Site Rengi

Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
Smiley facehttps://cesurtv.com/
''Janvak ''Smiley facehttps://www.jandarmavakfi.com.tr/

Rüşvetle suçlanan ABD Senatörü Menendez Senato komitesi görevinden istifa etti

23.09.2023
185
A+
A-

NEW YORK/WASHINGTON, 22 Eylül (Reuters) – ABD’li savcılar Cuma günü güçlü Senatör Bob Menendez ve karısını, New Jersey’li üç iş adamından rüşvet almakla suçladı; bu durum, Demokratların gelecek yıl ABD Senatosu’ndaki zayıf çoğunluğunu koruma çabalarını zorlaştırabilir.

Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer, Menendez’in daha sonra dava çözülene kadar Senato Dış İlişkiler Komitesi başkanlığı görevinden geçici olarak istifa ettiğini belirterek, Menendez’in yasal süreç hakkına sahip olduğunu ekledi.

Manhattan’daki ABD Başsavcılığı, 69 yaşındaki Menendez’in, New Jersey’in kıdemli senatörü olarak gücünü ve nüfuzunu Mısır hükümetine fayda sağlamak ve kolluk kuvvetlerinin Mısır’a yönelik soruşturmalarına müdahale etmek karşılığında kullanması karşılığında yüz binlerce dolar değerinde nakit ve külçe altın kabul ettiğini söyledi. işadamları.

Menendez, başkan ABD’nin dünya sahnesindeki nüfuzunu yeniden savunmaya, Ukrayna’ya kongre yardımı için destek toplamaya ve yükselen Çin’e karşı geri adım atmaya çalışırken, Demokrat arkadaşı Joe Biden’ın önemli bir müttefiki oldu.

Bir Demokrat olan New Jersey Valisi Phil Murphy’nin yanı sıra diğer bazı Demokrat devlet yetkilileri ve ABD Temsilciler Meclisi üyeleri de Menendez’i Senato’dan istifa etmeye çağırdı.

Menendez’in istifa etmesi halinde yerine geçici bir kişiyi atayacak olan Murphy, yaptığı açıklamada, “İddia edilen gerçekler o kadar ciddi ki, Senatör Menendez’in eyaletimizin halkını etkili bir şekilde temsil etme yeteneğini tehlikeye atıyorlar.” dedi.

Savcılar, Menendez’in New Jersey’deki evi, üstü açık 2019 Mercedes-Benz aracı ve yaklaşık 566.000 dolar nakit, altın külçeleri ve banka hesabındaki fonlar da dahil olmak üzere varlıklarına el koymasını istiyor.

İddianamede, Menendez’in evinden müfettişlerin ele geçirdiği külçe altınların resminin yanı sıra, dolabında Menendez’in adının yazılı olduğu ceketlerin içinde bulunan içi nakit dolu zarflar yer alıyordu. Savcılar evinde 480.000 dolardan fazla nakit bulduklarını söyledi.

Manhattan’ın baş federal savcısı Damian Williams, Menendez’in web sitesinde, bir senatör olarak onun bir kurumu birisinin lehine hareket etmeye veya özel bir işi ilgilendiren meseleleri etkilemeye zorlayamayacağının yazdığını belirtti.

Williams, “Perde arkasında Senatör Menendez bu şeyleri belirli kişiler için yapıyordu; kendisine ve karısına rüşvet veren kişiler için” dedi. Soruşturmanın devam ettiğini sözlerine ekledi.

Menendez yaptığı açıklamada savcıların rutin yasama çalışmalarını yanlış nitelendirdiğini söyledi.

Menendez, “Bu savcıların aşırılıkları ortadadır” dedi. “Gerçekler sunulduğu gibi değil.”

Senatörle 2020’den beri evli olan 56 yaşındaki Nadine Menendez’in avukatı , yaptığı yanlışı reddettiğini ve mahkemede iddialara karşı “şiddetle savunacağını” söyledi.

MENENDEZ BAŞKA SORUNLARLA KARŞILAŞTI

Soruşturma, Menendez’in hiçbir zaman suçlu bulunmamasına rağmen federal savcılar tarafından üçüncü kez soruşturulmasına işaret ediyor.

New Jersey’deki federal savcılar, Menendez’in resmi iyilikler karşılığında zengin bir patrondan özel uçuşlar, kampanya katkıları ve diğer rüşvetleri kabul etmekle suçlandığı davayı Ocak 2018’de düşürdü. Bu suçlamalarla ilgili 2017’deki bir duruşma jüri çıkmazıyla sonuçlandı. 2006 yılında da soruşturuldu.

[1/5] ABD Senatörü Robert Menedez (D-NJ), 20 Eylül 2023’te Washington’daki ABD Kongre Binası’nda usule ilişkin oylama için Senato salonuna yürüyor.

Senato Demokrat kuralları, ağır bir suçla suçlanan herhangi bir üyenin liderlik pozisyonundan vazgeçmesini gerektiriyor, ancak suçsuz bulunmaları halinde bu pozisyona devam edebilirler. Senatör Ben Cardin’in, Menendez’in 2015’te suçlanmasının ardından yaptığı gibi, dış ilişkiler başkanlığına tekrar adım atması bekleniyor.

Menendez üçüncü döneminde gelecek yıl yeniden seçilmeyi planladığını söyledi.

Her ne kadar New Jersey 1972’den bu yana Senato’ya bir Cumhuriyetçi seçmemiş olsa da, bir soruşturma Demokratların 100 üyeli Senato’da 51-49’luk az sayıdaki sandalye çoğunluğunu genişletme çabalarını karmaşık hale getirebilir.

Kübalı bir Amerikalı olan Menendez, Biden’ın Demokratları arasında yönetimin Küba ve Venezuela’ya yönelik politikaları yumuşatmaya yönelik herhangi bir hamlesine karşı çıkan en zorlu rakip oldu.

Aynı zamanda Senato’nun Suudi Arabistan’ı ve Veliaht Prens Muhammed bin Salman’ı en sesli eleştirenlerden biri oldu ve özellikle krallığa yönelik büyük silah anlaşmalarına karşı dirençliydi.

100 sandalyeli Senato üyelerine yönelik cezai suçlamalar nispeten nadirdir. Alaska’dan eski bir Cumhuriyetçi Senatör olan Ted Stevens, 2008 yılında yolsuzluktan suçlu bulundu, ancak mahkumiyet daha sonra savcılığın görevi kötüye kullanması nedeniyle bozuldu. Idaho’lu bir Cumhuriyetçi olan Larry Craig, 2007 yılında banyoda ahlak dışı davranıştan tutuklandı ve daha hafif bir usulsüz davranış suçlamasını kabul etti.

İŞ ADAMLARINDAN DA ÜCRET ALINDI

Menendez, eşi ve işadamları Wael Hana, Jose Uribe ve Fred Daibes’in, rüşvet işlemek için komplo kurmak ve dürüst hizmet sahtekarlığı yapmak için komplo kurmak suçlamalarıyla 27 Eylül’de Manhattan federal mahkemesine çıkması bekleniyor.

Bob ve Nadine Menendez de resmi hakların rengi altında gasp yapma yönünde birer komplo suçlamasıyla karşı karşıya. Çiftin her biri 45 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya, ancak verilecek ceza sonuçta hakim tarafından belirlenecek ve muhtemelen çok daha kısa olacak.

İddianameye göre, aslen Mısırlı olan Hana, 2018’de senatör ile Mısırlı yetkililer arasında toplantılar düzenledi; bu toplantılarda yetkililer Menendez’e, Washington’un ülkenin insan hakları siciline ilişkin endişeler nedeniyle sakladığı askeri yardımı imzalaması için baskı yaptı.

Savcılar, bunun karşılığında 40 yaşındaki Hana’nın, Nadine Menendez’i, ABD’den Mısır’a gönderilen helal etleri belgelendirme konusunda münhasır hakka sahip olan ve kontrol ettiği bir şirkete maaş bordrosuna atadığını söyledi.

İddianameye göre senatör daha sonra ABD Tarım Bakanlığı’nı şirketin tekel statüsüne müdahale edecek herhangi bir eylemde bulunmaması konusunda ikna etmeye çalıştı.

Hana’nın bir sözcüsü yaptığı açıklamada, “Hala suçlamaları inceliyoruz ancak ilk incelememize göre bunların kesinlikle hiçbir haklılığı yok.” dedi.

Washington’daki Mısır büyükelçiliği yorum talebine hemen yanıt vermedi.

Savcılar, kocasının New Jersey başsavcılığındaki bir yetkiliden Uribe’nin ortaklarına yönelik dolandırıcılık soruşturmalarını olumlu bir şekilde çözmesini istemesinin ardından, kamyon taşımacılığı ve sigorta işlerinde çalışan Uribe’nin üstü açık bir Mercedes-Benz’in ödemesine yardımcı olması için Nadine Menendez’e 15.000 dolar nakit verdiğini söyledi.

Manhattan’daki federal savcılar, Menendez’in sahte iddialarla kredi aldığı için New Jersey’de Daibes’e karşı açılan federal ceza davasını etkilemeye çalışmasının ardından emlak geliştiricisi Daibes’in Menendez’e altın külçeleri ve nakit para verdiğini söyledi. Daibes suçunu kabul etti ve şartlı tahliye cezası aldı.

Uribe ve Daibes’in avukatları yorum taleplerine hemen yanıt vermedi.

New York’tan Luc Cohen ve Jonathan Stempel ile Washington’dan Patricia Zengerle’nin haberciliği; Washington’dan Matt Spetalnick, Simon Lewis, Makini Brice ve Andrew Goudsward’ın ek raporları; Tom Hals’ın Yazdığı; Düzenleme: Mark Porter, Daniel Wallis ve Rosalba O’Brien

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.