DOLAR
EURO
ALTIN
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
Smiley facehttps://cesurtv.com/
Smiley face

Türk Karamanoğlu bayrağı nasıl İsrail bayrağına dönüştü ?

14.03.2024
A+
A-
Türk Karamanoğlu bayrağı nasıl İsrail bayrağına dönüştü ?

Yahudilerin kullandığı Davut yıldızı; Yahudilik henüz daha ortaya çıkmadan çok daha öncesi Türkler tarafından kullanılan çolpan yıldızından başka bir şey değildir.

Bu nedenle Karamanoğlu beyliğinin kullanmış olduğu Çolpan Yıldızının Yahudilikle uzaktan yakından ilgisi yoktur.

Karamanoğlu Devleti Bayrağı / Sembolü

Karamanoğlu beyliği halis muhlis bir Türk beyliğidir. İsrail devleti ise henüz daha 1948’de kurulmuştur. Yani Davut yıldızının orijinali aslında Türklerin Çolpan/Çoban yıldızıdır.

İşte Karamanoğlu beyliği *bayrağı-flaması / sembolü; Abraham Ceresques tarafından 1375/1381 yılında çizilmiş Katalan Atlası’nda yer alan sembolü.

Altı köşeli yıldız “mührü Süleyman”dır. Bu yıldız, Osmanlı sultanları tarafından da kullanılmıştır. Aynı yıldız, kaptanıderya Barbaros Hayrettin Paşa’nın sancağında da görülür. Bazı camilerde de bu yıldız figürü vardır. (*Bu bilgi internet ortamında vardır.)

Bir başka konu geçmiş yüzyıllarda hiçbir Türk boyları çizgili sembol şekilde flama kullanmamışlardır. Renkli flamalar askeri – savaş anında yön için kullanılmıştır. Halen dahi bu tatbik edilir.

Kullandıkları Tamgalar genelde etçil / avcı kuşlar olmuşlardır. 24 Oğuz Boyunun ongunlarına bakıldığında bunları görmemiz mümkün. Hiçbir zaman “HAÇ-İSTAVROZ SEMBOLLÜ” işaretli flama veya figür kullanmamışlardır.

Gelelim mezar taşlarına. Şamanizm etkisinde kalmış Türkler günümüze kadar hâlâ Gök Tanrıyı temsil eden figürler kullanmaktadır. Özellikle Davut Yıldızı sembolü bunlardan biridir.

Karamanoğulları dikkat edilirse BÖRK tasviri / kesiti ve 6 köşeli yıldız sembollerini birlikte kullana gelmişlerdir.

Türkler tarihini genelde minyatür sanatı ile tasvir etmişler. Önemli olayları minyatürlerle açıklamışlardır. Arşivimde tüm minyatürleri taradım, (2015 yılında bu konu tarihçiler arasında tartışıldı) bir tane çizgili Türk flamasına + haç + istavroz işaretine rastlamadım. (Bayrak terimi 1800’ lü yıllarda kullanılmaya başlandı.)

Şimdi şu soruyu sormak gerekir: Bir İspanyol papazın XIV. asırda Anadolu’da kaydettiği Müslüman Türk beyliklerine ait flama resimleri flamalarda ki haç işareti nasıl açıklanacak?

Daha önce bu konu gündeme geldiğinde, bir arkadaşımız şu yorumu yapmıştı: Danişmend’in faydalandığı İngilizce kaynak şu:

Markham, Clements R. Book of knowledge of all the kingdoms, lands, and lordships that are in the world, and the arms and devices of each land and lordship, or of the kings and lords who possess them. London 1912.

Karamanoğlu Devleti Bayrağı / Sembolü

Clements ise aslında “Libro del conocimiento de todos los reinos”, isimli yazmanın Marcos Jiménez de la Espada tarafından yapılan neşrini İngilizceye tercüme etmiş. Eserin çeşitli yazmaları İspanya kütüphanelerinde muhafaza ediliyor. Bir yazmasından örnek resim eklenmiştir.

“Libro del conocimiento de todos los reinos” isimli eserin yazarı meçhul. Ama eseri yazanın bayraklara aşırı meraklı olduğu kesin. Bütün Anadoluyu (dünyanın diğer bölgelerini de) gezip de eserde sadece bayraklara temas etmesi tuhaf değil mi? Meseleyi bu açıklıyor bence.

Bir İspanyol papazın XIV. asırda Anadolu’da kaydettiği Müslüman Türk beyliklerine ait bayrak/flama resimleri. Bayraklardaki haç işareti nasıl açıklanacak? Yazarın adı “Adji” haç anlamına geliyor, birde bunun açıklanması gerek.

Bence kaynağın güvenilirliğini de düşünmek lazım. Sonuçta yobaz, her gördüğü yere haç çizen bir papaz olabilir bu kaynak. Değerli kaynakların pek çoğu papaz bunu biliyorum ama hepsinden objektif olmasını bekleyemeyiz. Açıkçası bu bayraklar bana hiç gerçekçi gelmedi.

Papazın karakteri hakkında ne biliyoruz? Belgelemek mi istiyor, yoksa Anadolu’da bir gün görmek istediği sancakların mutaassıp fantezilerini mi kuruyor? Roma unsurlarını almak tamam, ama Haçlı seferi ve bolca sancağı görmüş beyliklerde böyle bir benimseyiş hayli şaşırtıcı olurdu.

Dalgalı figürleri, sadece sanatsal dokümanlarda görmek mümkün. Halı kilim vs. gibi. Örnekler çoğaltılabilir.

Karamanoğulları coğrafyasında hiçbir mezarlıklarda, kaya oba yerleşkelerinde, yaylarda ki çardaklarda vs. böyle bir işaret görmedim. Ön Türkler izinde de böyle bir işaret yok.

Şimdi şu soruyu sormak gerekir. Bir İspanyol papazın XIV. asırda Anadolu’da kaydettiği Müslüman Türk beyliklerine ait flama resimleri. Flamalarda ki haç işareti nasıl açıklanacak?

Daha önce bu konu gündeme geldiğinde, bir arkadaşımız şu yorumu yapmıştı: Danişmend’in faydalandığı İngilizce kaynak şu:

Markham, Clements R. Book of knowledge of all the kingdoms, lands, and lordships that are in the world, and the arms and devices of each land and lordship, or of the kings and lords who possess them. London 1912.

Clements ise aslında “Libro del conocimiento de todos los reinos”, isimli yazmanın Marcos Jiménez de la Espada tarafından yapılan neşrini İngilizceye tercüme etmiş. Eserin çeşitli yazmaları İspanya kütüphanelerinde muhafaza ediliyor. Bir yazmasından örnek resim yukarıdadır.

“Libro del conocimiento de todos los reinos” isimli eserin yazarı meçhul. Ama eseri yazanın bayraklara aşırı meraklı olduğu kesin. Bütün Anadolu’yu (dünyanın diğer bölgelerini de) gezip de eserde sadece bayraklara temas etmesi tuhaf değil mi? Meseleyi bu açıklıyor bence.

Bir İspanyol papazın XIV. asırda Anadolu’da kaydettiği Müslüman Türk beyliklerine ait bayrak/flama resimleri. Bayraklardaki haç işareti nasıl açıklanacak? Yazarın adı “Adji” haç anlamına geliyor, birde bunun açıklanması gerek.

Bence kaynağın güvenilirliğini de düşünmek lazım. Sonuçta yobaz, her gördüğü yere haç çizen bir papaz olabilir bu kaynak. Değerli kaynakların pek çoğu papaz bunu biliyorum ama hepsinden objektif olmasını bekleyemeyiz. Açıkçası bu bayraklar bana hiç gerçekçi gelmedi.

Papazın karakteri hakkında ne biliyoruz? Belgelemek mi istiyor, yoksa Anadolu’da bir gün görmek istediği sancakların mutaassıp fantezilerini mi kuruyor? Roma unsurlarını almak tamam, ama Haçlı seferi ve bolca sancağı görmüş beyliklerde böyle bir benimseyiş hayli şaşırtıcı olurdu. Emre 

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.