Site Rengi

Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
Smiley facehttps://cesurtv.com/
''Janvak ''Smiley facehttps://www.jandarmavakfi.com.tr/

Çin firması Trendyol’da kuryelerin direnişi sonuç verdi

30.01.2022
237
A+
A-

Trendyol’da kuryelerin direnişi sonuç verdi: Zam oranı yüzde 11’den 38,8’e yükseldi

Araçlı kuryelerin eylemleri sonucu Trendyol, yüzde 11’lik zammı yüzde 38,8’e yükseltti. Çalışanlar, şirket genel merkezi önündeki eylemlerini sonlandırdı.

Trendyol’da çalışan yüzlerce araçlı kurye, yüzde 11 oranındaki sefalet zammını protesto etmek için Trendyol genel merkezi önünde toplandı. Trendyol yöneticileri ile çalışanların seçtiği temsilciler arasındaki görüşme sonuçlandı. Trendyol, yüzde 11’lik zammı yüzde 38,8’e yükseltti. Yapılan açıklamanın ardından çalışanların genel merkez önündeki eylemi sona erdi.

YÖNETİM İLE GÖRÜŞÜLDÜ

Trendyol genel merkezi’taki genel merkezi önünde toplanan yaklaşık iki yüz araçlı kurye, enflasyonunun çok altındaki yüzde 11’lik zammı protesto etti. Kontak kapatan araçlı kuryeler geçinebilecek ücret talep etti.

Trendyol önünde bekleyen çalışanların aralarında seçtiği temsilciler yönetimle görüşmeye başladı. Görüşmeler sürerken genel merkez önündeki bekleyiş de devam etti.

ZAM ORANI YÜZDE 38,8’E ÇIKTI

Görüşmede yüzde 11’lik zam oranı yüzde 38,8’e yükseltildi. Buna göre bir araçlı kuryenin hakedişi aylık en az 12 bin 500 TL+KDV olacak. Ayrıca hiçbir çalışanın eyleme katıldığı için sözleşmesinin sonlandırılmayacağı konusunda garanti verildi.

Eyleme Bağımsız Maden-İş Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu ve Nakliyat-İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu da destek verdi.

TRENDYOL’DAN AÇIKLAMA

Çalışanların eylemine dair Trendyol tarafından yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Mevcut iş modelimiz doğrultusunda, taşıyıcı iş ortaklarımıza taşıdıkları paket başına ödeme yapılmakta; ‘iş ortağı destek paketleriyle’ de aylık hakedişlerinin belli bir seviyenin üzerinde kalması sağlanmaktadır.

2022 yılı içerisinde, bir taşıyıcı iş ortağının faaliyet gösterdiği süreye bağlı olarak taşıdığı paket sayısına göre toplam hakedişinin aylık en az 12.500 TL+KDV olması, iş ortaklarımızın da beklentilerini karşılar şekilde, garanti altına alınmıştır.

Mevcut iddialarda ise, sadece ‘iş ortağı destek paketleri’nde geçerli olan hizmet bedeli artış oranı ön plana çıkarılmıştır. Tek başına bu oran üzerinden değerlendirme yapmak eksik ve yanıltıcı sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. Trendyol tüm iş ortaklarının memnuniyetini her şeyin önüne koyan bir şirkettir. Bundan sonra da böyle olmaya devam edecektir.”

ERCÜMENT AKDENİZ: İŞÇİLERİ VAHŞİCE SÖMÜREN SÖZLEŞMELİ SİSTEME KARŞI MÜCADELE

Ercüment Akdeniz de sosyal medya hesabı Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Trendyol emekçileri kazandı! Şimdi sıra, işçileri birer ‘esnaf’ haline getirerek ve onları birebirleriyle rekabete zorlayarak vahşice sömüren sözleşmeli sisteme karşı mücadelede. ‘Kurallı güvenceli iş, kadrolu işçi’ talebi birliğin yeni harcı olmalı” dedi.

ESNAF KURYE SİSTEMİ NASIL İŞLİYOR?

İşçi olarak kurye çalıştırmayan Trendyol, kendisi açısından daha kârlı bir modelle çalışıyor. Sisteme göre, “Esnaf kurye” olarak tabir edilen kuryeler, kendi şirketlerini kuruyor ve Trendyol ile sözleşme yapıyor. Haftalık ve günlük kotaları da olan aylık bir paket miktarında anlaşılıyor. Fazladan yapılan teslimatlar paket başı olarak ayrıca ücretlendiriliyor. Esnaf kuryeler; araç masrafı, yakıt giderleri, vergileri, -çalıştırıyorsa şoför giderlerinden- de sorumlu oldukları için insanüstü bir “performansla” çalışmıyorlarsa ellerinde çok az para kalıyor.

ÇORLU

İki gündür düşük zam dayatması karşısında kontak kapatan Trendyol çalışanları Çorlu da yürüyüş ve basın açıklaması yaptı. Açıklamada temel tüketim mallarına gelen zamlar karşısında kendilerine dayatılan asgari ücretin bile altında kalan zammı kabul etmeyeceklerini ve mücadeleye devam edeceklerini dile getirdiler.

Trakya’da ki bütün şubelerden gelen çalışanlar sabah saatlerinde Çorlu Orion alışveriş merkezinde toplandı. Daha sonra Atatürk Meydanı’na yürüyen çalışanlar, burada basın açıklaması gerçekleştirdi. Sürekli alkış ve “direne direne kazanacağız” sloganları eşliğinde yapılan açıklamada “biz Trendyol kargo taşıyıcıları olarak ekonomik kriz sürecinde artan çalışma yükü altında ezilirken sefalet zammını kabul etmediğimiz için buradayız. Bizler araçlarımız tüm gidenlerini ücretlerimizden karşılıyoruz. Sadece çalışmanın gerekliliği olan akaryakıt, araç bakım gibi zorunlu giderlerin toplamı 7500 lirayı buluyor. Her gün yeni güne zamlar ile uyanırken bir kargo çalışanının bu şartlarda geçinmesi mümkün değil. Yaşamımızı devam ettirmek için bize asgari ücretin bile altında bir tutar kalıyor.” dendi. Başka bir çalışan ise, “pandemi döneminde değişen alışveriş alışkanlıklarından dolayı Trendyol yüzde 600 büyürken bize dayatılan yüzde 11 lik zammı kabul etmeyeceğiz, direneceğiz.” dedi.

Açıklama yapıldıktan sonra şubelerden çalışanlara, “yeni bir açıklama yapılacak, çalışanlarımızı şubeye bekliyoruz ” mesajı geldi. Bu mesajı aralarında değerlendiren çalışanlar şubelere geri dönerek yapılacak açıklamaya göre hareket edeceklerini belirttiler.

Kontak kapatan Trendyol kuryeleri: Hava muhalefeti değil direniş nedeniyle kapalıyız!

Denizli’de görüştüğümüz esnaf kuryeler, Trendyol’un enflasyonun çok altında, yüzde 11 olarak açıkladığı zamma tepki gösterdi, daha iyi bir zam için kontak kapattıklarını dile getirdi.


Çok sayıda Trendyol kuryesi bir araya gelmiş
Trendyol’da çalışan kuryeler yurdun birçok yerinde anlaştıkları ücretlere şirket tarafından sadece yüzde 11’lik zam dayatılmasına karşı iş bıraktı. İşçiler “Hava muhalefeti değil direniş nedeniyle kapalıyız” dedi. İstanbul’dan Kocaeli’ye İzmir’den Diyarbakır’a kadar Trendyol’un şubelerinde çalışan binlerce kurye dün yüzde 11’lik zam dayatmasına karşı iş bıraktı. Denizli’deki Horoz ve Efendi şubelerine bağlı esnaf kuryeler de iş bırakanlar arasındaydı

“AYLIK KAZANÇ 4 BİN LİRANIN ALTINA DÜŞÜYOR”

Denizli’de görüştüğümüz bir kurye, yapılan zammı çok düşük bulduklarını belirterek şunları söyledi: “Zaten kazancımız çok düşük. Vergileri biz ödüyoruz. Vergileri düşünce maaşımız yani aylık kazancımız 4 bin liranın altına düşüyor. Asgari ücret bile alamıyoruz. Aracın aylık yakıt masrafı 1700 lira ila 2 bin lira arasında değişiyor. Paket sayısı ve dağıtım bölgesine göre değişiyor bu ve yakıta sürekli zam geliyor.”

“EYLEM BİRLİĞİ ÇOK ÖNEMLİ”

Kar yağışı nedeniyle salı günü çalışmanın da iptal olduğunu belirten kurye, çarşamba günü bölge müdürünün gelerek kuryelerle görüşeceğini ve oradan çıkan sonuca göre gelişmeleri takip edeceklerini söyledi. Kurye, “Sürecin ne getireceğini bilemiyoruz. Bu süreçte ağız ve eylem birliği çok önemli. Hepimiz ekmeğimizdeyiz, işçinin işçiyi satmaması lazım. Çalışanların birlik olması lazım” dedi.

“ARAS KARGO ZAM BİLE VERMEDİ”

Aras Kargo’ya bağlı çalışan bir esnaf kurye de eylemleri değerlendirirken kendi durumlarının daha da kötü olduğunu vurguladı. Aras Kargo kuryesi, “Bu aralar bütün firmalarda sıkıntılı süreçler var. Yapılan zamlar hiçbir şeyi karşılamıyor. Aras zam vermedi bile, kazancımız düştü. Masraflarımızı çıktığımızda elimize asgari ücret kadar kalmıyor. Yani enflasyona oranla yapılan zamlar değil masraflar iki katı oldu. Taşeron kölelik yaptırıyorlar” dedi.

Trendyol’un çeşitli şubelerinde çalışan kuryeler sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlarda ise “Hava muhalefeti değil direniş nedeniyle kapalıyız” dedi.

TRENDYOL KURYELERİ İZMİR’DE DE KONTAK KAPATTI

Buca, Çiğli, Karşıyaka, Konak, Narlıdere, Bergama ve farklı ilçelerden iş bırakan yüzlerce kurye yüzde 11 oranındaki artışı protesto etmek için Bayraklı Smynra Meydanı’nda toplandı.

Gün boyu çalışmayacakları söyleyen kuryeler, yarın da eylemlerine devam edeceğini duyurdu. Konuştuğumuz Trendyol çalışanları, “İstediğimiz zammı alamazsak eylemlerimize devam edeceğiz. Bütün masraflar çıktığı zaman asgari ücretin altında bir ücret alıyoruz. Şu an için yükselen enflasyonla yeterli olmuyor” diyerek geçinebilecek bir ücret talep ettiklerini söyledi.

ESNAF KURYE SİSTEMİ NASIL İŞLİYOR?

İşçi olarak kurye çalıştırmayan Trendyol, kendisi açısından daha kârlı bir modelle çalışıyor. Sisteme göre, “Esnaf kurye” olarak tabir edilen kuryeler, kendi şirketlerini kuruyor ve Trendyol ile sözleşme yapıyor. Haftalık ve günlük kotaları da olan aylık bir paket miktarında anlaşılıyor. Fazladan yapılan teslimatlar paket başı olarak ayrıca ücretlendiriliyor. Esnaf kuryeler; araç masrafı, yakıt giderleri, vergileri, -çalıştırıyorsa şoför giderlerinden- de sorumlu oldukları için insanüstü bir “performansla” çalışmıyorlarsa ellerinde çok az para kalıyor.

Trendyol bu yıl hem aylık ödentiye hem de paket ücretlerine yüzde 11 zam yapma kararı aldı. Akaryakıtın ve diğer tüm giderlerinin alabildiğine arttığını belirten esnaf kuryeler, enflasyonun çok altındaki zamma tepki gösteriyor.

Trendyol kuryeleri: Adil ücretlendirme istiyoruz

Trendyol’da çalışan yüzlerce kurye, yüzde 11 oranındaki sefalet zammını protesto etti. Kuryeler adil ücretlendirme talep etti.

Trendyol şubelerinde dağıtım yapan araçlı kuryeler, 2022 yılı için yapılan ve mart ayından itibaren uygulanacak olan yüzde 11 oranındaki ücret artışını protesto etmek için kontak kapattı.

Kocaeli İnterteks Uluslararası Fuar Alanı’nda araçlarıyla birlikte toplanan yaklaşık 50 kurye açıklama gerçekleştirdi. Türkiye’nin en önde gelen internet pazarlama ağı Trendyol Express’te yıllardır tüm olumsuz hava koşullarına rağmen 7/24 çalıştıklarını belirten kuryeler; “Görevimizi yaparken bazı arkadaşlarımız iş kazalarında ölüyor veya yaralanıyor. Kendi hayatlarından ödün veren tüm Trendyol Express kargo dağıtıcıları tüm olumsuz çalışma koşullarına rağmen görevlerini sürdürmeye çalışıyor. Çalışanlar ailelerini geçindirebilmek için canı pahasına tüm olumsuzlukları göze alırken Trendyol son yaptığı kargo taşımacılığı ücret artışlarında adil olmayan bir ücretlendirmeye gitmiştir” dedi.

MEVCUT KOŞULLAR DİKKATE ALINARAK YENİ ZAM İSTİYORUZ

TÜİK’ in enflasyon rakamlarına ve temel tüketim malzemelerine gelen zamlara dikkat çekilen açıklamada “Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik zorluklar nedeniyle halkımız da güçlükle yaşamlarını sürdürürken Trendyol ise her yıl rekor büyüme rakamlarına ulaşıyor. Büyümesine en büyük katkıyı sağlayan Trendyol Express dağıtıcılarına ilan edilen yüzde 11’lik zammın ülkedeki mevcut koşullara göre yeniden düzenlenmesini talep ediyoruz. En yakın zamanda Trendyol’un bu talebimize karşılık vermesini bekliyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Kuryeler İstanbul Maslak’ta işverenle gerçekleşecek toplantı sonucuna göre yarından itibaren iş bırakacaklarını duyurdu.

İSTANBUL’DA GENEL MÜDÜRLÜK ÖNÜNDE TOPLANILDI

İstanbul’da ise Trendyol’un Maslak’ta bulunan genel müdürlük binası önüne giden kuryeler “Yönetim nerede, emekçiler burada” sloganları attı.TUİK’e göre yıllık enflasyon yüzde 36.08, bağımsız iktisatçılardan oluşan ENAG’a göre ise yüzde 82.65’ken kuryelere yüzde 11 oranında zam dayatılıyor.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.