DOLAR
EURO
ALTIN
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
Smiley facehttps://cesurtv.com/
Smiley face

İstanbul İtfaiyesi’nde görevli 18 kişi Rüşvet almaktan gözaltına alındı.

İstanbul ve Kayseri’de yapılan operasyonlarda 1’i emekli toplam 4 itfaiye erinin de aralarında bulunduğu 18 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerin iş yeri açmak isteyenlerden ruhsat karşılığı 45 bin lira rüşvet istedikleri öğrenildi.

İstanbul İtfaiyesi’nde görevli 18 kişi Rüşvet almaktan gözaltına alındı.

İstanbul İtfaiyesi’nde görevli kişilere yönelik rüşvet operasyonu düzenlendi. İstanbul ve Kayseri’de yapılan operasyonlarda 1’i emekli toplam 4 itfaiye erinin de aralarında bulunduğu 18 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerin iş yeri açmak isteyenlerden ruhsat karşılığı 45 bin lira rüşvet istedikleri öğrenildi.

RÜŞVET VERMEYENİN DOSYASI BEKLETİLİYOR 

Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı, itfaiyeye yönelik ‘örgütlü rüşvet’ soruşturması başlattı. Bazı itfaiye çalışanlarının iş yeri ruhsatı karşılığında, işletme sahiplerinden 45 bin lira rüşvet istediği, rüşvet parasını teslim etmeleri için yangın söndürme sistemleri satan sivil bir kişinin aracılık ettiği  tespit edildi.

İşletme sahiplerinin 45 bin lira rüşvet verildiği, ödemeler yapıldıktan sonra ise itfaiyedeki dosyalarının imzalandığı belirlendi. Şüphelilerin rüşvet vermeyen kişilerin ise usule uygun olsalar dahi dosyalarının bekleterek rüşvet vermeye zorladıkları saptandı.

Yapılan çalışmaların ardından Ekim ayında şüphelilere yönelik 2 ayrı ara yakalama yapıldığı, burada gözaltına alınan 2 itfaiye eri ile 1 sivil kişinin dijital materyalleri incelendi. İncelemelerde rüşvet ağı içerisinde olduğu tespit edilen 20 şüpheliye yönelik İstanbul ve Kayseri’de eş zamanlı operasyon düzenlendi.  İstanbul Emniyeti Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri İstanbul ve Kayseri’de belirlenen adreslere operasyon yaptı.  Operasyonda aralarında 1’i emekli toplam 4 İBB itfaiye eri, 1 İBB sağlık teknisyeni ile 13 sivil yakalanarak gözaltına alındı. Firari olan 2 şüphelinin yakalanması için çalışmalar devam ediyor.

KENDİLERİNE ‘TEHLİKELİ EKİP, ÖZEL EKİP’ İSMİ VERDİLER

Öte yandan polis ekipleri, rüşvet alan itfaiyecilerin, İBB’de memur olan başka bir görevliye rüşvet vererek kurum şifresini aylık düzenli rüşvet ödemeleri karşılığında kiraladıklarını ve rüşvet aldıkları işyeri sahiplerinin evrak aşamalarını bu sistem üzerinden takip ettiklerini de ortaya çıkardı.

Polis, rüşvet alan ve işlem takibi için rüşvet veren itfaiye erlerinin kendilerine ‘tehlikeli ekip, özel ekip’ olarak nitelendirdikleri, bu ekibe katmak istedikleri diğer itfaiye personeli hakkında kendi aralarında görüş alışverişi yaptıklarını belirledi. Yine rüşvet ağı kuran itfaiye erleri arasında amir konumunda olan şüphelinin, bazı rüşvet eylemlerinde çıkan sorunlar sebebiyle ast pozisyondaki şüphelileri azarladığı, rüşvet eylemlerinde vatandaşla yapılan görüşmelerde kendilerini tanıtırken deşifre olmama adına farklı isimler kullandıkları öğrenildi.

Daha Öncede İBB’ye ait merkezi yerlere yerleştirilen kameraların kontrol sistemine gece geç saatlerde girerek, otel, ev, eğlence mekanı gibi noktaları gözetlediği müfettiş raporlarıyla ortaya çıkmıştı.

CHP’li İBB’ye bağlı İtfaiye Dairesi’nde “röntgen” skandalı açığa çıktı. İtfaiyede görevli bazı personelin, İBB’ye ait merkezi yerlere yerleştirilen kameraların kontrol sistemine gece geç saatlerde girerek, otel, ev, eğlence mekanı gibi noktaları gözetlediği ortaya çıkmıştı.

İBB’nin İtfaiye biriminde görevli üç personel, cadde ve sokaklarda ilk yardım amacıyla şehrin dört bir yanının anlık olarak izlenebildiği İBB’ye ait kameralarla İstanbul’u gözetledi.

Kişilerin ev, otel ve eğlence mekanlarındaki davranışlarını kayıt altına alan görevliler, müfettiş denetlemesinde yakayı ele verdi. Müfettişler geçtiğimiz yıl Şubat ayında İBB’ye bağlı İstanbul İtfaiyesi’nde denetim yaptı.

Yapılan denetimde şehrin dört bir yanını anlık olarak izleyebilecekleri İBB’ye ait kameralara direkt erişimi olan personellerin, kameralara acil durum, yangın, trafik denetimi gibi amacı olmayan zamanlarda erişim sağladıkları belirlendi.

Erişim sonrası kameraların bazı özelliklerini kullanan birden çok personelin ışığı yanan ikamet yerlerini gözlemlediği, kamera görüntülerindeki görüntüleri anlık olarak kayıt ettikleri ve kurum bilgisayarında depoladıkları tespit edildi.

ZOOM YAPIP İZLEDİLER

Müfettişlerin incelemesi sonrası hazırlanan raporda görüntülerin, İstanbul’un 24 farklı ilçesindeki kameralarla çekilmiş olduğu, Taksim ve Ataşehir’de tanınmış bazı otel ve mekanların içerisinin zoom yapılarak gecenin geç vakitlerinde çekilen görüntüler olduğu, yine görüntülerde bazı ilçelerdeki site içerisindeki binalarda ikamet eden vatandaşlara ait olduğu ifade edildi.

Ultra yakınlaştırılarak çekilen görüntülerde kişilerin yatak odası görüntüleri, namaz kılan ve bebek uyutan kadınların görüntüleri, otel odasındaki çıplak vatandaşların, mekanlarda eğlenen insanların aylarca bu şekilde izlendiği kaydedilen rapor, savcılığa ihbar edildi.

PERSONELLER TESPİT EDİLDİ

Müfettişlerce hazırlanan rapor, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına sunuldu. İhbar sonrası olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Soruşturma kapsamında 21 personelin ifadesine başvuruldu. Bir personel, eğlence amaçlı görüntüleme yaptıklarını, sadece gece namaz kılan insanları gördüğünü ifade etti.

Yapılan inceleme sonrası kameralara erişim sağlayan ve kameraların yönünü değiştirme komutu vererek zoom özelliğini kullanan 3 personel O.A., S.M., Ü.Ç. hakkında iddianame düzenlendi.

2 YILA KADAR HAPİSLERİ İSTENDİ

İddianamede, her ne kadar insanların özel hayatlarını izleyerek ve kayıt altına alarak bu suçu işlemiş olsalar da kamera görüntülerinin uzaktan çekilmesiyle kişi tespiti yapılamadığı, bu suçun da şikayete bağlı bir suç olması nedeniyle tespiti yapılamayan mağdurların şikayetçi olamadığı için sadece görevlilerin “görevi kötüye kullanma” suçunu işlediği anlatıldı.

Görevinin gereklerine aykırı hareket ederek, kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan 3 şüphelinin 6 aydan 2 yıla kadar hapis istemiyle cezalandırılmaları istenmişdi. Dava, ilerleyen günlerde görülecek.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.