iplik üretiminin kalbi olan Kahramanmaraş’ta makineler sustu.
İPLİK PİYASASI NASIL ETKİLENİR ?
Türkiye iplik üretiminin kalbi olan Kahramanmaraş’ta makineler sustu. Kentteki makine hatlarının yüzde 35’i kullanılamaz halde. Bölgeye uzun yıllardır anahtar teslim fabrika kuran Teco Başkanı Fatih Zülkadiroğlu’nun telefonlarını “Abi benim makineyi nasıl satarız” talebi kilitledi. Zülkadiroğlu, “Bina sağlam bile olsa makine hattı yılan gibi kıvrılmış. Makinelerin yüzde 20’si hurdaya ayrılır. Gerisi Hindistan, Pakistan, İran’a satılır” dedi.
Asrın felaketinin merkez üssü Kahramanmaraş’ta tüm dünyaya iplik üreten makineler susmuş durumda. 155 bin tekstil işçisinin dededen bu yana ekmek kapısı olan, Türkiye’nin en iyi iplik ustalarına evsahipliği yapan fabrikaların büyük bölümü yıkıldı. Binası sağlam olan fabrikalarda ise iplik makineleri hasarlı. Kahramanmaraş, Türkiye’nin iplik üretiminin kalbi niteliğinde. Kentteki 360 ihracatçının Türkiye’nin dış ticaretine yıllık katkısı yaklaşık 1 milyar Dolar. Ancak büyük yıkımın tam kalbinde olan bu tesisler işçisinden ustasına, yöneticisinden patronuna kadar tarihte görülmemiş bir kayıp yaşadı.
YÜZDE 35’İ KULLANILAMAZ
Dededen bu yana sadece Güneydoğu Bölgesi değil Hindistan’dan Almanya’ya kadar uzanan hatta iplik fabrikaları kuran, makine mühendisi Fatih Mehmet Zülkadiroğlu’nun telefonları susmuyor. Teco Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı olan Zülkadiroğlu, “Bütün bölgede yıllardır iplik fabrikası kurarız. Avrupa’dan iplik makineleri getirir, buradaki ikinci el makineleri de İran, Pakistan gibi ülkelere taşır, orada yeni fabrikalar yaparız. Deprem Kahramanmaraş’taki iplik fabrikalarında büyük hasara yol açtı. Telefonlarım ‘Abi benim makineyi nasıl satarız’ diyen müşterilerimin mesajlarıyla kitlendi” dedi.