TÜRKİYE ELEKTİRİK ENERJİSİ TARİHİ
1930’larda MTA, ETİBANK,EİEİ, DSİ ve İller Bankası gibi kurumların kurulmasından sonra, yabancı şirketlere verilen imtiyazların 1939’da devletçe satın alınmasıyla, elektrik hizmetleri belediyelere devredilmiştir.
11.04.1953’te toplanan Birinci İstişarî Enerji Kongresi’nin ardından, Türkiye’de elektrik, üretim,iletim ve dağıtımının merkezi bir kurum tarafından yürütülmesinin gerekliliğini içeren karar doğrultusunda TEK’in kurulmasına karar verilmiştir. 1970 yılında 1312 sayılı yasa ile Türkiye Elektrik Kurumu (TEK) kurularak elektrik üretim, iletim ve dağıtım işlerinin bir kamu tekeli olarak merkezileştirilmesi gündeme gelmiştir. Böylece, imtiyazlı şirketlerin görev bölgeleri ile belediye sınırları dışında bütün yurtta elektriğin üretim, iletim, dağıtım ve satış hizmetleri TEK bünyesinde toplanmıştır. 2.234,9 MW kurulu güç ile faaliyete geçen TEK’in hizmetlerinden bütün yurt genelinde olumlu sonuçlar alınmasından sonra Etibank, İller Bankası ve DSİ gibi kamu kuruluşlarının elindeki santraller ve şebekeler TEK’e devredilmiştir. 1982 yılında da çıkarılan bir yasa ile üretim ve iletim dışında elektrik dağıtım hizmetleri belediyelerden alınarak TEK’e devredilmiştir. Bu tarihte kurulu gücümüz 6.638,6 MW, üretimimiz 26,6 milyar kWh olarak gerçekleşmiştir. TEK, hizmetlerin daha etkin, daha verimli ve çağdaş bir şekilde sürdürülebilmesi amacıyla ve özelleştirme politikaları çerçevesinde, Bakanlar Kurulu’nun 12.08.1993 tarih ve 93/4789 sayılı kararı ile Türkiye Elektrik Üretim-İletim A.Ş. (TEAŞ) ve Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ) adı altında iki ayrı iktisadi devlet teşekkülü olarak yeniden yapılandırılmıştır.
Bu doğrultuda TEAŞ ve TEDAŞ, 26 Nisan 1994 tarihinde tüzel kişiliklerine kavuşmuşlardır.TEDAŞ Genel Müdürlüğü, 1994 yılında kamu tüzel kişiliğine kavuşmasının ardından elektriğin verimlilik ve kârlılık ilkeleri doğrultusunda dağıtım ve ticaretini gerçekleştirme görevini yerine getirmek üzere çalışmalarına başlamıştır. Daha sonra Türkiye elektrik dağıtım sisteminde serbest piyasa düzenine geçiş çalışmaları çerçevesinde, dağıtım bölgeleri esas alınarak kamu mülkiyetindeki elektrik işletmelerinin yeniden yapılandırılması suretiyle elektrik dağıtım ve perakende satış hizmetlerinin özelleştirilmesine karar verilmiştir. TEDAŞ,02.04.2004 tarihinde Özelleştirme Yüksek Kurulu kararı ile özelleştirme kapsam ve programına
alınmıştır. Bu kapsamda Türkiye 21 dağıtım bölgesine ayrılmıştır. 30.09.2013 tarihi itibariyle dağıtım tesislerinin mülkiyeti Genel Müdürlüğümüze ait olmak kaydıyla, 30 yıllık lisans süresi boyunca işletme hakkı devri şeklinde 21 dağıtım bölgesi özel sektöre devredilmiştir.
TEDAŞ’ın vizyonu, misyonu ve kalite politikası çerçevesinde hizmet kalitesini artırmayı hedefleyerek başlatılan, Kalite Yönetim Sistemi’nin en son revizyonu olan ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi kurulum çalışmalarının tamamlanmasının ardından, şirketimiz merkez birimleri, eğitim ve sertifikasyon merkezleri ve bölge müdürlükleri 20 – 22 Kasım 2017 tarihlerinde akredite bir denetim ve belgelendirme kuruluşu olan SGS firması tarafından denetlenmiştir. Gerçekleştirilen denetimler başarı ile tamamlanmış, kurulan kalite yönetim sisteminin ve yürütülen faaliyetlerin belgelendirmeye uygun olduğu tespit edilmiş ve TEDAŞ, TS EN ISO 9001:2015 Kalite Belgesi’ni almaya hak kazanmıştır.
TEDAŞ Genel Müdürlüğü tarafından 08.06.1984 tarih ve 233 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile 22.01.1990 tarih ve 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’ye dayanılarak çıkarılan, 12.08.1993 tarih 93/4789 sayılı kararnamenin eki Bakanlar Kurulu kararı ve 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu hükümlerine dayanılarak hazırlanan
“Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. Ana Statüsü” Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
TEDAŞ Genel Müdürlüğü bugün, merkez teşkilatı ve 21 dağıtım bölgesinde bulunan 21 bölge müdürlüğü ile elektrik dağıtım sektöründe çalışmalarını sürdürmektedir.