Manisa’ya Çin mahallesi kuruluyor: “2 bin 500 Çinli aileleriyle gelecek”
Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, Egedesonsöz’e açıklamalarda bulunan, Çinli otomotiv fabrikası BYD’nin Manisa’ya fabrika kuracak olmasının kent ekonomisine önemli katkı sunacağını söyledi.
BYD, Türkiye’ye yatırım yapma kararı almıştı. 1 milyar dolarlık yatırım için Manisa tercih edilmişti. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek bölgeye 2 bin 500 Çinli çalışan ve ailesinin kente geleceğini de aktardı. Zeyrek “İçinde Çin sokağının da olduğu yeni yaşam alanları oluşturmaya çalışıyorum.
Ben mimarım ve tam da çözüme ulaşabilecek mesleğe sahibim” dedi.
Dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi Çinli BYD firması ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında, geçtiğimiz temmuz ayında sözleşme imzalanmış, bu anlaşma dünya otomotiv sektöründe büyük yankı uyandırmıştı. Yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırım için Manisa Organize Sanayi Bölgesi sınırlarındaki 160 hektarlık alanda altyapı çalışmaları başladı.
20 BİN KİŞİYE İSTİHDAM
Doğrudan 5 bin, dolaylı olarak 20 bin kişiye istihdam sağlaması beklenen yatırımla ilgili bilgi veren Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Tesisler 2026’da üretime başlayacak, imzalar atıldı. Manisa OSB’de yer tahsis süreci tamamlandı. Fabrika inşaatına ilişkin izin başvuruları gerçekleştirildi” demişti.
MANİSA’DA ÇİN MAHALLESİ KURULUYOR
Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, Egedesonsöz’e açıklamalarda bulunan, Çinli otomotiv fabrikası BYD’nin Manisa’ya fabrika kuracak olmasının kent ekonomisine önemli katkı sunacağını söyledi.
Zeyrek, yaklaşık 20 bin kişilik istihdamın sağlanacağı bölgeye 2 bin 500 Çinli çalışan ve ailesinin geleceğini de aktardı.Zeyrek, Çin’den gelecek çalışanların ülkeye adaptasyonu çalışmalar yapacaklarını belirterek şunları söyledi:
“BYD’nin parasını Manisa’da tutmam lazım benim. İçinde Çin sokağının da olduğu yeni yaşam alanları oluşturmaya çalışıyorum. Ben mimarım ve tam da çözüme ulaşabilecek mesleğe sahibim.
Aslında bir tane daha Vestel geliyor Manisa’ya. Yaklaşık 20 bin kişinin çalışacağı alandan bahsediyoruz. Burada onunla birlikte yan sanayiler gelmeye başlıyor. Yeni OSB bölgelerine yönlendiriyorum gelen sanayicileri. Soma, Kırkağaç gelişsin diye.
Türkiye – Çin Halk Cumhuriyeti Siyasi İlişkileri
Türkiye ile Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) arasındaki diplomatik ilişkiler 1971 yılında tesis edilmiştir. İkili ilişkiler her iki ülkenin de dışa açılmaya başladığı, ekonomik ve siyasi olarak yükseldiği 1980’lerden itibaren hareketlilik kazanmıştır. 2021 yılında Türkiye-ÇHC arasındaki diplomatik ilişkilerin 50. yılı idrak edilmiştir.
İlişkiler 2010 yılında “Stratejik İşbirliği” düzeyine yükseltilmiştir.
Ülkemiz, çok boyutlu dış politikası çerçevesinde ÇHC’yle ilişkilerini milli menfaatler temelinde geliştirirken, Uygur Türklerinin temel hak ve özgürlüklerine önem atfetmektedir.
Dönemin ÇHC Başbakanı Wen Jiabao 7-9 Ekim 2010 tarihlerinde, ÇHC Devlet Başkanı Xi Jinping, Devlet Başkan Yardımcılığı döneminde 20-22 Şubat 2012 tarihlerinde ülkemizi ziyaret etmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımız, 8-11 Nisan 2012 tarihlerinde Başbakan olduğu dönemde, son olarak da 2 Temmuz 2019 tarihinde ÇHC’yi ziyaret etmiştir.
Sayın Cumhurbaşkanımız ile ÇHC Devlet Başkanı Xi Jinping ayrıca, 2015 yılından bu yana çeşitli uluslararası toplantılar marjında bir araya gelmiştir (G-20 Hanco, G-20 Antalya, 2018 yılında BRICS Johanesburg ve G-20 Buenos Aires ile 2019 yılında CICA Duşanbe ve G-20 Osaka Zirve toplantıları).
ÇHC Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi, diplomatik ilişkilerin 50. yıldönümü kapsamında 25 Mart 2021 tarihinde ülkemizi ziyaret etmiştir.
Sayın Bakanımız ise 12 Ocak 2022 tarihinde ÇHC’ye ziyarette bulunmuştur.
Benim Gazeteci veya dost ortamında Türkiye’de yaptığım seyahatlerde yıllardır sohbet arasında çevremdeki insanlara çinliler hakkında ne düşünüyorsunuz diye sorduğumda hiç bir zaman olumsuz bir cevap almadım. En çok verilen cevapta Çinlilerin çok çalışkan ve kanunlara saygılı yaşadıkları cevabınıda almışımdır. Türk milletinin çinli insanlara bakış açısı her zaman pozitif olmuştur.
DIŞ İŞLER BAKANLIĞI WEP SAYFASINDAN ÇİN HAKKINDA ALINAN BİLGİLER
Çin Halk Cumhuriyeti’nin Siyasi Görünümü
1 Ekim 1949 tarihinde kurulan ÇHC’nin siyasi yapısı tek parti yönetimine dayanmaktadır. 1921 yılında kurulmuş olan, iktidardaki Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) 90 milyonu aşkın üyesi bulunmaktadır. ÇKP’nin Genel Sekreteri aynı zamanda Devlet Başkanı’dır.
ÇKP 19. Kongresi 18-24 Ekim 2017 tarihlerinde gerçekleştirilmiştir. ÇKP Kongreleri 5 yılda bir düzenlenmektedir. Sözkonusu kongrelerde, yeni Politbüro Daimi Komitesi üyeleri ve 5 yıllık hedefler belirlenmekte, geçmiş dönemin muhasebesi yapılmaktadır.
ÇHC’nin bugünkü Anayasası 1982 yılında onaylanmıştır. Anayasa’ya göre devletin merkez organları; ÇHC Devlet Başkanlığı, Devlet Konseyi, Merkezi Askeri Komisyon, Ulusal Halk Kongresi (UHK), Çin Halkının Siyasi Danışma Konferansı (ÇHSDK), Yüksek Mahkeme ve Başsavcılıktır.
Devlet Konseyi (Hükümet), devlet idaresinin ve yürütme erkinin en üst organıdır. Hükümet işlerini Devlet Konseyi takip etmektedir. Devlet Konseyi 4 Başbakan Yardımcısı, 5 Konsey üyesi, 25 Bakan’dan oluşmakta ve başında Başbakan bulunmaktadır. Devlet Konseyi, idari mevzuata ilişkin yasama işlemlerini gerçekleştirmeye yetkilidir. Başbakan, Devlet Başkanı tarafından atanır ve görevinden alınır.
Devlet yönetiminin en yetkili organı, ÇKP Merkez Komitesi’ne bağlı olan Politbüro Daimi Komitesi’dir. Daimi Komite, Hükümetin de üzerinde bir kurum olup, ülkeyi ilgilendiren önemli konularda son söz sahibidir. Yedi üyeden oluşan Daimi Komite’nin başkanı Devlet Başkanı Xi Jinping’dir. Başbakan da Komite’nin üyeleri arasındadır.
Ulusal Halk Kongresi (UHK) olarak adlandırılan Meclis, geniş tabanlı temsile dayanmaktadır. Eyaletlerden, özerk bölgelerden, doğrudan merkeze bağlı şehirlerden, özel idari bölgelerden ve silahlı kuvvetlerden seçilen temsilcilerden oluşmaktadır. Üyeleri 5 yıllık dönemler için seçilmektedir. UHK yılda bir kez iki hafta süreyle Mart ayında toplanmaktadır. UHK’nin toplam 2951 (2021) üyesi bulunmaktadır.
Ayrıca, ÇKP liderliğinde siyasi danışma ve istişarelerin yapıldığı “Çin Halkının Siyasi Danışma Konferansı” (ÇHSDK) adlı bir mekanizma da mevcuttur.
Xi Jinping, ÇHC Devlet Başkanlığı görevini 14 Mart 2013 tarihinde üstlenmiş olup, 5-20 Mart 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilen 13.ÇHC Ulusal Halk Kongresi ve Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı Ulusal Komitesi toplantılarında bu göreve yeniden seçilmiş ve yeni Devlet Konseyi (Hükümet) belirlenmiştir. Sözkonusu Kongre sürecinde ayrıca Çin Anayasası’nda Devlet Başkanlığı görev süresini beş yıllık iki dönemle sınırlayan hüküm kaldırılmıştır.
Başlıca İhraç Ürünlerimiz: Mermer ve traverten, diğer kıymetli metal cevherleri ve konsantreleri, kurşun, krom, bakır, demir, çinko, tabii borat cevherleri, bor oksitleri ve borik asitler
Başlıca İthal Ürünlerimiz: Hücresel/diğer kablosuz ağlar için telefonlar, otomatik bilgi işlem makinaları ve üniteleri, ses-görüntü ve diğer bilgileri almaya, çevirmeye ve vermeye yarayan araçlar, kompresör, konvertör
İkili ticaret hacminde ilk kez 1 milyar ABD Doları’nın aşıldığı 2000 yılından bu yana ticari ilişkilerimizde önemli ivme kaydedilmiş olmakla birlikte, ticaret açığımız devam etmektedir.
Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) 2021 itibarıyla dünya genelinde ikinci büyük ticari ortağımızdır.
Türkiye-ÇHC 16. Dönem Karma Ekonomik Komisyon (KEK) Toplantısı 27 Eylül 2009 tarihinde Pekin’de düzenlenmiştir.
Türkiye-ÇHC İş Konseyi 1992 yılında kurulmuştur. Son İş Forumu toplantısı, Sayın Cumhurbaşkanımızın 29-30 Temmuz 2015 tarihlerinde ÇHC’ye gerçekleştirdikleri resmi ziyaret kapsamında Devlet Başkanı Xi Jinping’in de katılımıyla Pekin’de düzenlenmiştir.
Türk gıda ve tarım ürünlerinin Çin’e ihracatının artırılmasına yönelik çalışmalar sürdürülmektedir. Halihazırda ülkemizden Çin’e yoğunluklu olarak meyve, hayvansal ve bitkisel katı ve sıvı yağ, antepfıstığı, hububat, un, nişasta ve müstahzarları, su ürünleri ve süt ürünleri ihracatı yapılmaktadır.
Çin’in ülkemize yapmış olduğu toplam yatırım miktarı 4 milyar Dolar’ın üzerindedir. Son dönemde artmakta olan yatırımların sektörel dağılımı; enerji, altyapı, lojistik, finans, madencilik ve telekomünikasyon alanlarındadır.
İki ülke Merkez Bankaları arasında 2019’da imzalanan ikili para takası (swap) anlaşması, 15 Haziran 2021 tarihinde güncellenerek, 35,1 milyar TL ve 23 milyar Çin Yuanı artırılmış ve böylelikle toplam 46 milyar TL ve 35 milyar Çin Yuanı işlem hacmine ulaşmıştır.
Türkiye, Çin’in başlattığı ve kısaca “Kuşak ve Yol” olarak adlandırılan “İpek Yolu Ekonomik Kuşağı” ve “21’inci Yüzyıl Deniz İpek Yolu” girişiminin hayata geçirilmesi için yürütülen çabaları desteklemekte ve sözkonusu girişim açısından kilit bir konumda yer almaktadır.
Sayın Cumhurbaşkanımız, Devlet Başkanı Xi Jinping’in evsahipliğinde 14-15 Mayıs 2017 tarihlerinde Pekin’de düzenlenen “Kuşak ve Yol Zirvesi”ne katılmışlardır.
Türkiye, Çin‘den Avrupa’ya uzanan kuzey hattını tamamlayıcı bir nitelik taşıyan ve Çin ile Avrupa arasında ilave bir bağlantı koridoru açan “Trans-Hazar-Orta Koridor” projesini hayata geçirmeyi hedeflemektedir. ÇHC’nin “Kuşak ve Yol” girişimini ülkemizin “Orta Koridor” projesiyle uyumlaştırmak amacıyla iki ülke arasında 2015 yılında Mutabakat Muhtırası imzalanmıştır. Bu kapsamdaki işbirliğinin geliştirilmesine yönelik çalışmalar sürmektedir. “Orta Koridor” projesinin en önemli bileşenlerinden biri olan Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı, 2017’de faaliyete geçmiş olup, her geçen gün işlerliği artmaktadır. Türkiye-Çin istikametindeki ilk doğrudan yük treni seferi, “Orta Koridor” güzergahını kullanarak Aralık 2020’de gerçekleştirilmiştir.
2018 yılı “Çin’de Türkiye Turizm Yılı” olarak kutlanmış, bu vesileyle çeşitli etkinlikler düzenlenmiştir. 2018 yılında Çin’den ülkemize gelen turist sayısı % 60 artışla 394 bine ulaşmış, 2019 yılında 565 bini aşmıştır.
Pekin’de 2021 Mayıs ayında Yunus Emre Enstitüsü açılmıştır.
Vize:
Umuma mahsus pasaport hamili Türk vatandaşlarının, ÇHC’ye gelmeden önce Çin’in ilgili dış temsilciliğinden vize almaları gerekmektedir. Hong Kong ve Makau’ya seyahat eden vatandaşlarımız ise vizeden muaftır. Hong Kong ve Makau’dan ÇHC anakarası için vize almak mümkün değildir.
ÇHC vize rejimine göre, hamili oldukları vize kategorisini (X,Z,F,L, vb…) değiştirmek isteyen yabancıların, Çin’den çıkış yaparak istedikleri türde vize için tekrar başvuruda bulunmaları gerekmektedir.
Vatandaşlarımızın, vizelerinin tek girişli mi çok girişli mi olduğunu Çin’e gelmeden önce kontrol etmeleri, Çin’e giriş yaptıktan sonra vize sürelerini geçirmemeye dikkat etmeleri önemle tavsiye olunur. Vize ihlalinde bulunan yabancılar para ve hapis cezasına çarptırılabilmekte ve haklarında Çin’e giriş yasağı konulabilmektedir.
Çin’e giriş vizesi ve devam etmekte olan pandemi sürecindeki ilave kısıtlamalar ile ilgili ayrıntılı bilgi için, ÇHC’nin Ankara Büyükelçiliği’ne ya da İstanbul Başkonsolosluğu’na başvurulması gerekmektedir.
Vatandaşlarımızın ÇHC’ye seyahat etmeden önce Kovid-19 bağlamında ÇHC makamlarınca alınmış olan ve ülkeye girişte uygulanan kısıtlamalar hakkında ÇHC’deki temsilciliklerimizin tavsiye ve uyarılarını dikkate almaları uygun olacaktır.
ÇHC’den Hong Kong’a seyahat:
Çin anakarasından Hong Kong’a geçmek ve daha sonra tekrar Çin’e geri dönmek isteyen vatandaşlarımızın geri dönüşlerini teminen gerekli vizelerinin olması gerekmektedir. Bu durumdaki vatandaşlarımızın, Çin’e gelmeden önce çift girişli vize almalarında fayda bulunmaktadır.
ÇHC’den transit geçişler:
ÇHC’deki uluslararası havalimanlarında, aktarmalı uçak biletine sahip olup, uluslararası uçuşlarla ÇHC üzerinden üçüncü ülkeye transit geçiş yapan yabancı ülke vatandaşları, giriş limanından ayrılmamak ve 24 saatten fazla kalmamak koşuluyla transit vizesinden muaf tutulabilmektedir. Öte yandan, aşağıda kayıtlı 9 havalimanı dışında, diğer havalimanlarında sözkonusu muafiyetten yararlandırmak konusunda, ÇHC Sınır Kontrol makamlarının takdir yetkisi bulunmaktadır. Bu muafiyetten yararlanmasına izin verilmeyen, uçuşu engellenen vatandaşlarımızın, aktarma yapılacak havalimanını görev bölgesinde bulunduran Pekin Büyükelçiliği tel: +86 152 0130 9412, Şanhay Başkonsolosluğu: + 86 159 2103 6931 veya Guanco Başkonsolosluğu:+86 181 2783 4907 ile temas etmeleri uygun olacaktır.
– Beijing Capital Airport
– Beijing Daxing Airport
– Shanghai Pudong Airport
– Hangzhou Xiaoshan Airport
– Xiamen Gaoqi Airport
– Guangzhou Baiyun Airport
– Shenzhen Bao’an Airport
– Chengdu Tianfu Airport
– Xi’an Xianyang Airport”
Havaalanından çıkılmasını ya da 24 saatten daha uzun süreyle konaklamayı gerektiren transit geçişler için, ÇHC Büyükelçiliğinden/Başkonsolosluğundan vize alınması gerekmektedir.
Pasaportların geçerlilik süresi:
Çin’e girişte, pasaport geçerlilik süresinin en az altı ay olması şartı aranmaktadır.
İkamet bildirimi zorunluluğu:
Yabancıların ÇHC’ye girişini takip eden 24 saat içinde ikamet ettikleri adresi bulundukları şehirdeki Kamu Güvenliği Müdürlüğü’ne bildirmeleri gerekmektedir. Otelde konaklayan vatandaşlarımızın kayıt işlemi otele girişte otel görevlilerince yapılmaktadır.
Altı aydan uzun süreli ikametler:
ÇHC’de çalışmak veya öğrenim görmek üzere ya da özel sebeplerle altı aydan uzun süreyle ikamet etmek üzere gelecek yabancıların, ÇHC Büyükelçiliği tarafından tasdiklenmiş bir sağlık belgesi ibraz etmeleri istenmektedir. İstenebilecek diğer belgelerle ilgili ayrıntılı bilgi için ÇHC’nin Ankara Büyükelçiliği ile irtibata geçilmesi uygun olacaktır.
Kimlik ibrazı
16 yaş ve üzerindeki tüm yabancıların pasaportlarını daima yanlarında bulundurmaları gerekmektedir. Polis tarafından, özellikle büyük sportif, kültürel veya siyasi etkinlikler sırasında sık sık pasaport kontrolü yapılabilmektedir. Pasaportunu ibraz edemeyen ve durumunu açıklayamayan yabancılar para cezasına çarptırılabilir, hatta gözaltına alınmaları sözkonusu olabilir. Pasaportunu yanında taşımak istemeyen vatandaşlarımızın yanlarında fotokopisini bulundurmaları ve pasaportlarını otelde güvenlikli kasada muhafaza etmeleri mümkündür.
Kayıp/Çalıntı pasaportlar:
Çin’e geçici olarak gelen vatandaşlarımızın pasaportlarını kaybetmeleri ya da çaldırmaları halinde, kendilerine seyahat belgesi düzenlenebilmesi için bizzat Büyükelçiliğimize ya da Başkonsolosluklarımıza başvurmaları gerekmektedir. Dolayısıyla pasaportunu kaybeden vatandaşlarımız, Büyükelçiliğimizin ya da Başkonsolosluklarımızın olduğu şehirlere tren ya da iç hat uçak yolculuğuyla gelmek durumunda kalabilmektedir. Bu yolculuk, vatandaşımızın o sırada bulunduğu şehrin uzaklığına bağlı olarak çeşitli süreler alabilmektedir.
Çin makamları ayrıca, düzenlenen seyahat belgelerine çıkış vizesi alınması şartını getirmektedir. Çıkış vizesinin alınması, yerel koşullara göre, vatandaşımıza seyahat belgesinin düzenlenmesinin ardından ortalama on iş gününü bulabilmektedir. Bu çerçevede, pasaportlarını çaldıran veya kaybeden vatandaşlarımızın ülkemize dönebilmeleri için, Çin’deki sözkonusu şartlar gereği, bir süre beklemeleri ve uçuş tarihlerini değiştirmeleri gerekebilmektedir
Yerel yasa ve düzenlemeler:
ÇHC’de uyuşturucu ile ilgili suçlar ölüm cezasına kadar varan ağır cezalara tabidir. Kumar Çin’de yasaktır. Bunun tek istisnası, Makau Özel İdare Bölgesi’dir.
ÇHC’de fuhuş ile uyuşturucu madde bulundurmak/taşımak yasak olup, bu tür suç işleyenler ağır cezalara çarptırılmaktadır.
Ülkemizde olduğu gibi, ÇHC’de de eski eserlerin ülke dışına çıkarılması yasaktır.
Çin makamları kamu düzeninin bozulmaması için azami özen göstermektedirler. Yetkililerden izin alınmadan yapılan toplu gösterilere katılınması halinde, sınırdışı edilme ya da gözaltına alınma sözkonusu olabilir.
Ticari anlaşmazlıklar:
ÇHC’de ticari anlaşmazlıkların mahkemelerde çözülmesi zordur. Çinli firmalarla herhangi bir akit altına girecek olan vatandaşlarımızın, mutlaka uygun bir avukattan yasal destek almaları gerekmektedir. ÇHC’de iş yapan vatandaşlarımızın, ticari bir anlaşmazlıkta Çinli firmanın dava açması halinde Çin hükümetinin mesele sonuçlanıncaya kadar Çin’den çıkışlarına yasak getirebileceği hususunu hatırda tutmaları uygun olacaktır. Ticari uyuşmazlıklarla ilgili olarak Büyükelçiliğimiz Ticaret Müşavirliği ile irtibata geçilmesi mümkündür.
İş insanlarımızın ticari bir faaliyet öncesi herhangi bir para transferi yapmadan, Çinli şirket hakkında ilgili Ticaret Müşavirliğimiz kanalıyla araştırma yapması kuvvetle tavsiye edilir.
Çin’deki diğer yabancılar meyanında Türk vatandaşlarının da iş yaptıkları Çinli şahıslar veya bunların tuttuğu kişiler tarafından istekleri dışında alıkonuldukları ve para veya benzeri başka taleplerle tehdit edildikleri görülmüştür. Çin polisi, yeterli kanıt olmadığı sürece bu tür vakalara müdahil olmayı tercih etmemektedir. Vatandaşlarımızın bu tür durumlarla karşı karşıya kalmamak için azami ölçüde müteyakkız olmalarında fayda bulunmaktadır.
NOT : Haberin altında bulunan bilgiler Dış İşleri Bakanlığı sayfasından alıntıdır. Dış İşleri Bakanlığı sayfasının Güncellemediğinden dolayı Çin – Türkiye İlişkileri özellikle 2023 ve 2024 yılında çok çok ileri seviyelere taşınmıştır.
Çin ve Türkiyenin Gerek ekenomik, Gerekse Sanayi,Teknoloji ,Turizm ve diğer konularda İşbirliği ve Stratejik ortaklık yapması çok doğru ve her iki ülkenin Liderlerinin ve Üst düzey yöneticilerinin olumlu yaklaşımlardan dolayı pek çok konuda ortak kararlar alması mükemmel bir yönetimdir . Ümit ederim ilerleyen yıllarda her iki ülke vatandaşlarının da seyahat ve vize zorluklarının en az seviyeye girerek seyahat özgürlüklerinin önündeki engellerinin kaldırılması Çin – ÇKP Ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için daha iyi olacaktır.
Çin Şirketlerinin Türkiyede yatırım yaparak ,Çin vatandaşlarının Türkiye ye çalışmak için gelmesini Türk milleti çok olumlu karşılamaktadır. ve Türkiye de Milletin Çin İnsanlarına karşı bakış açıları her zaman güzel ve olumlu olmuştur.