Uygur Uyruklu İlham Ömercan (Wumaierjiang Yilihamu) sınır dışı edilme kararı alındı
Hakkında sınır dışı kararı alınan İlham Ömercan’ın gerçek isminin Wumaierjiang Yilihamu olduğu göç idaresine İkamet tezkeresi müracatında ortaya çıktı. Türkiyede yaşayan Uygurların Çoğu Gerçek isim ve soyisimlerini kullanmayıp Sahte isimler kullanmaktadır.Hatta bazı uygurlar işi okadar çok abartıyorlarki bir çok sahte isim paylaşıyorlar. Kısacası Bizim Tanıdığımız pek çok Uygur uyruklu Çin vatandaşları bir çok sahte isim kullandığıda bir gerçektir. Bu uygurlar Bir suça karışsada yakalanmaları çok zor olduğu için genellikle Savcılık tarafından yapılan sorgulamalarda öyle bir isim olmadığı için dosyalar mecburen kapatılmaktadır. Bu durumda biz Türk vatandaşları açısından Güvenlik sorunu oluşturmaktadır. Bir Uygurla İş yapmaya kalkarsanız mutlakaki Pasaportuna yada İkamet Belgesşndeki ismine bakın yoksa aranızda bir sorun olursa ona hiç bir şekilde uşlaşamıyacağınız için mağdur olursunuz.
2017 yılından beri Adana’da İlham Ömercan sahte ismiyle yaşayan Çin vatandaşı Uygur uyruklu kişinin gerçek ismi Wumaierjiang Yilihamu olduğu ortaya çıkmıştır.
Wumaierjiang Yilihamu isimli uygur uyruklu kişi 7 Şubat 2025 tarihinde ikamet izni başvuru sonucunu öğrenmek için gittiği Adana İl Göç İdaresi Müdürlüğü’nde, başvurusunun reddedildiğini öğrendi ve Polisler tarafından gözaltına alındı.
Hakkında N-82 (Milli Güvenlik Aleyhine Faaliyet) ve G-87 (Genel Güvenlik) Terör örgütü yöneticisi, üyesi, destekleyicisi veya çıkar amaçlı suç örgütü yöneticisi, üyesi veya destekleyicisi olanlar tehdit kodlarının bulunduğu gerekçesiyle, Wumaierjiang Yilihamu için, Adana Valiliği İl Göç İdaresi Müdürlüğü tarafından Wumaierjiang Yilihamu için Çin’e veya Malezya’ya sınır dışı edilme kararı alındığı ortaya çıktı.
Karar metninde “Yüreğir İlçe Emniyet Müdürlüğü Akıncılar Polis Merkezi Amirliğinin 07.02.2025 tarih ve 95687007-61534.2025/31 sayılı üst yazısı ile merkezimize getirilen şahsın N-82 (milli güvenliğimiz aleyhine faaliyet) ve G-87 (genel güvenlik) tahdit kodları aktif olduğu, şahsın kamu düzeni ve kamu güvenliğini bozabileceğinden 6458 sayılı YUKK’un 52. maddesi doğrultusunda kendi ülkesine gitmek istemesi durumunda kendi ülkesine, gitmek istememesi durumunda Malezya ülkesine vizesiz olarak seyahat edebiliyor olması nedeniyle işlemleri tamamlandıktan sonra Malezya ülkesine sınır dışı edilecektir,” ifadeleri yer alıyor.

Türkiye’de yabancı statüsünde yaşayan Uygurların pek çoğunun farklı türlerde tehdit kodlarıyla karşı karşıya kaldığı biliniyor. bu kodlar, kişilerin ikamet izni ve vatandaşlık başvurularının olumsuz sonuçlanmasına neden olmakla kalmayıp, bazılarının aylarca hatta yıllarca geri gönderme merkezlerinde gözaltında tutuluyorlar bu durumda Ekonomiye bir yük olarak binmektedir.
6458 sayılı Kanunun 54 Maddesine göre Sınır dışı etme kararı alınacaklar
MADDE 54 – (1) Aşağıda sayılan yabancılar hakkında sınır dışı etme kararı alınır:
- a)5237 sayılı Kanunun 59 uncu maddesi kapsamında sınır dışı edilmesi gerektiği değerlendirilenler
- b) Terör örgütü yöneticisi, üyesi, destekleyicisi veya çıkar amaçlı suç örgütü yöneticisi, üyesi veya destekleyicisi olanlar
- c) Türkiye’ye giriş, vize ve ikamet izinleri için yapılan işlemlerde gerçek dışı bilgi ve sahte belge kullananlar
ç) Türkiye’de bulunduğu süre zarfında geçimini meşru olmayan yollardan sağlayanlar
- d) Kamu düzeni veya kamu güvenliği ya da kamu sağlığı açısından tehdit oluşturanlar
- e) Vize veya vize muafiyeti süresini on günden fazla aşanlar veya vizesi iptal edilenler
- f) İkamet izinleri iptal edilenler
- g) İkamet izni bulunup da süresinin sona ermesinden itibaren kabul edilebilir gerekçesi olmadan ikamet izni süresini on günden fazla ihlal edenler
ğ) Çalışma izni olmadan çalıştığı tespit edilenler
- h) Türkiye’ye yasal giriş veya Türkiye’den yasal çıkış hükümlerini ihlal edenler ya da bu hükümleri ihlale teşebbüs edenler[20]
ı) Hakkında Türkiye’ye giriş yasağı bulunmasına rağmen Türkiye’ye geldiği tespit edilenler
- i) Uluslararası koruma başvurusu reddedilen, uluslararası korumadan hariçte tutulan, başvurusu kabul edilemez olarak değerlendirilen, başvurusunu geri çeken, başvurusu geri çekilmiş sayılan, uluslararası koruma statüleri sona eren veya iptal edilenlerden haklarında verilen son karardan sonra bu Kanunun diğer hükümlerine göre Türkiye’de kalma hakkı bulunmayanlar
- j) İkamet izni uzatma başvuruları reddedilenlerden, on gün içinde Türkiye’den çıkış yapmayanlar
- k)(Ek: 3/10/2016-KHK-676/36 md.; Aynen kabul: 1/2/2018-7070/31 md.)Uluslararası kurum ve kuruluşlar tarafından tanımlanan terör örgütleriyle ilişkili olduğu değerlendirilenler.
(2) (Değişik: 3/10/2016-KHK-676/36 md.; Aynen kabul: 1/2/2018-7070/31 md.) Bu maddenin birinci fıkrasının (b), (d) ve (k) bentleri kapsamında oldukları değerlendirilen uluslararası koruma başvuru sahibi veya uluslararası koruma statüsü sahibi kişiler hakkında uluslararası koruma işlemlerinin her aşamasında sınır dışı etme kararı alınabilir.