İBB İŞTİRAKI İSTANBUL İMAR İNŞAAT ANONİM ŞİRKETİ MUHASEBE USULSÜZLÜKLERİ BİR BİR ORTAYA ÇIKTI
Ekrem İmamoğlu Başkanlığında yönetilen İBB İştirakı İstanbul İmarİnşaat Anonim Şirketi 2022 yılı denetimi 2023 yılında yapılıp Sayıştay Başkanlığının wep sayfasındada yapılan Denetim raporu yayınlanmıştır.
Bizlerde haberci olarakİBB İştirakı İstanbul İmarİnşaat Anonim Şirketi denetim raporlarını inceleyip haberleri ni yapmaktayız.
Ekrem İmamoğlu Yönetimindeki İBB İştirakı İstanbul İmarİnşaat Anonim Şirketi 2023 Yılında sayıştay MüfettişlerinceSayıştay Denetim hesap dönemi denetimi yapılıp Sayıştay Denetim raporunu İncelediğimizde denetim raporunun ;
B. Diğer Bulgular kısmında
1. Şirkete Ait Demirbaşların Hatalı Muhasebeleştirilmesi
2. Sarf Malzemelerinin Hatalı Muhasebeleştirilmesi
3. Bazı Yazılım Alımlarının Hatalı Muhasebeleştirilmesi
4. Şirketin Tarafı Olduğu Düzenleme Şeklindeki Taşınmaz Satış Vaadi Sözleşmesinde Tasfiye Bedeli Belirlenirken Şirket Zararına Yol Açacak Hesaplamalara Yer Verilmesi
5. 4734 Sayılı Kanun’un 22’nci Maddesinin (c) Bendi Kapsamında Alım Yapılmasına Rağmen Sözleşme İmzalanmaması
6. Akaryakıt Mal Alımı İşinde Fiyat Farkının Hatalı Belirlenmesi
7. Akaryakıt Mal Alımı İşinin Sözleşmesinde Öngörülen Kontrol Teşkilatının Kurulmaması
8. Bazı Mal veya Hizmet Alım İşlerinde Denetim, Muayene ve Kabul İşlemlerinin Yapılmaması
9. Araç Kiralama İhalesine İlişkin Teknik Şartnamede Belirtilen Kriterlere Uygun Olmayan Araçların Şirket Tarafından Kabul Edilmesi
10. Araç Kiralama Hizmetinin Mevcut İhale Kapsamında İş Artışı Yapılması Suretiyle Temin Edilmesi Yerine Ayrıca Başka İhale ve Doğrudan Temin Yöntemleri Kullanılarak Daha Yüksek Maliyetlerle Araç Temin Edilmesi
11. Doğrudan Temin ile Yapılan ve Belli Süreyi Gerektiren Mal Alımlarında Sözleşme Yapılmaması
12. Gerekli Şartlar Oluşmadığı Halde Kanun’un 22’nci Maddesinin (c) Bendi Kapsamında Hizmet Alımı Yapılması
13. Avukatlık ve Hukuki Danışmanlık Hizmeti Alınması Suretiyle Şirkete Fazladan Mali Külfet Getirilmesi
14. Bazı Şirket Çalışanları ve Aile Fertlerinin Özel Sağlık Sigortası Bedellerinin Şirket Bütçesinden Karşılanması
Gibi 14 adet Usülsüzlükler saptanmıştır.
İstanbul Belediyesi ile Türkiye Emlak Kredi Bankasının yarı yarıya ortak olduğu 1947 yılında kurulan İstanbul İmar Limited Şirketi İstanbul’u imar etmek gibi bir misyonla yola çıkmıştır. Kuruluş ana sözleşmesinde de yazdığı üzere, İstanbul’un imar planları ile önerilen yapılaşmasına kavuşması amacıyla hem yeni gelişme alanlarında hem de plansız olarak gelişen (istimlak edilen mahalleler ve/veya kentsel dönüşüme konu olacak mahalleleri de çalışma alanına eklemiştir. Bir yandan da kentin ihtiyaç duyduğu her türlü kamu ve özel yapılarını inşa etmek/ettirmek de başlıca görevlerinden biri olarak kayda geçmiştir. Yine kuruluş sözleşmesinde İstanbul İmarın yerli ve yabancı şahıs/şirketlerle ortaklıklar kuracağına atıfta bulunulmaktadır.
Kurulduktan sonraki 40 yıl boyunca 120’nin üzerinde irili ufaklı eser ortaya çıkartmış, İstanbul`un dört bir tarafında çeşitli inşaatlar yapmış veya yaptırmıştır.
1987 yılında gerçekleşen özelleştirme faaliyetleri sonrası kamu ihalelerindeki avantajını yitirmiş ve inşaat faaliyetlerini sürdürememiştir. Bu yıldan sonra arazi geliştirmek amacıyla İBB den ayni sermaye olarak geçen birkaç arazi ile yine İBB’den kat karşılığı alınarak daha sonra Perşembe Pazarı Yapı Kooperatifine yine kat karşılığı olarak verilen Perpa Ticaret Merkezi dışında aktif bir çalışması olmamıştır. Emlak Kredi Bankası adına olan hisselerin önce Özelleştirme İdaresi, sonra Sümer Holding ve en son Kiptaş tarafından alınması ile geçen bu süreç sonunda 2005 yılında şirket unvan değişikliğine gidilerek İstanbul İmar İnşaat AŞ olarak isim değiştirmiştir.
2012 yılında alınan bir karar ile şirket ana sözleşmesi değiştirilmiş ve İstanbul İmar AŞ’nin bir GYO’ya dönüştürülmesi planlanmıştır. Şirketin GYO’ya dönüştürülmesiyle, İBB’nin mülkiyetinde bulunan gayrimenkullerin ayni sermaye olarak kullanılarak;
• İstanbul’da kentsel dönüşüm sürecinin, İBB’nin nakdi kaynağı kullanılmadan finanse edilmesi,
• Başarılı bir halka arz sonrası oluşacak sermaye girişi ile İBB’nin mülkiyetindeki gayrimenkulleri değerinden satın alarak İBB’ye kaynak aktarımı yapılması,
• İBB’ye her yıl kar payı aktarılması sağlanması amaçlanmıştır.Bu doğrultuda 2016 yılında ayni sermaye olarak bir takım gayrimenkuller İstanbul İmar AŞ`ye devredilmiştir. Ancak sonrasında herhangi bir çalışma yapılmamıştır.
2019 senesinde İstanbul İmar AŞ, kuruluşundan 72 yıl sonra tekrar kentin yeniden imarında sorumluluk almak ve Kentsel Dönüşüm süreçlerinde yer almak gibi bir misyonla çalışmalarına hız vermiştir. Güçlü ekonomik yapısı, yıllar öncesinden gelen bilgi birikimi ve marka değeriyle İstanbul `da Kentsel Dönüşüm süreçlerinde aktif görev alacaktır.
Başkan’ın Mesajı
İstanbul İmar AŞ ile kentsel dönüşüm çerçevesinde, tarihi ve doğal çevreyi koruyarak, güvenli, yaşanılabilir konutlar, sosyal, kültürel ve ticari tesisler üreterek vatandaşlarımızın hizmetine sunma amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
İstanbul’u dünyanın en yaşanılır şehri yapmak ve insanlarımızı mutlu etme önceliğimiz doğrultusunda hizmet ve yatırımlarımızı hayata geçirmeye devam edeceğiz. Bu yolda en büyük güç ve motivasyonumuz, her zaman olduğu gibi sizlerin sevgisi, desteği ve yol arkadaşlığı olacaktır.
Sevgi ve saygılarımla
Ekrem İMAMOĞLU
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı