Site Rengi

Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
Smiley facehttps://cesurtv.com/
Smiley face

Adaların simgesi Fayton Atlarını Kaderlerine Terk etmişler I Gökhan Gülmez

Videodaki Atların gezinme alanı olan ‘padok’un atlar için elverişli bir gezinme ortamı sağlanmamış.Güneş altında ve toprak ve tozlu bir zaminde hiç yeşil alan olmayan bir yerde tutulmaları atların sağlıkları bakımından rizklidir.

28.06.2024
287.229
A+
A-
Adaların simgesi Fayton Atlarını Kaderlerine Terk etmişler I Gökhan Gülmez

İBB ve Adalar Belediyesinin sorumluluğunda olan 115 At’tan şuan Kaç tane at var. Ahırlarda yaşayan at sayısı nedir ?

2019’a kadar atların faytonlara koşulduğu Büyükada’da, tedavisi olmayan Ruam hastalığına yakalanan 81 at öldürülmüştü. Adalar Kaymakamlığı tarafından Aralık 2019’da yapılan açıklamada, Adalar’da karantina tedbirleri kapsamında ilçeye hayvan giriş çıkışının durdurulduğunu açıklanmıştı. Büyükada’da söz konusu dönemde Ruam hastalığına yakalanan 81 atın nereye gömüldüğü sosyal medyada sıkça “ölüm çukurları” nerede diye hayvanseverler tarafından gündeme getirilmişti.Hatta büyükadada iki büyük çukurun da “öldürülen atlar için hazırlandığı” iddiasıda edilmişti.

 Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül de “Ruam krizi” sonrası ilan edilen karantinayla ilgili “Yıllardır devam eden bir uygulama aslında. Ada’da hastalanıp ölen atlar hiçbir zaman ada dışına çıkarılmıyor. Ada’da toprağa veriliyor. İnsanlara bulaşabilen bir hastalık ,Ruam. Yetkili makamlardan aldığım bilgilere göre şu ana kadar hastalığın bulaştığı kimse yok. İtlaf edilen hastalıklı hayvanlarda kireçlenerek toprağa gömüldü” demişti.Adadaki ruam hastalığı sebebiyle öldürülen atların toplu mezar görüntülerinin ortaya çıkmasının ardından uzun yıllardır fayton karşıtı mücadele veren hayvan hakları örgütleri atların sağlığına kavuşturulması ve adalarda faytonların yasaklanması için İstanbul Büyükşehir Belediyesi Saraçhane binası önünde yaşam nöbetine başlamıştı.

Geçtiğimiz günlerde Adalar Belediyesi Meclis toplantısına gittik.Meclis toplantısından sonra Büyükada turu yaparken tesadüfen Bir dönemler Adaların simgesi olan Faytonlar ve Atların Barınağının oradan geçerken,Adalar ve İBB Belediyesinin sorumluluğunda olan Atları görünce Gazeteci refleksimizle kameramızı alıp hemen atların bulunduğu alandaki çitlerin oraya gittiğimizde gördüğümüz manzara içler acısıydı.

Belediye görevlileri Adaların son simgesi atları Toprak bir alana salmışlar,Güneşin altında duran atlar susuzluktan çok zor bir haldeydiler.

Atların Bakımsızdılar. Kaşağı ile temizlenmemişler.Atların Tırnakları uzamış Veterinerler veya Nalbantlar atların ayak bakımlarını yapmamışlar hatta bazı atlar ayak tırnakları yüzünden,Nalları olmadığı için zor ayakta duruyorlardı.

Atlar çok bakımsız ve pislik içindeydiler.Atların yeleleri artık bakısızlıkta topaklanmış bir haldeydi.

Neyse biz yazmayalım en güzeli siz değerli Hayvanseverler Videoyu seyredin düşüncenizide bu haberin altına yorum olarak yazın.

NOT:Haberde İsimleri geçen kurum ve kuruluşların yetkilileri bizimle iletişime geçerek cevap haklarını kullanabilirler. Basın Halkın müşterek sesidir !….

Atların sonsuz, sınırsız alanlara ihtiyacı vardır aslında ama domestike ettiğimiz tüm hayvanlarımızı sınırlandırmış alanlara koyma zorunluluğumuz var. Vahşi doğada birer av hayvanı olan at, sürüsüne sıkı sıkıya bağlı, grup dinamiği aktif olan ve günün 14-18 saatini yürüyerek ve otlayarak geçiren bir hayvandır. Sindirimin iyi olması at için hayati öneme sahiptir. İyi bir sindirim sürekli hareket halinde olması gerekir.

Videodaki Atların gezinme alanı olan ‘padok’un atlar için elverişli bir gezinme ortamı sağlanmamış.Güneş altında ve toprak ve tozlu bir zaminde hiç yeşil alan olmayan bir yerde tutulmaları atların sağlıkları bakımından rizklidir.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.