Site Rengi

Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
Smiley facehttps://cesurtv.com/
''Janvak ''Smiley facehttps://www.jandarmavakfi.com.tr/

ABD, Çin Politikası için Uygur Diasporasını kullanıyor

Madalyonun ikinci yüzü ise Uygur diasporası. Belgesel, küresel çapta faaliyet gösteren Uygur dernek ve vakıfların yöneticilerine mikrofon tutuyor; hedeflerini, eylemlerini ve mali kaynaklarını sorguluyor.

11.07.2024
1.287.991
A+
A-

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’nin de en önemli gündemlerinden birini göçmenler oluşturuyor. Özellikle son yılarda Türkiye’ye artan dış göç, bazı tartışmaların da kıvılcımını ateşledi.

Ülkemiz  topraklarında uzun yıllardır yaşayan göçmen topluluklarından birisi de Uygurlar. Suriyeli ve Afgan göçmenler kadar gündeme gelmiyorlar.  Aslında sayıları da diğer büyük göçmen topluluklarıyla yarışamayacak kadar az. Ancak buna rağmen hem küresel düzeyde hem de Türkiye iç politikasında gündem oluşturacak etkiye sahipler.

Ülkemiz  topraklarında uzun yıllardır yaşayan göçmen topluluklarından birisi de Uygurlar. Suriyeli ve Afgan göçmenler kadar gündeme gelmiyorlar. Aslında sayıları da diğer büyük göçmen topluluklarıyla yarışamayacak kadar az. Ancak buna rağmen hem küresel düzeyde hem de Türkiye iç politikasında gündem oluşturacak etkiye sahipler.

Peki kim bu Uygurlar? Nerede yaşıyorlar? Neden Türkiye’deler? Hangi siyasi partilerle ilişkideler? Hedefleri neler?

Yönetmenliğini Çağatay Yurt’un yaptığı “Madalyonun İki Yüzü: Uygurlar” belgeseli işte bu sorulara yanıt arıyor. Gazeteci Ercan Küçük’ün anlatımıyla hazırlanan belgeselde Türkiye’de yaşayan Uygurların faaliyetlerine geniş bir mercek tutuluyor.

Madalyonun ikinci yüzü ise Uygur diasporası. Belgesel, küresel çapta faaliyet gösteren Uygur dernek ve vakıfların yöneticilerine mikrofon tutuyor; hedeflerini, eylemlerini ve mali kaynaklarını sorguluyor.

Gazeteci Ercan Küçük’ün anlatımıyla hazırlanan belgeselde Araştırmacı Gazeteci yazar Gökhan Gülmez’de pek çok ülkeden Kara para Trafiğinin Türkiye’de faaliyet gösteren bazı  STK ve Bazı kişilere Bankalar üzerinden veya elden nakit olarak aktarıldığını anlattıp Masak’ın bu kara para trafiğinin üzerine gitmesini tavsiye etti.

Gökhan Gülmez söz konusu belgesele verdiği ropörtaj çekimleri aslında bir saatten fazla sürmüştür.Ropörtajda Uygur cemaat yapılanması,Uygur Mafya yapılanması ,Uygur STK’ları ve o yıllarda Türkiyede faaliyet gösteren Doğu Türkistan Cumhuriyetleri Sürgün Hükümetlerinin Yapılanması ,faaliyetleri ,Terör örgütleriyle ilişkileri,Finans kaynakları , Türk vatandaşlarının nasıl duygu sömürüsü vasıtasıyla kandırıldığı, DTCSH’nin nerede ne zaman kimler tarafından kurulduğu ve Yapının kurucularının kimler olduğu ve Hangi İstihbarat örgütleriyle ilişkilerinin olduğu ve Diaspora hakkında pek çok bilinmeyen bilgileri belgeleriyle ispatlı bir şekilde anlatmıştır. uygur Sürgün hükümetlerinin Anayasa Kitapçığını kimlerin yazdığı gibi pek çok değişik bilgileri paylaşmıştır.

Belgeseli 2 yıl önce çeken yapım firmasının sahibi ve aynı zamanda Yönetmenliğini yapan Çağatay Yurt uzun zaman alan Belgesel çekiminin tamamını ne zaman yayınlanacağını bilmediğini söyleyerek aslında bu belgeselin tamamı yayınlansa Tarihe not düşeceğini ve Dünyanın neyin doğru neyin yanlış olacağını öğreneceğini söyledi. Tabii bu belgeseli çeken Şirket ve yapımcıları belli ama bu Belgeselin çekilmesini isteyen hean ülke veya şirket Bu belselin Finansını kimler sağladı buda açıkçası benim kafamda bir soru işareti oldu dedi. Çünkü bu belgesel çekilirken bana yurt dışında bir yarışmaya katılacak ve yurt dışında yayınlanacak dediler ama hala belgeselin tamamının yayınlanmamasının arkasındaki sebeb nelerdir ? Bu düşünülmesi gereken bir sorudur. 

Bu belgesel çekimi altında birileri bizlerin elindeki bilgi ve belgelere ulaşmak içinde bu yola girmiş olabilir diyede düşünmekteyim. Bu sebeble Yaklaşık Bir yıldır bende bir belgesel çekmeye başladım ve çok geniş kapsamlı araştırmalar yaparak Uygur diasporasından da pek çok kişiyle yaptığımız ropörtajlarda bu belgeselimizde açık ve net olarak Bölümler halinde zamanı gelince yayınlanacaktır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.