Site Rengi

Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
Smiley facehttps://cesurtv.com/
''Janvak ''Smiley facehttps://www.jandarmavakfi.com.tr/

Geri dönüşüm – İleri dönüşüm – Aşağı dönüşüm

30.06.2022
105
A+
A-

En geniş tanımıyla geri dönüşüm (recycling), kullanılmış bir ürünün hammaddesini belirli işlemlerden geçirdikten sonra tekrar kullanılabilir hale getirmek ve bu hammadde ile yeni bir ürün ortaya çıkarmak demek.

Geri dönüşüm, hem dünyada sınırlı miktarda var olan kaynaklardan en iyi şekilde yararlanmak hem de enerji ve para tasarrufu sağlamak açısından son derece önemli.

Ancak en önemli amacı, ömrünü tamamlayan ürünlerin çöp sahalarında birikmesini, buralardan da topraklar, okyanuslar gibi farklı ekosistemlere taşınarak buralarda kirliliğe yol açmasını ve biyoçeşitliliğe zarar vermesini engellemek.

Kısacası geri dönüşüm, atabileceğiniz en basit, fakat en çevre dostu adımlardan biri.

Geri dönüşüm; ileri dönüşüm (upcycling) ve aşağı dönüşüm (downcycling) olarak sıkılıkla iki şekilde karşımıza çıkıyor.

Kullanmadığınız ya da eski bir malzemeyi, yaratıcı bir tasarım ile daha kaliteli, sağlam, veya kullanışlı bir hale getirerek yeni bir ürün ortaya koyduğunuzda ileri dönüşüm yapmış oluyorsunuz. Ahşap meyve kasalarını birbirine monte edip boyayarak bir kitaplık yapmayı, kırılan bir kupanın parçalarını yapıştırarak kalemlik yapmayı düşündüyseniz, ileri dönüşüm fikrine aşina olduğunuzu söyleyebiliriz.

Ancak ömrünü tamamlayan bir malzeme, kendisinden daha az değerli bir ürüne dönüştürülüyorsa, bu da aşağı dönüşüm olacaktır. Geri dönüştürüldüğünde kalitesini kaybeden kağıt ve plastik gibi ürünler, aşağı dönüşümde en çok yer alan maddelerdendir. Kitapların ambalaj kağıtlarına dönüştürülmesi de aşağı dönüşüm için yerinde bir örnek olacaktır.

İleri dönüşümde, uzun bir süre kullanabileceğiniz bir ürün ortaya çıkacak ve bu da hammaddenin kullanım ömrünü uzatacaktır. Bu açıdan, daha kısa ömürlü ve daha kalitesiz bir madde ortaya çıkaran aşağı dönüşümden daha çok tercih sebebidir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.