Site Rengi

Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
Smiley facehttps://cesurtv.com/
Smiley face

Karma gerçeklik ve Microsoft Mesh

19.03.2021
141
A+
A-
Karma gerçeklik ve Microsoft Mesh

Karma gerçeklik ve Microsoft Mesh

Karma gerçeklik teknolojisi temelinde gerçek ve sanal dünyayı birleştirerek tek bir potada eriten ve deneyimi kullanıcılarına aktaran bir teknoloji olarak çalışıyor.

Geçtiğimiz dönemlerde hem sanal hem de artırılmış gerçeklik teknolojileri ile ilgili gelişmeleri sizlere aktarmıştık. Bu yazımızda ise bu iki heyecan verici teknolojiyi bir arada sunan karma gerçeklik (Mixed Reality) teknolojisinin detaylarına yakından bakacağız.

Karma gerçeklik teknolojisi temelinde gerçek ve sanal dünyayı birleştirerek tek bir potada eriten ve deneyimi kullanıcılarına aktaran bir teknoloji olarak çalışıyor. Bu iki dünyanın bir araya gelmesi ile hem daha gerçekçi hem de sınırları olmayan bir deneyim sunulabiliyor.

Kısacası karma gerçeklik ile birlikte hem fiziksel hem de sanal nesneler gerçek zamanlı olarak etkileşime geçebiliyor. Böylelikle sanal gerçekliğin yapaylığından uzak gerçeğe daha yakın bir deneyim sunulmuş oluyor. Karma gerçeklik teknolojisi uzun yıllardır üzerine çalışılan bir teknoloji olsa da şu ana günlük hayatımızın bir parçası haline gelemedi.

Bu durumu değiştirmek isteyen markaların başında ise Microsoft yer alıyor. Geliştirdiği HoloLens 2 ile birlikte kurumsal müşterilerine karma gerçeklik deneyimi sunan Microsoft, kısa süre önce ise Microsoft Mesh platformunu görücüye çıkardı.

Azure üzerine kurulmuş bir karma gerçeklik platformu olan Microsoft Mesh akıllı telefonlardan PC’lere, sanal gerçeklik gözlüklerinden artırılmış gerçeklik gözlüklerine kadar pek çok cihazda holografik bir deneyim sunma hedefi ile geliştirildi. Microsoft Mesh platformunu kullanan uygulamalar sayesinde kişiler nerede olursa olsunlar sanal bir şekilde iş arkadaşları veya diğer kişiler ile bir araya gelerek çalışmalarını sürdürebilirler.

Özellikle Corona virüs salgını nedeniyle pek çoğumuzun evlerden çalıştığı düşünüldüğünde Microsoft Mesh teknolojisi uzaktan çalışmaya yeni bir boyut kazandıracak gibi görünüyor. Microsoft’un aktardığı bilgilere göre Microsoft Mesh birlikte kullanıcılar gerçek zamanlı olarak 3D modellerlerle çalışabilecek.

Microsoft Mesh platformu HoloLens 2‘nin de desteği ile birlikte kullanıcılarının gerçek zamanlı olarak hologramları veya avatarları yaratarak diğer kullanıcılar tarafından etkileşime geçilebilir olmasını sağlayacak. Microsoft Mesh ile ilgili paylaşılan videoyu aşağıda bulabilirsiniz.

Karma gerçeklik ile ilgili bir diğer hamle ise Apple tarafından geldi. Apple’ın karma gerçeklik gözlüğünün 2022 yılında karşımıza çıkabileceğini dün sizlere aktarmıştık. Apple ile ilgili yaptığı doğru tahminler ile tanınan ünlü analist Ming-Chi Kuo, tarafından aktarılan bilgilere göre Apple’ın karma gerçeklik gözlüğü Sony’nin micro-OLED ekran teknolojisini kullanacak. Önümüzdeki yıl satışa sunulması beklenen karma gerçeklik gözlüğünün fiyatının ise 1000 dolar seviyelerinde olması bekleniyor.

1000 dolarlık fiyatın bir karma gerçeklik gözlüğü için oldukça uygun olduğunu da belirtelim. Karşılaştırmak gerekirse Microsoft Mesh platformunu kullanabilen HoloLens 2 ürünü ABD’de 3 bin 500 dolar fiyat etiketi ile satılıyor. Apple’ın karmak gerçeklik gözlüğü haricinde planları olduğunu da aktaralım. Apple’ın planları arasında artırılmış gerçeklik gözlüğü ve artırılmış gerçeklik destekli kontakt lensler üretmek de yer alıyor.

Karma gerçeklik teknolojisi tıpkı sanal ve artırılmış gerçeklik teknolojileri gibi yolun henüz başında olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Fakat karma gerçeklik teknolojisinin günümüzün en heyecan verici teknolojilerinden olduğunu da bir gerçek. Karma gerçekliğin günlük hayatımızda kullandığımız bir teknoloji haline gelmesine henüz birkaç yıl daha var gibi görünüyor ve ben o günleri sabırsızlıkla bekliyorum.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.