Sivrisineklerin Gizli Kaçış Yöntemi: Hayalet Kalkış
Üzerimize konan sivrisinekler tekrar uçmaya başladığında genellikle fark edemeyiz. Peki, neden?
Berkeley’deki Kaliforniya Üniversitesi’nden ve Hollanda’daki Wageningen Üniversitesi’nden bilim insanları, sivrisineklerin fark edilmeden kaçabilmelerinin sırrının kanatlarını güçlü ve hızlı bir şekilde çırparak havalanmaları olduğunu belirledi. Araştırmanın sonuçları Journal of Experimental Biology dergisinde yayımlandı.
Kanla beslenen sivrisinekler beslendikleri canlının üzerinden havalanırken vücut kütlelerine eşit miktarda besin taşıyabilir. Yakalanmadan kaçmaları ise ne kadar hızlı uzaklaştıklarına bağlıdır. Araştırmacılar ağırlıklarındaki belirgin artışa rağmen sivrisineklerin nasıl fark edilmeden kaçmayı başardıklarını belirlemek için, Anopheles coluzzii türü sıtma sivrisineklerinin hareketlerini yüksek hızda görüntü kaydedebilen kameralar kullanarak üç boyutlu olarak inceledi.
Wangeningen University and UC Berkeley
Sonuçta sivrisineklerin havalanmadan 30 milisaniye önce kanatlarını çırpmaya başladıkları görüldü. Ayrıca sivrisineklerin kalkış sırasında kanatlarını saniyede 600 kez çırptıkları anlaşıldı. Elde edilen veriler, kanatların bu şekilde hareket etmesi sayesinde sivrisineklerin havalanırken bulundukları yüzeye uyguladıkları itme kuvvetinin %60’tan fazla azaldığını gösteriyor. Ayrıca sivrisineklerin bacaklarının hayli uzun olması da üzerinde bulundukları canlı tarafından fark edilmeden havalanmalarını sağlayan etkenlerden. Sirke sineklerinin havalanırken bulundukları yüzeye uyguladıkları itme kuvveti sivrisineklerinkinden yaklaşık 4 kat fazla.
Sivrisinekler sıradışı kalkış yöntemleri sayesinde kütleleri belirgin miktarda artmasına rağmen beslendikleri canlının üzerinden havalanırken fark edilmeden uzaklaşabiliyor.