Site Rengi

Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
Smiley facehttps://cesurtv.com/
''Janvak ''Smiley facehttps://www.jandarmavakfi.com.tr/

Hindistan ve Pakistan bugün İndus Su Antlaşması ile ilgili görüşmeler yapacak

23.03.2021
154
A+
A-

Hindistan ve Pakistan bugün İndus Su Antlaşması ile ilgili görüşmeler yapacak.

Hindistan ve Pakistan’ın bugün İndus Su Antlaşması ile ilgili görüşmeler yapmaları bekleniyor, burada İslamabad’ın anlaşmaya göre Chenab nehrindeki Hint hidroelektrik projesinin Yeni Delhi tasarımlarına itirazlarına ilişkin sorunların burada İndus Komisyon Üyeleri arasında devam eden görüşmeler sırasında gündeme gelmesi muhtemel her iki ülkenin.

Hindistan ve Pakistan’ın bugün İndus Su Antlaşması ile ilgili görüşmeler yapmaları bekleniyor, burada İslamabad’ın anlaşmaya göre Chenab nehrindeki Hint hidroelektrik projesinin Yeni Delhi tasarımlarına itirazlarına ilişkin sorunların burada İndus Komisyon Üyeleri arasında devam eden görüşmeler sırasında gündeme gelmesi muhtemel her iki ülkenin.

Görüşmeler , yıllık Daimi İndus Komisyonu toplantısı kapsamında iki yılı aşkın bir aradan sonra yapılıyor . Son görüşme Ağustos 2018’de Lahor’da gerçekleşti.

Hindistan heyetine, Merkez Su Komisyonu, Merkezi Elektrik Kurumu ve Ulusal Hidroelektrik Santrali’nden danışmanlarının katılacağı PK Saxena liderlik ederken, Pakistan heyetine İndus Komiseri Syed Muhammed Meher Ali Şah başkanlık ediyor.

Pakistan heyeti Pazartesi akşamı buraya geldi .

Pakistan’ın Chenab nehri üzerindeki Hindistan hidroelektrik projelerinin tasarımına itiraz etmesi muhtemel

Bugün başlayan iki günlük görüşmelerde, Pakistan’ın, suyu büyük ölçüde İndus Suları Anlaşması uyarınca Pakistan’a tahsis edilen Chenab nehri üzerindeki Hindistan hidroelektrik projelerinin tasarımına itiraz etmesi muhtemeldir.

İki komisyon üyesi arasındaki bu toplantı, aynı zamanda iki birlik bölgesine – Ladakh ve Jammu ve Keşmir – oyulmuş olan Cammu ve Keşmir eyaletine özel statü veren 370. Maddenin yürürlükteki hükümlerinin Ağustos 2019’da iptal edilmesinden sonra gerçekleşti.

Hindistan o zamandan beri bölge için Durbuk Shyok (19 MW), Shankoo (18.5 MW), Nimu Chilling (24 MW), Rongdo (12 MW), Ratan Nag (10.5 MW) Leh’de bulunan birkaç hidroelektrik projesini onayladı; Mangdum Sangra (19 MW), Kargil Hunderman (25 MW) ve Tamasha (12 MW) Kargil’de.

Hindistan’ın Pakistan’ı projeler hakkında zaten bilgilendirmiş olması nedeniyle, bu konunun toplantı sırasında tartışılması muhtemeldir.
Görüşme öncesinde PK Saxena, “Hindistan, Antlaşma kapsamındaki haklarının tam olarak kullanılmasına kararlı ve sorunların tartışma yoluyla dostane bir şekilde çözüleceğine inanıyor” dedi.

IWT, her iki komisyon üyesini de yılda en az bir kez toplanmaya yönlendirir.

İndus Suları Anlaşması (IWT), iki komisyon üyesini dönüşümlü olarak Hindistan ve Pakistan’da olmak üzere yılda en az bir kez toplanmaya yönlendirir.

Ancak salgın nedeniyle geçen yıl Yeni Delhi’de Mart ayında yapılması planlanan toplantı iptal edildi. Antlaşma yürürlüğe girdiğinden beri ilk toplantı olacaktı.

Temmuz 2020’de Hindistan, Pakistan’a İndus Suları Anlaşması (IWT) ile ilgili bekleyen konuları tartışmak için toplantının neredeyse koronavirüs salgınının hemen ardından yapılmasını teklif etmişti, ancak Pakistan , Attari kontrol noktasında görüşmeler yapmakta ısrar etti .

Ancak buna yanıt olarak Hindistan, salgın nedeniyle toplantının Attari Ortak Kontrol Noktasında yapılmasının elverişli olmadığını söyledi. Durumdaki iyileşmeyle birlikte, bu zorunlu toplantı Covid-19 ile ilgili tüm protokollerle yapılıyor.

1960 yılında Hindistan ve Pakistan arasında imzalanan İndus Suları Anlaşması hükümleri uyarınca, doğu nehirlerinin (Sutlej, Beas ve Ravi) yıllık yaklaşık 33 milyon akr fit (MAF) olan tüm suları, sınırsız kullanım için Hindistan’a tahsis edilmiştir. . Oysa batı nehirlerinin (Indus, Jhelum ve Chenab) yıllık yaklaşık 135 MAF suları büyük ölçüde Pakistan’a tahsis edilmiştir.

Antlaşmaya göre Hindistan’a, tasarım ve işletim için belirli kriterlere tabi olarak batı nehirlerindeki nehir projeleri aracılığıyla hidroelektrik üretme hakkı verildi. Antlaşma ayrıca Pakistan’a, Hindistan’ın batı nehirlerindeki hidroelektrik projelerinin tasarımına itiraz etme hakkı veriyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.