Site Rengi

Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
Smiley facehttps://cesurtv.com/
''Janvak ''Smiley facehttps://www.jandarmavakfi.com.tr/

Türkiye ile Ukrayna arasında Ukrayna’nın yeniden imarı konusunu içeren bir muhtıranın imzalandı

19.08.2022
60
A+
A-

Ukrayna’da üçlü zirve! Tüm dünya Lviv’e kilitlendi: Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan önemli mesajlar

AA-20220818-28678421-28678418-CUMHURBASKANI_ERDOGAN_UKRAYNA_DEVLET_BASKANI_ZELENSKIY_BM_GENEL_SEKRETERI_GUTERRES

Dünyanın gözü Lviv’de! Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Viladimir Zelenski ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ile Lviv kentinde yapılacak Üçlü Görüşme kapsamında Polonya’ya geldi. Erdoğan’ı, Rzeszow Havalimanı’nda Varşova Büyükelçisi Cengiz Kamil Fırat karşıladı. Daha sonra Ukrayna’da Lviv’e geçen Erdoğan, burada Zelenskiy ile bir araya geldi. İki liderin Potoçki Sarayı’ndaki görüşmesi, saat 14.40’ta başladı. Potoçki Sarayı’ndaki basına kapalı görüşme, yaklaşık 2 saat sürdü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Sekreteri Guterres ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy arasındaki kritik üçlü zirve, Erdoğan – Zelenskiy görüşmesinin ardından gerçekleşti. Potoçki Sarayı’nda basına kapalı gerçekleşen üçlü zirve, 40 dakika sürdü. Görüşmede, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da yer aldı. Tarihi zirve sonrası Erdoğan, Zelenskiy ve Guterres ortak basın toplantısında konuştu. İşte dünyanın yakından takip ettiği görüşmelerden fotoğraflar ve son dakika haberinin detayları…

 CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN “ARABULUCULUK” MESAJI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Potoçki Sarayı’nda üçlü zirvenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Konuşmasına, Zelenskiy ve Guterres’i selamlayarak başlayan Erdoğan, Zelenskiy’nin davetine icabetle Lviv’de bulunmaktan büyük memnuniyet duyduğunu belirtti.

AA-20220818-28678421-28678419-CUMHURBASKANI_ERDOGAN_UKRAYNA_DEVLET_BASKANI_ZELENSKIY_BM_GENEL_SEKRETERI_GUTERRES

Zelenskiy ile gerçekleştirdikleri ikili görüşmede, ülkeler arasındaki stratejik ortaklık düzeyindeki ilişkileri tüm boyutlarıyla değerlendirdiklerinin bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İş birliğimizi, dayanışmamızı mevcut şartlar altında ilerletme imkanlarını ele aldık. Tabii yaklaşık 6 aydır devam eden savaş, görüşmelerimizin ana konusunu teşkil etti. Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine desteğimizi bu vesileyle bir kez daha vurguladım.” ifadelerini kullandı.

Yaşanan can kayıplarından duyduğu derin üzüntüyü bir kez daha ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti:

“Dün gece Kharkiv’de bir yurda yönelik gerçekleştirilen 9 sivilin öldüğü, 35 kişinin yaralandığı füze saldırısı için de ülkemiz ve milletimiz adına taziyelerimi ilettim. Zaporijya Nükleer Santrali etrafında devam eden çatışmalardan duyduğumuz endişeyi dile getirdik. Yeni bir Çernobil yaşamak istemiyoruz. Türkiye olarak bir taraftan çatışmaların diplomatik çözümle sona ermesi için çaba harcarken diğer taraftan da Ukraynalı dostlarımızın yanında olduk, olmaya devam ediyoruz.

Savaşın başından bu yana Ukrayna halkının acil insani ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla 98 tırlık insani yardım malzemesi sevk ettik, 325 bine yakın Ukraynalıya geçici olarak ülkemizde ev sahipliği yaptık. Ukrayna’daki şartlar normale dönünceye kadar misafir etmek üzere 1099 yetim ve 408 refakatçisinden oluşan toplam 1507 kişiyi ülkemizde kabul ettik. Görüşmemizde, savaşın Ukrayna’da neden olduğu fiziki yıkımın boyutlarını da ele aldık. Bugüne kadar olduğu gibi Ukrayna’nın yeniden imarı için gereken desteği vereceğimizi Sayın Zelenskiy ile paylaştım.”

AA-20220818-28678421-28678420-CUMHURBASKANI_ERDOGAN_UKRAYNA_DEVLET_BASKANI_ZELENSKIY_BM_GENEL_SEKRETERI_GUTERRES

“TARİHİ NİTELİKTE BİR ORTAK ÇALIŞMA ÖRNEĞİNİ SERGİLEDİK”

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Gutarres’in de katılımıyla gerçekleştirdikleri üçlü görüşmenin odak noktasını, savaşın ne şekilde nihayete erdirilebileceğinin oluşturduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Malumunuz bundan daha bir ay önce Birleşmiş Milletler, Ukrayna, Rusya ve Türkiye olarak tarihi nitelikte bir ortak çalışma örneğini sergiledik. Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden güvenli şekilde dünya piyasalarına ihracını mümkün kılan İstanbul Mutabakatı’nın olumlu yansımalarını sadece Ukrayna değil, tüm dünya hissetmeye başladı.” dedi.

q

Mutabakatın uygulamaya konulduğu 1 Ağustos’tan bu yana toplam 25 gemi ve yaklaşık 625 bin ton Ukrayna tahılının dünya pazarına ulaştırıldığını anımsatan Erdoğan, şunları kaydetti:

“Bugünkü temaslarınızda mevcut mekanizmanın faaliyetlerini artırarak sürdürmesi için atılabilecek adımlar üzerinde durduk. Üçlü görüşmemizde ayrıca İstanbul Mutabakatı’nın oluşturduğu müspet havanın kalıcı barışa tahvil edilmesi imkanlarını değerlendirdik. Diplomatik sürecin canlandırılması için uluslararası toplumun daha fazla sorumluluk üstlenmesi gerektiğine özellikle işaret ettik.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Lviv’e seyahati konusunda tüm kolaylıkları gösteren Ukrayna ve Polonya makamlarına bir kez daha teşekkür etti.

GUTERRES: KÜRESEL GIDA PİYASALARININ İSTİKRAR KAZANMAYA BAŞLADIĞINA DAİR İŞARETLER GÖRDÜK

AA-20220818-28676756-28676754-CUMHURBASKANI_ERDOGAN_UKRAYNA_DEVLET_BASKANI_ZELENSKIY_ILE_BIR_ARAYA_GELDIOrtak basın toplantısında konuşan BM Genel Sekreteri Guterres, Böyle bir dönemde kendisini karşıladığı için Zelenskiy’e ve Ukrayna halkına teşekkür eden Guterres, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da zirveye katılmasından memnuniyet duyduğunu söyledi.

Rusya-Ukrayna savaşının başından bu yana net olduğunu kaydeden Guterres, “Ukrayna’nın gıda ürünlerine ve Rus gıda ve gübrelerine tam küresel erişim sağlamadan küresel gıda krizine çözüm yok.” dedi.

Guterres, bir aydan kısa bir süre içinde 21 geminin Ukrayna limanlarından ayrıldığını ve 15 geminin de Ukrayna’ya hububat ve diğer gıda malzemelerini yüklemek için İstanbul’dan yola çıktığını belirterek, Ukraynalı çiftçiler tarafından üretilen 560 bin tondan fazla tahıl ve diğer gıda maddesinin dünya çapındaki pazarlara doğru yol aldığını söyledi.

Guterres, ayrıca BM Gıda ve Tarım Örgütün (FAO) Gıda Fiyat Endeksinin temmuzda yüzde 9 düştüğünü belirterek, çoğu gıda ürününün şu anda savaş öncesi seviyelerin altındaki fiyatlarla işlem gördüğünü ancak buna rağmen çok yüksek olduğunu dile getirdi.

Tedarik zincirlerinin halen bozuk olduğunu ve enerji ve ulaşım maliyetlerinin “kabul edilemez derecede yüksek” olmaya devam ettiğinin altını çizen Guterres, “Gıda cephesindeki olumlu ivme, diplomasi için, çok taraflılık için, bir yaşam maliyeti krizinin pençesinde kalan insanlar için ve Ukrayna’nın çalışkan çiftçileri için bir zaferi yansıtıyor.” değerlendirmesini yaptı.

Guterres, bunun sadece bir başlangıç olduğunu belirterek, tüm tarafları başarının devamını sağlamaya çağırdı.

“BU, EN SAVUNMASIZ İNSANLARA VE ÜLKELERE YARDIM SAĞLAMAK İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

İstanbul’da imzalanan tahıl anlaşmasını “emsalsiz” olarak niteleyen Guterres, çatışma durumlarındaki inisiyatiflerin doğası gereği kırılgan olduğunu ve sürekli beslenmeleri gerektiğini kaydetti.

BM Genel Sekreteri Guterres, “Ukrayna ve Rusya’dan daha büyük miktarlarda yiyecek ve gübreyi çıkarmak, emtia piyasalarını daha da sakinleştirmek ve fiyatları düşürmek için çok önemlidir. Bu, en savunmasız insanlara ve ülkelere yardım sağlamak için çok önemli.” dedi.

Guterres, öte yandan bunun küresel gübre pazarındaki kargaşayı tersine çevirmeye yardımcı olmak açısından hayati önem taşıdığını da ifade etti.

Ukrayna halkı ile tam dayanışma içinde çalışmaya devam edeceğini vurgulayan Guterres, gelecek kışı karşılamak amacıyla operasyonlarını büyütmek için BM’nin elinden gelenin en iyisini yapacağını aktardı.

Guterres, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaşın, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün ve BM Sözleşmesi’nin ihlali olduğunu belirterek, insanların uluslararası hukuka uygun bir barışa ihtiyacı olduğunu söyledi.

Zaporijya Nükleer Santrali ve çevresinde ortaya çıkan durum hakkında “ciddi endişelerinin” olduğuna dikkati çeken Guterres, “Nükleer santralin fiziksel bütünlüğünü, emniyetini veya güvenliğini tehlikeye atabilecek her türlü eylemden kaçınmak için sağduyu hakim olmalı. Tesis herhangi bir askeri operasyonun parçası olarak kullanılmamalı. Bunun yerine, Zaporijya’yı tamamen sivil bir altyapı olarak yeniden kurmak ve bölgenin güvenliğini sağlamak için acilen anlaşmaya ihtiyaç var.” dedi.

Guterres, BM Sekreterliğinin, Ukrayna’da Kiev’den Zaporijya Nükleer Santrali’ne yapılacak herhangi bir IAEA (Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu) misyonunu destekleyecek lojistik ve güvenlik kapasitesine sahip olduklarını değerlendirdiğini dile getirdi.

“BİR İNCELEME MİSYONU KURMAYA KARAR VERDİM”

Bugün öte yandan 29 Temmuz’da Olenivka’daki bir gözaltı merkezinde yaşanan trajik olayın soruşturmasını da görüştüğünü kaydeden Guterres, “Orada yaşananlar kabul edilemez. Tüm savaş esirleri uluslararası insancıl hukuk kapsamında korunmaktadır. Uluslararası Kızılhaç Komitesi, tutuldukları her yerde onlara erişebilmelidir. Bir inceleme misyonu kurmaya karar verdim. Misyonun görev tanımı, Ukrayna ve Rusya Federasyonu ile ve ekibin yapısı ile paylaşıldı. Bu göreve Brezilya’dan General Carlos dos Santos Cruz’u atamak niyetindeyim.” dedi.

Guterres, General Cruz’un BM barışı koruma operasyonları komutanlığı görevi de dahil olmak üzere 40 yılı aşkın ulusal ve uluslararası kamu güvenliği ve askeri deneyime sahip olduğunu söyledi.

Olenivka’ya ve diğer ilgili yerlere güvenli erişimi garanti etmek amacıyla gerekli güvenceleri almak için çalışmayı sürdüreceklerini belirten Guterres, “Basitçe söylemek gerekirse, bir inceleme misyonu gerçekleri bulmakta özgür olmalıdır. Ekip gerekli bilgileri toplayabilmeli ve analiz edebilmelidir. Her şeyden önce bu, hiç kimsenin müdahalesi olmaksızın insanlara, yerlere ve kanıtlara güvenli, emniyetli ve sınırsız erişim anlamına gelir. Bunu ilerletmek için elimizden gelen her şeyi yapmaya devam edeceğiz ve diğer çabalar Ukrayna halkının ihtiyaçlarına karşılık gelecek.” değerlendirmesini yaptı.

‘ERDOĞAN ÖNCÜ ROL OYNADI’

Zelenskiy de Lviv’de Cumhurbaşkanı Erdoğan ve BM Genel Sekreteri Guterres ile düzenlenen üçlü basın toplantısında konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Guterres’i ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden Zelenskiy, “Özellikle Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğini destekledikleri için Sayın Guterres ile Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etmek istiyorum.” dedi.

Küresel gıda güvenliğin sağlanması için tahıl koridoru kapsamında varılan anlaşmanın sorunsuz yürütülmesi ve tahıl ihracatının artırılması için taraflar olarak ortak çalışmalara devam edileceğini aktaran Zelenskiy, “Bizim ülkemiz gıda garantörü olmak için her zaman hazır.” diye konuştu. Rus güçlerini, kontrol sağladıkları Ukrayna topraklarından tahıl çalmakla suçlayan Zelenskiy, tarafları Rusya’nın bu izinsiz eylemine tepki göstermeye çağırdı.

Rus güçlerinin Ukraynalı esir askerlere karşı insan hakları ihlalinde bulunduğunu savunan Zelenskiy, 29 Temmuz’da Donbas’ta Rus askerlerin kontrol ettiği bölgede Ukraynalı esirlerin kaldığı Olenivka cezaevini Rusların bombaladığını anımsattı. Zelenskiy, Guterres ile bu konuyu soruşturacak BM ekibinin olay yerine gönderilmesi konusunda anlaştıklarını aktardı.

Bugün, Türkiye ile Ukrayna altyapı bakanlıkları arasında Ukrayna’nın yeniden imarı konusunu içeren bir muhtıranın imzalandığını ifade eden Zelenskiy, “Amaçlarımızın hayata geçirilmesi, hem Ukrayna’yı hem Türkiye Cumhuriyeti’ni daha güçlü yapar.” dedi.

Rusya ile Ukrayna arasında bir barış diyaloğu olasılığı konusuna da değinen Zelenskiy, Rusya’ya güvenmediklerini, Rusya’nın her gün Ukrayna şehirlerine saldırı düzenlemeye devam ettiğini ifade ederek, “Barış görüşmelerinin başlaması için Rusya’nın önce işgal ettiği toprakları terk etmesi gerekiyor. Sonrasında bakarız.” dedi.

ZELENSKİY: ERDOĞAN’IN ZİYARETİ, GÜÇLÜ BİR ÜLKEDEN GÜÇLÜ BİR DESTEK MESAJI

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ukrayna’nın Lviv kentinde yaptığı ikili görüşme sonrası yazılı açıklama yaptı.

AA-20220818-28676756-28676753-CUMHURBASKANI_ERDOGAN_UKRAYNA_DEVLET_BASKANI_ZELENSKIY_ILE_BIR_ARAYA_GELDI

Zelenskiy, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretini güçlü bir destek mesajı olarak nitelendirerek, “Türkiye Cumhurbaşkanı’nın Ukrayna ziyareti, böylesine güçlü bir ülkeden gelen güçlü bir destek mesajıdır. Lviv’deki görüşmede Recep Tayyip Erdoğan ile tahıl girişimini iyileştirme ihtimalini, Zaporijya Nükleer Santrali çevresindeki durumu ve işgalcilerin nükleer şantajını, Rusya’nın geçici olarak işgal edilen Ukrayna topraklarındaki geniş çaplı tahıl hırsızlığını görüştük. Savunma işbirliği konularına da değinildi” dedi.

AA-20220818-28676756-28676755-CUMHURBASKANI_ERDOGAN_UKRAYNA_DEVLET_BASKANI_ZELENSKIY_ILE_BIR_ARAYA_GELDI

Zelenskiy ayrıca, Ukrayna ve Türkiye arasındaki işbirliğinin daha da genişlemesinin her iki tarafı da güçlendireceğinden emin olduğunu ifade etti.

AA-20220818-28677825-28677824-CUMHURBASKANI_ERDOGAN_UKRAYNA_DEVLET_BASKANI_ZELENSKIY_ILE_BIR_ARAYA_GELDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ukrayna ziyareti sırasında, savaş nedeniyle tahrip olan altyapının yeniden inşası için Türkiye ile Ukrayna arasında anlaşma imzalandı.

AA-20220818-28677809-28677808-CUMHURBASKANI_RECEP_TAYYIP_ERDOGAN

ERDOĞAN İLE ÇAVUŞOĞLU CAMDAN HALKI SELAMLADI

Öte yandan Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş devam ederken savaş bölgesine giden ve camlar açık şekilde halkı selamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu hareketi dikkat çekti.

13

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.