps://cesurtv.com/
''Janvak ''Smiley facehttps://www.jandarmavakfi.com.tr/

BELEDİYELER,VALİLİKLER VE KAYMAKAMLIKLAR NEDEN HİJYEN SERTİFİKASI KONTROLÜNÜ YAPMIYORLAR ?

09.04.2022
236
A+
A-

Son günlerde vatandaşlarımızdan hijyen konusunda çok şikayetler almaktayız.Bizde gelen şikayetler Konusunda Temsilciliğimiz olan illerdeki arkadaşlarımıza ilinizde ve ilçelerinizde Belediye zabıtalarının ve İl,İlçe Sağlık Müdürlüklerince   gıda üretim yerleri ve sıhhi müesseselerde çalışanların HİJYEN SERTİFİKASI, bulaşıcı hastalık taşıyıp taşımadığı yönünden   kontrolünün yapılıp yapılmadığı konusunda araştırma yapmalarını istediğimizde,Bize gelen sonuçlar çok vahimdi.

Arkadaşlarımızın yaptığı çalışmalarda özellikle Kafe,Restaurant,Kahvehane, Birahane,Bakkal,Market,Fırın,Yufkacı ,Manav,Şarküteri,Özelliklede Döner satışı yapılan büfelerin ve diğer Gıda işi ile iştigal eden Esnafların maalesef hiç bir şekilde  yasal olarak HİJYEN SERTİFİKASI  teftişi,kontrolünün yapılmadığı belirtilmiştir.

Zabıtaların ve İl,İlçe Sağlık Müdürlüklerince neden Yasal olarak HİJYEN SERTİFİKASI kontrolünün yapılması zorunluğu varken yapılmıyor dediğimde bana cevap olarak bu işe siyasetin dahil olduğunu söyleyerek Siyasetçilerin esnafın üzerine gitmeyin esnafı kızdırmayın küstürmeyin yoksa seçimlerde bize tavır alır dediği cevabını aldım.

HİJYEN SERTİFİKASI zorunluluk kontrolünün yapılmaması çok  vahim bir durum.Bir Çalışan işçide veya personelde her hangi bir mikrop,bakteri veya virüs varsa bir anda her keze bulaşarak kısa zamanda ülkemiz geneline yayılır.Her şeyde olduğu gibi Siyasetçiler oy hırsının Halk Sağlığınında önüne çıktığını gördüm.buradan Belediye Başkanlarına,Valilere,Kaymakamlara diyorum ki;”Halkın sağlığı çok önemlidir!..Eğer sizler yetkili personellerinizle toplantı yapıp ulusumuzun genelinde Esnafların HİJYEN SERTİFİKASI almasını sağlamazsanız haklarınızda tek tek Cumhuriyet Savcılığına Halk sağlığını tehdit etmekten dolayı halkarınızda suç duyurusunda bulunup, bu konuda Ulusal Basında  olmak üzere tüm Basının HİJYEN SERTİFİKASI üzerine gideceğinin bilgisini vereyim. Belediyeler ,Valilikler ve Kaymakamlıklar Kendi bölgesinde Yasa ve Kanunlarca mecburi olan HİJYEN SERTİFİKASI uygulamasına başlasın.

Gıda işi ile uğraşanlarda ve sıhhi müesseslerde çalışanlarda HİJYEN SERTİFİKASI yasal bir zorunluluk olarak karşımıza çıkıyor. Aynı zamanda da halk sağlığı açısından önem taşıyor.  

Hijyen Belgesi Alması Alması Zorunlu Sektör ve Kişiler

Hijyen belgesi sadece işçilere değil, işyeri sahibi ve işverenler için de zorunludur. Belgeyi alması gereken işyerleri şunlardır:

  • Su üretimi yapan yerler
  • Doğal su ve mineral üretimi yapan yerler
  • Gıda üreten işyerleri
  • Perakende gıda satışı yapan yerler
  • Gıda taşımacılığı veya servisi yapan yerler
  • Pansiyonlar
  • Oteller
  • Moteller
  • Misafirhaneler
  • Yurtlar
  • Öğrenci Yurtları
  • Konaklama yerleri
  • Temizlik hizmetleri veren yerler
  • İnsan teniyle direkt temasta bulunan hizmet veren kurumlar
  • Kuaför
  • Mutfaklar
  • Berber
  • Hamam

Hijyen Eğitimi Belgesi bulunmayan kişilerle ilgili cezai yaptırımlar, 5 Temmuz 2013 Tarihli Hijyen Eğitimi Yönetmeliği ve 1593 Sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunun ilgili maddelerine göre belirlenmiştir.

Aşağıda ayrıntılı şekilde açıklanan Kanun ve Yönetmeliklere göre güncel olarak hijyen eğitimi belgesi bulunmayan işletmelere her bir işçi için uygulanacak cezalar ;

456 TL (Dörtyüz Elli Altı TL) ile 1.833 TL (Bin Sekizyüz Otuz Üç TL)arasında değişmektedir.

      Bu ceza miktarında dikkat edilmesi gereken birkaç mesele vardır. Bunlar;

  • Ceza miktarının güncellenmesi; yani her sene bu cezalarda artış olmaktadır,
  • Kesilen her cezanın her bir çalışan için olması, yani 100 çalışanı olan bir işyerinde çalışanların hijyen eğitimi belgesi olmaması durumunda verilecek ceza 100 ile çarpılacaktır,

      Peki hangi sektörde çalışanlara hijyen eğitimi belgesi olmadığı için ceza kesilir?

  • Gıda üretimi ve perakende iş yapan işletmelere,
  • İnsani tüketim amacıyla su ve doğal mineralli suların üretiminin yapıldığı iş yerlerine,
  • Kuaför, berber, sauna, hamam, kaplıca ve piercing uygulamaları yapılan iş yerlerine,
  • Güzellik ve masaj salonları ile saç bakımlarının yapıldığı iş yerlerine,
  • Otel, motel, pansiyon, mansiyon, misafirhane ve konaklama amaçlı kurulmuş ilgili iş yerlerine,
  • Komisyon tarafından hijyen eğitimi belgesi, hijyen eğitimi sertifikası alması zorunlu kılınan iş yerlerine ve iş kollarına,

Gerekli olan hijyen eğitimi belgesini, hijyen eğitimini veya hijyen sertifikasını almadıkları her bir çalışan için güncel cezalar verilmektedir.

Hijyen Eğitimi Belgesi, Hijyen Sertifikasının zorunluluğu ve cezai yaptırımları ile ilgili kanun ve yönetmelik maddeleri şunlardır;

1593 Sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’ndaki ilgili maddeleri:

Madde 126 – (Değişik:11/10/2011-KHK-663/58 md.)

Gıda üretim ve satış yerleri ve toplu tüketim yerleri ile insan bedenine temasın söz konusu olduğu temizlik hizmetlerine yönelik sanatların ifa edildiği iş yeri sahipleri ve bu iş yerlerinin işletenleri, çalışanlarına, hijyen konusunda bu iş yerlerindeki meslek ve faaliyetin gerektirdiği eğitimi vermeye veya çalışanların bu eğitimi almalarını sağlamaya, belirtilen eğitimleri almış kişileri çalıştırmaya, çalışan kişiler ise bu eğitimleri almaya mecburdurlar. Bizzat çalışmaları durumunda, iş yeri sahipleri ve işletenleri de bu fıkra kapsamındadır.

Bulaşıcı bir hastalığı olduğu belgelenenler ile iş yerinin faaliyet ve hizmetlerinden doğrudan yararlananları rahatsız edecek nitelikte ve görünür şekilde açık yara veya cilt hastalığı bulunanlar, bizzat çalışan iş yeri sahipleri ve işletenleri de dâhil olmak üzere, alınacak bir raporla hastalıklarının iyileştiği belgeleninceye kadar, birinci fıkrada belirtilen iş yerlerinde çalışamaz ve çalıştırılamazlar. Çalışanlar, hastalıkları konusunda işverene bilgi vermekle yükümlüdür.

Madde 127 – (Değişik:11/10/2011-KHK-663/58 md.)

126. maddede belirtilen iş yerlerindeki hijyen eğitimine yönelik hususlara, bu iş yerlerinde çalışmaya engel bulaşıcı hastalıkların ve cilt hastalıklarının neler olduğuna, iyileşme hâlinin belirlenmesine, hangi meslek ve sanat erbabının 126. madde kapsamında olduğuna ilişkin usûl ve esaslar, Sağlık, İçişleri ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlıklarınca müştereken çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.

126. maddede belirtilen iş yerlerinde bulaşıcı bir hastalık veya bir salgın hastalık çıkması durumunda, bu hastalıkla alakalı gerekli incelemeler, analiz masrafları iş yeri sahipleri ve işletenlerince karşılanmak üzere ilgili kurumlar tarafından yapılır.

126. maddede belirtilen iş yerlerinde bulaşıcı bir hastalık veya bir salgın hastalık çıkması hâlinde doğacak hukukî sorumluluklar ile bu durumdan zarar gören kişi veya kurumların hukukî yol vasıtasıyla talep edebilecekleri tazminat ödemeleri veya olabilecek diğer ödemeler iş yeri sahiplerine ve işletenlerine aittir.

Madde 282 – (Değişik: 23/1/2008-5728/48 md.)

Bu Kanunda yazılı olan yasaklara aykırı hareket edenler veya zorunluluklara uymayanlara, fiilleri ayrıca suç oluşturmadığı takdirde, İkiyüzelli Türk Lirasından bin Türk Lirasına kadar idarî para cezası verilir.

5 Temmuz 2013 Tarihli Hijyen Eğitimi Yönetmeliği’ndeki ilgili maddeler:

Belge alan kişilerin çalıştırılması

MADDE 5 – (1) Bu Yönetmeliğin kapsadığı iş yerlerinde, Genel Müdürlük tarafından verilen belgeye sahip olmayan kişiler çalıştırılamaz. İş yeri sahipleri ve işletenleri, çalışanlarının hijyen eğitimi almasından ve belgeli olarak çalıştırılmasından birinci derecede sorumludur.

Bizzat çalışmaları durumunda iş yeri sahipleri ve işletenleri de bu eğitimi almaya mecburdur.

Denetim ve müeyyideler

MADDE 11 – (1) Her iş kolunun izin, onay, kayıt, ruhsatlandırma ve benzeri hizmetlerini yürüten Bakanlık veya mahalli idare, bu Yönetmelikte belirtilen iş yerlerinin, 5., 9. ve 10. maddelerde belirtilen yükümlülükleri yerine getirip getirmediğini denetler. Bu maddelerde belirtilen yükümlülükleri yerine getirmeyenler hakkında, durumu bu maddelere uygun bulunmayan çalışanların her biri ayrı ayrı aykırılıklar olarak değerlendirilir ve 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282. maddesine göre işlem yapılır.

Hijyen Eğitimi Belgesi, Hijyen Sertifikası olmayan işçi çalıştıran işletmelerin her bir işçi (çalışan) için ödeyeceği ceza tutarının her sene artması aşağıdaki kanun maddeleri sebebiyledir.

Hijyen Eğitimi Belgesi olmaması nedeni ile verilen cezanın güncellenmesi

5393 sayılı Belediye Kanununun Yeniden değerleme oranının uygulanması başlıklı 83. Maddesinde “Bu Kanunun 15, 18 ve 34 üncü maddelerinde belirtilen parasal miktarlar, her yıl 213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre belirlenecek yeniden değerleme oranına göre artırılır.”

İbaresi nedeni ile ve ceza artışlarını hesaplarken uygulanacak başkaca bir hüküm olmaması sebebiyle ilgili kanun maddesine göre cezalarda her sene artış yapılır.

Hijyen eğitiminin zorunlu olup olmadığı konusu sürekli merak edilen konulardan biridir. Zorunlu olma durumundan daha çok hangi sektörler veya personeller için zorunlu olduğu konusudur. Temizlik ile ilgili hassasiyetin olması gereken tüm sektörlerde hijyen eğitimi zorunludur. Temizliğin gerekli olmadığı sektör elbette yoktur. Ancak özellikle insanların temas ettiği yerlerin hijyeni konusunda dikkat etmek gerekmektedir. Gıda sektörü çok daha önemli yer kaplamakla birlikte hizmet sektörünün tamamı hijyenin önemli olduğu ve çalışanların hijyen eğitimi almasının zorunlu olduğu çalışma alanlarıdır.

Hijyen Eğitimi Almak Zorunlu mu? - General OSGB

Normal şartlarda hangi meslek gruplarında hijyen eğitiminin zorunlu olduğu “Hijyen Eğitimi Yönetmeliği”nde yer almaktadır. 8 ile 40 saat arasında verilen bu eğitimler sonucunda sertifika hazırlanmaktadır. Hijyen eğitiminin bir kez alındıktan sonra yeniden alınması konusunda işletmelerin özel taahhütnameleri olmadığı sürece, gerek duyulmamaktadır. Gıda üretimi yapan tüm sektörlerde eğitimin alınması zorunlu tutulmaktadır. Mineralli su ile doğal kaynak suyu ile ilgili üretim, paketleme ve satış yapan tüm sektörler de aynı şekilde hijyen eğitimli personel çalıştırmak durumundadır.

Günümüzde iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarının işverenleri bu konuda uyarması ve gerekli eğitimleri aldırmasının sağlanması önemlidir. İşveren personelinin bu eğitimlere katılması konusunda gerekli şartları sağlamalıdır. OSGB firmaları hijyen eğitimi konusunda Çalışma Bakanlığı tarafından yetkilendirilen kurumlardan birisidir. Kuruluşa başvurup hijyen eğitimi sertifika programına katılmak istediğinizi söyleyebilirsiniz.

Hijyen Eğitimi Almak Neden Zorunlu?

Hijyen eğitimi sadece günlük temizlik davranışlarını ve işlerini değil çok daha detaylı anlatımları içermektedir. Normal temizlik ve hijyen kurallarını neredeyse herkes bilir ancak işyerlerindeki birimlerin, mutfakların ve lavaboların temizliği konusunda gerekli teknik detayları bilmek hem daha temiz olunmasını hem de çalışanın kendisine zarar vermemesini sağlar. Kullanılan kimyasalların derecesini, miktarını ve bu kimyasallardan korunma yöntemlerini hijyen eğitimi sayesinde tüm çalışanlar öğrenmektedir.

Hijyen Eğitimi Almak Neden Zorunlu? - General OSGB

İş içeriği insanla direkt olarak ilgili olan, deriye temas içeren, dokunma ile bulaşabilen hastalıkların yayılma ihtimalinin olduğu sektörlerde hijyen eğitiminin zorunlu olması kadar doğal bir şey yoktur. Hamam, kaplıca, kuaför, masör, sauna ve dövme işlerinde çalışanların insanlarla direkt temas halinde olduğu düşünülürse, hijyenin ne kadar önemli olduğu anlaşılmaktadır. Hijyen eğitiminin yanı sıra tam teşekküllü bir sağlık raporu da bu tür işlerde çalışanların sunması gereken belgeler arasındadır. Sağlık raporuna göre bu tür işlerde çalışması uygun olmayan kişilerin işe alınmaları söz konusu olmadığı için hijyen eğitimine katılmaları da mümkün değildir.

Sinema salonlarında, misafirhanelerde, otellerde, pansiyonlarda, motellerde veya apart dairelerde çalışan tüm personelin yine hijyen eğitimi alması zorunlu tutulmaktadır. Çünkü kalabalık olan bu işletmelerde insanlar her yere dokunmakta, bir insanın dokunduğu yere çocuklar ve diğer müşteriler temas etmekte, bir hastalığın yayılma ihtimali had safhada artmaktadır.

Gıda işi ile uğraşanlarda ve sıhhi müesseslerde çalışanlarda portör taraması için yapılacak tetkikler şunlardır:

Portör kaydı nedir?

Portör muayenesi, 3 ayda bir yapılması zorunlu fiziki muayene olup, İşyeri hekimi olan işletmelerde çalışan personelin muayenesi işyeri hekimi tarafından , İşyeri hekimi olmayan işletmelerde çalışan personelin muayenesi Belediye tabiplerince veya hükümet tabiplerince ücretsiz olarak yapılacaktır.

Portör muayenesini kim yapar?

Portör muayenesi, 3 ayda bir yapılması zorunlu fiziki muayene olup, İşyeri hekimi olan işletmelerde çalışan personelin muayenesi işyeri hekimi tarafından , İşyeri hekimi olmayan işletmelerde çalışan personelin muayenesi Belediye tabiplerince veya hükümet tabiplerince ücretsiz olarak yapılacaktır.

Portör : Bir insan ya da hayvan bir mikroorganizmayı vücudunda taşıdığı ve başkalarına bulaştırdığı halde kendisinde hastalık belirtileri görülmez, bu kişilere portör denilir.

PORTÖR TESTİ NASIL YAPILIR ?

Dışkı örneği genellikle rektumdan bir çubukla alınır. Boğaz kültürü Boğaz kültürü ile boğazda ve bademciklerde herhangi bir enfeksiyon varlığına bakılır. Test için boğazdan sürüntü örneği alınır ve 18-24 saatlik bir inkübasyon süresince beta hemoliz yapan bakteri üremesi varlığı yokluğu araştırılır.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.