Site Rengi

Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
Smiley facehttps://cesurtv.com/
Smiley face

Çin BYD firması Üretmeden vergiden muaf mı olacak?

BYD firması Türkiye’ye 1 Milyar Dolarlık yatırım yapacağı sözü ile 2026 yılına kadar yapılacak yatırıma kadar olan sürede satacağı arabalar için vergi ödemeyecek.

12.07.2024
403.910
A+
A-

“BYD Üretmeden vergiden muaf mı olacak?”

Türkiye, yabancı elektrikli otomobil firmalarına %50 (40+10) oranında ek vergi koymuştu.

BYD firması Türkiye’ye 1 Milyar Dolarlık yatırım yapacağı sözü ile 2026 yılına kadar yapılacak yatırıma kadar olan sürede satacağı arabalar için vergi ödemeyecek.

2026 yılında üretim başlamadan hemen bu aydan itibaren Çin’e konan gümrük vergilerinden muaf olacaklar.

2 yıl içinde satacakları arabanın vergisinden sadece 1 Milyar Dolar para kazanarak yatırımı bedavaya getirmiş olacaklar.

Elektrikli modelleri için artık %50 gümrük vergisi ödemeyecekleri için %10’luk ÖTV avantajından yararlanacaklar.

Resim önizleme+BYD Auto Co., Ltd. (“Build Your Dreams”) (Çince: 比亚迪汽车; pinyin: Bǐyàdí Qìchē), 2003 yılında kurulan, merkezi Shenzhen’de bulunan ve BYD Company’e bağlı bir Çinli otomotiv şirketidir. Şirket başlangıçta cep telefonu pilleri ve diğer elektronik bileşenlerin üretimine odaklanmıştır. Daha sonra otomotiv sektörüne girmiştir ve şu anda Çin’in en büyük otomobil üreticilerinden biridir. Şirket binek otomobil, otobüs, kamyon, elektrikli bisiklet, forklift ve elektrikli araç bataryaları üretmektedir. BYD’nin binek otomobil modelleri arasında bataryalı elektrikli araç (BEV’ler) ve takılabilir hibrit elektrikli araç (PHEV’ler) bulunmaktadır. Ayrıca Mart 2022’ye kadar içten yanmalı motor araçlar da üretmişlerdir.

BYD Auto, Haziran 2022’de dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi olarak Tesla’yı geride bıraktı ve 2022’nin ilk yarısında yaklaşık 641.000 EV (BEV’ler ve PHEVS dahil) sattığını duyurdu, ancak BEV’lerde Tesla’nın gerisinde kalmaya devam etti. Daha sonra 2022 yılında Çin’de bir yılda bir milyon new energy vehicles (NEVs) – Çin’de BEV’ler, PHEV’ler ve yakıt hücreli elektrikli araçlar (FCEV) için kullanılan bir terim – üreten ilk otomobil üreticisi oldu. 11 Ağustos 2023 tarihinde BYD 5 milyonuncu NEV’inin satışını kutladı.

2021 itibarıyla BYD, sırasıyla %9,1 ve %7 küresel pazar payı ile dünyanın dördüncü büyük plug-in elektrikli araç (PIEV) ve dördüncü büyük BEV üreticisiydi. Şirket, 2023’ün ikinci yarısında sırasıyla %21,4 ve %15 küresel pazar payı ile dünyanın en büyük PIEV ve ikinci en büyük BEV üreticisi (Tesla’nın ardından) haline geldi. BYD Avrupa Birliği, Güneydoğu Asya, Okyanusya ve Latin Amerika’daki dış pazarlara hızla genişlese de, satışların çoğu Çin Anakarası’nda gerçekleşmektedir.

BYD Auto‘nun elektrikli batarya bölümü FinDreams Battery, 2022’nin ilk yarısında %12’lik küresel pazar payı ve lityum demir fosfat bataryalara odaklanmasıyla dünyanın üçüncü büyük elektrikli araç bataryaları üreticisidir. 2023 yılında FinDreams, elektrikli üç tekerlekli bisikletler ve elektrikli scooterlarla tanınan Huaihai Holding Group ile dünyanın en büyük sodyum-iyon pil tedarikçisini kurmayı amaçlayan bir ortak girişim kurdu. 

 BYD Co Ltd, 2002 yılında Norinco’dan Qinchuan Machinery Works’ü satın aldı ve Hong Kong Borsasında 1,6 milyar HK$ topladıktan sonra 2003 yılında BYD Auto’yu kurdu. Satın almadan önce, Qinchuan otomobil üretiyordu ve 1987 yılında 0,5 L’lik QJC7050 modelinin üretimine başlamıştı. BYD, 2008 yılında dünyanın ilk seri üretim plug-in hibrid otomobili olan BYD F3 modelinin plug-in hibrit versiyonunu tanıttı . 2009 yılında BYD’nin otomobil satışları 448.400 adet olarak kaydedilirken , F3 modeli Çin’de en çok satan sedan oldu. Aynı yıl, BYD fiyat rekabetine dayanan bir pazarlama stratejisiyle Afrika, Güney Amerika ve Orta Doğu’ya ihracata başladı. BYD, 2012 yılında Shenzhen şehir yönetimine 500 BYD e6 model otomobil sattı. 

2003-2008 yılları arasında kullanılan logo

2013 yılında Çin’de 506.189 binek araç satarak onuncu sırada yer aldı. 

BYD’nin Hanedan Serisi, 2013 yılında plug-in hibrit BYD Qin modelinin piyasaya sürülmesiyle başladı. 2014 yılında BYD Qin modeli 14.747 adet satış yaparak başarılı bir performans sergiledi. 

BYD, 2016 yılında %64’lük bir artışla 100.000’in üzerinde satış gerçekleştirerek dünyanın en çok satan plug-in otomobil üreticisi olmaya devam etti. BYD, Çin’de 100.000’den fazla yeni enerjili binek araç sattı. The BYD Tang crossover SUV 31.405 adetlik teslimatla Çin’de en çok satan plug-in otomobil oldu. 

2021’den beri kullanılan logo

Mayıs 2020’de BYD, Norveç ile başlayarak Avrupa’da ürünler sunacağını duyurdu. İlk ürünler BYD Tang ve ticari araçları içeriyordu. Avustralya, 2.000 BYD elektrikli aracın taksi operatörü ETaxiCo tarafından işletileceğini duyurdu.

4 Nisan 2022’de BYD, BEV ve PHEV dışındaki araçların üretimini durdurduğunu açıkladı. 

BYD Auto, 2022’nin ilk yarısında ~641.000 EV satarak Tesla’yı geçerek dünyanın en büyük BEV/PHEV üreticisi haline geldi .

Temmuz 2023’te BYD, Brezilya’da Ford’un Bahia Eyaleti Camaçari’deki terk edilmiş otomobil fabrikasını satın almak, modernize etmek ve üretimini artırmak için 600 milyon ABD doları tutarında bir yatırım yapacağını ve 2025 yılına kadar yılda 300.000 otomobil üreteceğini duyurdu. BYD iki endüstriyel tesis kuracak: biri elektrikli otobüs/kamyon platformlarının üretimi için, diğeri ise BYD Çin’in akü fabrikalarında kullanılmak üzere lityum ve demir fosfat cevherlerinin rafine edilmesi için. 

Teknoloji 

BYD Atto 3

DM (çift modlu) hibrit 

BYD DM (çift modlu) hibrit teknolojisi ilk olarak 2000’lerin sonunda BYD F3DM ve BYD M3 DM gibi araçlarda tanıtılmıştır. Geleneksel İYM motor ve şanzımanın yanı sıra bir elektrik motoru ve bataryalardan oluşuyordu. 

DM-i / DM-p 

DM-i ve DM-p, verimlilik odaklı önden çekişli ve performans odaklı 4 tekerlekten çekişli modeller için kullanılan bir hibrit şanzıman teknolojisidir. Modeller, yüksek verimli bir benzinli motor ve ana elektrik motorundan oluşan bir seri-paralel plug-in hibrit teknolojisini kullanmaktadır. Hibrit aktarma organları, akü, akü + elektrik jeneratörü, sadece motor veya akü + motor modlarında güç sağlayabilir. Motor, uygun koşullarda jeneratör aracılığıyla aküleri şarj edebilir ve yüksek verimlilik bölgesinde kalmasını sağlamak üzere tasarlanmıştır. DM-i, farklı güç seviyelerinde bulunan 1.5L, 1.5L veya 1.5T Xiaoyun motorları ile mevcuttur. 

e-Platform 3.0 

BYD Dolphin

BYD’nin e-Platform 3.0, bataryalı elektrikli araçlar (BEV) için özel olarak tasarlanmış bir otomobil platformudur. Bu platform, bataryada kullanılan blade batarya teknolojisinin sertliğini artırmış, daha verimli bir tahrik sistemi sunmuş, batarya paketinin termal verimliliğini artırmış ve aerodinamiği iyileştirmiş bir yapıya sahiptir. Platform, hızlı şarj teknolojisiyle 5 dakikalık şarj sonrasında 150 km menzil sağlayabilir ve tamamen elektrikli olarak 1.000 km’ye kadar menzil sunabilir. Ayrıca dört tekerlekten çekiş sistemine izin vererek hızlanmayı da artırır. E-Platform 3.0 aynı zamanda hücreden gövdeye pil entegrasyonunu sağlar. Bu platform kullanılarak tasarlanan ilk araç Yuan Plus (küresel pazarlarda Atto 3 ) olmuştur ve bunu Dolphin ve Seal gibi diğer modeller izlemiştir. 

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.