Trendyol,N11,Amazon, AliExpress gibi sitelerden İs yapanlar Zararmı ediyor ?
Trendyol, Hepsiburada, N11, Amazon, AliExpress, ÇiçekSepeti ve EPTTAVM gibi Bu tür siteler aslında Ülke ekonomilerine çok büyük zararlar verdi !… Neden derseniz mesela ülkemizi örnek alırsak,Yabancılar tarafından kurulan onlayın Ticaret siteleri ülkemizde üretim yapan veya al sat yapan Şirketlerin veya küçük esnafında bu sisteme girme mecburiyeti doğdu.
Diyeceksinizki Ülke ekonomisi nasıl zarar gördü ?
Ülke ekenomisi bu işletmelerde zarar gördü dediğimizde hemen yaşanılan bir örnek vereyim….
NASIL HESAPLANIYOR ?
Trendyol tarafından ürün satış fiyatı üzerinden Komisyon ve Hizmet Bedeli adı altında alınan ana giderler kesilmektedir. Sonrasında ise kargo ücretini platform tarafından kesilerek kalan tutar hesabınıza yatırılır. Bu hesaplamada gösterilen KDV tutarını ay sonunda devlete ödersiniz. Kar ise sizin ürün başı kazanmış olduğunuz net kar miktarınızdır.
Satış Fiyatı : Trendyol‘da Sergilediğiniz KDV Dahil Ürün Satış Fiyatı
Alış Fiyatı : Trendyol‘da Satış Yapacağınız Ürünün KDV Dahil Ürün Alış Fiyatı
Komisyon : Trendyol‘da Satış Yapmakta Olduğunuz Kategoriden Yapmış Olduğu Kesinti
Kargo Fiyatı : Ürününüzü Kargoya Teslim Etmiş Olduğunuzda Kargo Tarafından Kesilen Kdv Dahil Ücret
Kdv : Devletin Belirlemiş Olduğu Katma Değer Vergisi
Hizmet Bedeli : Trendyol üzerinde gerçekleşen mal ve hizmet alımı işlemlerinin Hepsiburada üzerinden kayıt ve takip edilebilmesine dair teknolojik alt yapı giderleri, alıcı ve satıcı taleplerini karşılayacak ilgili çağrı merkezi masrafları gibi ilgili giderlere istinaden satıcılardan tahsis edilen İşlem Bedeli Gideri
Devlet neden zarar ediyor derseniz.Türkiye’de üretilen Bir mal onlayın şekilde satıldığı zaman Bu Paranın Yüzde 15 ile Yüzde 25 lik kısmı onlayın şirkete gittiği için yani o şirkette başka bir ülkede olduğu için Ticaret gelirinin ve yerli paramızın Yüzde 15 ile Yüzde 25 Lik kısmı da Başka ülkelerin ekenomisine günlük nakit olarak bankalar vasıtasıyla gitmektedir.
Sonuca gelirsek Ticaret Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı müfettişleri bu konularda uzman olduğu için bu duruma mutlakaki bir çözüm bulacaklardır.
Birbaşka Hususta Büyük şirketler 5 TL’ye Mal ettikleri malı İnternette 38,30 TL’ye satabilmeleri için bu sefer bu Ürünü mağazalarında 6 TL’ye değil 38,30 TL ye satarak haksız kazanç elde ediyorlar.İşte bu durumdada Ülkede Enflasyon ve Fayiş zamlar yaşanıp Halkın alım gücü azalırken.Büyük holdinglerde Haksız kazanç sayesinde Mal varlıkları ve sermayeleride korkunç bir şekilde artıyor.
Dünya genelinde tanınmış olan ve Türkiye genelinde bütün marka mağazalarında ve Marketlerde ürün satan firma Kendi Fabrikasında ürettiği mallarıda gerek kendi Satış Pazarlaması gereksede Bayileri tarafından onlayın alışveriş sitelerinde ürünleri satılmaya başladı.Şirket ürettiği malların maliyet hesabını yanlış yaptığı için Fabrikada Üretilen Mamül,Yarımamül,İşçilik vergi ve malın üretimine kadar olan evrede yaptığı masraflar standart olduğu için ve Şirket karını bu şekilde belirlediği için İnternet ortamında yaptığı satışların maliyetini tam olarak hesaplamayıp direk sattığı mala kargo maliyetini koyarak satışa başladı.Onlayın satışa başlayınca Şirketin satışları birden arttı.
İlk etapta Şirket bu durumdan çok memnundu ve dünya ya açılmanın mutluluğunu yaşıyordu.Aslında Şirket aynı kansere yakalanmış bir organ gibi her geçen saat iflasa yaklaştığının farkında değildi.
Neyse yazıyı çok uzun tutmıyayım bir gün Fabrikanın yani şirketin 50 senelik Ticaretin uzmanı olan dostum düşünüyor düşünüyor ma işin içinden bir türlü çıkamıyor.
Bakıyor Üretimde büyük bir artış var,Satılan ürünlerde büyük bir artış var.Ürünüde İnternet ortamında Kartla sattığı için parada direk banka hesabına yatıyor ama nasıl oluyorda yıl sonunda ortaya zarar çıkıyor.
Derken bu işin peşine düştüğünde Profesyonel işinin erbabı Malimüşavir kişilere derdini anlattığında okişi sadece Bir şey söylüyor İşin sırrı MALİYETTE diyor.
İş insanı ertesi gün Fabrikada bütün yönetim kademesini ve Muhasebe Departmanını toplayıp derhal yeniden maliyet hesaplarını kontrol edin bakın nerede eksiklik var denilince İşin sihri ortaya çıkıyor.
Fabrika yani Şirket İnternet ortamında satışa başlarken sadece kargo parasını hesaba hesaba eklediği için zarar etmeye başladığı ortaya çıkıyor.Sürümde çok olunca Satış rakamı artıyor ama 6 TL’ye her sattığı üründen 1 TL Kar ettiğini düşünürken aslında her sattığı üründen zarar ettiği ortaya çıkıyor.
Size bunuda bir örnekle anlatayım.Bir Firma Bir malı 5 TL’ye mal ediyor 1 TL’de mala kar koyup satınca mal 6 TL ye satılıyor.Toptan olarak mal deposundan 6 Tl ye çıkınca Firma mal başı 1 TL kar ediyor.
Firma aynı ürünü 6 TL’ye İnternet ortamında Sattığı zaman işte durum burada değişiyor. Nasılmı değişiyor çünkü Üste Onlayın siteye verdiği Komisyon ve diğer maliyetler biniyor zaten bu konuyu yukarıdaki videoda yayınladığımız için tekrar anlatmanın yazmanın bir anlamı yok.
Sonuca gelirsek Ticaret Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı müfettişleri bu konularda uzman olduğu için bu duruma mutlakaki bir çözüm bulacaklardır.