Ekrem İmamoğlu İ Taksi Sistemi Neden Çalışmıyor ?I Gökhan Gülmez
cesur@cesurtv.com email hattımıza ve 05370178587 numaralı Whatsap haber ihbar hattımıza hemen hemen her gün İstanbul’lunun Taksi bulamama problemlerinden dolayı çok sayıda şikayet almaktayız.İstanbulun Taksi sorunu sık sık olarak basınada konu olmaktadır.Geçtiğimiz gün yine taksi sorunu yaşayan bir vatandaşımız bize Taksi sorununun İBB den dolayı kaynaklandığını buna örnek olarakta 2017 Yılında İ Taksi uygulamasına geçilen İstanbul taksilerinde yaklaşık olarak 2 seneye yakındır İ taksi uygulamasının çalışmadığını belirtmesi üzerine.Haber merkezimizden bana bir telefon geldi ve şikayetin konusu kısaca bana anlatıldı.Bende aldığım bilgiye istinaden İ Taksi Uygulaması olan bir taksiye bindim ve şöförle sohbet etmeye başladım.Şöföre İ Taksi çalışıyormu diye sorduğumda Kameramı gördüğü için abi aç kameranı cevap vereyim demesi üzerine bende kameramı açarak taksici kardeşimizle ropörtaj yaptık.Taksici bana ne soruyorsun Git Ekrem İmamoğluna sor demesiden dolayı bende buradan İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkanı sayın Ekrem İmamoğlu’na soruyorum.Sayın Başkan İ Taksi için Taksiciler İBB’ye Para ödedikleri halde İ Taksi uygulaması ve sistemi neden çalışmıyor ? Taksicilerin zararı,Vatandaşın çektiği eziyet hakkında NE YAPACAKSIN ?Bu soruna neden çözüm bulmuyorsunuz ?
İ TAKSİ NEDİR ?iTAKSİ NE ZAMAN FAALİYETE BAŞLADI ? iTAKSİ HAKKINDA BİLGİ
İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak ilklere imza atmak bizim işimiz. Akıllı şehir uygulamalarıyla ilgili birçok projemiz var. Bugün de İstanbul ve Türkiye adına önemli bir proje olan İTAKSİ, taksi uygulamasını tanıtıyoruz. Bu sayede kent içi ulaşımda önemli yer işgal eden, taksilerle ilgili çok önemli çalışmayı gerçekleştirdik. Taksiciler odamız ve taksici esnafıyla beraber yaptığımız çalıştaylarda belirlediğimiz en kullanılabilir projeyi hayata geçiriyoruz. İlk etapta 4 bin takside uygulanacak bu çalışmada tüm istek ve arzuları dikkate aldık. Vatandaşımızın taksi ihtiyacını daha hızlı bir şekilde karşılayabilecek, yollarda boşta giden taksi sayısını azaltabilecek, taksilerin etkin ve verimli kullanımını ortaya çıkaracak ve şoför arkadaşlarımızın hizmet kalitesini artıracak bir çalışmayı hayata geçiriyoruz” diye konuştu.
Taksilerin bir merkezden takibinin ve kontrolünün yapılacağı sistemin kalitesinin teknolojik imkanlarla ölçülebilir olmasının da çok önemli olduğunu dile getiren Baraçlı, şöyle konuştu;
Zaman ve Enerji Tasarrufu ile Trafik de Rahatlayacak
“İTAKSİ ile vatandaşımızın anında en yakın boş bir taksiye ulaşabilmesini sağlamış oluyoruz. Ülkemiz yılda 60 milyar lira üzerinde enerji ithalatı gerçekleştiriyor. Yollarda boş gezen araçların sayısını azaltarak hem enerji tasarrufu sağlayacağız hem trafiği rahatlatacağız hem de İstanbul ulaşımını kolay erişilebilir kılacağız. Bu çalışmanın en önemli özelliği yerli ve milli bir yazılım olmasıdır. Bu ülkemiz açısından çok önemli. Herkes ölçülebilirliği ve denetlenebilirliği destekliyor. Tüm proje bu sistem üzerinde kurulu olduğundan dolayı Taksici esnafı ve Taksiciler Odası da bu çalışmayı sonuna kadar destekliyorlar” ifadesini kullanan Baraçlı, “Bu proje hem yolcu güvenliği hem sürücü güvenliği hem de ödeme kolaylığı açısından çok önemli. Bu sayede taksicilerimiz ve vatandaşlarımız daha rahat ve güvenli seyahat edebilecek. Yolcularımız bir merkezden hizmet veren kayıtlı taksilere binecek. Vatandaş ve taksici arasındaki problemleri de bu projeyle ortadan kaldırıyoruz” şeklinde konuştu.
İstanbulkart ile Ödeme İmkanı
İTAKSİ’de İstanbulkart ile ödeme imkanı olacağının da altını çizen Baraçlı, yolcuların taksiye binmeden İBB NAVİ ile nereye gideceğini belirleyerek ücreti de hesap edebileceğini söyledi. Bu sayede taksimetredeki oynamaların ve buna benzer şikayetlerin ortadan kalkacağını belirten Baraçlı, sözlerini şöyle sürdürdü;
Kameralı Güvenlik
“İBB olarak bir merkezden hatta evimizden taksi sistemini takip edecek noktaya geleceğiz. Taksi içindeki kamera kayıtları aracın içinde kalacak, herhangi bir merkeze aktarılmayacak. Güvenlik ile ilgili bir problem olduğunda teknik ekiplerimiz bu kamera görüntülerini alıp inceliyor. Bu görüntüler belirli bir süre takside saklı kalıyor. Daha sonra kendi kendini imha ediyor. Projede İTAKSİ merkezinin yanı sıra tamamen milli bir mobil uygulamamız da var. Cep telefonu akıllı uygulamalarıyla en yakın yerdeki boş taksiyi çağırabiliyorsunuz. Taksi şoförü çağrıyı kabul ettiği andan itibaren taksi direk size geliyor. Bu merkezimizden de kontrol ediliyor. Yani vatandaş memnuniyetini en üst düzeye çıkartacak ve şikayetleri sıfırlayacak bir çalışma olacak.” Programda İTAKSİ ile birikte, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından elektrikli araçlar için üretilen şarj ünitesi de tanıtıldı. İlk etapta İTAKSİ için kullanılacak sistem, yakın zamanda bütün İstanbul’a yayılacak.
Çağır Gelsin “İTAKSİ”
İTAKSİ kapsamında yapılacak olan uygulamalar millileşme ve yerlileşme hamlesine uygun, tamamen Türk mühendisleri tarafından geliştirilen yerli yazılım ile hayata geçiriliyor. Toplu Ulaşım Denetim ve Yönetim Merkezi, tüm toplu ulaşım araçlarını merkezi kontrol ile izleyecek. Taksilerin yönlendirilebilmesi ve koordine edilebilmesi ile sürücü ve yolcu güvenliği sağlanacak. Müşteriyle sürücüyü en hızlı ve ekonomik rota ile buluşturacak. Dinamik planlama yapmaya olanak sağlayan ve anlık ulaşım taleplerine cevap verebilecek bu sistem, milli bir yazılımın dünya pazarında yer edebilecek bir marka değerine ulaşma imkanını sağlayacak. Yeni sistem sadece İstanbul’a özgü değil, dünya çapında bir Türk markası oluşturma çabası içinde geliştirildi.
“İTAKSİ” Özellikleri
♦ İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yetkilendirilmiş ve sisteme kaydedilmiş araçlar için, akıllı telefonlar üzerinden yolcuların sorgulama ve çağrı yapabilmesi,
♦ Sorgulara ve çağrılara hızlı ve etkin bir şekilde cevap verilebilmesi için, kullanıcıya, kendi tercihlerine göre, en uygun güzergah alternatiflerinin sunulması,
♦ Araç takip hizmetlerini kullanan sisteme kayıtlı araçların uzaktan izlenebilmesi ve bunlardan çağrı kapsamında olanların yolcuya yönlendirilmesi,
♦ Sürücülerin ve yolculuğun hizmet kalitesinin puanlanması sağlanarak müşteri memnuniyetinin arttırılması,
♦ Hangi araçta hangi şoförün çalıştığının takibi ve şoför hizmet kalitesinin sürekliliğinin sağlanması,
♦ Sürücüleri ve araçları kayıt altında tutarak müşteri güveninin ve emniyetinin arttırılması,
♦ Zaman, yakıt kayıpları ve bekleme sorunlarının engellenmesi, toplu ulaşım hizmetine erişim kolaylığı,
♦ Trafikte boş dolaşan taksi sayısının azaltılması ile gereksiz trafik yoğunluğunun engellenmesi,
♦ Güncel hayatın bir parçası olan kredi kartı ve diğer akıllı ödeme sistemlerinin (İstanbulkart, mobil ödeme vb.) entegrasyonu ile ulaşım sektörüne nakit dışında alternatif ödeme yöntemlerinin kazandırılması ve sisteme kayıtlı taksilerin takip edilebilmesi ile mükerrer taksi plakası kontrolünün sağlanması.
Taksicinin İşini Kolaylaştıran Çözümler
♦ Aracın boşta gezmesine gerek kalmadan taksi ile yolcunun buluşması,
♦ Boşta gezmenin engellenmesi ile yakıt ve zamandan tasarruf ,
♦ Toplu Ulaşım Denetim ve Yönetim merkezi ile entegre edilebilen güvenlik kamerası, panik düğmesi ve GPS ile takip,
♦ Kurulacak tablet ile sürücüye anlık navigasyon desteği,
♦ Sistemde tüm yolculukların kayıtlı olması,
♦ Elektronik ödeme taleplerine cevap verebilme,
♦ Taksilerdeki hizmet kalitesinin yükseltilmesiyle taksicilik mesleki standartları yükselmesi.
Yolcunun İşini Kolaylaştıran Çözümler
♦ Yolculuk öncesi (yaklaşık) ücret hesaplayabilme,
♦ Şehrin her yerinden tek bir tuş ile taksi çağırabilme,
♦ Güvenli yolculuk,
♦ Kredi kartı ile ödeme,
♦ İstanbulkart ile ödeme,
♦ Geçmiş yolculukların kaydı ile takside unutulan eşyalara ulaşılabilme imkanı,
♦ Çoklu dil desteği,
♦ Sürücülerin puanlanabilmesi ve puana göre taksicinin seçilebilmesi,
♦ Sık kullanılan adresleri (evim, işyerim vb) ve tercihleri kaydedebilme özelliği,
♦ Taksi çağrılırken; araç segmentine göre (Sarı taksi, Turkuaz Taksi, Siyah Taksi, Deniz Taksi) filtreleme yapabilme,
♦ İleri tarihli veya periyodik tekrarlayan rezervasyon yapabilme.
Nasıl Çalışır?
♦ Araç çalıştırıldığında cihaz da otomatik olarak çalışır ve araç çalıştığı müddetçe çalışmaya devam eder.
♦ Aracın çağrı kabul etmesi için sürücünün sisteme giriş yapması gereklidir.
♦ Sürücü kimliğinin doğrulanması veritabanı üzerinden yapılacaktır.
♦ Veritabanı zamanında cevap vermez ise, Taksi Yönetim Portalı veritabanındaki bilgiler ile doğrulama yapılacaktır.
♦ Sisteme, kayıtlı sürücüler tarafından giriş yapılmadığı durumlarda, sürücünün yolculuk başlatması engellenmez ancak yönetime bildirimde bulunulur.
♦ Cihaza yeni bir sürücünün giriş yapabilmesi için, mevcut kullanıcı oturumu onay alınarak sonlandırılır.
♦ Çağrı ekranında, harita üzerinde aracın konumu, müşteri kabul mesafesi ve müsaitlik durumu (meşgul/uygun/yolcu var) görülür. Müşteri kabul mesafesi yönetimce belirlenen aralıktan seçilir.
♦ Yolculardan çağrı geldiğinde; çağrı oluşturan yolcunun (maskelenmiş) isim ve soyisim bilgisi, çağrı oluşturulan adres, ödeme tipi, aracın ve yolcunun harita üzerindeki konumu ve çağrı başlangıç noktasına rota oluşturulan bir ekran gelir.
♦ Gelen çağrıda “Kabul et” ve “Yoksay” butonları vardır. Sürücü çağrıyı kabul ederse “Yolcuya Gidiliyor” ekranı gelir. Bu ekranda müşterinin konumu ve o noktaya rotalama görülür. Müşteriye ulaşıldığında “Seyahati Başlat” butonu veya ilgili taksimetre butonu ile seyahat başlatılır.
♦ Gelen çağrı reddedilirse uygulama çağrı ekranına geri döner.
♦ Çağrı kabul edildikten sonra yolcuya gidilen süre içerisinde uygulama içi arama yapılabilir. (Yolcu soy ismi maskelenip, telefon numarası gizlenir.)
♦ Çağrı kabul edildikten sonra iptal edilmesi durumunda, açılan ekranda iptal gerekçesi girilerek çağrı sonlandırılmış olur.
♦ Ekranda ;
• Yolcu (maskelenmiş) isim-soyisim bilgisi,
• Harita üzerinde aracın konumu ve hareketleri,
• Gidilecek adrese (yolcu tarafından bitiş noktası girilmişse) yol tarifi vardır.
• Ayrıca bitiş noktası girilerek sürücü tarafından yol tarifi alınabilme seçeneği yer alır.
♦ Bitiş noktasına gelindiğinde, sürücü “Seyahati Bitir” butonu veya ilgili taksimetre butonu ile seyahati tamamlar ve “Ödeme Ekranı”na geçilir.
♦ Seyahatin bitirilmesi ile yolcu da “Ödeme Ekranı”na yönlendirilir.
♦ Sürücü seyahat boyunca araçta bulunan “Acil Durum Butonu”nu kullanabilir.
♦ Yolcu seyahat anında ödeme tipini değiştirmek isterse;
• Kredi kartından nakit ödemeye direk geçiş yapabilir.
• Nakitten kredi kartına geçiş yapabilmek için sürücünün onayı gerekir.
♦ İTAKSİ Modülü hem taksici ve hem de taksi kullanıcı ara yüzleri bulunan bir uygulamadır.
Promosyonlar ve Teşvikler
♦ Yolcu, sistem tarafından tanımlanan promosyonları görmek, incelemek veya kendi gireceği promosyon kodlarını tanımlamak için menüde bulunan “Promosyonlarım” sayfasına gider.
♦ Sistem tarafından tanımlanan veya kod girerek tanımlanan promosyonların -varsa- kullanım sürelerini (tarihlerini) burada görüntüleyebilir.
♦ Yeni promosyon kodu bu sayfadaki butonun yönlendirdiği sayfa ile girilebilir.
Proje Süreci
İBB İtaksi projesi lansmanı yapıldıktan sonra ilk 4000 adet taksi için ekipman montajına başlanılacaktır. Montaj alanı olarak İETT Hasanpaşa ve İETT Topkapı Garajları seçilmiş olup, söz konusu alanlarda 8’er adet olmak üzere toplam 16 aracın aynı anda montaj yapılabileceği montaj istasyonu mevcut. İlk 4000 taksi çalışma ruhsatnamelerinin süreleri bitenlerden seçilecek olup sonraki aşamada 17.395 taksinin peyderpey sisteme kaydolması hedefleniyor.
Sistem kapsamındaki tablet bilgisayar, panik butonu ve iç-dış kamera montajlarını tamamen ücretsiz olarak gerçekleştirebilmek için randevularınızı 7 gün 24 saat randevu.itaksi.com adresinden kolaylıkla alabilirsiniz.