Site Rengi

Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
Smiley facehttps://cesurtv.com/
''Janvak ''Smiley facehttps://www.jandarmavakfi.com.tr/

RızvanTalibov, Rusya Dünyaya karşı büyük bir tehdittir büyük bir tehlikedir dedi.

06.11.2022
395
A+
A-

Göyce Zengezur Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı RızvanTalibov, Rusya Dünyaya karşı büyük bir tehdittir büyük bir tehlikedir dedi.

Rizvan Talibov kimdir?

Rıza Vasıf oğlu, Rızvan Talibov, Batı Azerbaycan‘ın Karakoyunlu vadisine bağlı Çambarek ilçesine bağlı Yanigpeya köyünden. Azerbaycanlı bilim insanı ve devlet görevlisi. Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet göç servisi vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Başkanı, üçüncü derece devlet göç servisi Danışmanı, Siyaset Bilimi alanında doktora. Batum Devlet Üniversitesi‘nden fahri doktor. Siyasi ve sosyolojik Bilimler üzerine çalışmaların yazarı, Bakü Devlet Üniversitesinde “Uluslararası İlişkiler ve ekonomi” bölümünde Doçent. “Uluslararası İlişkiler sisteminde Asya ülkeleri” ders kitabının yazarlarından biri.

İngiliz ekolünden kraliyetin adamı

Rızvan Talibov 2010 yılında Dışişleri Bakanlığı’ndan kendi isteğiyle istifa etmiş ve Bakü Devlet Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladıktan sonra 2013 yılında İngiltere Oxford Üniversitesi’nde said Business Schooldan mezun olmuş. 2014 yılında İngiltere’deki Anglia Ruskin Üniversitesi‘nde yüksek lisans derecesi aldıktan sonra 2015 yılında doçent unvanını almış, 2015‘ten  sonra  uzun süre devlet göç hizmetinde çalışmış. Ama şimdiki yönetim nezdinde muteber sayılmaz. Rıza Talibov, Hazarın Sultanı Mihriban Aliyeva’yı günahı kadar sevmeyen, Bakü’deki iktidar savaşlarına Londra adına katılan, İlham Aliyev’in ablası Sevil Aliyeva’nın,  Bakü’deki  temsilcisi sayılan Ali İnsanov’un ekibinden.

2005 yılında Ali İnsanov‘un tutuklanmasıyla ilgili olarak, “Batı Azerbaycan’a Dönüş Birliği adlı sözde bir örgütün kurulduğunu duyurdu ve ilk görevi Ali’yi Koruma Komitesi’ni “yaratmak” ve başkanlık etmekti. Sözcülüğünü üstlendiği Ali İnsanov,  Azərbaycan Respublikası Prezidenti  İlham Aliyev’e darbe girişiminde bulunmakla suçlanmıştı.

Sevil Aliyeva, daha önce İlham Aliyev’e darbe girişimi ile itham edilen, 1946 Ermenistan doğumlu eski sağlık bakanı ve Azərbaycan Respublikası Prezidenti Haydar Aliyev‘in özel doktoru Ali Binnatoğlu Insanovun hapse atılması sırasında kardeşini eleştirmekten kaçınmamıştı. Nitekim iki kardeşin arasındaki gerginlik Bakü’deki bir açılışta doruğa çıkmıştı. 22 Mart 1946’da Ermeni SSR’sinin  Noyemberyan  ilçesinin Lambali kasabasında doğan Ali Binnatoğlu Insanov‘un anne tarafı Sovyet Almanı. Insanov’un eşi de Alman ve oğlu Vidadi kızı ise Stelen Aylu ismini taşıyor.

Insanov’un annesi, eşi ve  patentini aldığı, sattığı Alman ilaç şirketleri üzerinden Almanya ile güçlü bağlantıları var. Ali Insanov, Azerbaycan Cumhuriyeti’nde 20 Ekim 2005 parlamento seçimlerinin arifesinde sahte güç ele geçirme ve isyanlara hazırlık suçlamasıyla tutuklandı. Daha sonra resmi ve ekonomik suçlarla suçlandı ve 11 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 2013 yılında Ali Insanov’a yönelik suçlamaların yanlış olduğu, soruşturmanın önyargılı olduğuna ve davaların haksız olduğuna ve Avrupa Sözleşmesinin 3. maddesi uyarınca ağır işkenceye maruz kaldığına karar verdi.

Azerbaycan hükümeti, 10.000 avro para cezasına çarptırıldı ve Ali Insanov’un serbest bırakılması önerildi. Ancak, Azerbaycan makamları, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi‘nin kararına uymadı. ABD Kongresi, Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi‘nin talebi üzerine 16 Mart 2019‘da serbest bırakıldı.14 yıl hapis yatmış Ali Insanov, uluslararası kuruluşlar tarafından “siyasi tutuklu” olarak tanındı. Avrupalıların kahramanı oldu. Ali Insanov, 2019 yılında kurduğu muhalefetteki Hakk Adalet Partisi’nin başkanlığını yapıyor.

Londra’da mukim Sevil Aliyeva‘nın Azerbaycan’daki siyasi çalışmalarının ayağını Ali Binnatoğlu Insanov oluşturuyor. Mesela eski parlamento başkanı Rasul Guliyev, eski devlet katibi Lale Şevket, Haydar Aliyev’in danışmanlarından Eldar Namazov bu muhalefet cephesinin esas aktörleri.

Holiganlıkla suçlanan (Ceza Kanunun 221.2. maddesi) Rıza Vasıf oğlu, Rıza Talibovmahkeme kararıyla 4 yıl hapis cezasına çarptırıldı ve bu süreyi cezaevinde geçirdi. 9 Mayıs 2020’de, bir grup insanın sözde “İrevan-Türkiye Cumhuriyeti“nin kurulduğunu açıklamasından yaklaşık bir yıl sonra, 10 Mart 2021‘de R. Talylibov, ‘Batı Azerbaycan’a Dönüş Birliği’nin bir toplantısını yaptı. “Goycha-Zangezur Cumhuriyeti nin kurulduğunu ve kendisinin de “cumhurbaşkanı” olduğunu açıkladı.

İpliği pazara çıkan R Talibov ve sözde cumhuriyetine tepkiler…

R. Talibov‘un Londra icazetli, Tahran onaylı Cumhuriyet kurma macerasına ilişkin olarak  ilk tepki “Batı Azerbaycan’a Dönüş Birliği”ndeki çalışma arkadaşlarından geldi. Õrgüt üyeleri, protesto bildirisi yayınlayarak şu açıklamayı yaptı:

Rizvan Talibov’un Ali Meclis adına bir karar yazıp bunu “devlet” ilan etmesi siyasi bir dolandırıcılık olarak kabul edilmelidir. ve QAGB başkanlığı görevinden uzaklaştırılmalıdır. Aynı zamanda, o ve oğlu, Batı Azerbaycan’a Dönüş Birliği’nin kuruluşundan çıkarılmalıdır.”

Konunun maceralı olması Batı Azerbaycan Topluluğunun da açıklama yapmasına neden olmuştur. Açıklamada, “Son dönemde ‘Göyça-Zangazur Cumhuriyeti’ adı verilen kurum adına çeşitli sorumsuz paylaşımlar yapıldı. Batı Azerbaycan Topluluğunun bu konuda çok sayıda başvuru aldığını göz önünde bulundurarak, Batı Azerbaycan Topluluğunun “Goycha-Zangezur Cumhuriyeti” adlı bir kurumu tanımadığını, onunla hiçbir bağlantısının olmadığını ve bu tür eylemleri kendi kendine kabul ettiğini bildiririz. tarihi topraklarımıza güvenmek kabul edilemez ve zararlıdır. Batı Azerbaycan ile ilgili herhangi bir bilginin doğruluğunu sağlamak için tüm medya temsilcilerinden Batı Azerbaycan Topluluğu ile iletişime geçmelerini rica ediyoruz. R. Talibov’un bu tür maceraperest eylemleri bir an önce engellenmeli ve Türkiye’deki bu kişilerle ilişkileri ve bu ilişkilerin aracıları ivedilikle araştırılmalıdır.

Batı Azerbaycan Özgürlük Örgütü Yönetim Kurulu Başkanı Ali Valiyev, “Yeni Müsavat” gazetesine Azerbaycan ile Ermenistan arasında Zengezur Koridoru, Karabağ’ın kaderi konusunda çok ciddi süreçlerin yaşandığı bir dönemde, bu fikrin ortaya çıktığını söyledi. Batı Azerbaycanlıların evlerine döndürülmesi ve statü verilmesi soruları gündeme getiriyor. Rizvan Talibov’un yarattığı serüven, Azerbaycan’ın doğru çalışmasını engelleyebiliyor, gelecekte de beklenen ciddi bir süreç: “Bu nedenle, Rızvan Talibov’un bilerek veya bilmeyerek kişisel çıkarları için, bilerek veya bilmeyerek PKK’nın, İran’da bazı çevrelerin ve uzantılarının ağına düşen “Goycha-Zangezur Cumhuriyeti” ilan ederek Azerbaycan devletinin stratejik planlarına saldırıyor. Bu nedenle devletimizin ilgili kolluk kuvvetleri bu şahıs hakkında çok ciddi hukuki tedbirler almalıdır.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.