Site Rengi

Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
Smiley facehttps://cesurtv.com/
Smiley face

İran Ticaret Bakanlığı, kripto para madenciliği yapmak üzere 30 adet işletme lisansı verdi.

12.08.2022
122
A+
A-
İran Ticaret Bakanlığı, kripto para madenciliği yapmak üzere 30 adet işletme lisansı verdi.

İran ekonomik yaptırımlara karşı kripto para ile mücadeleye hazırlanıyor!

İran uzun bir süredir Amerika ve Batı’nın ekonomik yaptırımları ile karşı karşıya ve bu durumdan kurtulmak için alternatif arayışında. Bu yüzden de ekonomik yaptırımlara karşı, uluslararası ticaret anlaşmalarında değişim aracı olarak kripto parayı kullanmayı planlıyor. 

İran’dan ambargoya karşı kripto para kozu!

Uzun yıllar ekonomik yaptırımlarla karşı karşıya kalan İran, kripto ile 10 milyon dolarlık ithalat gerçekleştirerek yaptırımları aşmayı ve eylül ayı ve devamında kripto ile ithalat ağını genişletmeyi planlıyor.

Konuyla ilgili olarak üst düzey bir hükümet yetkilisine göre, yıllar yılı ekonomik yaptırımlarla mücadele eden İran, ilk uluslararası ithalat siparişini 10 milyon dolar değerinde kripto para kullanarak verdi.

Ülkenin Sanayi, Maden ve Ticaret Bakan Yardımcısı Alireza Peyman-Pak 9 Ağustos tarihinde Twitter’dan, İran’ın kripto kullanarak ithalat siparişi verdiğini duyurdu.

Yapılan açıklamada hangi malların ithal edileceği veya hangi kripto varlığın kullanılacağı konusundaki detaylar ise paylaşılmadı. Peyman-Pak açıklamasında, 10 milyon dolarlık bu siparişin kripto ile yapılacak birçok uluslararası ticarette bir ilk olduğunu; dolayısıyla bu adımın çok önemli olduğunu ifade etti. Ve ayrıca önümüzdeki aylarda bu şekilde yapılacak ticaret hacminin arttırılacağını söyledi.

Peyman-Pak açıklamasının devamında:

“Eylül ayı sonuna kadar hedef ülkelerle yapılacak dış ticarette akıllı sözleşmelerin ve kripto para birimleri yaygın olarak kullanılmaya başlanacak.”

Geçtiğimiz şubat ayına kadar dünyada en çok ekonomik yaptırım uygulanan ülke, İran idi. Bu arada Trading Economics’in haberine göre İran, ithalatının büyük çoğunluğunu Çin, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Hindistan ve Türkiye’den alıyor.

Birleşik Devletlerin kendisine uyguladığı ambargonun etkisini en aza indirmeye çalışan İran ulusal kripto parası için son işlemleri tamamladı.

Ancak Rusya-Ukrayna savaşının başlaması ile birlikte, dünyanın en çok yaptırım uygulanan ülkesinde en üst sıraya Rusya çıktı.

Nitekim İran’da 2017 ve sonrasında kripto para birimlerine olan talep artmaya başladı. Ekim 2020’de, yapılan mevzuat değişikliği ile kripto paranın ithalatı finanse etmek için kullanılmasının önü açıldı.

Haziran 2021’de İran Ticaret Bakanlığı, kripto para madenciliği yapmak üzere İranlı madencilere 30 adet işletme lisansı verdi. Ancak bu işletmeler çıkarmış oldukları kripto paraları sadece İran merkez bankasına satabileceklerdi. İran şu anda bu kripto paraları ithalat ödemeleri için kullanacak.

Diğer yandan İran, mevcut finansal altyapısını iyileştirmek amacı ile, Hyperledger Fabric protokolü üzerine inşa edilen bir Merkez Bankası Dijital Para Birimi (CBDC) üzerinde çalışmalar yürütüyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.