Cep telefonları da siber saldırıyla uzaktan patlatılır mı?
İsrail’in Lübnan’da yaptığı saldırı tüm dünyanın gündemine oturdu. Hizbullah’ın iletişim kurmak için kullandığı çağrı cihazlarını sinyal göndererek aynı anda patlatan İsrail, tüm dünyayı şaşkına çevirdi. Şimdi herkes ‘benzer bir saldırı cep telefonlarıyla da yapılabilir mi?’ sorusunu yanıt aramaya başladı.
İsrail, Hizbullah’ın iletişim kurmak için kullandığı çağrı cihazlarını patlatıp en az 9 kişinin ölümüne 3 bine yakın kişinin yaralanmasına sebep oldu. İsrail’in bu eşi görülmemiş suikast yöntemi tüm dünyayı şaşkına çevirirken akıllara ‘Benzer bir saldırı telefonlarla da yapılabilir mi?’ sorusunu getirdi.
Saldırının sonuçlarından çok biçimi gündem konusu oldu.
KOMPLO TEORİLERİ BAŞLADI
İsrail’in saldırıyı nasıl bir yöntemle yaptığı henüz netlik kazanmadı ancak akılara bir çok soruyu ve komplo teorisini getirdi.
CEP TELFONLARIYLA DA SALDIRABİLİR Mİ?
Bu sorulardan biri de “Hemen hemen herkesin kullandığı cep telefonlarıyla da aynı saldırı yapılabilir mi?” oldu.
İSRAİL ‘TELEFON BOMBASI’NI 1996’DA KULLANDI
Sözcü’de yer alan habere göre; İsrail telefon bombası suikastı tekniğini geçmişte kitlesel olmasa da kullanmıştı. İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın Batı Şeria taburunu yöneten ve İsrail Filistin savaşında intihar bombası tekniğini geliştirmesiyle tanınan Yahya Abdullatif Ayyaş 1996 yılında telefon bombasıyla öldürüldü.
Yine Motorola’ya bağlı “Teletrim” markalı cihaz paylaşımları yapılmasına karşın bu görsellerin sağlam cihazlara ait olduğu fark edildi. Sosyal medyada paylaşılan son cihaz ise Tayvan menşeli “Apollo Gold” şirketi tarafından üretilen ve Hong Kong menşeli “Apollo Systems HK” şirketi tarafından satılan “Gold Apollo Rugged Pager AR924” model ürün. Paylaşımlarda parçalanmış ancak model bilgileri okunabilen Apollo marka çağrı cihazlarının görselleri yer aldı.
Öte yandan söz konusu şirketler, bu cihazlarının satışını cep telefonları ve internetin yaygınlaşması nedeniyle uzun süre önce durdurdu. Buna karşın bu modellerin ikinci el satışları olduğu görülüyor.
ABD YORUM YAPMAKTAN KAÇINDI
ABD Dışişleri Bakanlığı, Lübnan’da Hizbullah unsurlarının kullandığı çağrı cihazlarının eş zamanlı olarak patlatılması olayıyla herhangi bir ilgilerinin bulunmadığını ve olayın sorumlusunun kim olduğuna ilişkin bir değerlendirme yapmayacaklarını bildirdi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, “ABD’nin bu işle bir ilgisinin olmadığını söyleyebilirim.
ABD, bu olayla ilgili önceden bilgi sahibi de değildi. Şu anda olayla ilgili bilgi topluyoruz.” ifadesini kullandı. Israrlı sorular karşısında saldırının sorumlusunun İsrail olup olmadığına ilişkin yorum yapmaktan kaçınan Miller, “ABD Dışişleri Bakanı Blinken bölgedeyken böyle bir saldırı yapmak sizce de bölgede ABD’nin tansiyonu düşürme çabalarına zarar vermiyor mu?” şeklindeki bir soruya yanıt vermekten kaçındı.
İSRAİL GENELKURMAY BAŞKANI PATLAMALARIN ARDINDAN DEĞERLENDİRME TOPLANTISI YAPTI
İsrail ordusundan yapılan açıklamaya göre İsrail Genelkurmay Başkanı Halevi, akşam saatlerinde “tüm alanlarda saldırı ve savunmada hazırlıklı olmayı” ele alan bir durum değerlendirmesi yaptı. Açıklamada, ayrıca iç cephe komutanlığının, halkın uyması için verilen güvenlik direktiflerinde herhangi bir değişiklik olmadığı kaydedildi.
MOSSAD İDDİASI
Sky News Arabia’nın çeşitli kaynaklara dayandırdığı haberinde ise Lübnan’daki geniş çaplı çağrı cihazı saldırısının, İsrail dış istihbarat teşkilatı MOSSAD’ın Hizbullah’ın iletişim cihazlarını teslim almadan önce ele geçirmesi sayesinde mümkün olduğunu öne sürdü. Kaynağa göre MOSSAD, cihazların pillerine “PETN” adı verilen güçlü bir patlayıcı madde yerleştirdi ve bataryaların sıcaklığını uzaktan yükselterek patlattı.
İsrail, dünyada daha önce eşi görülmemiş bir yöntemle Hizbullah üyelerinin iletişim aracı olarak kullandığı çağrı cihazlarını patlattı.
Saldırının sonuçlarından çok biçimi gündem konusu oldu.
KOMPLO TEORİLERİ BAŞLADI
Sözcü’de yer alan habere göre; İsrail telefon bombası suikastı tekniğini geçmişte kitlesel olmasa da kullanmıştı.