Site Rengi

Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
Smiley facehttps://cesurtv.com/
''Janvak ''Smiley facehttps://www.jandarmavakfi.com.tr/

Yolsuzluk nedeniyle soruşturulan Çin Savunma Bakanı Li Shangfu’nun ortadan kayboldu

23.09.2023
95
A+
A-

Yolsuzluk nedeniyle soruşturulan Çin Savunma Bakanı Li Shangfu‘nun ortadan kaybolması, Başkan Xi Jinping’in maiyetindeki üst düzey bir yetkilinin gizemli bir şekilde ortadan kaybolduğu son vakalardan sadece biri.

Ortadan kaybolma, genellikle bir yetkilinin, Çin Komünist Partisi’ne bağlı, parti yönetmeliklerini veya eyalet yasalarını ihlal ettiğinden şüphelenilen polis görevlilerini denetlemekle görevli bir gözlemci olan korkulan Merkezi Disiplin Teftiş Komisyonu tarafından soruşturma altına alındığının ilk fark edilebilir işaretidir.

Yetkilinin ordudan olması halinde, soruşturmayı yürüten organ Halk Kurtuluş Ordusu’nun kendi Disiplin Denetleme Komisyonu’dur. Gözlemcinin geçmişte yaptığı duyurularda, incelemeye alınan eylemlerin yolsuzluktan siyasi sadakatsizliğe ve evlilik dışı ilişkilere kadar geniş bir yelpazede yer aldığı görülüyor.

Geçmişteki kayıplar haftalar hatta aylar sürdü; tıpkı 25 Haziran’dan bu yana kayıp olan eski Dışişleri Bakanı Qin Gang’ın yakın zamandaki yüksek profilli vakası gibi.

İşte son zamanlardaki kaybolma olaylarından bazı örnekler:

LI SHANGFU, 65, SAVUNMA BAKANI

Konuyu bilen 10 kişinin Reuters’e verdiği bilgiye göre, Çin’in savunma bakanı olarak ordunun kamuoyundaki yüzü Li, askeri teçhizatın yolsuzlukla satın alınması nedeniyle soruşturma altında .

Li en son 29 Ağustos’ta Pekin’de Afrika ülkeleriyle düzenlenen bir güvenlik forumunda açılış konuşması yaparken görüldü. Aynı ayın başlarında Rusya ve Belarus’u ziyaret etti. Soruşturma, geziden döndükten kısa bir süre sonra başladı.

QIN GANG, 57, ESKİ DIŞİŞLERİ BAKANI

Qin, bu Temmuz ayında hiçbir açıklama yapılmadan dışişleri bakanlığı unvanı elinden alınana kadar siyasi açıdan yükselen bir yıldızdı.

Başkan Xi Jinping’in eski güvendiği yardımcısı ve ABD’nin eski elçisi olarak, bakanı geride bırakan ancak tek başına gerçek bir güce sahip olmayan diğer Devlet Danışmanı unvanını korumasına izin verilmişti.

Kendisi en son 25 Haziran’da Pekin’de aralarında Rusya ve Vietnam’ın da bulunduğu ülkelerden mevkidaşlarıyla toplantı yaparken görüldü.

Wall Street Journal’ın Salı günü verdiği bilgiye göre, Qin’in ABD büyükelçisi iken evlilik dışı bir ilişkisi vardı.

XIAO YAQING, ESKİ SANAYİ BAKANI

Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı’na başkanlık eden Xiao, geçen yılın temmuz ayı başlarında kamuoyunun gözünden kayboldu ve yaklaşık üç hafta sonra devlet medyası onun yolsuzluk nedeniyle soruşturulduğunu söyledi.

Xiao, dünyanın en büyüğü olan Çin’in yeni enerjili araç endüstrisinin tanıtımında özellikle öne çıktı. Sonunda rüşvet nedeniyle Komünist Partiden ihraç edildi ve Aralık ayında hükümet görevlerinden alındı .

LI YUCHAO VE XU ZHONGBO, ESKİ ROKET KUVVETİ LİDERLERİ

Kayıp olan bir diğer askeri general ise geçen yıl Ocak ayında Çin’in konvansiyonel ve nükleer füzelerinin başına getirilen 60 yaşındaki Li Yuchao.

Bu yılın temmuz ayında Pekin, Roket Gücü’nde liderlik değişikliği yaptığını duyurdu ve Li’nin yerine bir donanma generalini atadı; bu da, aynı gücün başına geçmesi yönündeki alışılagelmiş uygulamadan uzaklaşılmasını sağladı.

Roket Gücü’ne ayrıca gücün dışından biri olan yeni bir siyasi komiser atandı. Xu Zhongbo’nun yerine Güney Tiyatro Komutanlığından bir hava kuvvetleri generali getirildi.

Ne Li Yuchao ne de Xu Zhongbo aylardır halkın önünde görülmedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.