Site Rengi

Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
Smiley facehttps://cesurtv.com/
''Janvak ''Smiley facehttps://www.jandarmavakfi.com.tr/

ÖZDEMİR SABANCI

22.03.2021
306
A+
A-

ÖZDEMİR SABANCI

Vizyon Ege, Kim Kimdir?

Sadıka-Hacı Ömer Sabancı çiftinin en küçük oğlu olan Özdemir Sabancı, 1941 yılında Adana’da doğdu. Tarsus Amerikan Koleji’nde lise öğrenimini tamamladıktan sonra, İngiltere Manchester’da Kimya Mühendisliği tahsili yaptı. Daha sonra İsviçre’de aynı konuda ihtisas sahibi oldu.

Özdemir Sabancı, Sabancı Topluluğu’nun en büyük sanayi birimlerinden Sasa şirketini kuran ve geliştiren kişiydi. İlgi alanı olan petrokimya konusunda ürettiği başarılı projelerle, Sasa’yı dev bir kimya tesisi haline getirdi.

Otomotive olan özel ilgisi sayesinde, Temsa’da Mitsubishi Maraton otobüsleri, midibüsleri ve ticari araçlarının üretimini başlattı. Proje üretme konusunda üstün yeteneği olan Özdemir Sabancı, Japonlarla %50-%50 ortaklıkla Toyotasa ve Yazakisa fabrikalarının kuruluşunu sağladı. Özdemir Sabancı’nın büyük çabalarıyla kurulan Toyota otomobil fabrikası Türk otomotiv sanayiinde çağdaş teknolojiye geçişte ve dışa açılmada kilometre taşı oldu.

Sabancı Holding Sentetik Elyaf Otomotiv ve Plastik Grubu Başkanı olan Özdemir Sabancı’ya Sasa, Temsa, Toyotasa, Pilsa, Yazakisa, Sapeksa ve Akkardansa şirketleri bağlıydı.

1970 yılında Sevda Girişken’le evlenen Özdemir Sabancı, Demir ve Serra adında iki çocuk sahibiydi. 1996 senesinde Özdemir Sabancı aramızdan zamansız ayrıldı.

Hacı Ömer Sabancı Vakfı tarafından yaptırılan İstanbul’daki liseye ve Üsküdar Amerikan Lisesi’ndeki Spor Salonu’na, Adana’daki Çukurova Üniversitesi Kapalı Yüzme Havuzu’na, Antalya’daki Kongre ve Konser Salonu’na, İsparta’daki Hidroterapi Havuzu’na Özdemir Sabancı adı verildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.