Site Rengi

Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
Smiley facehttps://cesurtv.com/
''Janvak ''Smiley facehttps://www.jandarmavakfi.com.tr/

Janvak Mütevelli Heyeti Başkanı Savaş Karabali Basın açıklaması

Rus barışı koruma gücü’nün arabuluculuğunda 20 Eylül öğleden sonra Dağlık Karabağ’daki düşmanlıkların tamamen durdurulması konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu. 

10.01.2024
308
A+
A-

Janvak-Jandarma Mensupları,Gazi ve Şehit Aileleri vakfı  Mütevelli heyeti Başkanı Savaş karabali yaptığı baın açıklamasında ;

” 2.nci Karabağ Savaşında Gazi olmuş Azerbaycan Özel Kuvvetlerinde görevli çok kıymetli silah arkadaşlarımız ile Ankara da bir araya geldik… İnşallah en yüksek düzeyde ve en kısa sürede iadei ziyarette bulunacağız ” dedi.

2023 Dağlık Karabağ çatışmaları

19 Eylül 2023’te Azerbaycan, uluslararası alanda Azerbaycan’ın bir parçası olarak kabul edilen, ancak  Ermeni nüfusun yaşadığı bölgeyi kontrol eden de facto Dağlık Karabağ Cumhuriyeti’ne karşı başlattığı askeri operasyon sonucunda meydana gelen bir günlük çatışmalardır.

Azerbaycan harekatı “Dağlık Karabağ bölgesinde anayasal düzeni tesis etmek amacıyla düzenlenen antiterörist bir operasyon” olarak tanımlamıştır.  Operasyon, Azerbaycan’ın “insani yardım üzerinden sözde rejime silah gönderilmesi” gerekçesiyle Laçın Koridoru’nu kapatarak (daha sonra insani yardımlar Azerbaycan’ın alternatif olarak önerdiği Ağdam-Hankendi yolu üzerinden gönderilmeye başlandı ancak DKC, bu yardımları ilk başta kabul etmedi) Dağlık Karabağ’ı ablukaya alması, bölgedeki silahlı Ermeni güçlerce döşenen mayınlar nedeniyle Azerbaycan devletine ait bir kamyondaki 2 inşaat işçisinin ölmesi ve akabinde olay yerine giden polis aracının da başka bir mayına çarpmasıyla 4 polisin hayatını kaybeymesi sonrası meydana geldi. Operasyonun başlamasından 23 saat 48 dakika sonra Dağlık Karabağ CumhuriyetiDağlık Karabağ‘daki Rus barışı koruma gücü’nün arabuluculuğunda 20 Eylül öğleden sonra Dağlık Karabağ’daki düşmanlıkların tamamen durdurulması konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu. 

Çatışmalardan sonra Azerbaycan, Dağlık Karabağ’ın tamamını fiili kontrolüne aldı ve toprak bütünlüğünü sağladı. Ardından Karabağ Ermenilerinin yeniden entegrasyon planı’nı ilan etti.

Savaşın Arka planı

Dağlık Karabağ çatışması, çoğunlukla Ermenilerin yaşadığı Dağlık Karabağ bölgesi konusunda Ermenistan  ile  Azerbaycan arasında yaşanan etnik ve bölgesel bir çatışmadır. Dağlık Karabağ bölgesi tamamen ayrılıkçı Dağlık Karabağ Cumhuriyeti’nin hak iddiasında bulunmaktadır ve kısmen fiilen Dağlık Karabağ Cumhuriyeti tarafından kontrol edilirken uluslararası alanda Azerbaycan’ın bir parçası olarak tanınıyordu. Azerbaycan fiilen Dağlık Karabağ bölgesinin üçte birini ve çevredeki yedi ilçeyi kontrol etmektedir.

Çatışmalar, 1988 yılında Karabağ Ermenilerinin bölgenin Sovyet Azerbaycan’dan Sovyet Ermenistan’a devredilmesini talep etmesiyle arttı ve Birinci Dağlık Karabağ Savaşı’nının başlamasına neden oldu. 2020’nin sonlarında, büyük ölçekli İkinci Dağlık Karabağ Savaşı binlerce can kaybıyla ve Azerbaycan’ın önemli bir zaferiyle sonuçlandı. 10 Kasım’da üçlü ateşkes anlaşmasıyla ateşkes sağlandı ve bunun sonucunda Ermenistan ve Dağlık Karabağ Cumhuriyeti, Dağlık Karabağ’ı çevreleyen toprakların yanı sıra Dağlık Karabağ bölgesinin üçte birini kaybetti. 

Dağlık Karabağ ve Ermenistan-Azerbaycan sınırındaki ateşkes ihlalleri, 2020 savaşının ardından aralıklı ancak devam eden kayıplarla devam etti. 9 Eylül 2023’te de facto Dağlık Karabağ Cumhuriyeti cumhurbaşkanlığı seçiminin yapılması gerilimi daha da arttırdı.

Azerbaycan, 2020 savaşından bu yana yerli Ermeni sakinlerine yönelik özel statü veya özerklik teklifini iptal etti ve bunun yerine onların Azerbaycan’a “entegrasyonunu” talep etti.

19 Eylül 2023’te Azerbaycan “Dağlık Karabağ bölgesinde anayasal düzeni tesis etmek amacıyla düzenlenen antiterörist bir operasyon” başlattığını açıkladı. Sivil halka ve altyapıya herhangi bir saldırı olmayacağını açıkladı. Ayrıca Azerbaycan, Dağlık Karabağ Cumhuriyeti rejiminin kendisini feshetmesini, aksi takdirde harekatın sonuna kadar süreceğini açıkladı. 

 

Haber : Janvak Basın ve Halkla İlişkiler Başkanlığı

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.