Site Rengi

Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
Smiley facehttps://cesurtv.com/
''Janvak ''Smiley facehttps://www.jandarmavakfi.com.tr/

Akıllı elektronik cihazlar, göründüğü kadar masum olmayabilir!

15.02.2022
137
A+
A-

Çoğumuzun evlerinde kullandığı internet bağlantısıyla çalışan akıllı elektronik cihazlar, göründüğü kadar masum olmayabilir! Özellikle son dönemlerde kullanımı yaygınlaşan robot süpürgülerin bile ciddi güvenlik açıklarına sebep olabileceğini belirten uzmanlar, bu ürünlerin kullanımı konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Ev içi güvenlik kameralarından robot süpürgelere kadar birçok ürün artık hayatımızın her alanında… Ancak bunlar ilk bakışta masum gibi görünmelerine karşın aslında kişisel verilerimizi ihlal edip mahremiyetimize karşı büyük bir tehlike oluşturabiliyorlar! Peki hangi ürünleri tercih etmeli ve kötü niyetli kişiler tarafından özel hayat gizliliğimize zarar gelmemesi için hangi önlemleri almalıyız?

YAŞANAN YÜZLERCE OLAY VAR

Evlerde kullanılan aletlerin internete bağlanabilmesi ‘akıllı’ oldukları anlamına gelirken, bu akıllı ürünler siber zorbaların da ilgi odağı haline geldi. Dünyanın dört bir yanında akıllı ev aletleriyle sınananlar listesi oldukça kabarık. ABD’de geçtiğimiz yıl 2 yaşındaki bir bebeğin odasındaki bebek kamerası hacklendi. Kızları doğuştan engelli olan ABD’li aile, bir gün kızlarının odasının önünden geçerken bir erkeğin küfürler ettiğini duydu. Bu olay karşısında sesin kameradan geldiğini fark eden aile dehşete düştü. Aile kameranın yalnızca ses özelliğini kullandıklarını iletse de bu örnek aslında güvenliğin yeterli olmadığı ürünlerde hackerların ağlara rahatça sızabildiğini gösterdi.

Bir başka olay ise yine ABD’de evine güvenlik kamerası taktıran bir kadının başına geldi. Amacı yalnızca köpeğini izlemek olan kadın evine taktırdığı kamerasına çok basit bir şifre koyunca olanlar oldu. Tammy isimli talihsiz kadın, bir anda evinde kendisiyle konuşan ve ahlâksız ifadeler kullanan bir erkek sesi duydu. Şoke olanTammy, sesin kameralardan geldiğini fark ettiğinde ise iş işten geçmişti. Basit bir şifre kullanması sonucunda mağdur olan Tammy, evinin güvenlik sistemini ele geçirenlerde uygunsuz fotoğraflarının olabileceğinden endişe ederek soluğu poliste aldı. Yaşanan bu iki olay, yüzlerce mağduriyetten yalnızca ikisi. Bu gibi güvenlik sorunlarının önüne geçmek için alınabilecek önlemler ise oldukça basit.

 

Evdeki gizli tehlike Soluğu mahkemede almamak için...

 

‘HİÇBİR DİJİTAL CİHAZ YÜZDE YÜZ GÜVENLİ DEĞİL’

Evlerimizde kullandığımız kameralı televizyon, ev içi güvenlik kamerası, bebek kameraları, robot süpürgeler gibi Wi-Fi bağlantısıyla çalışan cihazlar kötü niyetli kişiler tarafından hacklenebilir mi? Anadolu Üniversitesi Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi (SODİGEM) Müdürü Doç. Dr. Yusuf Levent Şahin“Bilgisayarların yaygınlaşmaya başladığı yıllarda dijital güvenlikle ilgili olarak ‘fişe takılı olan hiçbir bilgisayar kesin olarak güvende değildir’ söylemi oldukça bilinirdi. Günümüzde bu söz ‘bataryası takılı hiçbir dijital cihaz kesin olarak güvende değildir’ şeklinde tekrar ifade edilebilir” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.