Site Rengi

Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
Smiley facehttps://cesurtv.com/
Smiley face

TRAFİKTE EMNİYET KEMERİ ÇELİŞKİSİ

05.07.2022
91
A+
A-
TRAFİKTE EMNİYET KEMERİ ÇELİŞKİSİ

Hususi Taksilerde Yolculuklarda #EmniyetKemeri Takmayana #TrafikCezası var !…
Belediye Otobüslerinde, Metrobüslerde, Münübüslerde Ayakta yolcu almak serbest Emniyet Kemer Takma Mecburiyeti yok Hatta Kemer hiç yok bu ne yaman çelişki !….
Ben bunu anlamıyorum !….
Özel aracı olanların Can Güvenliği #önemlide,Belediye araçlarıyla yolculuk yapanların Can Güvenliği Önemli #değilmi ?
Bana bunu Valiler ,Belediye Başkanları ve İçİşleri Bakanlığı açıklasınlar ?

Araç sürücülerinin ve yolcuların trafikte emniyet kemeri takmaları yasalar gereğince zorunlu olsa da sürücülerin birçoğu ve özellikle araç içerisindeki yolcular emniyet kemeri kullanmamayı tercih ediyorlar.

Trafikte meydana gelen kazalarda emniyet kemeri kullanmanın önemi oldukça büyüktür. Emniyet kemerleri küçük çaplı kazaların yanı sıra ölüm ve ağır yaralanmaların olduğu kazalarda da büyük bir önem taşır.

Kaza anında çarpmanın etkisiyle beraber araç içinde bulunan kişiler emniyet kemerleri takılı olmadığında araç içerisinde savrulup, birbirlerine vurabilecekleri gibi, aracın dışına da savrulabilirler. Bunun yanı sıra sürücüler direksiyona, ön koltukta oturan diğer kişi ise aracın konsoluna çarparak ağır şekilde yaralanabilirler.

Emniyet kemerinin faydaları

• Çarpma etkisiyle vücutta meydana gelen sarsıntıların kademe kademe azalmasını sağlar,
• Çarpma etkisinin vücutta tek bir noktaya değil, farklı noktalara dağılmasını sağlar,
• Çarpma anında araç içindeki kişilerin koltuktan fırlamasını engeller,
• Baş, göğüs ve omurilik gibi hassas organların araç içinde bir yere çarpmasını önler,
• Hafif kazalardaki ciddi yaralanmaların önüne geçer.

Üç noktalı emniyet kemerleri otomobillerde ağır yaralanma risklerini yüzde 45’e kadar azaltırken, bu oran kamyonetlerde yüzde 60’a çıkmaktadır. Ölümlü kazalarda ise emniyet kemeri kullananların yüzde 24,8’i hiç zarar görmeden kazayı atlatırken, emniyet kemeri kullanmayanların sadece yüzde 6,3’lük bir bölümü kazadan yara almadan kurtulmuştur. Arka koltukta emniyet kemeri kullanmak ise ağır yaralanmaları yüzde 50’ye kadar azaltmaktadır.

Birçok sürücü kısa mesafelerde emniyet kemeri kullanmamaktadır; ancak yapılan araştırmalar ölümlü kazaların yüzde 80’lik bir bölümünün 30-40 km’lik mesafelerde 50-60 km/s hızla yolculuk yaparken yaşandığını gösteriyor ve trafik kazalarının yüzde 35’lik bir bölümü şehir içinde günlük rotalar üzerindeyken yaşanıyor.

1992’de zorunlu oldu

Bu kadar hayati önem taşıyan emniyet kemeriyle ilgili ülkemizdeki ilk yasal uygulamanın tarihi 1986’ya kadar uzanıyor. O yıl, şehirlerarası yollarda sürücüler ve sürücü yanında oturan kişiler için emniyet kemeri uygulaması başlatıldı.

1992’de ise ticari yolcu taşımacılığı yapan araç sürücüleri hariç tüm araçların sürücüler ve ön koltukta oturanlara emniyet kemeri takma zorunluluğu getirildi.

1995’te arka koltukta emniyet kemeri uygulamasına geçildi. 1998’den sonra üretilen minibüslerin arka koltuklarında, kamyon, kamyonet, çekici ve şehirlerarası otobüslerde emniyet kemeri bulundurulması zorunlu kılındı.

Zorunluluğa rağmen emniyet kemeri kullanmayan sürücüler trafikte yakın takipte tutulmaya devam ediyor. Kemer takmamanın cezası 108 lira. 2017’de 235 bin 316, 2018’de ise 553 bin 874 sürücüye kemer cezası uygulandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.