İmamoğlu hakkında “ihaleye fesat karıştırma” suçundan Bir dava daha açıldı
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Beylikdüzü Belediye Başkanı olduğu dönemde yapılan bir ihaleye fesat karıştırıldığı iddiası üzerine yargı süreci başlatıldı.
29 Aralık 2015’te Beylikdüzü Belediyesi tarafından yapılan hizmet alımı ihalesinde bazı usulsüzlükler yapıldığına dair iddialar ortaya atıldı.
İddialar üzerine İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişleri harekete geçti. O dönem Beylikdüzü Belediye Başkanı olan Ekrem İmamoğlu’nun da arasında bulunduğu 7 kişi için “görevi kötüye kullanma suçundan” soruşturma izni çıktı.
Bakanlığın verdiği soruşturma iznine itiraz edildi; konu idari yargıya taşındı. Danıştay Birinci Dairesi, tartışmalara son noktayı koydu. İsnat edilen suçun vasfının “ihaleye fesat karıştırma” kapsamına girdiği değerlendirildi.
İçişleri Bakanlığı’nca herhangi bir izin verilmesine gerek duyulmaksızın, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve diğer 6 kişi hakkında doğrudan soruşturma yapılabileceğine karar verildi.
Bunun üzerine Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı bir iddianame hazırladı. 7 kişi hakkında yedi yıla kadar hapis cezası istendi. Büyükçekmece Adalet Komisyonu Başkanlığı’na gönderilen iddianame kabul edildi.
Dava, 15 Haziran’da görülmeye başlanacak.
İmamoğlu’na yeni dava: Avukatı SÖZCÜ’ye konuştu
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında ihaleye fesat karıştırma suçlamasıyla dava açıldığı öğrenildi. SÖZCÜ’ye konuşan İmamoğlu’nun avukatı “Danıştay’ın Ekrem başkanın ihale süreçleriyle ilgili olarak dahli, talimatı, yönlendirmesi, yetkisi, imzası vb. bulunmadığını tespit etmesine rağmen savcılığın bu tespiti gözetmeyerek açtığı bir davadır” dedi. Konuyla ilgili İmamoğlu’ndan da açıklama geldi.
Bunun üzerine İçişleri Bakanlığı inceleme yaptı ve raporu savcılığa iletti. Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı da yürüttüğü soruşturma sonucunda, ihaleyi kazanan firmanın haksız yere ihaleyi kazandığını belirterek soruşturmayı davaya dönüştürdü.
AVUKATINDAN SÖZCÜ’YE AÇIKLAMA
SÖZCÜ’ye konuşan İmamoğlu’nun avukatı Kemal Polat ise 5393 sayılı Belediye Kanunu, Kamu Mali Yönetimi ve Kamu İhale Kanunu’na göre İmamoğlu’nun ihale yetkilisi sıfatı taşımadığına dikkat çekti ve şu değerlendirmeyi yaptı:
“Danıştay’ın Ekrem başkanın ihale süreçleriyle ilgili olarak dahli, talimatı, yönlendirmesi, yetkisi, imzası vb bulunmadığını tespit etmesine rağmen dosyanın bir bütün olarak savcılığa gönderilerek, savcılığın bu tespiti gözetmeyerek açtığı bir davadır”
İhaleye fesat karıştırma suçlamasıyla İmamoğlu’nun üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası isteniyor. Savcılık bununla beraber kamuoyunda tartışma konusu olan, siyasi yasağı da İmamoğlu için ayrıca istedi.
Davanın ilk duruşması 15 Haziran’da görülecek.
SON BİR AYDA GAZA BASILDI
Aralık ayında görülen diğer davada ise İmamoğlu hakkında YSK üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verildi. TCK 53/1 maddesi uyarınca da siyaset yasağı kararı alındı. Bu cezanın onanması halinde İmamoğlu siyasi yasaklı olacak.
İMAMOĞLU’NDAN AÇIKLAMA
Yeni davayla ilgili açıklamada bulunan İmamoğlu ise şu ifadeleri kullandı;
*”Yaklaşık 8 yıl evvel Beylikdüzü Belediyesi’nde gerçekleşmiş bir ihale nedeniyle yeni bir yargı süreci başladığını öğrendim. Oysa bu dosya yıllar önce müfettişlerce incelenmiş ve Danıştay’a gönderilmişti. Danıştay idari açıdan incelemesini tamamladı ve sorun görmedi.
*İhale işlemlerinde imzam dahi mevcut değil. Ayrıca gerek İçişleri Bakanlığı gerek Danıştay 1. Dairesi kararında hakkımda herhangi bir tespit, suçlama ya da değerlendirme yapılmadı. Buna rağmen, zorlama bir suç yaratılmaya çalışılmakta.
*Hakkımızda illa bir şey bulmak isteyenler şimdi konuyu yargıya taşımış. Her ne hikmetse 2 yıldır savcılıkta bekleyen dosya, bir anda davaya dönüşmüş. Bu kötülüklerin nerelerde planlandığını artık 86 milyon çok iyi biliyor.
Not: Bu oyunun görünen imzası yine malum müfettişe ait.”
İBB’NİN DE GÜNDEMİNE GELDİ
İBB Meclis oturumunda CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na açılan davalar, soruşturmalar, görev yeri değiştirilen müfettiş, hakim, iptal edilen yerel seçim ve yaşanan engellemelerle ilgili gündem dışı konuşma yaptı.
Konuşmasının ardında meclis üyeleri arasında sözlü tartışma yaşandı. Bu tartışma sırasında İmamoğlu’na açılan yeni dava haberi gündeme düştü.
Balyalı bu konuyla ilgili tepkisini “Biz bunlara çok alışığız. Beylikdüzü dönemine ilişkin de olur, büyükşehir dönemine ilişkin de olur. Hatta belediye başkanı olmadığı döneme ilişkin de olur. Bizi, başkanımızı bunlarla durduramazsınız. İstediğiniz davayı, soruşturmayı açın. İstediğiniz mahkemeye gidin. Bunlardan bir şey çıkmaz. Biz bunların aynı yerden organize edildiğini çok net olarak biliyoruz. Bunların hepsi siyasi kararlar sonucu verilen hukuk adı altındaki kararlardır” sözleriyle dile getirdi.
“AK PARTİ’DE YENİ BİR KORKU BAŞLADI”
Balyalı öncesinde yaptığı gündem dışı konuşmada da özetle şunları söyledi:
*Seçimlerde başkanımızı, engelleyemeyenler davalar ve müfettişler vasıtasıyla engellemeye çalıştılar. Burada hukuk yok, birilerinin siyasi hırsları ve intikam alma duyguları var. AK Parti’de seçimlere giderken yeni bir korku daha başladı.
*İBB’nin imkanları ve lojistik desteğinden yararlanamama korkusu. AK Parti kurulduğundan beri İBB’nin imkanlarından yararlanarak seçimlere girdi. Bundan sonra böyle olmayacak. Artık İBB’nin kaynakları birtakım vakıflara derneklere harcanmayacak.
*Tahsisler de olmayacak. Seçimlere giderken artık İETT otobüslerine paralarını verip binecekler. Herkes mitinge nasıl gidiyorsa AK Partililer de öyle gidecek. Artık mitinglere İETT otobüsleri ile insan taşıma dönemi sona erdi. Artık İBB’nin araçları il, ilçe başkanlıklarına, bir takım vakıf ve derneklere tahsis edilmeyecek.
*İşte ak parti biraz da bunların derdi içinde. 31 Mart ve 23 Haziran’ı hazmedemeyerek intikam peşine düşenler 2023 seçimlerine giderken ülkenin gündemini gerçeklerden uzaklaştırma çabası içindeler.
*Sokağa çıkamayıp markete pazara gidemeyenler dava ve soruşturmalarla ‘cambaza bak’ demekteler. Şimdi tutturmuşlar kayyum diye. Ucuz bir teftiş raporuyla milyonlarca insanın oy verdiği bir belediye başkanını görevinden almaya çalışacaklar.
*Allah size akıl fikir versin. Milletin seçtiğini millet değiştirir. Bizi bu davalarla, soruşturmalarla, mevzuatlarla engelleyemeye çalışanlar şunu bilmeli; bu bir haysiyet mücadelesi. Ne yaparsanız yapın bizi yolumuzdan döndüremezsiniz.
“BAŞKANINIZ KENDİNİ YASAKLATMAK İÇİN ÇOK UĞRAŞIYOR”
AKP Grup Sözcüsü Faruk Gökkuş da şunları söyledi;
*Recep Tayyip Erdoğan, İBB’de yaptığı hizmetlerden dolayı bugün Cumhurbaşkanı. Keşke sizin belediye başkanınız da yaptığı hizmetlerle gündeme gelseydi, polemiklerle gündeme gelmeseydi. Kendini yasaklatmak için sizin başkanınız çok uğraşıyor. Kanunlar önünde herkes eşit. CHP grubuna ‘ahmaklık yapıyorsunuz’ desem hakaret değil midir?
*Yargılama yapıldı. Hakim ‘bu suçlamadan ceza çıkmaz’ demiş. Bir hakim mahkeme kararından önce böyle bir şey söylüyorsa bırakın görev yerinin değiştirilmesini meslekten atmak lazım.
*Bu hakimin reddi için 3 kere talepte bulundunuz. Demek ki iyi bir hakim değil. Bu kararın istinafı var, temyizi var. Yoruma da açık bir konu. Belki temyizden dönecek. Ama siz ceza verildi diye kutlama yaptınız. Çak yaptınız. Niye? Mağduru oynayacaksınız. Yemezler. Polemikle değil hizmet ile gündeme gelin.
*Suç işlediyse belediye başkanı da olsa mahkeme cezasını verir gereğini yapar. İçişleri Bakanı’nın ‘kayyum atamak gibi derdimiz yok, teröristleri temizleyeceğiz’ diye açıklaması var. Niye korkuyorsunuz? Dağdan getirdiğiniz adamlar, dağda ölenlerin yakınları…Diyarbakır’a gittim 2 kere. Meydanda iftar yaptık, dağdakileri ziyaret etmedik.
*Belediye araçları ile hendek kazıp polis şehit edenleri ziyaret etmedi bizim belediye başkanımız. Çözüm süreci, kardeş kanı dökülmesin diye bu savaş bitsin diye oldu.
“BELEDİYE BAŞKANLARI CEZAEVİ İLE Mİ SUSTURULACAK?”
İyi Parti Grup Sözcüsü Suat Sarı ise şu ifadeleri kullandı;
*Diyarbakır’dan bahsederken orada bulunan bir akrabamım o yıllarda söyledikleri aklıma geldi. ‘Garnizonlarımızdan dışarı çıkamıyoruz, PKK’lı teröristler garnizonların etrafında dolaşıyorlar, çıkın diye el ediyorlar’ dedi. ‘30 senedir askerlik yapıyoruz, Türk askerinin bu kadar zor duruma düştüğünü hiç görmedik’ dedi.
*Sözlerim yanlış anlaşılmasın. Ben o askerlerin rehin kaldıklarını ve zor durumunu anlatmak istedim. Açılım politikasından dolayı Sur’da 127 çocuk öldü” dedi. Sarı “Yeryüzünde ‘ahmak’ dediği için ceza alan belediye başkanı görmedim.
*Belediye başkanları cezaevi ile mi susturulacak? Demokrasi aşıklarını cezaevi ile susturamazsınız.
“SEÇİMLE GELEN, SEÇİMLE GİDER”
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında ‘ihaleye fesat karıştırma’ suçlamasıyla dava açıldı. CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, İmamoğlu hakkında yeni bir dava açılmasına sosyal medya hesabından tepki gösterdi. Tekin paylaşımında şu ifadeleri kullandı:
“Ahmak davası yetmedi, terör soruşturması tutmadı, Fatih Sultan Mehmet’in tablosu ile ilgili inceleme olmadı, şimdi Ekrem İmamoğlu hakkında bir dava daha açıldı. Bunun da içi boş. Seçimle gelen, seçimle gider. Neyi anlamadınız? Egemenlik milletindir!”