Beylikdüzü Belediyesinin 2016 yılında Ekrem İmamoğlu döneminde 6.552.217,06 TL Kamu zararı olmuş
Beylikdüzü Halkının verdiği oylarla Belediye Başkanı Murat Çalık Yönetiminde olan Beylikdüzü Belediyesini 2021 yılında Sayıştay Tarafından Denetlendiğinde,Sayışatay Denetim Raporunda BULGU 4 olarak yazılan kısımda 2016 Yılında Belediye Başkanı olan Ekrem İmamoğlu yönetimindeki Beylikdüzü Belediyesinin Resmi Hesaplarında 6.552.217,06 TL’lik rakam kamu zararı olarak tespit edilerek değerlendirilmiş.
Daha sonra Sayıştay raporunda tespit edilen hususlar Sayıştay 5. Dairesi tarafından yargılanmış.
Sayıştay 5 Dairesi tarafından yargılandığı ve 93 no.lu İlamın düzenlendiği aynı hesap yılına ilişkin 187-93 no.lu ek ilamın düzenlendiği; söz konusu İlamlar ile kamu zararı olarak değerlendirilen 6.552.217,06 TL’nin tazminine hükmedilmiş.
Sayıştay 5. Dairesi tarafından Beylikdüzü Belediyesi yargılama hükmü
Sayıştay tarafından Yapılan incelemede, Belediyenin 2016 yılı hesabına ilişkin yargılamaya esas raporun Sayıştay 5. Dairesi tarafından yargılandığı ve 93 no.lu İlamın düzenlendiği aynı hesap yılına ilişkin 187-93 no.lu ek ilamın düzenlendiği; söz konusu İlamlar ile kamu zararı olarak değerlendirilen 6.552.217,06 TL’nin tazminine hükmedildiği; ancak tazminine hükmedilen 6.552.217,06 TL’nin 140-Kişilerden Alacaklar Hesabı ile 600-Gelirler Hesabına kaydedilmediği tespit edilmiştir.
Yukarıda yer alan denetim tespiti üzerine, İdare tarafından; bulguda belirtilen ilama ilişkin kanun yollarına başvurulduğu ve yargı süreci devam ettiği için muhasebe kayıtlarına alınmadığı, ilamların muhasebe kayıtlarına alınması için gerekli iş ve işlemler başlatılacağı ifade edilmiştir.
Ancak, her ne kadar İdare tarafından, bulguda belirtilen ilamlar ile tazminine hükmedilen kamu zararı için yargı süreçlerinin devam ettiği belirtilmişse de, Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’nde Sayıştay ve diğer mahkemelerce düzenlenip ilgili dairelerden kuruma tebliğ olunan ilamlarda belirtilen kurum alacaklarının Kişilerden Alacaklar Hesabına alınarak takibinin yapılması gerektiği belirtilip kararların kesinleşmesinin beklenmesine ilişkin bir düzenlemeye yer verilmemiştir. Kararların kesinleşmesi, ilamların infazı aşamasında önem arz etmekte olup 6085 sayılı Kanun’un İlamların İnfazı başlıklı 53’üncü maddesinde Sayıştay ilamlarının kesinleştikten sonra doksan gün içerisinde yerine getirileceği hüküm altına alınmıştır. Bu bağlamda, Sayıştay İlamında yer alan 6.552.217,06 TL’nin 140-Kişilerden Alacaklar Hesabı ve 600-Gelirler Hesabına kaydedilmemesi nedeniyle hem İdare alacağının takip edilmemesine hem de söz konusu hesapların bilanço ve faaliyet sonuçları tablosunda bu tutar kadar eksik görünmesine sebep olunmuştur.
Sonuç olarak, Sayıştay ilamlarıyla tazminine hükmedilen kamu zararlarının mevzuatında belirtilen şekilde muhasebeleştirilmesi ve mali tablolarda gösterilmesi gerekmektedir.
BULGU 4: Sayıştay İlamıyla Hüküm Altına Alınan İdare Alacağının Kişilerden Alacaklar Hesabına Kaydedilmemesi İdarenin 2016 yılına ait hesap ve işlemlerin Sayıştayda yargılanması neticesinde düzenlenen Sayıştay ilamında sorumlulardan tazminine hükmolunan tutarların 140-Kişilerden Alacaklar Hesabına kaydedilmediği görülmüştür.
Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’nin “140 Kişilerden Alacaklar Hesabı-Hesaba İlişkin İşlemler” başlıklı 111’inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde;Sayıştay ve diğer mahkemelerce düzenlenip ilgili dairelerden kuruma tebliğ olunan ilamlarda belirtilen kurum alacaklarının Kişilerden Alacaklar Hesabına alınarak takibinin yapılması gerektiği hüküm altına alınmıştır.
Yönetmelik’in “140 Kişilerden Alacaklar Hesabı-Hesabın İşleyişi” başlıklı 112’nci maddesinin birinci fıkrasının (a/1) bendinde ise Sayıştay ve mahkemelerce tazmin hükmedilenler ile zamanaşımına uğratılan alacaklardan dolayı Sayıştay tarafından sorumluları adına tazmin hükmedilen tutarların 140-Kişilerden Alacaklar Hesabına borç, tahsilinde bütçeye gelir kaydedilmek üzere 600-Gelirler Hesabına alacak kaydedileceği ifade edilmiştir.
Yapılan incelemede, Belediyenin 2016 yılı hesabına ilişkin yargılamaya esas raporun Sayıştay 5. Dairesi tarafından yargılandığı ve 93 no.lu İlamın düzenlendiği aynı hesap yılına ilişkin 187-93 no.lu ek ilamın düzenlendiği; söz konusu İlamlar ile kamu zararı olarak T.C. Sayıştay Başkanlığı İstanbul Beylikdüzü Belediyesi 2021 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu 19 değerlendirilen 6.552.217,06 TL’nin tazminine hükmedildiği; ancak tazminine hükmedilen 6.552.217,06 TL’nin 140-Kişilerden Alacaklar Hesabı ile 600-Gelirler Hesabına kaydedilmediği tespit edilmiştir.
Yukarıda yer alan denetim tespiti üzerine, İdare tarafından; bulguda belirtilen ilama ilişkin kanun yollarına başvurulduğu ve yargı süreci devam ettiği için muhasebe kayıtlarına alınmadığı, ilamların muhasebe kayıtlarına alınması için gerekli iş ve işlemler başlatılacağı ifade edilmiştir.
Ancak, her ne kadar İdare tarafından, bulguda belirtilen ilamlar ile tazminine hükmedilen kamu zararı için yargı süreçlerinin devam ettiği belirtilmişse de, Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’nde Sayıştay ve diğer mahkemelerce düzenlenip ilgili dairelerden kuruma tebliğ olunan ilamlarda belirtilen kurum alacaklarının Kişilerden Alacaklar Hesabına alınarak takibinin yapılması gerektiği belirtilip kararların kesinleşmesinin beklenmesine ilişkin bir düzenlemeye yer verilmemiştir. Kararların kesinleşmesi, ilamların infazı aşamasında önem arz etmekte olup 6085 sayılı Kanun’un İlamların İnfazı başlıklı 53’üncü maddesinde Sayıştay ilamlarının kesinleştikten sonra doksan gün içerisinde yerine getirileceği hüküm altına alınmıştır.
Bu bağlamda, Sayıştay İlamında yer alan 6.552.217,06 TL’nin 140-Kişilerden Alacaklar Hesabı ve 600-Gelirler Hesabına kaydedilmemesi nedeniyle hem İdare alacağının takip edilmemesine hem de söz konusu hesapların bilanço ve faaliyet sonuçları tablosunda bu tutar kadar eksik görünmesine sebep olunmuştur.
Sonuç olarak, Sayıştay ilamlarıyla tazminine hükmedilen kamu zararlarının mevzuatında belirtilen şekilde muhasebeleştirilmesi ve mali tablolarda gösterilmesi gerekmektedir.