Site Rengi

Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
Smiley facehttps://cesurtv.com/
''Janvak ''Smiley facehttps://www.jandarmavakfi.com.tr/

Çin ve Türkiye arasındaki güçlü kültürel ilişkiler İstanbul’da yaşandı

600 seçkin davetlinin izlediği ,Yaklaşık 2 saat süren etkinlik, Çin ve Türkiye arasındaki kültürel ilişkilerin ne denli güçlü olduğunu bir kez daha Dünya ya kanıtladı.

05.06.2024
468.630
A+
A-

2 Haziran akşamı İstanbul’da Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda Çin Halk Müziği ve Dans Gösterisi sahnelendi. Çin İstanbul Başkonsolosluğu ve Xinjiang Yurtdışı Dostluk Derneği tarafından ortaklaşa düzenlenen etkinliğe İstanbul yerel yönetim temsilcileri, siyasi partiler, konsolosluk bölgesindeki tüm etnik gruplardan denizaşırı Çinliler, işadamları ve sanayiciler, düşünce kuruluşları ve Çin’e yakın olan bazı basın mensupları, Çin tarafından finanse edilen işletmeler, uluslararası öğrenciler, yerel üniversite ve liselerin öğretmen ve öğrencilerinin yanı sıra Japonya, Brezilya ve Kazakistan‘ın İstanbul başkonsolosları ve diğer ülkelerin İstanbul’daki başkonsolosluk yetkilileri de dahil olmak üzere 600’den fazla kişi katıldı. Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi Yurtdışı Dostluk Derneği Başkan Yardımcısı Su Xiangdong da katılımı sağladı.

Başkonsolos Wei Xiaodong, etkinliğe destek veren İstanbul Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve Cemal Reşit Rey Konser Salonu yöneticilerine teşekkürlerini iletti ve iki hafta sonraki Kurban Bayramı’nı şimdiden kutladı. Konuşmasında, Çin’in geniş topraklarında yaşayan 56 etnik grubun oluşturduğu kültürel zenginlikten bahseden Wei, “Bir ağaç yaprağı, tüm ormanı gösterir. Xinjiang’ın gelişimi güzel bir örnek teşkil etmektedir,” dedi.

Çin’in etnik politikalarının rehberliğinde, Xinjiang bölgesinin ekonomik ve sosyal gelişimini anlatan Başkonsolos, bölgenin GSYİH’sının 2 trilyon Çin Yuanı’na ulaştığını ve kişi başına düşen GSYİH’nın 10 bin ABD dolarını aştığını belirtti. “Xinjiang’ın toplumsal istikrar, ekonomik refah seviyesi, etnik birlik ve dini hoşgörü ile halkın huzur içinde yaşamaya devam edeceğine can-ı gönülden inanıyorum,” diye ekledi.

Çin ve Türkiye arasındaki tarihi ve kültürel bağların önemine değinen Başkonsolos, iki ülke arasındaki stratejik iş birliğinin ve kültürel etkileşimin artarak devam edeceğini vurguladı.

Çin İstanbul Başkonsolosluğu, iki ülkenin yerel düzeydeki iletişim kanallarını artırmaya, somut iş birliğine ve kültürel etkileşime daha fazla kolaylık ve destek sağlamaya devam edecektir,” dedi.

Covid-19 salgını sonrası İstanbul’u ziyaret eden ilk büyük ölçekli Çinli sanat topluluğunun sunduğu eşsiz etnik şarkı ve dans performansları izleyicilerin kalbini fethetti. Her bir hareketleri ve melodileriyle izleyicileri adeta büyüleyen Xinjiang’lı sanatçılar, sahip oldukları yüksek teknik beceriler ve sanatsal ifadeleriyle büyük övgü topladı.

Performanslar, Çin’deki etnik grupların benzersiz kültürel özelliklerini ve Çin halkının mutlu ve huzurlu yaşamını canlı bir şekilde yansıtarak Çin’in zengin kültürel mirasını ve sanatsal yetkinliğini en iyi şekilde gözler önüne serdi.

Gecenin sonunda, Çinli sanatçılar gösterdikleri performansla izleyicilerden büyük alkış aldı. Yaklaşık 2 saat süren etkinlik, Çin ve Türkiye arasındaki kültürel ilişkilerin ne denli güçlü olduğunu bir kez daha kanıtladı.

Bu konuyu konuştuğumuz İstanbul’lular Çin Devletinin bu tarz etkinlikleri sık sık İstanbul, Ankara,İzmir Bursa ve Türkiye’nin diğer illerinde de Yapılmasının İki Ülke Halkı arasındaki Dostluğu ve Güzel ilişkileri daha çok pekiştireceğini ve Türk insanının Çin’li insanlara karşı her zaman Sempatisi olduğu İfade edilmiştir. Konuşmaların içersinde en değinilen konu ise Çin Filmlerinin her zaman Türk seyircisi ve Televizyon kanallarında beğeniyle izlendiği için Çin’in Özellikle Spor Etkinlik ve Spor gösteri sanatlarının Türk halkının beğenisi ve Sempatisi çok olduğu için sık sık Türkiye ‘de Sanatsal Şölenler ve etkinlikler yapılmasını daima istediği konusu konuşulmuştur.

Belki bu yazımızı okuyan veya gören Çin Devleti Konsolosluk yetkilileri Bu haberimizi dikkate alarak Türkiye genelindeki Belediyelerle diyaloğlara geçerek Büyük düzeyde halkın çok yoğun ilgisi olacağından Bu yaz Türkiye’nin değişik illerinde Bol Bol İl ,İlçe  meydanlarında veya Stadyumlarda Türk halkına ücretsiz girebileceği etkinlikler düzenlerler.

Düzenlenecek Etkinliklerin Masrafınıda ‘ Çin ve Türk Devletleri  veya Türk Belediyeleri veya Büyük Holdingler Karşılasınlar.

Buradaki amaç Türk Milletinin beklentisi olan Çin Savaş sanatlarının ve Çin’de yaşayan 56 Etnik Kökenin Kültürünün Türkiye’de yaşanmasına ve bilinmesine  vesile olmaktır.

Umarım Türkiye Cumhuriyeti ve Çin Halk Cumhuriyeti bu mesajımızı Ciddiye alır.

 

NOT : Çine hiç gitmedik oradaki Basının çalışma şartlarını bilemeyiz ancak Türkiye Cumhuriyetinin Güvenlik Güçleri İşlerinde ve Güvenlik önlemlerinin alınmasında çok Tecrübeli , Güçlüdür. Bu sebebten dolayı Çin Konsolosluğu çalışanı  Basın mensuplarına saygısız bir şekilde Güvenlik Tedbiri olaraktan sizi içeri alamayız gibi Cahilce ve Tecrübesizce Bahane üreterek pek çok basın mensubunu Polisin Güvenlik önlemi aldığı Bariyerlerin oradan geri çevirmiştir.Bir kere bizleri geri çeviren kişi biraz tecrübeli olsa elindeki telefona adımızı medyamızı yazsa Binlerce haberimizi ve videolarımızı görecektirler. Basın Mensubunu kalkıp Güveni bozacak veya Rizk teşkil eden bir kişi olarak yargılaması çok Cahilce bir davranıştır. Ben bu davranışı yapanı hiç hoş karşılamam .Benim için o kişi görevi hakkında iyi eğitim almamış bir görevlidir düşüncesi olur. Koskoca kamera elimizde ,Bir Basın mensubunda olması gereken her türlü cihaz yanımızda var hepsini gördüğü halde bizleri Güvenliği sanki tehlikeye atacakmışız gibi bize saygısız ve düşüncesizce yüzümüze söylenmesini ben asla kabul edemem. Ben masa başında oturan yandaş taraf ve satılık bir gazteci haberci değilim.Ben hayatımda hiç reklam almadan sponsor kullanmadan kendi ekenomik gücümle işimi severek yapan bir kişiyim.Ne demek sizleri içeri alamıyoruz Güvenlik tedbiri olarak. Bu çok hassas bir konu aslında.

Ben o alanda İzinsiz  Protesto eylemi yapan Uygur aktevistlerin yani STK’ların Yasal olmayarak yaptıkları protestocuların arasınada girdim video çekimlerimi yaptım . Bir kere Derneklerin Faaliyetlerinin neler olacağı Dernek Kuruluş Tüzüklerinde net bir şekilde yazılıdır. Kanun ve Yasalarca Hiç bir dernek Böyle bir etkinliğin olduğu alanda Protesto eylemi Kanun ve yasalarca yapamazlar.Bu Kanunlarda nettir. Valilik veya Emniyette bunlara Yasal veya Gayri yasal eylem protesto veya Basın açıklaması yapmasına izin veremez. Çünkü Dernek tüzüğünde asla Başka bir devletin İç siyasetini Protesto eylemleri yapılması izni yoktur.Yapan derneğin derhal FESİH edilmesi yani kapatılması gerekir. Dernek Başkanlarına veya Temsilcilerine  Yasal olmayan bir şekilde izin verenler Orada Maske takarak yüzlerini saklayanlara engel olmuyorlar onları Güvenlik sorunu görmüyor Ama salona ben gerçek Haberci bir kişi Güvenlik sorunu olabilirim diye almıyorlar ve  İzin vermiyorlar .

Ben medeni bir insanım zaten bu tür zihniyetlerden dolayı alınmıyacağımı bile bile gittim o noktaya .Bu Problemin Devletin yetkili makamlarının görmesi için Haber yapacağım için emin olmam yüzüme karşı Basının alınmadığının söylenmesini görmem duymam ve bizzat yaşamam gerekirdi.

Ben asla duyumla haber yapmam,Birisinin sözüylede haber yapmam 40 senedir yaptığım tüm haberler belgeli ve ispatlıdır. Dediğime inanmayanlar Mobesa kameralarından yazdıklarımın doğru olduğunu izlesinler vede görsünler.

Belki beni geri çeviren  Haber yapmamı engelleyen Çin Konsolosluğu personeli Türk Polisinin Güvenlik önlemleri hakkında başarısından ve tecrübesinden  hiç bilgisi yoktur. Ancak Türk Polisi zaten her türlü güvenlik önlemini Cemal ReşitBey sokağında almıştı. Polislerimiz her kim olursa olsun Güvenlik olarak Gelen her basın mensubunu Hem x ray cihazıyla aramasını yapar icap edersede Fiziki olarak aramasını yaparak en ufak bir rizke bile izin vermezler.

Bence Konsolosluk Basın birimi Bir sonraki yapacakları etkinlikleri Türk Basınınada bilgi vererek Basına hiç bir engel olmadan yapılan etkinliklere girmesine izin verilmesi doğrudur. İnanıyorum ki sayın Konsolos  Bu konuda gereğini yapacaktır .

Bunu neden yazdım Ben Şahsen Gökhan Gülmez olarak Türkiye genelinde fırsat buldukça etkinliklere gidip haber videoları çeken 40 yıllık Haberciyim. Basın Halkın müşterek sesidir.Böyle güzel etkinliklere Konsolosluk sayfasında yazdığınız gibi sadece 600 kişi gelip seyretmiş.Eğer Basında o etkinliğe davet edilseydi veya Konsolosluk sayfasından görüpte gelenler içeri alınsaydı bu güzel Organizasyonu şu an bütün dünya izlemiş duymuş olacaktı.

Basın Dünyadaki 4 cü Büyük Güç olduğunu Çin Konsolosluğuna ve Kadim Devletime buradan hatırlatırım. Basına yakın olun Basına personelleriniz veya Personelleriniz daha saygılı davransın. Konsolosluk Basın Ateşeniz varsa eğer Bütün Basınla diyaloglara girsin . Güvenlik açısından teredütleri varsada İstanbul Emniyet Müdürlüğünden veya İstanbul Valiliğinden bu konudada destek veya bilgi alabilirler . Amaç Her iki Ülke Yönetimlerinin ve Milletinin kardeşçe bir arada seyahat etmeleri ve Turizminin daha güçlenmesini sağlamaktır.

Yeni Dünya düzeninde ve Dünya genelinde yaşanılan Savaşları gördüğümüzde Milyonlarca İnsanın savaşlarda ölmesinin veya sakat kalmalarının önlenmesi için Ulusların Stratejik İşbirliği her ülkeninde menfaatinedir.

Tabii beni tanıyan bilir ben açık açık düşüncelerimi hiç bir ard niyet düşünmeden yazarım ve Görevini bilerek veya Bilmeyerek eksik yapanların eksiklerini makamı mevkisi ne olursa olsun haberini yaparım. Çünkü Bir insanın Bilerek veya bilmeyerek yaptığı en ufak davranış yanlış anlamalara sebeb olabiliyor. Biz Gazetecilerde gördüğümüz duyduğumuz yaşadığımız konuları gündeme getireceğiz.Haberin konusunda geçen durumlarda Yetkililer tarafından araştırılacak ve Yetkili haberimizin doğruluğunu görünce ivedi olarak eksikliği veya hatayı ivedi olarak  düzeltecek. İcab edersede o göreve daha bilgili daha tecrübeli kişileri atayacak. 

Yukardaki tavsiyem Böyle güzel bir etkinlikte Basının salona girmesine  engel Olan Çin ve Türk Görevliler hakkındadır . Böyle bir durmun sonraki etkinliklerde yaşanmaması için İstanbul valiliği ve İstanbul Çin Konsolosluğu gereken önlemleri alıp , Basının görev yapmasına ve Haber yapma hakkının engellemesinin önüne geçeceğine inancım tamdır.

Böyle güzel bir organizasyonda emeği geçen Her iki Devlet yetkilileri ve Sivil toplum kuruluşlarınıda Tebrik ediyorum. Sosyal ve Kültürel etkinliklerinde çoğalmasını arzu ediyorum.

Bu konuyla ilgili her kes cevap haklarını kullanabilirler.Amacım Böyle güzel bir organizasyonu asla eleştirmek kötülemek olamaz . Zaten yukarıda da dediğim gibi ben Sanatsal ,Kültürel ve sporsal faaliyetlerin daha çok olmasından yanayım.

Haber yorum :Gökhan Gülmez

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.