Site Rengi

Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
Smiley facehttps://cesurtv.com/
Smiley face

Doğu Türkistan Cumhurbaşkanı Anwar Yusuf Turani’nin Yeni Gizemli Evliliği…

30.11.2022
579.668
A+
A-

Anwar Yusuf Turani ve onun yeni eşi Wufuli Bumailiamu

Amerika Beyaz Saray Capitol Hill’de 2004 yılında terör elebaşı Fetullah Gülen ve CIA’nın ortak planıyla kurulan Doğu Türkistan Sürgün Hükümeti’nin Cumhurbaşkanı Anwar Yusuf Turani, geçtiğimiz aylarda 4 çocuğunun annesi 30 yıllık eşinden boşandıktan sonra Türkiye’de yaşayan Uygur uyruklu Çin vatandaşı Wufuli Bumailiamu ile geçtiğimiz Temmuz ayında evlendi.

Uyruk etnik kökenli Çin vatandaşı Wufuli Bumailiamu, 10 Kasım 2019 yılında İstanbul Fatih ilçesinde bulunan Uygur Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanına ait Kunlun otelinin bahçesinde suikast sonucu öldürülen milyonlarca dolar sahibi olan uluslarası kaçakçı şebekesinin bir üyesi olan Saimait Aierken’in eşi olduğu ortaya çıktı.

Anwar Yusuf Turani’nin yeni eşi Wufuli Bumailiamu’nun öldürülen eski eşi Saimait Aierken kimdir? Neden? Niçin? Nasıl öldürüldü!…

Fatih’te Kunlun otelin kafesinde kanlı infaz! Dikkat çeken detay

Fatih Çapa’da bulunan otele ait kafede otururken bir kişinin silahlı saldırısına uğrayarak ağır yaralanan ve Uygur Türkü olduğu öğrenilen Saimait Aierken, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Öte yandan, olay yerine yakın park halinde bulunan lüks cip’in, üzerindeki konsolosluk plakasının sahte olduğu anlaşıldı.

Olay, 10 Kasım 2019 tarihinde saat 20.40 sıralarında Millet Caddesi üzerinde bulunan Sabir Boğda isimli UYgur etnik kökenli şahısa ait olan Kunlun otelin kafesinde meydana geldi. Kafede otelin sahibi Sabir Boğda ile masada oturan Uygur Türkü Saimait Aierken, bir kişinin silahlı saldırısına uğradı. Vücuduna kurşunlar isabet eden Aierken, ağır yaralandı. Bildirilmesi üzerine olay yerine çok sayıda polis ve sağlık ekibi sevk edildi. Sağlık ekipler, yaralıyı ilk müdahalesinin ardından hastaneye kaldırdı. Aierken, kurtarılamayarak hayatını kaybetti.

Saimait Aierken’in ölümü Özbek ve Kırgız basınında da yer buldu. Yapılan haberlerde Saimait Aierken’in adının Kırgızistan’da 700 milyon doların yurtdışına kaçırılmasıyla ilgili yürütülen soruşturmada geçtiği belirtildi.

Polisin ilk belirlemelerine göre, öldürülen Saimait Aierken’in, gümrükleme işleriyle uğraşan bir işadamı olduğu, maddi sıkıntılar içinde bulunduğu belirlenmişti. Polis, cinayetin alacak verecek meselesinden kaynaklanmış olabileceği ihtimali üzerinde duruyor.

Öte yandan, olay yerine yakın park halinde bulunan lüks cip’in, üzerindeki konsolosluk plakasının sahte olduğu açıklanmıştı.

Diplomatik plakalı cinayette çarpıcı ayrıntılar! Tetiği Tahrir El Şam militanları çekmiş

2019 yılında İstanbul Fatih’te suikastla öldürülen Aierken Saimaiti cinayetinin sır perdesi aralandı. Maktulün Kırgızistan’ta yurtdışına döviz transferi yapan kişiler hakkında bir televizyon programında yaptığı açıklamalar ardından hedef olup öldürüldüğü belirlendi. Cinayetin terör örgütü Tahrir El-Şam’a para karşılığı ihale edildiği ortaya çıkarken cinayeti işleyen teröristlere örgütün Aierken Saimaiti’yi ‘Kafir’ olduğu gerekçesiyle öldürmeleri gerektiği talimatı verdiği anlaşıldı.

Fatih’te geçtiğimiz 10 Kasım 2019 günü saat 20.10 sıralarında meydana gelen olayda Uygur Türkü iş adamı Saimait Airken Sabir Boğda’ya ait Kunlun otelin kafeteryasında oturmaya başladı. Bir süre sonra ağır adımlarla kafeteryaya yaklaşan suikastçı, silahına susturucu takıp Airken’e tek el ateş ettikten sonra kayıplara karıştı.

SUİKASTÇILAR KAÇARKEN YAKALANDI

Çevredeki güvenlik kameralarını incelemeye alan ekipler, Saimait Aierken’in yakın ilişkilerini de araştırmaya başladı. Asayiş Şube Müdürlüğü, Cinayet Büro Amirliğine bağlı ekiplerin çalışmaları neticesinde şahıslar, Suriye’ye kaçmak üzereyken Adana’da yakalandı. Kırgızistanlı Hüseyin Ahmetaliyev ve Abdullah Enver ile Suriyeli Ali Isbeh’i sorgulanmak üzere İstanbul’a getirildi.

KULLANDIĞI ARAÇTA KONSOLOSLUK PLAKASI ÇIKTI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında polis ekipleri Aierken’in kullandığı aracın, Kırgızistan’a ait ‘CC’ plakalı konsolosluk aracı olduğunu belirledi. Silahlı saldırının sebebi olarak ise ilk olarak alacak verecek meselesi gösterildi. Ancak ö

len Aierken’in Kırgızistan’a ait diplomat plakalı araç kullanması akıllara “Uluslararası bir hesaplaşma mı?” sorusunu getirdi. Zanlıların ilk sorgusunda, saldırıyı Kırgızistan’daki bir alacak verecek meselesi yüzünden gerçekleştirdiklerini ve olayda kullandıkları aracı da Pendik’te bir yere sakladıklarını söyledikleri bildirildi.

 

ÖLDÜRÜLDÜĞÜ OTELİN KAFETERYASI DEĞİŞTİRİLDİ, İZLER YOK EDİLDİ

Aierken’in öldürüldüğü Fatih Çapa’da bulunan Kunlun otelin açık alan kafeteryası yaşanan suikastten sonra hızlı bir şekilde kaldırıldı. Otelin başka bir Uygur etnik kökenli Uygur  Sanayici ve İş adamları derneği Başkanı olan Sabir Boğda‘ya ait olması ve maktül Aierken’in öldürüldüğü sırada Sabir Boğda ile birlikte oturması dikkatlerden kaçmadı. Ayrıca suikast sırasında maktülün sırtının katile dönük olması ve cinayet zanlısının Aierken’den başka masada bulunan diğer iki kişiyede  zarar vermemesi de yine dikkatlerden kaçmadı.

Sabir Boğda

             Sabir Boğda- Kunlun otelin sahibi

ÖLÜM TEHDİTLERİ SONRASI TÜRKİYE’YE GÖÇTÜLER

Saimait Aierken‘in ölümünün duyulması üzerine Kırgız basınında Saimait Aierken‘in adının Kırgızistan’da 700 milyon doların yurt dışına kaçırılmasıyla ilgili yürütülen soruşturmada geçtiği belirtildi. Saimait Aierken’in eşi Wufulı B., eşinin Kırgızistan ile Türkiye arasında döviz transferi yaptığını, 2014 yılında ölüm tehditleri aldıkları için ailecek Kırgızistan’ dan Türkiye’ye geldiklerini anlattı.

KIRGIZİSTAN GÜMRÜK BAKANININ PARA TRANSFERLERİ

Khabibula Abdukadyr

Wufulı Bumailiamu, eşinin öldürülmeden önce tehdit edildiğini eğer öldürülürse tüm ilişkilerini anlatması için kendisini uyardığını ifade ederek şu ifadeleri kullandı: ‘Bu zaman zarfında o zamanın Kırgızistan Gümrük Bakanı olan ismini Rahim olarak bildiğim kişi ve Türk vatandaşı olan ismini Ebibullah Abdulkadar Pehlivan (Khabibula Abdukadyr) olarak bildiğim kişilerle de bu tarz para transferleri yaptığını biliyorum. Eşim bu şahısların para transferlerini genellikle İngiltere, Almanya, Dubai ve Amerika ülkelerine yapardı. Bu ticarette eşim bu şahıslarla problemler yaşadı. Eşimden sürekli eşime vermedikleri paraları istemeye başladılar. Olaydan yaklaşık olarak 3-4 ay önce bu tehditlerden bunaldığı için bir televizyon programına bu konu ile alakalı eşim bir röportaj verdi. Röportajın içeriğinde eşim yukarıda bahsetmiş olduğum iki kişi ile alakalı olarak Kırgızistan’ dan paraların hangi amaçla, ne şekilde ve nerelere transfer edildiğini bildiğini ve bunların resmi olarak evraklarının kendisinde olduğunu, kimsenin kendisini tehdit etmemesini, yoksa bu evrakları basın yolu ile Kırgızistan televizyonlarına vereceğini belirtti.

AÇIKLAMALARIN ARDINDAN BAKAN GÖREVDEN ALINDI

Saimait Aierken’in açıklamalarının ardından Kırgızistan Gümrük Bakanı görevinden alındığını ifade eden genç kadın, eşinin kendisine bu zaman zarfında kendisinin başına bir şey gelirse polise bu olayların tamamını anlatmasını ve kendisinin bu şahıslar tarafından öldürüleceğini anlatmasını söylediğini belirtti.

CİNAYETİN PERDE ARKASI

Terör örgütü üyesi olduğu tespit edilen Abdullah E., ifadesinde Suriye’de bulunan terör örgütü Tahrir El-Şam üyesi olduğunu Moldova üzerinden Özbekistan pasaportu ile Türkiye’ye giriş yaptığını anlattı. Cinayeti örgüt talimatı ile işlediğini söyleyen şüpheli ifadesinde şu şekilde konuştu: “Olaydan yaklaşık 45 gün önce İdlip’ de bulunan dergahta otururken örgüt lideri Adem beni dışarıya çağırdı, “İstanbul’ a gideceksin, Hüseyin A., ile buluşacaksın” diyerek bana öldüreceğim şahsın fotoğrafını, bindiği aracın plakasını, ev adresini söyledi. Bana yol harçlığı olarak bin 500 dolar verdi. Adamı öldürdükten sonra 50 bin dolar Hüseyin’ e, 50 dolar’da bana olmak üzere toplamda 100 bin dolar vereceğini söyledi. Bende adamı neden öldüreceğimizi sorduğumda “Müslüman değil, kâfir, katli vacip” dedi.

TÜRK YARGISI DEVREYE GİRDİ

Bilindiği gibi İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma sonunda Saimait Aierken’i öldürdüğünü tespit ettiği 7 şüpheli hakkında ‘Silahlı Terör Örgütüne Üye Olmak’, ‘Anayasal Düzeni Ortadan Kaldırmaya Teşebbüs Etmek’, ‘Tasarlayarak Adam Öldürmek’ suçları kapsamında ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle iddianame düzenlenirken, sanıkların yargılaması İstanbul Ağır Ceza Mahkemesinde görülüyor.

Uygur Türkü’nün katil zanlıları yabancı terörist savaşçı çıktı

İstanbul’da öldürülen Saimait Aierken’i vuranların, saldırıyı bin dolar karşılığında gerçekleştirdikleri anlaşıldı

İstanbul’da bir kafetaryada oturan Uygur Türkü Saimait Aierken’i (Samet Erkin) tabanca ile öldürülmesiyle ilgili Adana’da yakalanan şüphelinin Suriye’deki çatışma bölgeleriyle bağlantıları olduğu ortaya çıktı. Kırgız uyruklu iki şüphelinin sahte Suriye kimliği ile “yol belgesi” alıp 2017 ve 2018’de Türkiye’ye girdikleri anlaşıldı. Şüphelilerin, İdlib’te El Nusra’dan kopan bir grup içinde yabancı terörist savaşçı (YTS) olarak silahlı faaliyet gösterdikleri ve bin dolar karşılığında cinayeti işledikleri ortaya çıkarıldı.

Çatışma bölgeleriyle bağlantı 

Fatih Çapa’da üç gün önce bir kafeteryada oturduğu sırada Uygur Türkü Saimait Aierken’in tabanca ile vurularak öldürülmesiyle ilgili soruşturmada gözaltına alınan iki şüphelinin ilginç bağlantıları çıktı. Olayın ardından zanlıları bulmak için harekete geçen polis, şüphelilerin izini Adana’da buldu. Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanlığı ile Adana Emniyeti’nin ortak yürüttüğü takipte, iki şüpheli Adana Emniyeti Cinayet Bürosu ekiplerince gözaltına alındı. 

Sahte Suriye kimliği

Emniyette sorguya alınan zanlıların aslen Hüseyin Ahmet Aliyev ve Abdullah Enver adlı iki Kırgız’ın Suriye’deki çatışma bölgeleriyle bağlantılı oldukları anlaşıldı. Zanlıların, İdlib’te El Nusra’dan kopan bir grup içinde silahlı faaliyette bulundukları ve Suriyeli olduklarının gösterir kimlik belgelerinin sahte olduğu belirlendi.

Geçici koruma belgesi

Zanlılardan birisinin kullandığı Ranid Hamed sahte kimliği ile Türkiye’den geçici koruma belgesi alıp 2017’de, diğerinin de Mustafa Assubeyh adına sahte kimlikle 2018’de geçici koruma belgesi alarak Türkiye’ye geldikleri tespit edildi.

İstanbul’da iki hafta takip

Zanlıların, İdlib’teki silahlı grubun komutanı olan kişiden, Aierken’i vurmak karşılığında bin dolar aldıkları, iki hafta önce İstanbul’a geldikleri ve hedefteki Uygur Türkü Saimait Aierken’e yönelik keşif yaptıkları ortaya çıktı. İki haftadan bu yana Aierken’i vurmak için fırsat bulamayan iki şüphelinin üç gün önce takip sırasında saldırıya uygun olması sonrasında cinayeti işledikleri gün ışığına çıkarıldı. İki zanlının olaydan hemen sonra Suriye’ye geçmek amacıyla Hatay’ın Reyhanlı ilçesine gitmek için İstanbul’dan ayrıldıkları ancak, Mersin- Adana otoyolundaki polis kontrol noktasında, Suriyeli Ali Isbeh’in sürücüsü olduğu 31 ADF 250 plakalı araçta yakalandıkları öğrenildi. Şüpheliler, İstanbul’dan gelen özel ekibe teslim edilerek adli soruşturma için Adana’dan gönderildi.

Şüphelilerin üzerinde yapılan aramada, 6 cep telefonu, sahte olarak hazırlanmış 7’si erkek 6’sı
kadınlara ait Suriyelilere verilen geçici koruma kimlik belgesi, Suriye pasaportu ve ehliyet elde edildi.

Fatih’teki infaz: 700 milyon dolar iddiası

Çapa’da bulunan otele ait kafede otururken silahlı saldırıya uğrayarak ağır yaralanan Uygur Türkü Saimait Aierken, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Cinayete karıştığı tespit edilen 3 şüpheli, Adana’da polis tarafından yakalanarak sorgulanmak üzere Asayiş Şube Müdürlüğü’ne getirildi. Polis, cinayetin alacak verecek meselesinden kaynaklanmış olabileceği ihtimali üzerinde duruyor.

700 MİLYON DOLAR SORUŞTURMASI

Saimait Aierken’in ölümü Özbek ve Kırgız basınında da yer buldu. Yapılan haberlerde Saimait Aierken’in adının Kırgızistan’da 700 milyon doların yurtdışına kaçırılmasıyla ilgili yürütülen soruşturmada geçtiği belirtildi.

KIRGIZİSTAN’da 700 milyon doların yurtdışına kaçırılmasıyla ilgili yürütülen soruşturmada adı geçen Uygur Türkü Saimait Aierken’in Fatih’te bir otelin kafesinde silahlı saldırı sonucu öldürülmesiyle ilgili inceleme sürüyor. Aierken cinayetiyle ilgili 4 kişi adliyeye sevkedildi. Aierken’in susturuculu silahla, 1000 dolar karşılığında öldürüldüğü belirlendi.

SUSTURUCULU SİLAHLA ÖLDÜRMÜŞ Fatih, Şehremini Mahallesinde geçtiğimiz pazar günü bir kafeterya da oturan Uygur Türkü Saimait Aierken’i uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürüldü. Görgü tanıklarını ifadelerine göre olayın şüphelisinin sakin bir şekilde Saimait Aierken’in yanına yaklaştığı bir anda susturucu takılmış tabancasını çekerek cinayeti işleyerek olay yerinden ayrıldığı tespit edildi. Kafeteryanın güvenlik kameralarının cinayet anını görüntülediği ortaya çıktı. İKİ ŞÜPHELİ KAÇMAYA ÇALIŞIRKEN ADANA’DA YAKALANDI Polis tarafından olayla ilgili başlatılan çalışmada şüphelilerin izi Adana’da bulundu. Emniyet Genel Müdürlüğü ve İstihbarat Dairesi Başkanlığı ile Adana Emniyet müdürlüğünün ortak operasyonda olayı gerçekleştirdikleri iddia edilen iki şüpheli gözaltına alındı. Üzerlerinden Suriyeli olduklarını gösteren kimlikler çıkan üç şüphelinin kimliklerinin sahte olduğu tespit edildi. Hüseyin Ahmet A. ve Abdullah E. ve Ali İ. adlı şüphelilerin Kırgız oldukları belirlendi. Şüphelilerin Suriye içinde bazı çatışma bölgelerinde bulunduğu öğrenildi. Bu kişilerle ilgili yapılan aramalarda 6 cep telefonu, sahte olarak hazırlanmış 13 adet geçici koruma kimlik belgesi çıktı. İstanbul’a getirilen şüphelilerin sorgulanmasının ardından Normakhamat A. adlı kişinin olayda kullanılan silahla birlikte gözaltına alınmasıyla gözaltı sayısı 4’e çıktı. Olayda kullanılan otomobil de Pendik’te bulundu. Şüphelilerin cinayet olayından iki hafta önce İstanbul’a geldikleri ve hedeflerindeki Saimait Airken’e yönelik keşif yaptıkları tespit edildi. Polis soruşturması sonucunda olayı tetikçisinin 1000 dolar karşılığında olayı gerçekleştirdiği öğrenildi. Yetkililer olayın sebebinin ve azmettiricinin tespit edilmesi için çalışmaların aralıksız sürdüğü öğrenildi. 700 MİLYON DOLAR SORUŞTURMASI Saimait Aierken’in ölümü Özbek ve Kırgız basınında da yer bulmuştu. Yapılan haberlerde Saimait Aierken’in adının Kırgızistan’da 700 milyon doların yurtdışına kaçırılmasıyla ilgili yürütülen soruşturmada geçtiği belirtildi.

İş adamı cinayetinin görüntüleri ortaya çıktı

İstarbul Fatih’te Uygur Türkü iş adamı Saimait Aierken’ın bir kafede otururken öldürülmesiyle ilgili güvenlik kamerası görüntüleri ortaya çıktı. Saimait Aierken’in adı Kırgızistan’da 700 milyon doların yurt dışına kaçırılmasıyla ilgili yürütülen soruşturmada geçiyordu.

Çapa’da 10 Kasım’da işlenen cinayette bir otelin çay bahçesinde silahlı saldırıya uğrayarak ağır yaralanan Uygur Türkü Saimait Aierken, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Saldırganların olay sonrası Suriye’ye kaçmaya çalıştığını belirlendi. Olayla ilgili 4 kişi yakalandı.

Saimait Aierken’in ölümü Özbek ve Kırgız basınında da yer buldu. Yapılan haberlerde Kırgızistan’da 700 milyon doların yurt dışına kaçırılmasıyla ilgili yürütülen soruşturmada Aierken’in adının geçtiği belirtildi. Saimait Aierken’in öldürülmesine ait güvenlik kamerası görüntüleri ortaya çıktı.

Kırgızistan’ın İstanbul Başkonsolosu İşadamının Öldürülmesinin Ardından Görevden Alındı

Kırgızistan’ın İstanbul Başkonsolosu Erkin Sopokov, Çin’in Sincan Eyaletinden bir işadamının Türkiye’nin en büyük şehrinde vurularak öldürülmesinden iki gün sonra görevden alındı.

Kırgızistan cumhurbaşkanlığı basın servisi 12 Kasım’da Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov’un Sopokov’u görevden alma konusunda bir kararname imzaladığını söyledi.

Ancak Kırgız Dışişleri Bakanlığı 12 Kasım’da arabanın Sopokov’a ait olduğunu ve plakanın yasal olarak konsoloslukta kayıtlı olduğunu söyledi.

Saimait ve bir Kırgız şirketine ait banka hesapları aracılığıyla Kırgızistan’dan en az 250 milyon doların aktarıldı.

Kırgızistan’ın Ekonomik Suçlarla Mücadele Servisi, Saimait, eşi Vufuli Bumailiamu ve Abdyraz şirketinin 11 banka hesabı aracılığıyla Kırgızistan’dan yurt dışına 646 milyon dolardan fazla para gönderdiğini doğruladı.

Soruşturma ayrıca Saimait ve eşinin faaliyetlerinin, Kırgız milletvekili İskender Matraimov’un ailesiyle bağları olan bir Kırgız vakfı ile bağlantılı olduğunu iddia etti.

Matraimov iddiayı yalanladı.

Türkiye’nin güneyindeki Adana ili polis şefi Atilla Kılıç, 12 Kasım’da iki Kırgız uyruklu Hüseyin Akmataliyev ve Abdullah Enver ile Suriye vatandaşı Ali İsbeh’in Saimait’in öldürülmesine karıştıkları şüphesiyle tutuklandığını söyledi. . Kılıç’a göre üçlü, Adana yakınlarında Türkiye-Suriye sınırını geçmeye çalışırken gözaltına alındı.

Fatih’teki infaz: 700 milyon dolar iddiası

Fatih’te vurularak öldürülen Uygur Türkü iş adamı Saimait Aierken’in katil zanlıları kaçmak üzereyken, Adana’da yakalandı.

Fatih’te bir otele ait kafede otururken silahlı saldırı sonucu öldürülen iş adamı Saimait Aierken cinayetiyle ilgili 3 kişi yakalandı. Saimait Aierken’in adının Kırgızistan’da 700 milyon doların yurtdışına kaçırılmasıyla ilgili yürütülen soruşturmada geçtiği öğrenildi.

Çapa’da bulunan otele ait kafede otururken silahlı saldırıya uğrayarak ağır yaralanan Uygur Türkü Saimait Aierken, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Cinayete karıştığı tespit edilen 3 şüpheli, Adana’da polis tarafından yakalanarak sorgulanmak üzere Asayiş Şube Müdürlüğü’ne getirildi. Polis, cinayetin alacak verecek meselesinden kaynaklanmış olabileceği ihtimali üzerinde duruyor.

700 MİLYON DOLAR SORUŞTURMASI

Saimait Aierken’in ölümü Özbek ve Kırgız basınında da yer buldu. Yapılan haberlerde Saimait Aierken’in adının Kırgızistan’da 700 milyon doların yurtdışına kaçırılmasıyla ilgili yürütülen soruşturmada geçtiği belirtildi.

Fatih’teki kanlı infazın detayları ortaya çıktı!

Fatih Çapa’da bulunan otele ait kafede otururken bir kişinin silahlı saldırısına uğrayarak ağır yaralanan ve Uygur Türkü olduğu öğrenilen Saimait Aierken, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

Olay, saat 20.30 sıralarında Fatih Millet Caddesinde bulunan bir kafede yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Uygur Türkü olduğu öğrenilen Saımaıtı Aıerken, cadde üzerindeki bir otelin kafe bölümünde oturduğu sırada kimliği belirsiz kişi ya da kişilerin silahlı saldırısına uğradı.

Saldırı sonucu Saımaıtı Aıerken, kanlar içinde yere yığılırken, saldırganlar geldikleri araca binerek olay yerinden kaçtı. Olayı gören kafe çalışanları durumu sağlık ve polis ekiplerine bildirdi.

Olay yerine gelen polis ekipleri çevrede güvenlik önlemi alırken, sağlık ekipleri ise yaralıya müdahalede bulundu. Yaralı Saımaıtı Aıerken yapılan bütün müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti.

Polis olaya ilişkin çalışma başlatırken ilk belirlemelere göre, öldürülen Saimait Aierken’in, gümrükleme işleriyle uğraşan bir işadamı olduğu, maddi sıkıntılar içinde bulunduğu belirlendi.

Öte yandan, olay yerine yakın park halinde bulunan lüks cip’in, üzerindeki konsolosluk plakasının sahte olduğu anlaşıldı.

Ekipler, lüks cip üzerinde daha detaylı çalışma yapmak amacıyla aracı polis merkezine çekti.

Fatih’teki cinayet Başkonsolosu koltuğundan etti

İstanbul Fatih’te bir otelin kafesinde öldürülen Çin uyruklu Uygur Türkü’nün Kırgızistan Başkonsolosluğu’ndan 10 bin dolar rüşvet vererek kiraladığı iddia edildi. Bu iddia üzerine İstanbul Başkonsolosu Erkin Sopokov görevden alındı.

Şüpheliler sevk edildikleri mahkemece tutuklanırken, Saimait Aierken isimli iş insanının ise kayıp 1 milyon 250 bin dolar için öldürüldüğü öne sürülmüştü.

RÜŞVET İDDİASI

Öldürülen iş insanı Saimait Aierken’in Kırgızistan İstanbul Başkonsolosluğu’na ait bir aracı kullandığı belirlenmişti.

Saimait Aierken’in diplomatik plakalı aracı Kırgızistan İstanbul Başkonsolosluğu’ndan 10 bin dolar karşılığında kiraladığı öne sürüldü.

BAŞKONSOLOS GÖREVDEN ALINDI

Rüşvet iddiaları ile ilgili hazırlanan rapor Kırgızistanlı yetkililere iletildi.

Bunun üzerine harekete geçen Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov Kırgızistan İstanbul Başkonsolosluğu görevini yürüten Erkin Sopokov’u 12 Kasım Günü görevden aldı.

Erkin Sopokov 2017 yılının Nisan ayından beri Kırgızistan İstanbul Başkonsolosluğu görevini yürütüyordu.

Kırgızistan’ın eski İstanbul Başkonsolosu iki farklı suçtan tazminat ödeyecek

Diplomatik plakalı aracı İstanbul’da bir cinayetin işlendiği olay yerinde bulunan ve başkonsolosluk bütçesini özel harcamaları için kullandığı iddia edilen Kırgızistan’ın eski İstanbul Başkonsolosu Sopokov ülkesinde para cezasına  mahkum oldu

Kırgızistan’da mahkeme, “görevini kötüye kullanma ve yasa dışı yollardan zenginleşme” suçlarından 8 ay önce gözaltına alınan Kırgızistan’ın eski İstanbul Başkonsolosu Erkin Sopokov’un para cezası  ödemesine karar verdi.

Yerel basında çıkan habere göre, Bişkek’te Pervomay İlçe Mahkemesi’nde iki farklı suçtan yargılanan ve hakkındaki suçlamaları kabul eden Sopokov’un yaklaşık 4 bin dolarlık tazminat ödemesine karar verilerek serbest bırakıldığı belirtildi.

Rüşvetçi Kırgızistan Başkonsolosu görevden alındı ve tutuklandı

Diplomatik araç cinayette kullanıldı iddiası

Ülkesinde gözaltına alınan Sopokov’a diplomatik plakalı aracını üçüncü şahıslara kullandırmak, 681 bin dolarlık konut satın almak, başkonsolosluğun bütçesinden 31 bin doları şahsi ve ailevi nedenleri için kullanmaktan sorumlu tutulduğu aktarılmıştı.

Kırgızistan’ın eski İstanbul Başkonsolosu 28 Ocak 2021’e kadar tutuklu kaldı

Pervomay bölge mahkemesi, Kırgızistan’ın eski İstanbul Başkonsolosu Erkin Sopokov’un Milli Güvenlik Kurulu’na bağlı tutuklu cezaevine konduğunu açıkladı…

Görevden alınan Kırgızistan İstanbul eski Başkonsolosu Erkin Sopokov

FM, Saimaiti’nin cinayet mahallinin yakınında görülen Kırgız diplomatik plakalı araba hakkında yorum yaptı

Erkin Sopokov

Dışişleri Bakanı Chingiz Aidarbekov, 23 Ocak’ta AKIpress ile yaptığı röportajda, Kırgızistan’ın İstanbul’daki eski Başkonsolosu Erkin Sopokov’un 2019’un başlarında disiplin sorumluluğuna götürüldüğünü söyledi…

 

Mahkeme, Kırgızistan’ın eski Konsolosuna para cezası verdi ve hapisteyken mahkeme kararıyla tahliye edildi….

Bişkek’in Pervomay bölge mahkemesi 10 Temmuz’da Kırgızistan’ın eski İstanbul Başkonsolosu Erkin Sopokov’u görevi kötüye kullanmaktan suçlu buldu ve 300.000 som para cezasına hükmetti…

İstanbul’daki o cinayetin arkasındaki gerçek ne

Çin Halk Cumhuriyeti vatandaşı Uygur Türkü Samet Erkin’in (Saimaiti Aierken) öldürülmesi ile ilgili 3 kişi gözaltına alındı. Olayların ardından Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov tarafından imzalanan bir karar ile Kırgızistan’ın İstanbul Başkonsolosu Erkin Sopokov görevinden alındı. Kırgızistan Dışişleri Bakanlığı başkonsolosun görevden alınma sebebine dair açıklamada bulundu. amet Erkin, Kırgızistan’ın eski Devlet Gümrük Komitesi başkan yardımcısı Rayimbek Matraymov’un ortaklarından birisi olduğu iddia ediliyor.

Öte yandan Saimaiti Aierken’in Orta Asya’da faaliyet gösteren geniş kapsamlı uluslararası kaçakçılık şuç örgütünün para aklama ve finanstan sorumlu üyesi olduğu ve bu suç örgütüne dair gazetecilere ve televizyon kanallarına bilgi verdiği bununla birlikte Kırgızistan’da açılan bir davada ifade vereceği için bu suç örgütü tarafından konuşmaması için ölüm tehditleri aldığı ve akabinde Saimaiti uluslararası suç örgütü tarafından suikaste uğrayarak öldürüldü.

Bu uluslararası suç örgütünün eylemi bir terör örgütü olan Tahrür-ü Şam terör örgütüne taşare etmesi bu vakada suç örgütleri ile mafya çetelerinin iş birliğini göstermektedir.

KIRGIZİSTAN ESKİ BAŞKONSOLOSU ERKİN SOPOKOV GÖREVDEN ALINDI

Olayların ardından Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov tarafından imzalanan bir karar ile Kırgızistan’ın İstanbul Başkonsolosu Erkin Sopokov görevinden alındı. Kırgızistan Dışişleri Bakanlığı başkonsolosun görevden alınma sebebine dair açıklamada bulundu.

Bakanlığın açıklamasına göre, Ekim ayının sonlarında, Kırgızistan’ın eski İstanbul Başkonsolosu Erkin Sopokov, kayıt silme ve diplomatik plakayı iade etme sürecini ihlal ederek Range Rover aracını, Ramadan Turizm galerisine satış yapmak üzere teslim etti. Sopokov, belirtilen arabanın neden cinayet mahalline yakın yerde olduğunu açıklayamadı.

ESKİ GÜMRÜK KOMİTESİ BAŞKANININ ORTAĞIYDI İDDİASI

Hatırlanacağı üzere, Çin Halk Cumhuriyeti vatandaşı Uygur Türkü Samet Erkin, Turgut Özal Millet Caddesi’ndeki bir otelin önündeki çay bahçesinde otururken; kimliği belirsiz kişilerin saldırısına uğrayarak yaşamını kaybetmişti. Polis olay yerindeki Kırgızistan elçiliğine ait bir aracı şüpheli olarak gördüğü için el koymuştu. Samet Erkin, Kırgızistan’ın eski Devlet Gümrük Komitesi başkan yardımcısı Rayimbek Matraymov’un ortaklarından birisi olduğu iddia ediliyor.

KIRGIZİSTAN’DA FETÖ FAALİYETLERİ

Üç hafta kadar önce Bişkek havaalanında bir arabanın bagajında bir ceset bulunduğu haberleri yayılmıştı. Bulunan cesedin yanında da 1,5 milyon dolar para bulunduğu, bulunan paranın İstanbul’da öldürülen Samet Erkin’E ait olduğu iddia edildi.

Kırgızistan, Türk Cumhuriyetleri içinde FETÖ okullarının devredilmesine direnen tek ülke. FETÖ’nün faaliyetlerinin devam ettiği bir ülke. Aynı zamanda FETÖ’nün kara para işlerinde faaliyet yürüttüğü çeşitli olaylarda ortaya çıkmıştı.

Kırgızistan’ın Eski İstanbul Büyükelçisi Görevi Kötüye Kullandığı Şüphesiyle Tutuklandı

Kırgızistan’ın eski İstanbul Başkonsolosu Erkin Sopokov tutuklandı. Kırgızistan’ın eski İstanbul Başkonsolosu Erkin Sopokov, arabasının bu ayın başlarında İstanbul’da Çin’in Sincan Eyaletinden bir iş adamının vurularak öldürüldüğü yerin yakınında bulunmasının ardından Bişkek’te tutuklandı. Devlet Ulusal Güvenlik Komitesi (UKMK), Sopokov’un Başkan Sooronbai Ceenbekov tarafından görevinden kovulmasından sadece iki hafta sonra, 28 Kasım’da tutuklandığını duyurdu . 10 Kasım’da Aierken Saimaiti, İstanbul’da vurularak öldürüldü. Sincan’dan gelen etnik Uygur, RFE/RL’nin Kırgız Servisi, OCCRP ve Kırgız haber sitesi Kloop tarafından Kırgızistan’dan yaklaşık 700 milyon doların yasadışı olarak geri çekilmesiyle ilgili ortak bir soruşturma raporunda alıntılandı.

Orta Asya’nın Kalbinde Yağma Ve Himaye

Kırgız Başsavcılığı 22 Kasım’da soruşturmada ortaya çıkan bilgileri, özellikle de “bilinmeyen kişilerin [Saimaiti]’yi defalarca cinayetle tehdit ederek onu Türkiye Cumhuriyeti’ne kaçmaya zorladığını” doğrulamak için bir soruşturma başlattığını söyledi.

Türk basını, Saimaiti’nin yakınlarda park halindeki arabasının Kırgızistan Konsolosluğu’nda kayıtlı  plakalara sahip olduğunu bildirdi.Ancak Kırgız Dışişleri Bakanlığı 12 Kasım’da arabanın Sopokov’a ait olduğunu ve diplomatik plakanın konsoloslukta yasal olarak kayıtlı olduğunu söyledi.

Kovulup Kırgızistan’a dönmesinin ardından Sopokov, Saimaiti ve diğerlerinin arabayı kullanmasına izin verdiği için görevi kötüye kullanmak şüphesiyle kendi ülkesinde gözaltına alındı. Ayrıca yasadışı zenginleşme ile suçlandı.

UKMK soruşturmasının, medya soruşturmasında Saimaiti’nin rüşvet ve kara para aklamayı kolaylaştırmadaki rolünü kabul etmesi ve aynı zamanda güçlü bir eski gümrük görevlisini büyük çaplı yolsuzluk planlarına bulaştırmasının ardından başladığını söyledi.

Mayıs ayında RFE/ RL’nin Kırgız Servisi , Saimaiti ve bir Kırgız şirketine ait banka hesapları aracılığıyla Kırgızistan’dan yurtdışından en az 250 milyon doların götürüldüğünü doğrulayan belgeler aldı.

RFE/RL’nin raporunun ardından Kırgızistan’ın Ekonomik Suçlarla Mücadele Servisi, Kırgız makamları tarafından mali dolandırıcılık iddiasıyla aranan Saimaiti’nin; eşi Vufuli BumailiamuAbdyraz şirketi ise Kırgızistan’dan yurt dışına 11 banka hesabı aracılığıyla 646 milyon dolardan fazla para göndermişti.

Soruşturma ayrıca, Saimaiti ve eşinin faaliyetlerinin, Kırgız milletvekili İskender Matraimov‘un ailesiyle bağları olan bir Kırgız vakfı ile bağlantılı olduğunu iddia etti.

Matraimov iddiayı yalanladı.

Adana da 12 Kasım’da iki Kırgız uyruklu Hüseyin Akmataliev ve Abdullah Enver ile Suriye vatandaşı Ali İsbeh’in Saimaiti’nin öldürülmesine karıştıkları şüphesiyle tutuklandığını söyledi. üçlü, Adana yakınlarında Türkiye-Suriye sınırını geçmeye çalışırken gözaltına alındı.

SCNS, Matraimov’ların Dubai’deki gayrimenkullerini kontrol edecek

Kırgızistan Ulusal Güvenlik Devlet Komitesi, Matraimovların Dubai’deki gayrimenkullerini kontrol edecek. Devlet Ulusal Güvenlik Komitesi Soruşturma Dairesi başkan vekili Sagynbek Samidin uulu, komisyon yardımcılarının bugünkü toplantısında duyurdu.Ona göre Birleşik Arap Emirlikleri‘nin devlet organlarına resmi bir talep gönderildi.

Sagynbek Samidin uulu, “İnternetteki bilgilere güvenemeyiz, bu nedenle BAE devlet yetkililerine başvurduk” dedi.

Gazetecilik soruşturmasında onlar hakkında hiçbir bilgi bulunmadığı için Matraimov’ların banka hesaplarının kontrol edilmediğini kaydetti.Aierken Saimaiti, 10 Kasım’da İstanbul’da öldürüldü. Fatih semtinde bir kafede otururken vuruldu. Saimaiti’nin bazı Kırgız siyasetçilerle birlikte çekilmiş bir fotoğrafının yayınlanmasının ardından Parlamento onun cinayetini soruşturmaya karar verdi.

Gümrükte kaçakçılık ve yolsuzlukla ilgili bir gazetecilik soruşturması, büyük bir halk tepkisine neden oldu. Haberde kimliği belirsiz kişilerin Kırgızistan’da Çinli iş adamı Aierken Saimaiti’yi defalarca cinayetle tehdit ettiği ve bunun üzerine Türkiye’ye kaçtığı belirtildi.Başsavcılık bir ceza davası açtı ve soruşturma için departmanlar arası bir soruşturma grubunu görevlendirdi.

Kırgızistan ve Çin arasındaki ticaret ciro verilerindeki tutarsızlıklar 3 milyar doları aşıyor. Kırgızistan Devlet Gümrük Servisi Başkanı Altynbek Torutaev, Çinli işadamı Aierken Saimaiti’nin öldürülmesini soruşturan komisyon yardımcısının toplantısında konuştu.Ona göre 2019 yılında Çin’den yapılan mal ithalatı 1.942 milyar doları buldu. Bu, Kırgız Cumhuriyeti gümrük makamlarının istatistikleridir. Çin istatistiklerine göre ÇHC tarafından Kırgızistan’a 5 milyar dolarlık mal ihraç edildi.

«Verileri karşılaştırmakla ilgileniyoruz, ancak Çin tarafı, kendi iç yasalarından yola çıkarak bize resmin tamamını açıklamıyor. Bildiğiniz gibi ürünleri ağırlıklarına göre belirtiyorlar. Malları sadece dört kategoriye göre tasnif ediyorlar ve bizde on kategori var. SCS başkanı, Kazakistan, Rusya ve ABD’nin de Çin ile dış ticaret verileri arasında çelişkiler olduğunu söyledi.

“Örneğin, Çin’e göre Kırgız Cumhuriyeti’ne 70.000 yüksek irtifa vinci ithal edildi ve bilgilerimize göre Kırgızistan’da inşa edilmesi amaçlanan bu türden yalnızca 30 vinç var.”

Rakamlardaki tutarsızlık konusu, bir milletvekili Talant Mamytov tarafından gündeme getirildi.

Aierken Saimaiti, 10 Kasım’da İstanbul’da öldürüldü . Fatih semtinde bir kafede otururken vuruldu. Saimaiti’nin bazı Kırgız siyasetçilerle birlikte çekilmiş bir fotoğrafının yayınlanmasının ardından Parlamento onun cinayetini soruşturmaya karar verdi.

Gümrükte kaçakçılık ve yolsuzlukla ilgili gazetecilik soruşturması , halkın büyük tepkisine neden oldu.

Başsavcılık bir ceza davası açtı ve soruşturma için bölümler arası bir soruşturma ekibini görevlendirdi.

Yeni soruşturma: Kırgızistan’dan milyonlar transferi ve iki cinayet

Kloop , Azattyk ve OCCRP muhabiri Kırgızistan’dan para transferine ilişkin soruşturmanın ikinci bölümünü yayınladı.

İlk bölümde , İstanbul’da öldürülen Çinli iş adamı Aierken Saimaiti’nin, ölmeden önce gazetecilere Kırgızistan’dan nasıl milyonlarca dolar transfer ettiğini ve Kırgız yetkililerden kimlerin bu konuda kendisine yardım ettiğini anlattığı haberlerine yer verildi. Kaçakçılık planları Raiymbek Matraimov’un klanına götürür.

Kuryeler ve koleksiyoncular

İçişleri Bakanlığı: Karimov, Manas havaalanı yakınlarında öldürüldü, Saimaiti ile bağlantısı yok

Gazeteciler, Aierken Saimaiti ile kısa süre önce öldürülen iki erkek, etnik Uygurlar – Medine pazarından bir tüccar Khufur Abdurakheman ve bir taksi şoförü Khusan Kerimov arasındaki ilişki hakkında haber yapıyor.

Soruşturmaya göre, Kırgızistan’da uzun yıllardır yeraltı kurye ağı faaliyet gösteriyor ve bu ağ aracılığıyla milyonlarca doları ülke dışına çıkardı. Kuryelerden biri de Khusan Karimov’du. Hatırlayın, 24 Ekim 2019’da Manas havaalanı yakınlarında bir arabanın bagajında ​​ölü bulundu. O gün Kırgızistan’dan İstanbul’a (Türkiye) 1.6 milyon dolar nakit teslim etmesi gerektiği bildirildi.

«Genellikle her şey saat gibi gitti: önceden belirlenmiş bir telefon numarasını aradı, bir terminalde biriyle tanıştı, ondan parayı aldı ve İstanbul’a giden bir uçağa bindi. Kalkıştan önce bir selfie çekip küratörüne gönderdi ve böylece kendisinin ve değerli yükünün güvende olduğunu bildirdi» diye yazıyor gazeteciler.

Küratörü, 10 Kasım’da İstanbul’da öldürülen Aierken Saimaiti idi. Bir kurye ağı kurdu. Onun liderliğinde, Kırgız Cumhuriyeti’nden para transferinde düzinelerce erkek ve genç adam yer aldı. Düzenli olarak Bişkek – İstanbul uçağına bindiler ve çantalarda nakit taşıdılar. Her çantada çok miktarda para vardı – birkaç yüz binden birkaç milyon dolara.

Kerimov temasa geçmeyince Saimaiti, Kırgız Cumhuriyeti’nden 77 milyon doların taşındığını teyit eden belgeleri gazetecilere teslim etmeye karar verdi. «Gerçek miktar muhtemelen çok daha fazladır. Saimaiti, ağının yalnızca yıllar içinde bir milyar dolardan fazla para aktardığını iddia etti” diyor gazeteciler.

Gazeteciler diğer birkaç kuryeyle temasa geçti. Parayı taşıdıklarını söylediler. Gazeteciler, “Muhataplarımızdan hiçbiri, yetkililerden birinin bunu doğrulamaya çalıştığından bahsetmedi” diyor.

Khufur Abdurakheman, yurtdışına taşınması için düzenli olarak para toplayan bir «toplayıcıydı. Uzun süre Medine çarşısındaki bir kafede aşçı olarak çalışmış ve özellikle dini ayinleri yerine getirmesiyle diğer tüccarların güvenini kazanmıştı. Yerel tüccarlar, daha sonra yurt dışına bir kurye aracılığıyla gönderilen birikimlerini yanında tuttu.

Hatırlarsanız 37 yaşındaki Khufur Abdurakheman’ın cesedi 19 Ekim 2019’da Naryn bölgesine bağlı Koçkor semtinde bulundu. İki hafta önce kaybolmuştu.

Saimaiti, Kırgızistan’dan Çinli bir iş adamının ve etkili bir klan Khabibula Abdukadyr’in başkanının parasını almak için bir kurye ağı kullandı.

Saimaiti gazetecilere 48 nakit beyanname gösterdi. En az 31 tanesi, Abdukadyrs ile işbirliği sırasında Saimaiti için çalışan kuryeler tarafından gönderildi. Bu beyanlara göre kuryeler, Eylül ve Ekim 2016’da iki ayda İstanbul’a 27 milyon dolardan fazla para getirdi.

22 vakada kuryeler, taşıdıkları paranın Palvan şirketine ait olduğunu – Türkiye’de kayıtlı olduğunu ve Abdukadyr’in ailesine ait olduğunu beyannamelerinde belirttiler.

Türkiye ticaret sicilinden alınan veriler, Palvan İnşaat Turizm Lojistik Sanayi Ticaret LTD. Aynı kayda göre, farklı zamanlarda bu şirketin sahibi Abdukadyr’in ailesinin reisi Khabibula ve iki oğluydu. Khabibula’nın karısı Maria Palvan’dır.

Kloop, Azattyk ve OCCRP soruşturmasından Kuryeler Abdukadyr’ın parasını İstanbul’a getirdiğinde, Saimaiti onları havaalanında karşıladı, paranın bir kısmını bir bankaya yatırdı ve kendi hesaplarının yanı sıra eşinin veya Abdukadyr’in şirketlerinin hesaplarına yatırdı. Banka çalışanlarına paranın yasal olduğunu kanıtlamak için kuryelerin gümrük beyannameleri kullanıldı.

Çoğu kurye, taşıdıkları parayı kendilerininmiş gibi beyan etti. Kırgız şirketlerinin sicillerinde yapılan bir araştırma, hiçbirinin sahip oldukları bu kadar büyük paraları açıklayacak şirketlere sahip olmadığını gösterdi. Bu, Saimaiti’nin kuryelerin aslında başkalarının parasını taşıdığına dair sözlerinin ek bir teyidi,» diyor gazeteciler.

Kuryeler, tehlikeli işleri için şaşırtıcı derecede az aldılar – bazen yolculuk başına sadece 5.000 som (70 $), ancak birisi 200 $ ‘a kadar alabilir (Kırgızistan’da ortalama aylık maaş 240 $’ dır).

Müfettişlere göre Saimaiti, kuryeler aracılığıyla gönderilen her 10.000 ABD Doları için tüccarlardan 25 ABD Doları ücret aldı. Böylece gönderilen her bir milyondan 2.500 dolar kar elde edilmiş oldu.

gümrükte yolsuzluk

Bu para pahasına, Saimaiti sadece kuryeler için İstanbul’a gidiş geliş bileti almakla kalmadı, aynı zamanda gümrük memurlarının “hizmetleri” için de ödeme yaptı.

Gümrük memurlarının yardımı, tüm bu planın işe yaramasının ana nedenidir.

Tüm kuryeler, gümrük beyannamelerini doldurarak parayı açıkça taşımadı. Bazen kuryeler el bagajlarında uçağa para taşıyordu – rüşvet verilen gümrük memurları bunu fark etmemiş gibi davrandılar.

«Buna herkes göz yumdu. Manas havaalanında paranın nasıl düzenli bir şekilde taşındığını kendi gözlerimizle gördük. Manas Havalimanı İç Güvenlik Servisi’nin eski başkanı Samat İsabekov, gazetecilerin aktardığına göre, çektiğimiz video bir kanıt olabilir.

Gözlemlerine göre, çalışmaları sırasında kuryeler her hafta Manas havaalanı üzerinden tek başına Çin’e 30-40 milyon dolar kaçırıyordu. Nakit paranın Çin’in Sincan bölgesinin başkenti Urumçi’ye düzenli uçuşlarla taşındığını söyledi.

«Havaalanında para saklamak zordur. Bir bagaj röntgen filminden geçtiğinde içeriğini görüyor ve paranın orada olduğunu biliyorlar” diye açıklıyor. «Urumçi’ye giden insanlar dikkatle kontrol ediliyor. Bu nedenle, büyük işadamları Gümrük ile önceden temasa geçtiler ve şöyle dediler: Böyle bir günde böyle bir uçuşla şu kadar milyon göndereceğim,» muhabirler muhataplarından alıntı yapıyor.

Bu rüşvet, zincirleme sırayla daha da bölünmeye devam etti.

«[Yetkililerin] her milyon için 2.000 dolar aldıklarını duydum. Gümrüklerin bu miktardan 1.000 dolar aldığından eminim,» dedi İsabekov. Ona göre kalan miktar diğer departmanlar ve devlet kurumları arasında dağıtıldı.

Kırgızistan: (Yeraltı) imparatorluğu karşılık mı veriyor?

Bir blog yazarı tutuklanır ve devlet medyası araştırmacı gazetecilere saldırır. Kırgız adaletinin çarkları, rüşvete karşı ifade özgürlüğüne yönelik baskıya öncelik veriyor.

Yüzlerce kişi, bu hafta üst düzey yolsuzluğa ilişkin gişe rekorları kıran bir medya soruşturmasının bulgularına öfkeyle Bişkek sokaklarına döküldüğünde , yetkililerden bir “tepki” talep ettiler.

Özellikle Kırgızistan’ın Gümrük Hizmetlerine kötü yansıyan soruşturma , daha önce pek tanınmayan bir aile olan Abdukadyrs tarafından yönetilen bir “yer altı kargo imparatorluğuna” ışık tuttu. Ve başarılarının kötü şöhretli ve güçlü bir bekçi olan eski Gümrük Şefi Yardımcısı Rayimbek Matraimov tarafından kolaylaştırıldığını iddia etti.

Geçen yıl boyunca Matraimov, artık resmi bir pozisyonu olmamasına rağmen, rüşvet ve gizli güç komisyonculuğunu kişileştirmeye başladı.

29 Kasım’da, Matraimov Ulusal Güvenlik Devlet Komitesi’ne (GKNB) çağrılırken ve raporda yer alan muhbir iddialarıyla ilgili sorgulanırken Kırgızistan’ın geveze sınıfı nefesini tuttu .

Ancak binanın içinde altı saat kaldıktan sonra Matraimov serbest kaldı.

Sorgulama, medya soruşturmasının ana muhbiri tarafından ileri sürülen bir cinayete teşebbüs iddiasıyla ilgili departmanlar arası soruşturmanın bir parçasıydı: kendini itiraf eden kara para aklayıcı Aierken Saimaiti.

Saimaiti’nin bu ayın başlarında İstanbul’da fiilen katledilmiş olması, iddialarına ağırlık kattı ve kamuoyunda infial yarattı. Saimaiti, 10 Kasım’da vurulmadan önce gazetecilere, Matraimov’a rüşvet verirken Abdukadyrs için yüz milyonlarca doları nasıl akladığını anlattı.

Saimaiti, Abdukadyr’lerle arasının kötü olduğunu ve hayatından endişe ettiğini söyledi. Abdukadirler ise hiçbir şey söylemedi. Ve Matraimov, Saimaiti’nin ifadesini bir yalan olarak nitelendirdi ve başından beri sorgulamaya hazır olduğunu gösterdi.

Blog yazarı Aftandil Zhorobekov ve Kırgızistan’ın İstanbul’daki son konsolosu Erkin Sopokov gibi GKNB’nin sorgu odalarına gelen diğer ziyaretçiler son günlerde yeniden ortaya çıkmadı. GKNB, onları mahkeme öncesi gözaltında tuttuğunu söylüyor.

Zhorobekov, bezpredlKG (“kanunsuzluk KG”) adlı bir dizi popüler sosyal medya hesabını yönetiyor. GKNB, onun 27 Kasım’da bölgeler arası nefreti körüklemek suçundan tutuklandığını duyururken, bezpredlKG’nin Başkan Soroonbai Ceenbekov’un güneyliliğiyle alay eden paylaşımlarına ilişkin yorumların ekran görüntülerine yer verdi – bölgesel fay hatlarının siyasi ittifakları şekillendirdiği bir ülkede hassas bir konu.

Ancak Zhorobekov’un destekçileri , tutuklanmasının Kırgız adalet çarklarının rüşvete karşı ifade özgürlüğüne yönelik baskıya nasıl öncelik verdiğini gösterdiğini söylüyor. Tutuklanmasının gerçek sebebinin, Khabibula Abdukadyr , Matraimov ve birkaç akrabasının bir charter uçuşuyla Bişkek’ten uçtuğuna dair kanıt olduğunu iddia eden bir gönderi olduğuna inanıyorlar . Matraimov daha sonra sorgulanmak üzere Kırgızistan’a döndüğünü söyledi.

İstanbul konsolosu Sopokov’un görünüşte görevi kötüye kullanma ve kişisel zenginleştirme suçlamalarıyla hapse atılması daha muğlak bir şekilde karşılandı. Sopokov’un arabası (diplomatik plakalı), Saimaiti’nin vurularak öldürüldüğü kafeden birkaç metre uzakta bulundu . Saimaiti’nin onu oraya götürdüğüne inanılıyor ki bu, Kırgız yetkililerin onu öldüğü sırada haraç almak için istemesi nedeniyle garip olurdu.

Bazıları, Sopokov’un Matraimov’u rahatsız etmekten çekinen müfettişler için kolay bir günah keçisi sunduğu yönündeki endişelerini şimdiden dile getiriyor.

Yetkililerin zararı hafifletmeye odaklanmış olabileceğine dair bir başka ipucu da, yerel medya ortağı Kloop olan Organize Suç ve Yolsuzluk Raporlama Projesi tarafından yayınlanan hem yolsuzlukla mücadele mitingine hem de patlayıcı soruşturmaya devlete ait televizyon kanallarının tepkisidir.

10 Kasım’da, dolandırıcılık iddiaları üzerine çıkarılan uluslararası tutuklama emri bulunan işadamı Aierken Saimaiti, İstanbul’da vurularak öldürüldü . Çin vatandaşı ve etnik Uygur, ceplerinde yakınlara park etmiş bir Range Rover’ın anahtarlarını taşıyordu. Bu Range Rover diplomatik plakalıydı ve sahibi İstanbul’daki Kırgız Başkonsolosluğuydu. Bu yılın başlarında Saimaiti, muhtemelen bölgenin en etkili figürü olan Raim Matraimov’un sözde ortağı olduğuna dair bir Azattyk soruşturmasına dahil oldu.

14 Kasım’da Tynchtykbek Chorotegin, Azattyk web sitesindeki blogunda, Aerken Saimaiti’nin sahte bir kimlikten ziyade aslında Erkin Samat ile aynı isim olduğunu açıklıyor. Kurbanın ehliyetindeki imzada Arapça harflerle Uygur dilinde Erkin (ٸہ ركىن) yazdığı için kafa karışıklığı harf çevirisi karışıklıklarından kaynaklandı.

Mayıs 2019’da Kırgız haber kuruluşu Radio Azattyk (Radio Liberty) , ülkenin muhtemelen en zengin ve en etkili figürü olan eski bir üst düzey gümrük memuru olan Raimbek Matraimov tarafından Kırgızistan’dan olası 700 milyon $’lık (USD) akıtmayla ilgili bir soruşturma yayınladı . resmi. Soruşturmaya göre Saimaiti, Matraimov’a bu paranın üçte birinden fazlasını – yaklaşık 250 milyon doları – çekmesinde yardımcı oldu.

Erkin Samat veya Aierken Saimaiti, Ramazan Turizminin Başkanıdır. Görünüşe göre Kırgız Başkonsolosluğu arabasını bu acenteye verdiğini söylerken teknik olarak yalan söylememiş, çünkü öldürülen Saimaiti bu işi yürütüyor.

Erkin Samat’ın bu anlatımının Aierken Saimaiti ile aynı olduğunu daha da doğrulamak için, Saimaiti’ninki ile tam olarak eşleşen doğum gününü görüyoruz.

Erkin’in Facebook kullanıcı adını (semet.erkin) kullanarak, onun dijital ayak izinin daha fazlasını bulmak için Instagram’da benzer kullanıcı adlarına bakabiliriz. Aynı isimde (semeterkin) bir Instagram hesabı var ve hatta Semet Erkin’in (veya hangi harf çevirisinin kullanıldığına bağlı olarak Samat Erkin veya Aierkin Saimaiti) bir fotoğrafı var.

Soldan ikincideki adam gerçekten de Kırgızistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu Sopokov’dur. Diğer adamlarla tersten görsel arama, onların tanınmış bir Azerbaycan gazisi ve Azerbaycan Ulusal Kahramanı olan İbad Hüseynov (soldan ilk) olduğunu tespit ediyor [ güncelleme: Hüseynov, Azerbaycan’ın Ulusal Kahramanı olduğunu iddia ediyor, ancak bu tartışmalı bir konu kanıtlanamayan  ] ve Kültür ve Turizm Bakanı olarak görev yapan Türk siyasetçi Yalçın Topçu .

18 Şubat 2019 tarihli fotoğraf – o zamana kadar Saimaiti neredeyse iki yıldır aranıyordu, ancak üst düzey Kırgız ve Türk yetkililerle alenen fotoğraflarını paylaşıyordu.Yalçın Topçu’nun Twitter hesabına baktığımızda, Instagram fotoğrafının yüklendiği gün atılan ve Saimaiti’nin Instagram’ındaki sahnenin aynısını gösteren bir tweet buluyoruz.

Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Sebahattin Balcı, Türk dünyası kahramanı evladı Karabağ gazisi kardeşim İbad Hüseyinli, Kırgızistan İstanbul Başkonsolosu Erkin Sopokov ve iş adamı arkadaşlarının nazik ziyaretlerinden dolayı çok memnun oldum. Yalçın Topçu Medya  18 Şubat 2019

Saimaiti’nin Ankara’daki toplantısından bir yıl önce Instagram hesabından alınan ek görüntülerde , görünüşe göre Bişkek’te kar yağarken bir araba görülüyor.

Devlet Tescil Servisi’nin araba kontrol veri tbanında plaka (01KG821AAJ) arandığında hiçbir sonuç çıkmıyor, bu da plakanın kayıtlı olmadığı anlamına geliyor. Bu sonucun neden döndürüldüğü belli değil, ancak bu araba ve ruhsatı etrafında bazı yasa dışı faaliyetlere işaret ediyor olabilir.

Ek olarak, Instagram yükleme tarihindeki Bişkek’teki geçmiş hava durumu verilerini kontrol etmek , o gün (2/3 Mart 2018) gerçekten kar yağdığını gösteriyor.

 

 

 

 

 

 

YORUMLAR