Site Rengi

Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
Smiley facehttps://cesurtv.com/
Smiley face

İstanbul’un İlk Bilim Merkezi Bilim Üsküdar Açıldı

11.05.2023
132
A+
A-
İstanbul’un İlk Bilim Merkezi Bilim Üsküdar Açıldı

Bilim Üsküdar’ın açılışına Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal katıldı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Bilim Üsküdar’ın yeni etaplarının açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin en kapsamlı bilim merkezini coşkulu bir kalabalıkla İstanbul’a armağan ettiklerini söyledi. Tesisin hayırlı olmasını dileyen Kurum, “Gençlerimize de, Üsküdar’ımıza da bu yakışırdı. Ben bu tesisin nice bilim insanlarını, gençlerimizi, geleceğimizi emanet edeceğimiz çocuklarımızı yetiştireceğine inanıyorum.” dedi. Kurum, geleceğin teminatı olan gençlerle birlikte çalışmaya, onların önünü açmaya devam edeceklerini aktararak, “Çünkü çok iyi biliyoruz gülüşü, neşesi, mutluluğu, gökyüzünde güneş gibi parlayan siz kıymetli gençlerimizi zirveye taşımak, sizlere daha güzel bir gelecek sunabilmek, yeni atılımların öncüsü yapmak Türkiye’yi güçlü ve büyük kılmak demektir. Bu ideal için çalışıyoruz, bunun için koşturuyoruz.” ifadelerini kullandı.

 “Her zaman gençlerimizin önünü açacağız”

Gençlere daha iyi bir gelecek inşa etmek için gece gündüz demeden çalışmaya devam edeceklerini vurgulayan Kurum, açılışını gerçekleştirecekleri Bilim Üsküdar’da gençlerin birer bilim insanı, mucit olarak yetişmelerine katkı sağlayacaklarını ifade etti. Kurum, merkezde astronomiden uzay ve havacılığa, teknolojiden matematiğe, doğa bilimlerinden tasarıma kadar farklı farklı atölyelerde çocukların, gençlerin eğitim alacağını kaydederek, “Teknoloji üreten bir nesil yetiştirmek için milli, yerli teknoloji hamlesi kapsamında alacağınız eğitimlerle siber güvenlikten üretime, ileri robotiğe kadar farklı alanlarda sizler kendinizi geliştirme fırsatı yakalayacaksınız.” dedi. Gençlere inandıklarını ve güvendiklerini belirten Kurum, “Birileri gençlerimize güvenmeyip Amerika Birleşik Devletleri’nde gençlerimizin istikbalini arasa da biz daima Türk gençliğiyle, buradaki gençlerimizle yol yürümeye devam edeceğiz. Gençlik projelerimizle, teknoloji festivallerimizle, millet bahçelerimizle, her türlü imkanımızla daima gençlerimizin destekçisi olacağız. Her zaman gençlerimizin önünü açacağız.” diye konuştu.

“Türkiyemiz Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, Türkiye Yüzyılı’na milli teknoloji hamlesi ve tam bağımsız Türkiye idealiyle adım atıyor”

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Üsküdar’daki bilim merkezi Bilim Üsküdar’ın açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin milli teknoloji hamlesinin önemine dikkati çekti. “Türkiyemiz Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, Türkiye Yüzyılı’na milli teknoloji hamlesi ve tam bağımsız Türkiye idealiyle adım atıyor. ” diyen Kacır, bu yolculukta en kıymetli hazinenin, en büyük kuvvet çarpanının Türk gençliği olduğunu dile getirdi. Bu anlayışla Türkiye’nin dört bir tarafında gençlere yönelik birçok projeyi Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın öncülüğünde hayata geçirdiklerini belirten Kacır, “İşte Türkiye’nin dört bir yanına, 81 şehrimizin tamamına 100 Deneyap Teknoloji Atölyesi açtık. 11 yaşından itibaren öğrencilerimizi, özel yetenekli öğrencilerimizi tespit ediyoruz. Şehir şehir, ilçe ilçe, kasaba, kasaba, köy köy, özel yetenekli öğrencilerimizin ellerinden tutuyor, onları teknoloji geliştirme eğitimlerine dahil ediyoruz. Robotikten kodlamaya siber güvenlikten yapay zekaya, yeni nesil teknoloji alanlarında onları yetiştiriyoruz. İşte bu merkezde olduğu gibi Türkiye’nin dört bir yanında bilim merkezleri kuruyoruz.” diye konuştu.

Gençlere, yaparak öğrenme ve takım çalışması esaslı eğitimlerden istifade etmesine imkan tanıdıklarını anlatan Kacır, sözlerini şöyle tamamladı: “Ama zannediyorum gençlerimiz için yaptığımız en önemli iş, en büyük iş tam bağımsız Türkiye mührünü tarihe vurduğumuz ve bu yıl 2 milyon 547 bin ziyaretçiyle yeni bir dünya rekoruna imza attığımız dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST… Evet bu yıl yine Atatürk Havalimanı’ndaydık. Yine dev bir TEKNOFEST’e sizlerle hep birlikte imza attık. Başkaları Türkiye’nin geleceğini Amerikan şirketlerinde göredursunlar. Başkaları hala en iyisinin yabancılardan geleceği hayallerini kuradursunlar. Biz Türkiye’nin istikbalini, Türkiye’nin geleceğini Türk gençliğinde görmeye, Türk gençliğinin alın terinde, akıl terinde, heyecanında, coşkusunda görmeye devam edeceğiz. İnşallah tam bağımsız Türkiye yolunda, hep birlikte Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde yürüyüşümüzü sürdüreceğiz. Rabbim yolumuzu açık etsin.”

“Türkiye’nin sergi sayısı en fazla bilim merkezi”

Açılışta konuşan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, “Türkiye’nin geleceğini inşa etme noktasında, milli teknolojinin en önemli unsuru olan insan kaynağına yatırım anlamına gelen önemli bir girişim olan TEKNOFEST’teydik. Gerçekten muhteşemdi. İnsan kaynağına yapılan yatırımın devamlılığı, sürdürülebilirliği noktasında bu sürecin sadece beş gün değil, üç yüz altmış beş gün gerçekleşebilmesi için de işte bu bilim merkezlerimiz var. Bilim Üsküdar bu açıdan çok kıymetli.” açıklamasında bulundu.

TÜBİTAK olarak bilim merkezlerini insana yatırım yapmak anlamında önemli birer araç olarak gördüklerini kaydeden Mandal, “Şu ana kadar 16 tane bilim merkezimizin sözleşmesini imzaladık. 6 tanesini de açtık.” dedi.

Üsküdar Bilim Merkezini diğerlerinden ayıran özellikler olduğunu kaydeden Mandal, “Burada bizim desteğimiz ve belediyenin desteğiyle birlikte 306 tane sergi var. Bu şu an Türkiye’deki en fazla sergi sayısının olduğu bilim merkezimiz. O anlamda kapsamlı ve büyük derken gerçekten Türkiye’deki bilim merkezlerimiz açısından 9 farklı temada en geniş çerçevede sergi sayısına sahip bilim merkezimiz olacak. Bu gerçekten kıymetli.” ifadelerini kullandı.

Bilim Üsküdar’ın İstanbul’un ilk bilim merkezi olduğuna vurgu yapan Mandal, “Biz bugün İstanbul’daki bilim merkezimizin açılışını gerçekleştiriyoruz. İki gün önce Esenler’de yeni bir bilim merkezimizin de temelini attık. Yarın da inşallah Gaziantep’te bilim merkezimizi açacağız.” diye konuştu.

Prof. Dr. Hasan Mandal, “Bilim merkezleri projesi TÜBİTAK’ın 2014 yılından beri yürüttüğü bir proje. Ama genelde hep sergi odaklı. Gelen misafirlerimizin ziyaret ettiği, öğrendiği, etkileştiği belki dokunduğu ama atölye kavramını Bilim Üsküdar’la birlikte biz yaygın hale getirdik. Dolayısıyla Bilim Üsküdar’ın sadece kendisine değil bulunduğu bölgeye değil, Türkiye’deki insan kaynağının yetiştirilmesinde ve özellikle gençlerimizin, çocuklarımızın, öğrencilerimizin yetiştirilmesinde, TEKNOFEST’e gelen bir milyon öğrencimizin yarışmalara aday olmasında bu atölye çalışmaları çok kıymetli. Dolayısıyla şu an biz bilim merkezini kurgularken sergiden daha çok atölye kavramını ön plana getirmeye çalışıyoruz.” değerlendirmelerinde bulundu.

“TÜBİTAK’ın da paydaşı olduğu, Deneyap Teknoloji Atölyelerinin çıkış noktalarından birisi. Dolayısıyla bu anlamda da yine Bilim Üsküdar çok kıymetli. Ben eminim Bilim Üsküdar’ın gelecekte yapacakları çok daha farklı olacak. Çok daha yenilikçi olacağız.” diyen Mandal, “İlk Konya’yla başlamıştık. 2014 yılından itibaren bilim merkezlerimizde altı buçuk milyonu aşkın ziyaretçimiz oldu. Yaklaşık beş yüz bin de atölye çalışmalarına katılan gençlerimiz, çocuklarımız var.” ifadelerini kullandı.

Daha açılmadan ilginin yoğun olduğunu belirten Mandal, “Bilim Üsküdar’ın bugün resmi açılışını yapacağız. Resmi açılışından önce 16 bin ziyaretçiye ulaştı ama bundan daha önemlisi Türkiye’deki atölyeye katılan beş yüz bin öğrencimizin, gençlerimizin, çocuklarımızın iki yüz bini Bilim Üsküdar’a geldi” dedi.

TÜBİTAK Başkanı “Biz sadece bugün Üsküdar’ın değil, İstanbul’un değil, Türkiye’nin geleceğine,  insan kaynağına yapacağımız yatırımın açılışı için buradayız.” vurgusu yaptı.

“’Köklerden göklere’, bir anlamda o güçlü köklere dayanıp ülkemizin tam bağımsız ve müreffeh yarınlarını oluşturacak genç kardeşlerimizi yetiştirmeyi hayal ettik”

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, “Bilim Üsküdar’ın ilk fazı, teknoloji atölyeleriyle 2018 yılında açıldı ve burada daha mütevazi bir açılış yaptık. O günden bugüne ekip arkadaşlarımdan da öğrendiğim kadarıyla ve başkanımızdan edindiğim bilgiye göre 550 binden fazla genç kardeşimiz buradaki teknoloji atölyelerinde eğitim aldılar.” dedi. Bayraktar, “Deneyap projelerinde şunun hayalini kurduk; buradan kendine güvenen, medeniyetimizin kadim köklerine, inancımıza dayanan, insansız hava araçlarımızda slogan alarak diyoruz ya ‘köklerden göklere’, bir anlamda o güçlü köklere dayanıp ülkemizin tam bağımsız ve müreffeh yarınlarını oluşturacak genç kardeşlerimizi yetiştirmeyi hayal ettik. Hatta medeniyetimizin adalet, iyilik, güzellik ve ahlak değerleriyle yüksek teknoloji harmanlandığında medeniyetimizin sesinin daha gür bir soluk kazanması hayaliyle yola çıktık.” ifadelerini kullandı. Dünyada da birçok örneği bulunan bilim merkezi projesinin önemine değinen Bayraktar, “Burada alınan eğitimlerin belki bugün hemen sonucunu görmesek de aynen bizim insansız hava araçlarındaki mücadelemizdeki gibi yani 20 sene boyunca çalışıyorsunuz ve o 20 sene sonunda dünya lideri oluyorsunuz. Artık bunu bütün dünya ikrar ediyor. Ama bir yandan şu da oluşmuş oluyor. Bir bakıyorsunuz ki Türkiye’de 20 senede sadece hava araçları değil, özellikle savunma sanayinde birçok farklı alanda nice nice projeler doğmuş oluyor. Tabii burada en önemli husus söylediğim gibi az önce de TÜBİTAK Başkanımız bahsetti, sürekli gayret ve azim… Bizler konuşmaya başlamadan önce burada Kur’an-ı Kerim tilaveti yapan hocamız bize medeniyetimize, inancımıza, gelen ilk emri okudu. ‘Oku, Yaradan Rabbinin adıyla oku.’ Rabbimizin bize ilk emri bu. Peki o ‘oku’ dediği sadece Kur’an-ı Kerim kitabımız mı yoksa neyi kastediyor? Tüm kainatı kastediyor. Rabbimiz bize bunu emrediyor  ve okurken sadece materyalist bir merakla değil, onu düşünerek okumamızı, o yarattığı ayetleri, kainattaki eserlerini aynen onun ayetleri gibi onu hatırlayarak okumamızı emrediyor. İşte biz böyle bir medeniyetin çocuklarıyız aslında. Birkaç yüzyıl öncesine döndüğümüzde bütün dünyayı, alimlerimiz bu anlayışla aydınlatmışken maalesef bu bağımızı yitirdiğimizden son birkaç yüzyılda yüksek teknolojide, bilimde yani Cenab-ı Mevla’nın bize olan emrini tam olarak idrak edip yerine getiremediğimizden bilimde de teknolojide de maalesef hak ettiği yerde olamadı ne ülkemiz ne de medeniyetimiz. İşte bu gibi merkezler bir anlamda bunların tohumlarını oluşturuyor. Buradan çıkacak, yetişecek genç kardeşlerimiz, o mana alemindeki inancı da birleştirerek, o emri de doğru anlayarak, kainatı da doğru okuyarak işte medeniyetimizin ahlak, adalet ve iyilik rüzgarının, iyilik değerlerinin tüm dünyada daha gür bir soluk kazanmasına vesile olacak inşallah.”

Törende konuşmaların ardından Bakan Kurum, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve Üsküdar Belediye Başkanı Türkmen ile kurdele keserek, merkezin yeni etaplarının açılışını yaptı. Bakan Kurum ve beraberindekiler, açılışın ardından merkeze eklenen “Vücudumuzun 24 Saati ve Duyu Organları”, “Robotik”, “İletişim”, “Otomotiv”, “Finans”, “Gökyüzünde ve Ötesinde Milli Teknolojiler” ve “Mavi Gezegen” etaplarını gezdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.