Ataköyde Yaşayanlar Huzursuz!.Olası İstanbul Depreminde veya Tusunamide Binalara ne olur ?
İstanbulda Yaşanması beklenen Olası Deprem ve Tusunimi gerçekleşirse Bakırköy İlçesi sınırlarında bulunan Ataköy Sahilinde yapılan bu devasal binalarda İşyerleri olan ve Yaşayan Denize Sıfır seviyede olan yerleşim yerleriyle ilgili olarak Pisikolojimiz bozuldu,Akşamları Hane halkı olarak sabahlara kadar deprem ve Tusunami beklemekten uyuyamıyoruz . En kısa zamanda Evimizi 3’e5’e Bakmadan satıp daha güvenli yerlere taşınacağız diye konuşmaya başladılar.
BU BİNALAR ACABA BİNA YÜKSEKLİĞİYLE ORANTILI OLARAK 4-5 KAT AŞAĞIYA ÇAKILMIŞMI ?
17,20 veya 25 katlı en azından dört beş kat aşağı doğru binayı çakmanız gerekiyor. Yani binayı çaktığınız zaman şu oluyor; yapının o salınımı azaltıyor, toprağın ritmiyle binanın salınım ritmi birbirine uyumlu hale geliyor.
Resimlerde görülen devasal binalar Depreme karşı ne kadar güvenli ?
Buraya nasıl inşaat İmar izinleri verildi ?
Bu Binalarda Asma Katlar varmı ?
BU BİNALARDA ASMA KAT VARSA !… PROBLEM ÇOK BÜYÜK…
Binalarda bundan sonra Asma kat olmayacak !…
Yıkımın birinci nedeni asma kat’ diyerek açıkladı.İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’ne sunuldu: Zorunlu olacak!
Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası kentlerde yapı stokları merak konusu oldu. Konuya ilişkin konuşan İnşaat Mühendisi İhsan Karagöz, asma katlı yapılar ve bodrumu olmayan binaların yıkımın birinci nedeni olduğunu söyledi. Öte yandan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’ne sunulan düzenlemeye göre, kentte yeni inşa edilecek binalarda bundan sonra asma kat olmayacak. 2’den fazla katı bulunan binalarda bodrum zorunluluğu getirilecek.
Asma katın katlar arası düzensizliğe neden olduğunu ve binanın simetrisini bozduğunu ifade eden İhsan Karagöz, yüksek katlı binalarda ise mutlaka bodrum katı olması gerektiğini belirterek, “Siz bir gökdelen yapıyorsanız 17,20 veya 25 katlı en azından dört beş kat aşağı doğru binayı çakmanız gerekiyor. Yani binayı çaktığınız zaman şu oluyor; yapının o salınımı azalıyor, toprağın ritmiyle binanın salınım ritmi birbirine uyumlu hale geliyor. Bizim de amacımız bu.” diye konuştu.
“ASMA KATLAR YIKIMIN NEDENLERİNDEN BİR TANESİ”
Karagöz, “Kahramanmaraş merkezli depremlerde binaların yıkılış nedenlerini incelediğimizde, yumuşak kat dediğimiz asma katların yıkımın nedenlerinden bir tanesi olduğunu gördük. Aynı zamanda kısa kolon etkisi yaratan tasarımlar ve bodrumu olmayan binaların yine bu depreme karşı hasar aldığını gördük. Özellikle Adana’da 17 veya 20 katlı binalarda tek kat bodrum yapıldığını ve bu binaların hasar aldığını gördük. Dolayısıyla buradaki bodrumların bir katta yapılmasının yetersiz olduğunu gördük. Biz bunlara katlar arası düzensizlik diyoruz. İstiyoruz ki bir yapıda katlar arası düzensizlik olmasın. Burada asma katı kastetmiyorum. Belki yüksek katı düşünebiliriz. Yüksek kat yapılabilir ama o zamanda onun kolonlarını, kirişlerini yani taşıyıcı sistemini ona göre tasarlamanız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
“SONRADAN ASMA KAT YAPAMAZSINIZ”
Binalarda kullanıcı müdahalesiyle yapılan hataların ölümcül sonuçları olduğunu belirten İnşaat Mühendisi İhsan Karagöz, “Asma katlar sonradan kaçak olarak yapılmıyor projelendirilirken yapılıyor veya yüksek kat yapılıyor.
17,20 veya 25 katlı en azından dört beş kat aşağı doğru binayı çakmanız gerekiyor. Yani binayı çaktığınız zaman şu oluyor; yapının o salınımı azaltıyor, toprağın ritmiyle binanın salınım ritmi birbirine uyumlu hale geliyor. Bizim de amacımız bu.” dedi.