Site Rengi

Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
Smiley facehttps://cesurtv.com/
Smiley face

YABANCILARIN ÇALIŞMA İZNİ ALINMASI

11.05.2022
129
A+
A-
YABANCILARIN ÇALIŞMA İZNİ ALINMASI
1. İlk Başvuru
Türkiye’de veya yurtdışında iken Türkiye’de çalışma izni almak için başvuruda bulunulabilir.
Yurtdışına yapılacak başvurularda, yabancıların vatandaşı oldukları veya daimi ikametgahı oldukları ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti konsolosluğuna başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Başvuruya iş sözleşmesi, görevlendirme yazısı veya şirket ortaklığına dair belge eklenmelidir. Türkiye’deki işverenin, adayın konsolosluğa başvuru tarihini takip eden on iş günü içinde internet üzerinden başvuru yapması ve gerekli bilgi ve belgeleri Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na elden veya posta yoluyla iletmesi gerekmektedir. . Türkiye Cumhuriyeti konsoloslukları ve bakanlık, yurt dışından yapılacak çalışma izni başvurularının işlemlerini online olarak yürütecek.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca başvuruları uygun görülen yabancıların, çalışma izninin düzenlendiği tarihten itibaren en geç yüz seksen gün içinde Türkiye’ye giriş yapmaları gerekmektedir. Türkiye’de eğitim için verilen ikamet izinleri hariç olmak üzere, Türkiye’de yapılan başvurularda, süresi en az altı ay kalan ikamet iznine sahip yabancılar veya işverenleri çalışma izni başvurusunda bulunabilirler. Bu tür yabancıların Türkiye Cumhuriyeti konsolosluklarına başvuru yapmalarına gerek yoktur. Başvuru için gerekli belgelerin, online başvuru tarihinden itibaren en geç altı iş günü içerisinde elden veya posta yoluyla Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na iletilmesi gerekmektedir.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, çalışma izni başvurularına ilişkin işlemleri gerektiğinde ilgili bakanlık ve mercilerle görüşerek sonuçlandırmaktadır. Usulüne uygun olarak yapılan çalışma izni başvurularına ilişkin işlemler, gerekli belgelerin eksiksiz olarak ibraz edilmesi kaydıyla en geç otuz gün içinde bakanlık tarafından sonuçlandırılır. Bakanlık gerekli belgelerin eksik olduğunu tespit ederse, başvuru sahibine söz konusu belgeleri sunması için bilgi verilir. Bu durumda otuz günlük süre, eksik belgelerin bakanlığa teslim edildiği tarihten itibaren başlar. Yurtdışı başvurularda bakanlık, çalışma izni başvurusuna ilişkin olumlu veya olumsuz kararı Türkiye Cumhuriyeti’nin ilgili konsolosluğuna (Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla), başvuru sahibine bildirir. Türkiye’de yapılan başvurularda bakanlık, yabancıya veya işverene bildirimde bulunur. Konsolosluklardan oturma ve çalışma izni alan ve ülkeye giriş yapan yabancıların, giriş tarihini takip eden en geç yirmi iş günü içinde Türkiye’deki Adres Kayıt Sistemine kayıt yaptırmaları gerekmektedir.
Türkiye’de istihdam edilecek yabancılara verilecek çalışma izinlerine ilişkin usul ve esaslar eğitim, kat hizmetleri, sağlık hizmetleri, turizm, havacılık, eğlence vb. sektörlere ve doğrudan yabancı uyruklu kişilere göre farklılık göstermektedir. yatırımlar, özel doğrudan yabancı yatırımlar, profesyonel hizmetler ve irtibat büroları. Aşağıdaki bilgiler, doğrudan yabancı yatırımlara ilişkin çalışma izni başvurularına ilişkin usul ve esasları içermektedir.​

1.1. İlk başvuru sırasında işverenden istenen belgeler

  • Çalışma izni başvuru mektubu (Mektubun taranıp çevrimiçi başvuru kapsamında sunulması gerekir; ayrıca basılı kopya halinde ve işveren tarafından imzalanmış olarak sunulmalıdır).
  • Yabancı personel başvuru formu (Online doldurulan formun çıktısı alınmalı, işveren ve yabancı tarafından imzalanmış bir çıktısı bakanlığa sunulmalıdır. İmzalı formun bulunmaması durumunda taraflar arasında akdedilen iş sözleşmesinin ibraz edilmesi gerekmektedir. İmzalı bir form veya iş sözleşmesi yokluğunda başvuru işleme alınmayacaktır.)
  • İşletmenin mevcut ortaklık ve sermaye yapısını detaylandıran Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi (Belgenin taranması ve online başvuru sırasında sunulması gerekmektedir).
  • Vergi dairesi veya yeminli mali müşavir tarafından tasdikli son yıla ait bilanço ve kar/zarar tablosu (Belgenin internet üzerinden başvuru sırasında taranıp teslim edilmesi gerekmektedir).
  • İşletmenin Özel Doğrudan Yabancı Yatırıma* konu olduğunu belirten bilgi ve belgeler (Bu belgelerin taranarak online başvuru sırasında ibraz edilmesi gerekmektedir).
  • Devlet kurum veya kuruluşları tarafından uluslararası ihaleye giren kuruluşların (konsorsiyumlar dahil) ihale edilen iş için ilgili kurum veya kuruluştan sözleşme imzaladığını belirten belge (Belgenin taranarak online başvuru sırasında teslim edilmesi gerekmektedir).
  • Mühendislik, mimarlık, müteahhitlik ve müşavirlik hizmetleri alanında yabancı uzman istihdam edecek tüzel kişiler için aynı meslekte Türk mühendis/mimar/şehir plancısı istihdam edildiğini gösteren bordro belgesi (Belge taranmalıdır) ve çevrimiçi başvuru sırasında gönderilir).
  • Yabancıyı istihdam edecek kurum veya kuruluş adına kullanıcı olarak online başvuruda bulunmaya yetkili kişinin noter tasdikli vekâletnamesi veya kullanıcının başvuru sahibi kurum veya kuruluşta çalıştığını gösteren belge (Belge taranmış olmalıdır. ve çevrimiçi başvuru sırasında gönderilir).
  • 1.2. İlk başvuru sırasında yabancıdan istenen belgeler

      • Çalışma izni başvurusunda bulunan yabancının geçerli ikamet izni yoksa, vatandaşı veya daimi ikametgahı olduğu ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti konsolosluklarına başvuruda bulunması gerekir. iş sözleşmesi veya şirket ortaklığına ilişkin belge. Ancak, Şirketin Özel Doğrudan Yabancı Yatırımlar* için aranan kriterlerden en az birini sağlaması durumunda, kilit personel statüsünde istihdam edilecek yabancının doğrudan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na çalışma izni başvurusu yapılabilir. (Vize ve giriş tarihini gösteren pasaport fotokopisi veya Emniyet Müdürlüğü’nden alınan yazı ile) Türkiye’de yasal olarak ikamet ediyor. 
      • Kilit personel olan yabancılar için Doğrudan Yabancı Yatırımlı Yabancı Uyruklu Kişilerin İstihdam Edilmesine İlişkin Yönetmelik 10/b maddesinde belirtilen bilgi ve belgeler (Online başvuru sırasında belgelerin taranarak ibraz edilmesi gerekmektedir).
      • Pasaport fotokopisi (Pasaportun Latin alfabesinde basılmadığı durumlarda yeminli tercümesi veya resmi onaylı tercümesi eklenmelidir. Online başvuru sırasında belge taranarak teslim edilmelidir). 
      • Diploma veya geçici mezuniyet belgesinin yeminli tercümesi veya resmi tasdikli tercümesi (Belge, online başvuru sırasında taranıp ibraz edilmeli ve ayrıca basılı olarak ibraz edilmelidir).
    • Mesleki hizmetler çerçevesinde çalışma izni başvurusunda bulunan ve yurt dışından diploma sahibi olan yabancıların, yukarıda belirtilen belgelere ek olarak, “Devletlerin Denkliği Hakkında Yönetmelik”e göre almış oldukları “Diploma veya Geçici Mezuniyet Denklik Belgesi” ibraz etmeleri gerekmektedir. Yabancı Yükseköğretim Kurumlarından Diplomalar” (Belgenin taranarak online başvuru sırasında teslim edilmesi gerekmektedir).​

    2. Uzatma Başvurusu 
     
    Çalışma izninin uzatılması başvuruları, yabancı veya işveren tarafından doğrudan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na, önceki çalışma izninin aslı, başvuru formu ve Yönetmelikte belirtilen belgelerle birlikte sunularak yapılmalıdır. uygulama yönetmeliği eki.
    Çalışma izni ve süre uzatma başvuruları öncelikle online olarak yapılmalıdır. Online olarak yapılan ve sistem tarafından ön onaylanan çalışma izni veya süre uzatma başvurularının geçerli sayılabilmesi için, online olarak oluşturulmuş barkodlu başvuru formunun yabancı ve işveren tarafından imzalanarak, başvuru formu ile birlikte ibraz edilmesi gerekmektedir. yönetmeliğin ekinde belirtilen diğer belgelerle, şahsen veya posta yoluyla online başvurunun ön onayını müteakip en geç altı iş günü içinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na iletilir. 
    Süre uzatma başvuruları, izin süresinin bitiminden en fazla iki ay önce yapılmalıdır. Çalışma izninin sona ermesini takip eden en geç on beş gün içinde yapılan uzatma başvuruları da işleme alınacaktır. Bundan sonra yapılan süre uzatma başvuruları, ilk kez başvuruda bulunan yabancılara uygulanan esaslara tabidir. Geçerli ikamet izni ile yapılan çalışma izni uzatma başvurularında (Türkiye’de ilk kez yapılan başvurularda olduğu gibi), gerekli belgelerin, başvuru tarihini takip eden altı iş günü içinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na iletilmesi gerekmektedir. çevrimiçi uygulama.
    Mevcut bir çalışma izni için, bir yıllık kanuni çalışma izni süresini takiben, aynı kurum veya kuruluşta çalışmak ve aynı meslek için olmak kaydıyla iki yıllık süre uzatımı yapılabilir. Kanuni üç yıllık çalışma izni süresinin sonunda, aynı meslek için herhangi bir işverenin yanında çalışmak için mevcut çalışma izni üç yıl daha uzatılabilir. Türkiye’de yasal olarak kesintisiz en az sekiz yıl ikamet eden yabancılar veya çalışma izni ile toplam sekiz yıl çalışmış olan yabancılar süresiz çalışma izni başvurusunda bulunabilirler.

    Türkiye’den yapılacak başvurularda, başvuru tarihinden itibaren en az altı aylık eğitim amaçlı verilmiş ikamet tezkeresi örneği (Belgenin taranarak online başvuru sırasında ibraz edilmesi gerekmektedir).

  • 2.1. Uzatma başvuruları sırasında işverenden istenen belgeler

     

      • Çalışma izni süre uzatımı başvuru yazısı (Mektubun taranıp çevrimiçi başvuru kapsamında sunulması gerekir; ayrıca, işveren tarafından imzalanmış matbu olarak da sunulmalıdır).
      • Yabancı personel başvuru formu (Online doldurulan formun çıktısı alınmalı, işveren ve yabancı tarafından imzalanmış bir çıktısı bakanlığa sunulmalıdır. İmzalı formun bulunmadığı durumlarda taraflar arasında imzalanan iş sözleşmesi ibraz edilmelidir. İmzalı bir form veya iş sözleşmesi yokluğunda başvuru işleme alınamaz.)
      • Kuruluşun mevcut ortaklık ve sermaye yapısını detaylandıran Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi, ilk başvurudan bu yana değiştirilmişse (Belge, çevrimiçi başvuru sırasında taranmalı ve sunulmalıdır).
      • İşverenin vergi borcu bulunmadığına dair belge (Bu bilgiye Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından Hazine ve Maliye Bakanlığı kayıtlarından ulaşılması gerekmektedir).
      • Başvuru formunda adı belirtilen sigortalı yabancının Sosyal Güvenlik Kurumu sicil numarası ve işverenin yabancıya ilişkin sosyal güvenlik yükümlülüklerini yerine getirip getirmediğine ilişkin bilgiler (Bu bilgilere Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı aracılığıyla ulaşılması gerekmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtları).
    • Yabancıyı istihdam edecek kurum veya kuruluş adına kullanıcı olarak online başvuruda bulunmaya yetkili kişinin noter tasdikli vekâletnamesi veya kullanıcının başvuru sahibi kurum veya kuruluşta çalıştığını gösteren belge (Belge taranmalı ve çevrimiçi başvuru sırasında gönderilir).​
    • 2.2. Uzatma başvurularında yabancıdan istenen belgeler

       

        • Pasaport fotokopisi (Pasaportun Latin alfabesinde basılmadığı durumlarda yeminli tercümesi veya resmi onaylı tercümesi eklenmelidir. Online başvuru sırasında belge taranarak teslim edilmelidir). 
        • Önceki çalışma izni ve ön yazı (Belgeler online başvuru sırasında taranarak teslim edilmelidir).
        • Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen çalışma izni süresini kapsayan çalışma oturma izni (Online başvuru sırasında belgenin taranıp ibraz edilmesi gerekmektedir).
      • Sayılı Kanunun 36 ncı maddesine göre mühendis, mimar veya şehir plancısı olarak çalışmak üzere çalışma izni verilen yabancılardan geçici üyelik belgesi istenmektedir. 6235 sayılı Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği hakkında (Belgenin internet üzerinden başvuru sırasında taranarak teslim edilmesi gerekmektedir).

       

      *Özel Doğrudan Yabancı Yatırımlar
       
      “Doğrudan Yabancı Yatırımlar Çerçevesinde Yabancı Uyruklu Kişilerin İstihdam Edilmesine İlişkin Yönetmelik” çalışma izinlerini kolaylaştırmak amacıyla çalışma izinlerine ilişkin özel hükümler getirmiştir. Bu hükümlerin uygulanmadığı doğrudan yabancı yatırımlar kapsamında istihdam edilecek personel için gerekli çalışma izni başvuruları yukarıda belirtilen genel hükümlere tabidir. 
      Doğrudan Yabancı Yatırımlar Çerçevesinde Yabancı Uyruklu Kişilerin İstihdam Edilmesine İlişkin Yönetmelik’in kapsamı iki temel kritere göre belirlenmiştir:
      • Özel Doğrudan Yabancı Yatırımlar (irtibat büroları dahil)
      • Yabancı uyruklu kilit personel
      “Özel Doğrudan Yabancı Yatırım” terimi, 6698 sayılı Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanununa tabi bir şirket veya şubeyi ifade eder. 4875 ve aşağıdaki kriterlerden en az birini karşılayan (2019 yılı için geçerli rakamlar):
      • Yabancı ortakların en az 1.888.190 TL sermayeye sahip olmaları kaydıyla, şirket veya şubenin son yıl içinde en az 141,9 milyon TL cirosu olmuştur.
      • Yabancı ortakların en az 1.888.190 TL sermayeye sahip olmaları kaydıyla, şirket veya şube son bir yılda en az 1 milyon ABD doları ihracat gerçekleştirmiştir.
      • Yabancı ortakların sermayesinin en az 1.888.190 TL’sine sahip olmaları kaydıyla, şirket veya şubenin son yıl içinde SGK nezdinde kayıtlı en az 250 personeli bulunmaktadır.
      • Şirket veya şubenin yatırım yapacağı durumlarda, planlanan asgari yatırım tutarı en az 47,1 milyon TL’dir.
      • Şirketin, merkezinin bulunduğu ülke dışında en az bir ülkede daha doğrudan yabancı yatırımı olması şartıyla.
      “Anahtar personel”, Türkiye’de yerleşik tüzel kişilikte aşağıdaki kriterlerden en az birini sağlayan personeli ifade eder:
      a)  Şirket ortağı, yönetim kurulu başkanı, yönetim kurulu üyesi, genel müdür, başkan yardımcısı, yönetici, müdür yardımcısı veya benzeri pozisyonlarda görev yapan, aşağıdakilerden en az birinde görev veya yetkiye sahip kişiler:
      • Şirkette üst düzey bir yönetim veya yönetici pozisyonu
      • Şirketin tamamını veya bir kısmını yönetmek
      • Şirket denetçilerinin veya idari veya teknik personelin çalışmalarını denetlemek veya kontrol etmek
      • Yeni personel alımı veya mevcut personelin işine son verilmesi veya bu konularda teklifte bulunulması
      b)  Şirketin hizmetleri, araştırma cihazları, teknikleri veya yönetimi ile ilgili temel bilgilere sahip olmak
      c)  İrtibat bürolarında, yurt dışındaki ana şirket tarafından adına yetki belgesi düzenlenen en fazla bir kişi,
      Yabancıların Çalışma İzinlerinde Uygulanacak Harçlar: Sayılı Harçlar Kanununa göre. 492, yabancılara verilecek çalışma izinleri ücrete tabidir. Çalışma izni başvurusunun Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından uygun görülmesi halinde, izin süresine göre ilgili ücretin yatırılması gerekmektedir. 
      Yabancılara verilen çalışma izinlerinde 210 sayılı Kıymetli Evrak Kanunu hükümlerine göre kıymetli evrak ücreti alınır. Uygulanacak harç tutarları ve kıymetli evrak ücreti her yıl yeniden değerleme oranı esas alınarak belirlenir ve Resmi Gazete’de ilan edilir. 
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.